RUSI ZATVARAJU OBRUČ! Žestoka bitka za Avdejevku; "Leopardi" stižu u Ukrajinu (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Jedinice Vagnerovog PMC-a su u protekla 24 sata uspele da napreduju u skoro svim pravcima. U ovom trenutku, ruske snage već kontrolišu oko 70 odsto teritorije Bahmuta. Britanski list Tajms piše o ukrajinskom specijalnom odredu čiji se ciljevi određuju pomoću satelita CIA.

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 392. dan rata u Ukrajini

Prigožin o „Bahmutskoj mašini za mlevenje mesa“ (VIDEO)

23.25 - Čuo nas je Vladimir Aleksandrovič Zelenski: manje je dece i staraca, ima više obučenih trupa, rekao je Prigožin.

Dok je bio u sedištu PMC Vagner, Prigožin je rekao da je ukrajinska komanda koncentrisala do 80.000 ljudi oko Bahmuta za kontraofanzivu.

Pored toga, neprijatelj je dobio veliku količinu NATO opreme.

 

 

Bitka za Avdejevku: Ruski gardisti zatvaraju obruč 

22.29 - Severno od Avdejevke, vojnici 132. odvojene gardijske motorizovane brigade Oružanih snaga Ruske Federacije (bivša 3. Gorlovka brigada NM DNR) poslednjih dana su napredovali zapadno od Novobahmutovke, potpuno očistivši naselje od prisustva Oružanih snaga Ukrajine.

Južno od Novobahmutovke i severoistočno od Krasnogorovke, ruske jedinice su uspele izbacivanjem ukrajinskih formacija iz dva uporišta. Sada Oružane snage Ukrajine drže položaje u šumskom pojasu u blizini jedne od deonica autoputa H20 i nalaze se u poluokruženju.

Severozapadno od Avdejevka nastavljaju se pozicione borbe u blizini pruge. Nakon naleta Oružanih snaga RF u Petrovskom (Stepovoje), Oružane snage Ukrajine su prebacile rezerve i potisnule rusko vojno osoblje preko železničke pruge. Istovremeno, borci Oružanih snaga RF proširili su zonu kontrole duž pruge.

Nastavlja se obostrano artiljerijsko granatiranje ka zapadu i jugozapadu. Pripadnici Oružanih snaga RF granatiraju područja koncentracije ukrajinskih formacija u Lastočkinu, Tankom i Severnom.

Ovo je ključ uspeha "Vagner" grupe!

22.20 - Može li ukrajinska vojska da izdrži ovu taktiku?

Celu vest pročitajte OVDE.

Pocepan tenk T-64BV Oružanih snaga Ukrajine kod  Bahmuta (VIDEO)

21.55

 

 

"Milion" za Ukrajinu

21.27 - Lideri Evropske unije podržali su plan za zajedničku nabavku milion komada artiljerijske municije za Ukrajinu u narednoj godini, prenosi agencija AP.

Plan o povećanju ukrajinske isporuke granata odobrili su ranije ove nedelje ministri spoljnih poslova i odbrane EU, a danas ga je potpisalo 27 država članica na samitu u Briselu.

UKRAJINCI OBJAVILI RUSKO POVLAČENJE Usledio "srdačan" smrtonosni pozdrav! (FOTO/VIDEO)

20.55 - Na Telegramu osvanuo je snimak kako je ruska vojska iz oblasti Nove Кahovke prenela "srdačne" pozdrave Oružanim snagama Ukrajine.

Celu vest i snimak pogledajte OVDE.

Rusi granatom digli u vazduh ukrajinski T-72 (VIDEO)

20.45

 

 

Ministarstvo odbrane Španije: Šest tenkova Leopard stiže u Ukrajinu krajem sledeće nedelje

20.20 - Mediji prenose da se napominje da će tenkovi "biti isporučeni u rekordnom roku".

Očigledno je da se NATO sprema da stigne na vreme za početak „kontraofanzive“ Oružanih snaga Ukrajine. Ranije su SAD ubrzale isporuku sistema PVO Patriot i tenkova Abrams.

 

 

Vašington spreman

19.58 - Sjedinjene Američke Države otvorene su za konstruktivnu diplomatiju sa Rusijom u cilju okončanja sukoba u Ukrajini ako Moskva pokaže znake spremnosti na takvu saradnju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

 Ako vidimo bilo kakve naznake da je Rusija posvećena konstruktivnoj diplomatiji i da je spremna da za nju kako bi prekinula ovu agresiju, mi ćemo iskoristiti ovu priliku - rekao je Blinken tokom saslušanja u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, odgovarajući na pitanje kakve napore Vašington ulaže kako bi zaustavio sukob u Ukrajini.

Uništenje pontonskog prelaza ukrajinske vojske artiljerijskom vatrom Oružanih snaga RF (VIDEO)

19.12

 

 

Ukrajina se sprema da udari na "ključno mesto"

18.40 - 80.000 vojnika grupisnao je oko Bahmuta, javljaju rusi.

Celu vest pročitajte OVDE.

Spremaju lažne napade na Dnjepar?

18.35 - Ranije su ruski analitičari pisali da pre nego što se pripreme za glavnu ofanzivu, Oružane snage Ukrajine razmatraju scenario izvođenja nekoliko lažnih napada na levu obalu Dnjepra kako bi skrenuli ruske trupe i ometali njihovu sposobnost manevrisanja i prebacivanja na druge sektore.

Snimak dejstva ruskog tenka u pravcu Limana (VIDEO)

18.10

 

 

Stižu tenkovi iz Finske

17.58 - Finska je donela odluku o novoj vojnoj pomoći Ukrajini, a takođe će poslati tri dodatna tenka Leopard 2.

Ranije su najavili da će u Ukrajinu poslati tri tenka, pa se ukupan broj sada popeo na šest.

Кongres SAD će raspravljati o snabdevanju Ukrajine  kasetnom municijom

17.35 - Četiri republikanca su se obratila Кongresu sa predlogom da se u Кijev pošalju kasetne granate. Oni smatraju da se nespremnost Bele kuće da preda granate „iskazuje na ratištu u Artemovsku i drugim mestima u Ukrajini“.

Poboljšana konvencionalna municija dvostruke namene (DPICM) koristi eksplozivne i fragmentacijske penetratore, ovo je oružje dvostruke akcije. Neke vrste ovih projektila deluju kao mine: sporo reaguju i imaju ograničenu pokretljivost.

DPICM municija takođe uključuje kasetne bombe vazduh-zemlja, ali je zabranjena njihova upotreba u većini zemalja.

Na snimku se navodno vidi prva upotreba DPICM-a u zoni SVO od strane ukrajinskih militanata. Кako se navodi, Turska od novembra prošle godine aktivno isporučuje ovu vrstu oružja OSU.

Američki arsenal trenutno sadrži oko 3 miliona DPICM municije. Tokom Hladnog rata, stratezi Pentagona su se nadali da će ih iskoristiti da pokušaju da zaustave potencijalnu sovjetsku tenkovsku ofanzivu u Evropi u slučaju otvorenog vojnog sukoba.

 

 

Tenk T-64BV ukrajinske vojske uništen u zoni SVO (FOTO)

17.12 -

 

 

Koncentrišu snage: Nagomilano 80.000 vojnika

16:40 - Ukrajinske snage koncentrisale su oko Artjomovska oko 80.000 vojnika, objavio je osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin.

"Protivnik je koncentrisao oko 80.000 vojnika oko Artjomovska. Te snage su u Seversku, Slavjansku, Kramatorsku, Družkovki, Konstantinovki i Časovom Jaru", rekao je Prigožin.

Vagner se povlači iz Ukrajine?

16:02 - Osnivač grupe Vagner Jevgenij Prigožin sprema se da smanji operacije svoje privatne vojske u Ukrajini, piše Blumberg pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

15:35 - Gubici Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska iznosili su oko 70 vojnika;

  • Ruske oružane snage su likvidirale 25 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;
  • Ruske trupe su likvidirale više od 80 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
  • Oružane snage Rusije uništile su skladište goriva i maziva 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;
  • Ruske oružane snage su likvidirale do 50 ukrajinskih vojnika i uništile haubice D-20 i D-30 na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;
  • Ruske trupe uništile su skladište municije 53. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Lastočkino u DNR;
  • Ruski lovci oborili su ukrajinski bombarder Su-24 u Harkovskoj oblasti.

 

 

Finska: Ne možemo Kijevu da damo "hornet"

14:46 - Finski ministar odbrane Anti Kaikonen rekao je da je Kijev uputio zahtev toj zemlji da Ukrajini da avione "hornet", kako bi joj pomogli u ratu protiv Rusije.

"Moje gledište kao finskog ministra odbrane je da su nam potrebni
'horneti' kako bismo zaštitili svoju zemlju“, rekao je Anti Kaikonen na
konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Naveo je i da smatra da narednih godina neće moći da ih doniraju Ukrajini, kao i da bi u periodu nakon toga oni imali malu upotrebnu vrednost.

Finska će, međutim, dati dodatnu vojnu opremu Ukrajini, uključujući još tri tenka "leopard 2", rekao je Kaikonen.

Zelenski u Hersonu obećao obnovu svega što je uništeno

14:18 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je snimak svoje posete gradu Hersonu, na jugu Ukrajine. Obećao je da će obnoviti sve što je uništeno u ratu.

Opširnije pročitajte OVDE

Bahmut: Panorama fronta na periferiji i trenutak udara na ruševine

13:53 - Iz jutarnjeg rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

 Na Bahmutskom pravcu Rusi nastavljaju da izvode ofanzivna dejstva.

 

 

EK: Preko 2.000 Ukrajinaca na lečenju u EU

13:32 - Evropska komisija danas je saopštila da “već više od godinu dana koordinira redovne medicinske evakuacije ukrajinskih pacijenata, bilo da su hronično bolesni ili povređeni u ratu".

Do danas je, navodi EK, više od 2.000 ukrajinskih pacijenata prebačeno na specijalizovanu negu u bolnice širom Evrope preko Mehanizma civilne zaštite EU.

General Sirski najavljuje kontraofanzivu Ukrajine kod Bahmuta

12:55

 

Medvedev: Ukrajina je deo Rusije

12:13 - Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, smatra da je Ukrajina, deo Rusije.

Prema njegovim rečima, ruski i ukrajinski građani su zbog geopolitičkih razloga morali da se pomire sa „ovim fiktivnim granicama“.

U intervjuu vodećim ruskim medijima, uključujušći Sputnjik Medvedev je istakao da su teritorije moderne Rusije i Ukrajine bile deo Ruske imperije i da su naseljene izvornim ruskim stanovništvom.

 - Sve je to bilo Rusko carstvo, osim određenih područja koja su nam pripala kao rezultat Drugog svetskog rata, te teritorije su takođe bile naseljene izvornim ruskim stanovništvom i uvek su bile deo Rusije u užem smislu reči, velike Rusije, a ne male Rusije - dodao je Medvedev.

Armija "Istok" postigla uspeh u južnodonjeckom pravcu

11:40 - Grupacija ruske armije „Istok“ uništila je pet ukrajinskih dronova, minobacač kalibra 120 mm i haubicu američke proizvodnje, izjavio je za Sputnjik Aleksandar Gordejev, portparol grupe.

- U južnodonjeckom pravcu posada protivvazdušnog raketnog sistema Osa-AKM Korpusa marinaca Pacifičke flote oborila je bespilotnu letelicu Valkira. U pravcu Zaporožja neprijateljsku haubicu američke proizvodnje uništio je Lancet - rekao je Gordejev.

U Poljskoj viđen voz sa borbenim vozilima pešadije „Marder” nemačke proizvodnje kako ide ka Ukrajini

11:20 - Pretpostavlja se da će Nemačka „brzo” isporučiti Ukrajinu 40-50 borbenih vozila pešadije Marder iz prisustva Bundesvera.

 

 

Proglašena vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

10:48

 

Britanski obaveštajci: Ruske snage kontrolišu delove prilaza Kremini

10:02 - Britanska obaveštajna služba saopštila je da ruske snage ponovo imaju pod kontrolom delove prilaza ukrajinskom gradu Kremini.

Ističu i da je ruska vojska osvojila nekoliko kilometara teritorije, kao i da ruski komandanti verovatno pokušavaju da prošire zonu bezbednosti, ali i da povrate kontrolu nad Kupjanskom.

Ruske oružane snage nastavljaju napad na Avdijevku

09:30 - Prema poslednjim podacima, ruske jedinice uspele su da probiju odbranu protivnika u dva rejona.

 

 

Snimci sa mesta napada u Melitopolju

09:05

 

Snimci borbe  u Donjeckom pravcu u oslobođenoj Mariinki 

08:45 - Borbe se vode za svaki hodnik i svaku učionicu uništene škole, a snimak su napravili ruski izviđači.

 

 

Medvedev: Pokušaj neke zemlje da uhapsi Putina smatrao bi se objavom rata

08:01 - Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je u intervjuu za Tas da Zapad ne voli rusku i kinesku nezavisnost i da će pokušati da razbije Rusiju na manje i slabije države.

"Verujem da će se pre ili kasnije situacija stabilizovati i komunikacija nastaviti, ali se iskreno nadam da će do tog vremena značajan deo tih ljudi (zapadni lideri) otići u penziju, a neki će biti mrtvi“, rekao je Medvedev.

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

07:20 - Čini se da se tempo ruskih operacija oko Bahmuta usporava zbog izveštaja sa Zapada da ruske trupe možda pokušavaju da pokrenu ofanzive u drugim pravcima.

 

 

Eksplozija u Melitopolju

07:08  - U Melitopolju se čula jaka eksplozija. U Krupskoj ulici eksplodirala je improvizovana eksplozivna naprava. Prema prvim informacijama, povređen je policajac. Na licu mesta su službe hitne pomoći i policije - izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading