RUSIJA AKTIVIRALA "LALE!" Prvog dana posejao smrt u Ukrajini! "Izaziva ozbiljne alergijske reakcije!"
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

U trenutku dok se Ukrajinci raduju najavljenim isporukama zapadnih tenkova "leopard", Rusi na bojno polje uvode svoje "sejače smrti", minobacače "lala".

Oružje punog imena 2S4 "tulipan" (lala), ruska vojska nedavno je "predstavila" rivalima uništivši skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u Donjecku.

I bez obrzira što možda nemaju ime koje zvuči opasno, njihovu silu mnogo bolje opisuje nadimak "urbani terminator" i to što je čak i američki "Nešnel interest" priznao da "nemaju konkurente na svetu".

A ovaj planetarno najveći minobacački sistem floralnog imena, sigurno je kod Zelenskog već izazvao ozbiljne "alergijske reakcije", budući da je i njemu poznato da je "lalin" smrtonosni "polen" kalibra 240 milimetara zaslužan za uništavanje utvrđenja na nekoliko ratišta širom sveta, uključujući Avganistan, Siriju, Izrael, Čečeniju, pa sada i Ukrajinu.

Jer, kako podseća "Jurejžan tajms", gigantski minobacač "tulipan" iz sovjetske ere premijerno je, tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, upotrebljen tokom napada na čeličanu Azovstal u Marijuopolju.

A ozloglašen na suparničkoj strani postao je i još ranije, nakon što su ga ruske snage upotrebile ne bi li ukrajinsku vojsku primorale da napusti mesta koja je mesecima zauzimala na aerodromima Lugansk i Donjeck.

To mu inače i jeste glavni zadatak - da svojim moćnim projektilima sa zemljom sravni nepokretna, utvrđena uporišta. On može da uništi aerodromske piste, bunkere i branjene strukture, pošto se, za razliku od granata ispaljenih iz haubica, minobacački projektili gotovo vertikalno spuštaju na metu, efikasno razbijajući zidove utvrđenja, otvore pećina ili krovove zgrada.

I, ne samo to, "tulipan" može da ispaljuje i laserski vođeno oružje, a ima i projektile za probijanje betona kojima uništava bunkere, kao i zapaljive koji razaraju zgrade.

Zapadni mediji upozoravaju da se u efikasnost ovog vida naoružanja ne može sumnjati čak ni sada, posle 43 godine od uvođenja "tulipana" u vojsku, pa je sigurno da će ruske "lale" imati veliki utucaj na dalji ishod borbe, jačajući rusku ofanzivu tokom koje je poslednjih dana na ukrajinske gradove već ispaljena salva raketa i dronova kamikaza.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading