Putin izdao naređenje, Ukrajinci tuku NATO granatama! (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Sinoć je još jedna bespilotna letelica oborena je iznad mora kod Sevastopolja, tvrdi guverner grada Mihail Razvožajev.

Ukrajinske vlasti saopštile su juče da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na okupirani region Donjecka, prenosi BBC.

Snimak požara nakon udara na ukrajinske snage u Družkovki 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku i Donjeck NATO granatama
 

21.00 - Ukrajinske trupe ispalile su tri granate kalibra 155 mm na Donjeck i šest granata istog kalibra na Horlivku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

- Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine (Oružane snage Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 20:22 – naselje Tonenkoje – grad Donjeck (Kujbiševski okrug): 3 granate kalibra 155 Ispaljeno je milimetara; 22:10 – naselje Novgorodskoje – naselje Horlivka (centralni gradski okrug): ispaljeno je 6 granata kalibra 155 mm - navodi se u izveštaju.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka, u gradu se nalaze hemijski koncern Stirol i rudarska preduzeća. Ovo je jedno od najvećih naselja u DNR, pre početka sukoba u Donbasu , stanovništvo Gorlovke brojalo je više od 250 hiljada ljudi.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO . Sjedinjene Države su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike . Takođe, ukrajinske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima Krab i francuskim samohodnim topovima CAESAR koji koriste granate ovog kalibra - prenela je RIA.

Putin i Erdogan


19.40 - Vladimir Putin planira da 4. januara razgovara sa Redžepom Tajipom Erdoganom – saopštio je Dmitrij Peskov

 

Univerzitet u Marijupolju bio sedište „Azova“ 
 

19.00 - Fašisti su uništili i opljačkali zgradu, a prilikom uličnih borbi objekat su pretvorili u bunker - navodi se u video saopštenju, a prenosi Sputnjik.

 

 

Putin izdao naredbu

18.00 - Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu da podnese izveštaj o snabdevanju ruskih vojnih jedinica oružjem, uniformama, pancirima, opremom za kamuflažu i drugim vojnim potrebama,u Ukrajini, objavljeno je danas na sajtu Kremlja. Rok za podnošenje izveštaja je 1. februar, prenosi Tass. Putin je istovremeno naredio Ministarstvu zdravlja, na čelu sa ministrom Mihailom Muraškom, i Ministarstvu odbrane Rusije da razrade mogućnost lečenja i oporavka ranjenih ruskih vojnika u civilnim bolnicama. Rok za podnošenje ovog izveštaja je 15. januar.

Snažan udarac Rusa kod Soledara

16.15 - Artiljerijske jedinice Oružanih snaga RF na pravcu Soledara nanele su vatrenu štetu ljudstvu i vojnoj tehnici Oružanih snaga Ukrajine

 

 

Ponovo sirene

15.45 - Sirene za vazdušnu opasnost ponovo su se oglasile u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije

Predstojeći meseci biće "odlučujući"

15.15 - Holandija će učiniti sve "da pomogne Ukrajini da pobedi u ratu", saopštio je premijer Holandije Mark Rute nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

"Upravo sam razgovarao sa predsednikom Zelenskim i uverio ga da će Holandija učiniti sve što može da pomogne Ukrajini ne samo da se odbrani, već i da pobedi u ratu", napisao je Rute na Tviteru.

Istovremeno je istakao da će predstojeći meseci biti "odlučujući".

Ranije je saopšteno da će Holandija ove godine izdvojiti pomoć Ukrajini u vrednosti od 2,5 milijardi evra.

Jutarnji trening na poligonu Sahalin (VIDEO)

14.55

 

 

Ukrajinci žestoko brane Bahmut!

14.48 - Osnivač "Vagnera" otkrio šta su glavne prepreke za brže napredovanje

Celu vest pročitajte OVDE.

Dostignut vrhunac u Bahmutu?

14.37 - Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je saopštilo da je broj napada ruske vojske i pripadnika "Vagnera" u blizini Bahmuta dostigao vrhunac sredinom decembra. Oni tvrde da su ove operacije imale "slabu podršku".

U proteklih 10 dana Ukrajina je poslala "značajna pojačanja" u sektor Bahmuta, dok se učestalost pokušaja ruske pešadije da napreduje verovatno smanjila, navodi ministarstvo.

"Obe strane su pretrpele velike gubitke", navodi se u izveštaju.

Ruske ofanzivne operacije u toj oblasti se sada verovatno izvode samo na nivou voda ili odseka. Malo je verovatno da će Rusija postići značajan prodor u blizini Bahmuta u narednim nedeljama.

DEJSTVO PVO NAD KRIMOM (FOTO)

14.17 - Nad Džankojem (grad na Кrimu) radila je protivvazdušna odbrana.

 

 

PUTIN PODIŽE BORBENU GOTOVOST NUKLEARNE TRIJADE Dva nova modela ulaze u ruski arsenal

13.55 - Predsednik RF Vladimir Putin je nedavno najavio povećanje borbene gotovosti nuklearne trijade.

Celu vest pročitajte OVDE.

Nova žestoka granatiranja

13.45 - U prethodna 24 časa ukrajinske snage ispalile su 368 granata iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi sedam naselja Donjecke Narodne Republike. U napadima je poginuo jedan civil, a dvoje je ranjeno. Oštećeno je 15 zgrada i pet civilnih objekata.

U borbama zajedničkih snaga DNR i Oružanih snaga Rusije uništen je jedan ukrajinski tenk T-64BV i pet oklopnih vozila, a u vazduhu su oborene dve bespilotne letelice. Ubijeno je i ranjeno više od 40 ukrajinskih vojnika.

Uništen ukrajinski oklopni automobil (FOTO)

13.25

 

 

Rusi uništili dva HIMARS-a

12.49 - Rusko MO: Oružane snage Rusije uništile MLRS HIMARS kod Кramatorska, iz koje je APU pucala na DNR

Ruske trupe su eliminisale dva ukrajinska HIMARS-a u blizini Кramatorska u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane .

„U toku kontrabaterijske borbe u blizini grada Кramatorska, otvoreni su položaji i uništena su dva lansera višecevnog raketnog sistema HIMARS , iz kojih su gažana naselja Donjecke Narodne Republike“, rečeno je u izveštaju.

- Neprijatelj je izgubio više od 130 ljudi- navedeno je u izveštaju ruskog MO.

Žestok udar na ukrajinske snage kod Zaporožja (VIDEO)

12.16 -

 

 

PVO radi iznad Donjecka (VIDEO)

11.49

 

 

Vanredna isključenja struje u Kijevu

11.25 - U Kijevu su u utorak na snazi vanredna isključenja struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija „Jasno“.

Rasporedi isključenja privremeno su nedostupni dok se situacija ne stabilizuje, dodaje se u saopštenju kompanije.

Zima dolazi

11.01 - Po mišljenju stručnjaka, mrazevi koji bi u Ukrajinu trebalo da dođu krajem nedelje konačno će dokrajčiti ukrajinski energetski sistem, koji već diše poslednji dah, pošto mreže jednostavno ne mogu da izdrže povećano opterećenje.

 

 

Francuski reporter našao se usred raketnog napada (VIDEO)

10.25 - Stravičan napad ruskih snaga dogodio se u trenutku dok je novinar francuske televizije bio uključen u program uživo.

Celu vest i snimak pogledajte OVDE.

RAKETNA PALJBA Uništena ledena dvorana

10.15 - U raketnom napadu ruskih trupa u istočnoj Ukrajini uništena je ledena dvorana u gradu Družkivka u regionu Donjecka, saopštila je Ukrajinska hokejaška federacija.

Celu vest pročitajte OVDE.

"Noćni lovac" uništava kasarnu ukrajinskih snaga

10.05 - Uništavanje kasarne ukrajinskih snaga i plaćenika lakom višenamenskom vođenom raketom (LMUR) „305“, lansiranom iz ruskog jurišnog helikoptera Mi-28NM „Noćni lovac".

 

 

Desjtvo grupe "Vagner" kod Atremivska (VIDEO)

09.43 -

 

 

Rusi oborili dve letelice

09.31 - Iznad mora kod Sevastopolja ruske snage PVO oborile su dve bespilotne letelice, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev, prenosi Spurnjik.

"Naša vojska nastavlja da odbija napad", napisao je gubernator na svom Telegramu.

Poziv na oprez, sprema se

08.49 -  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija planira dugotrajne napade iranskim dronovima na Ukrajinu.

Zelenski je u video obraćanju rekao da Kijev ima informacije da Rusija planira dugotrajan napad iranskim dronovima Šahed i da računa na to da tim napadima iscrpi Ukrajinu.

"Da iscrpi naše ljude, protivvazdušnu odbranu, našu energiju... Sada je vreme kada svi koji su uključeni u zaštitu neba moraju da budu posebno oprezni", rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

 

Podignuta optužnica protiv guvernerke ruske Centralne banke

08.21 - Služba bezbednosti UKR podigla optužnicu protiv guvernerke ruske Centralne banke

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je optužnicu protiv guvernerke Centralne banke Rusije Elvire Nabiuline, saopštila je pres služba resora na Telegramu.

Kako se navodi, oni poseduju dokaze da je Nabiulina "učestvovala u finansiranju ruske vojske i vojno-industrijskog kompleksa", preneo je Sputnjik.

"Upravo ona je organizovala uvođenje rublјe u regionima na jugu i istoku Ukrajine", navodi se u saopštenju SBU.

Moskva šalje domaće dronove ruskim trupama u Ukrajini

08.15 - Male izviđačke bespilotne letelice poznate kao Binokl (Binokular) počele su da stižu ruskim trupama koje su raspoređene u Ukrajini, saopštila je danas za TASS ruska tehnološka firma koja proizvodi dronove.

Najnovije bespilotne letelice koje proizvodi "Sjomka s vozduha" su dva do tri puta jeftiniji od kineskih bespilotnih letelica "DJI Mavic" koje se aktivno koriste u borbenim dejstvima, rekao je portparol kompanije Dmitrij Zubarev.

Ruska bespilotna letelica je opremljena kompaktnim termovizirom koji otkriva neprijateljske snage i sposobnosti u bilo koje doba dana ili noći, a takođe ima i mogućnost izbacivanja granata, navodi TASS.

"RUSIJA IMA PREDNOST" Bivši general NATO-a predviđa prekid vatre u Ukrajini

07.56 - Ni Moskva ni Kijev neće uspeti u svojim vojnim ciljevima, tvrdi bivši general NATO-a

Celu vest pročitajte OVDE.

Žestoke borbe u Marjinci: Snažno dejstvo ruske artiljerije (VIDEO)

07.55 - 150. divizija 8. armije Oružanih snaga Rusije Južnog vojnog okruga udarila je u Marjinci na pozicije ukrajinskih snaga.

 Posada topa 152 mm 2A36 „Zumbul-B“ 238. artiljerijske brigade Oružanih snaga Rusije pogodila je preciznim udarcem na vatrenu tačku neprijatelja, otvorivši put pešadiji.

 

 

 

Uništeno vozilo ukrajinskih snaga (FOTO)

07.33

 

 

Ukrajinski MT-LB uništen u oblasti Bahmuta (FOTO)

07.15

 

 

Udar na Oružane ukrajinske snage u Družkovki (VIDEO)

07.05

 

 

Snažno dejstvo "Solncepeka" (VIDEO)

07.02 - Posade TOS-1 „Solncepek“ podržavaju 1. „slovensku“ gardijsku brigadu 1. armijskog korpusa Oružanih snaga Rusije u rejonu Vodjane.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading