KANCELAR SE SAD PRAVDA ZBOG ODLUKE O UKRAJINI Šolc pokušava da smiri zabrinute Nemce
EPA/OMER MESSINGER

Nemačka vodi trostruku politiku od izbijanja sukoba, ocenio je danas nemački kancelar u kratkom video obraćanju.

Kako je objasnio Šolc, ta tri aspekta nemačke politike predstavljaju pomaganje Kijeva u humanitarnom, finansijskom i vojnom smislu; rad na sprečavanju eskalacije, jer "rat između Rusije i NATO-a ne bi trebalo da se desi"; i suzdržavanje od unilateralnih poteza, odnosno stroga koordinacija sa savetnicima, pogotovo Sjedinjenim Američkim Državama.

To je pristup kojeg nemačka vlada nastoji da se pridržava u budućnosti, naglasio je.

Nemački kancelar takođe je rekao da je odluka njegovog kabineta da Ukrajini isporuči 14 tenkova "leopard A26", odnosno da dozvoli drugim zemljama da svoje "leoparde" pošalju Kijevu, takođe donesena u skladu sa tom politikom.

"Naš cilj je jasan", rekao je Šolc, dodavši da "Rusija ne sme da uspe da promeni granice silom".

U jesen su se četiri teritorije – Zaporoška i Hersonska oblast, kao i Donjecka i Luganska Narodna Republika – pridružile ruskoj državi nakon što je njihovo stanovništvo taj potez velikom većinom podržalo na referendumima. Krim je isto učinio još 2014. godine, nakon državnog udara u Kijevu.

Šolc pokušava da smiri zabrinute Nemce

Rezultati istraživanja koje je anketarska kompanija "JuGov" sprovela za novinsku agenciju DPA ukazuju da se 43 odsto Nemaca protivi slanju tenkova Kijevu, dok se 39 odsto državljana Nemačke slaže sa tim potezom, a 16 odsto nema stav.

"Mnogi građani su veoma zabrinuti. Naravno, želite mir u Evropi, da se rat ne približava, a da vlada i kancelar ostanu pribrani. To vam i obećavam", rekao je Šolc.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je najave pošiljki američkih, nemačkih i britanskih tenkova za Kijev kao "direktnu umešanost" NATO-a u sukob u Ukrajini, dodavši da ta umešanost "raste".

On je dodao da zapadni tenkovi neće uticati na ishod situacije, rekavši da NATO "očigledno precenjuje" meru u kojoj će taj potez pomoći ukrajinskoj vojsci.

U zasebnom intervjuu, Peskov je istakao da će odluka Berlina da Kijevu dostavi "leoparde" definitivno uticati na rusko-nemačke odnose koji su već na izrazito niskom nivou.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
milan lala

29.01.2023 05:39

Neverovatno provociranje Rusije da se sa nemackim oruzijem ponovo ubijaju Rusi. Tesko Nemackoj sa ovakvim bilmezom za kancelara.

Nikola

29.01.2023 08:36

Nemačka od drugog svetskog rata nije imala goru vlast.

Duško

29.01.2023 08:38

A vi ste smeli da razbijete Jugoslaviju i da silom otimate Kosovo.