Rusi spremaju još dva velika napada! (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Napadi na Kijev, Zaporožje, Nikolajevski region, Hmeljnicki, Černigovsku oblast. Trideset odsto Kijeva bez struje. Vladimir Putin izjavio da Zapad koristi Ukrajinu kako bi uništio Rusiju. U poslednjem danu 2022. razmenjeno više od 200 zarobljenika.

 

 

BLOG UŽIVO:

 

Budanov izneo prognoze o ruskim raketama i mobilizaciji

21.55 - Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je u intervjuu za ukrajinske medije 31. decembra da Rusija ima rakete za još dva velika napada na Ukrajinu, i da su za svaki od napada potrebna do dva meseca pripreme, piše Kijev Indipendent.

Prema njegovim rečima, do marta će Rusija imati "kritičan" nedostatak raketa.

Drugi predstavnici ukrajinske vojske rekli su da je Rusija aktivno proizvodila nove rakete i koristila ih odmah nakon što su "silazile" sa proizvodne trake.

Budanov je takođe podržao raniju izjavu ministra odbrane Alekseja Reznikova da će Rusija od 5. januara uvesti zabranu napuštanja zemlje ruskim muškarcima mlađim od 55 godina, jer nastavlja da mobiliše ljude da popuni redove vojske usred gubitaka na bojnom polju.

Kada je reč o Belorusiji, Budanov je primetio da zemlja nema dovoljno oružja da pomogne Rusiji zbog njenih ratnih gubitaka.

Budanov je takođe prokomentarisao da je malo verovatno da će se tok rata promeniti unutar Rusije, jer su "protesti u Rusiji nerealni, a više od 70 odsto Rusa podržava ovaj rat".

Obratio se Zelenski

21.40 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se video-porukom građanima Rusije, izjavivši da se njihov vođa, Vladimir Putin, krije iza vojske, projektila, zidova i samih građana Rusije.

RUSI SE PLAŠE, IZGUBIĆE! - Alo.rs

Poginulo 170 ruskih vojnika?

21.00 - Ukrajinska vojska saopštila je danas da je nanela velike gubitke ruskim snagama u Bahmutu, malom gradu na istoku Ukrajine koji je mesecima poprište žestokih borbi.

Oko 170 ruskih vojnika poginulo je juče u borbama za kontrolu nad tim gradom, izjavio je večeras portparol Istočne grupe oružanih snaga Sergej Šerevati.

Borac iz Obale Slonovače u Vagneru

20.00 - Dobrovoljac iz Obale Slonovače, koji se pridružio Vagner grupi, rekao je za RIA Novosti da je odlučio da brani svoju drugu domovinu i služi u jurišnoj jedinici.

- Otišao sam u rat. Moramo da branimo našu drugu domovinu - rekao je borac sa pozivnim znakom Svetin.

Prema njegovim rečima, Vagner je za njega praktično druga porodica. U Rusiji je Svetin imao problema sa zakonom i završio je u zatvoru. Tada se odazvao pozivu da se dobrovoljno prijavi u redove grupe.

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin, koji je posetio borce na praznik, rekao je da se Afrikanac u početku dobrovoljno javio da radi kao prevodilac za grupu u Africi.

Prigožin je dodao da je jurišna grupa najopasnija specijalizacija. Posle šest meseci ugovorne službe u Vagner grupi, posle amnestije, Svetin će moći da ostane u njoj ako želi, objasnio je on.

 

 

Britanija obustavila uvoz ruskog gasa


18.00 - Velika Britanija je obustavila uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje na Tviteru.

„Velika Britanija je danas potpuno obustavila uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa“, napisali su na tviteru.

U novembru 2022. godine, britanski Forin ofis saopštio je da će zemlja prestati da uvozi ruski LNG od 1. januara 2023. godine.
 

Oboren ukrajinski Mi-8


17.00 - Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Poltavka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na brifingu.
 

U ruskom napadu oštećena termoelektrana

15.55 - Tokom jučerašnjeg napada na Ukrajinu 31. decembra, Rusija je oštetila jednu termoelektranu u Ukrajini, izvestila je najveća ukrajinska privatna energetska kompanija DTEK.

U napadu je navodno oštećena oprema objekta.

RIA Novosti: Ruski padobranci odbili ukrajinski napad

15.00 - Vojno osoblje Zapadnog vojnog okruga, u saradnji sa jedinicama 76. gardijske desantno-jurišne divizije, osujetilo je 31. decembra uveče nekoliko pokušaja ukrajinskih snaga bezbednosti da probiju Kremenski sektor fronta, javlja dopisnik RIA Novosti.

Ranije je Narodna milicija LNR saopštila da su ukrajinske trupe tokom proteklog dana izgubile do 90 ljudi, tri tenka, pet oklopnih transportera i dva drona.

 

 

Prigožin tvrdi da je Vagner zarobio veliki broj Ukrajinaca

14.14 - Borci grupe Vagner, koja je učestvuje u borbama u Ukrajini, zarobili su veliki broj neprijateljskih vojnika, rekao je za RIA Novosti osnivač te kompanije Jevgenij Prigožin, koji je posetio borce u novogodišnjoj noći.

Uzbune u dve oblasti Ukrajine

13.23 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalizaciju.

 

 

Obavljena razmena zatvorenika

12.37 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina oslobodila 82 zarobljena ruska vojnika u poslednjoj razmeni zarobljenika između dve strane.

Energetski sistem Ukrajine pretrpeo je neviđenu štetu

11.20 - Energetski sistem Ukrajine pretrpeo je neviđenu štetu, saopštio je direktor kompanije "Ukrenergo" Vladimir Kudricki.

Najmanje šest civila povređeno u ukrajinskom granatiranju Pervomajska

10.46 - Najmanje šest civila je povređeno u ukrajinskom granatiranju grada Pervomajska, a u napadu je srušena zgrada bolnice, saopštile su vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

Gađan centar Donjecka

10.05

 

https://t.me/vestisafronta/5320

 

Ukrajina: U novogodišnjoj noći uništeno 45 dronova koje su lansirale ruske snage

09.20 - Ukrajinska PVO uništila je u novogodišnjoj noći 45 iranskih jurišnih dronova koje su lansirale ruske snage, saopštilo je jutros Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev napadaju dronovi

08.49 - Ukrajinski mediji javljaju da Kijev napadaju dronovi, i da radi ukrajinska PVO.

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

08.06

 

 

Zelenski Rusima: Vaš vođa se krije iza vojske i zidova

07.35 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se video-porukom građanima Rusije, izjavivši da se njihov vođa, predsednik Rusije Vladimir Putin, krije iza vojske, projektila, zidova i samih građana Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading