Snimak požara nakon stravičnog  udara u Harkovu; Kijev spreman za istragu pada rakete na Belorusiju (FOTO/VIDEO)
EPA/Shutterstock/Alo!/Ilustracija

Nastavljene su borbe i granatiranja u regionu Bahmuta i Hersona. 

Ukrajinski zvaničnici pozvali su stanovnike Hersona da se evakuišu pošto su ruske snage pojačale minobacačke i artiljerijske napade na grad na jugu Ukrajine.

Ruske trupe ispalile su 33 rakete na civilne ciljeve u nizu vazdušnih i artiljerijskih napada u Hersonu tokom 24 sata, saopštile su ukrajinske snage.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je samo nekoliko civila ostalo u Bahmutu u istočnoj provinciji Donjeck. Istakao je da "nema mesta koje nije prekriveno krvlju" u gradu koji sada drže Ukrajinci.

Ukrajinska vojska je saopštila da je na nebu iznad Dnjepropetrovske oblasti uništila pet dronova, najverovatnije iranske bespilotne letelice "Šahid", prenosi Ukrinform.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

UKRAJINA UŽIVO

Nova pomoć za Ukrajinu?

23.29 -  SAD razmatraju opciju slanja oklopnih vozila Кijevu, javlja Blumberg.

Američka vlada razmatra da Ukrajini pošalje borbena vozila 'bredli' kao deo novog paketa vojne pomoći", piše agencija pozivajući se na dobro informisane krugove.

Ističe se da konačna odluka još nije doneta.

Ukrajinski gradonačelnik osumnjičen

22.54 - Ukrajinski gradonačelnik osumnjičen za deljenje nedopuštenih vojnih informacija

Oleksandar Mamaj, gradonačelnik centralnog grada Poltave, osumnjičen je da je navodno delio neodobrene informacije o potezima ukrajinske vojske.


Mamaj je navodno preneo obaveštajne podatke o razmeštanju ukrajinskih trupa, javila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

Su-35S u borbenoj akciji (VIDEO)

22.30 - Posade višenamenskih lovaca Su-35S vrše vazdušnu patrolu, kao i podršku avionima jurišne avijacije i helikopterima Vojne avijacije prilikom nanošenja udara na vojne objekte i opremu Oružanih snaga Ukrajine.

Letovi se izvode sa suspendovanim projektilima.

U okviru jednog od letova, posada Su-35S je identifikovala vazdušni cilj, identifikovala ga kao neprijateljski avion i uništila ga projektilima.

 

 

Kijev spreman za istragu pada rakete S-300 na teritoriju Belorusije

21.45 - Кijev je spreman da sprovede istragu incidenta sa raketom koja je pala u Belorusiju i pozove eksperte, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnjik.

„Ukrajinska strana, zadržavajući bezuslovno pravo na odbranu i zaštitu sopstvenog neba, istovremeno je spremna da u Ukrajini sprovede objektivnu istragu incidenta koji se dogodio 29. decembra na nebu iznad teritorije Belorusije kao posledica odbijanja forsiranog raketnog napada Rusije“, navodi se u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je Ukrajina spremna da pozove da u takvoj istrazi učestvuju autoritativni stručnjaci iz zemalja koje ni na koji način nisu povezane sa Rusijom.

Požar nakon udara na trafostanicu u Harkovu

21.20

 

 

KRVAVE RUKE ZAPADA Putin ima sve razloge da sumnja u Kijev i njegove saveznike

20.50 - Zapadni partneri su više puta obmanjivali Moskvu, tako da ruski predsednik Vladimir Putin ima sve razloge da sumnja u izjave Kijeva i njegovih saveznika, rekao je kolumnista TAC Dag Bendou.

Celu vest pročitajte OVDE.

Američki institut: Putin nastoji da izbegne sukob sa NATO-om

20.31 - Američki institut za proučavanje rata (ISV) tvrdi da Kremlj, američko prebacivanje PVO sistema Patriot Ukrajini, opisuje kao eskalaciju američko-ruskih odnosa.

Ali ISV upozorava da je ovaj transfer zapravo manji razlog za eskalaciju od ranijih pošiljki sa Zapada u Ukrajinu, uglavnom zato što je Patriot isključivo odbrambeni sistem.

ISV dodaje da "sa velikim poverenjem predviđa" da će Putin pokušati da izbegne svaki manevar koji bi zahtevao direktan odgovor NATO alijanse.

Uništeno artiljerijsko oružje Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

21.29 - 

 

 

Dron Orlan je snimio ukrajinski PVO koji ga je gađao (VIDEO)

21.07 -  Najverovatnije su Oružane snage Ukrajine gađale iz MANPADS Igla rusku izviđačku bespilotnu letelicu, ali nisu mogle da je obore. Na snimku se vidi trag rakete.

 

Dejstvo Oružanih snaga Rusije Južnog vojnog okruga (VIDEO)

19.45

 

 

Zelenski jača kontrolu nad medijima

19.15 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je Zakon o medijima kojim se jača kontrola države i zabranjuje da se o aktivnostima Rusije izveštava na pozitivan način.

Trenutna vojna situacija u Ukrajini (FOTO)

18.40 - Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR.

 

 

RUSI POSTAVILI SMRTONOSNU ZAMKU Usledio fatalan udarac na infrastrukturu kod Kijeva

18.30 - Vojni ekspert, direktor Muzeja PVO Jurij Knutov otkriva na koji način su Rusi uspeli da pirmenom nove taktike zadaju fatalan udarac na infrastrukturu Ukrajine i njenu PVO.

Celu vest pročitajte OVDE.

Žestoka borba u Donbasu (VIDEO)

18.12 - Кao rezultat zajedničkog rada, uništeno je 5 nacionalista.

 

 

Rusija ispalila desetine projektila na Ukrajinu

17.48 - Rusija je danas ispalila desetine projektila na Ukrajinu, napavši Kijev, Lavov i Odesu na zapadu i druge gradove širom zemlje, prenose mediji.

Zgrada je i dalje pod kontrolom "Vagnera (VIDEO)

17.25 - Pokušaj nacionalista Oružanih snaga Ukrajine da istisnu borce PMC "Vagner" sa položaja u Opitnom

Ukrajinski tenk gotovo direktno demontira zgradu muzičke škole u   Opitnom, predgrađu Artemovska. Borci PMC "Vagner" nisu se trgnuli. Ovaj i kasniji kontranapadi su odbijeni. Zgrada je i dalje pod kontrolom "Vagnera.

 

 

UKRAJINA JE SAMO ZAGREVANJE Jezivo upozorenje ruskog eksperta

17.22 - Predsednik Instituta Bliskog istoka, ruski politikolog Jevgenij Satanovski, je u emisiji „Solovjev LIVE“, objasnio, zašto je Ukrajina zagrevanje pred glavni udar SAD protiv Rusije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski tražio od Bajdena rakete dometa do 300 kilometara, zahtev odbijen

17.11 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na nedavnom sastanku s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom ponovo tražio rakete ATACMS s dometom do 300 kilometara, ali je stav Vašingtona u vezi s tim ostao nepokolebljiv, piše list „Politiko“

Italija spremna

16.30 - Italija je spremna da bude garant mirovnog sporazuma o Ukrajini, izjavila je premijerka Italije Džordža Meloni.

"Poteškoće su u tome, što je nakon toga neophodno garantovati mirovni proces. Zato sam i rekla Vladimiru Zelenskom, da je Italija spremna da bude garant mogućeg mirovnog sporazuma i da pomogne u tom procesu", rekla je Meloni.

Obareanje rakete u Belorusiji

16.06 -  Belorusko Ministarstvo odbrane pokazalo kako je identifikovana, praćena i nakon prelaska granice oborena ukrajinska raketa S-300

 

 

Žestoko dejstvo ruske artiljerije

15.20 - Artiljerija Oružanih snaga Rusije nastavlja da nanosi vatrenu štetu pozicijama ukrajinskih nacionalista na pravcu Lisičansk.

 

 

Borelj: "Ruski ratni zločini neće proći nekažnjeno

Snimak požara nakon stravičnog  udara u Harkovu; Kijev spreman za istragu pada rakete na Belorusiju (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

14:52 - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da "ruski ratni zločini neće proći nekažnjeno" i da će blok od 27 država nastaviti da Ukrajini pruža podršku.

"Još jedan besmisleni i ruski raketni napad velikih razmera na Ukrajinu koji neselektivno uništava infrastrukturu i medicinske objekte, namerno gadja i ubija civile", napisao je Borel na svom Tviter nalogu.

Vojnici izvode odbrambene operacije

13:56 - 

 

 

Putin podigao zastavu na nuklearnoj podmornici

13:30 - 

 

 

 

ZAHAROVA ZAGRMELA "Nećemo trpeti nepravdu!"

12:35 - Rusija neće dozvoliti Zapadu da „gurne pod tepih“ situaciju sa eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Busargin: Ruska PVO uništila leteći objekat u Saratovskoj oblasti

11:42 - Guverner Saratovske oblasti u Rusiji Roman Busargin saopštio je danas da je protivvazdušna odbrana Rusije uništila neidentifikovani leteći objekat. "Na teritoriji okruga Engels bila je aktivirana protivvazdušna odbrana. Uništen je neidentifikovan objekat. Na lice mesta su upućene hitne službe. Nema pretnje po bezbednost stanovnika", rekao je guverner.

Uhapšen ukrajinski agent

11:41 - 

 

 

Oko 90 odsto Lavova bez struje, obustavljen metro u Harkovu

11:14 - Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij saopštio je danas da je oko 90 odsto grada ostalo bez struje, da tramvaji i trolejbusi ne saobraćaju, a da su mogući prekidi u vodosnabdevanju.

"Devedeset odsto grada je bez struje. Čekamo dodatne informacije elektrodistribucije. Tramvaji i trolejbusi ne saobraćaju. Može doći do prekida u vodosnabdevanju. Prelazimo na rad dizel agregata na kritičnim infrastrukturnim objektima", napisao je Sadovoj na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Oglasio se gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko

11:09 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je danas da je da je u ruskom raktiranju prestonice povređeno troje ljudi, među kojima je i 14 -godišnja devojčica. 

Posledice „efikasnog“ rada UkroPVO po civilnom sektoru u Кijevu

10:59 - 

 

 

Dva američka aviona КS-135R lete na zapadnoj granici Ukrajine

10:45 - 

 

 

Američki oklopni transporter M113 bespomoćno se valja u blatu ukrajinske stepe

10:30 - 

 

 

U Ivano-Frankovskom  je raketa PVO S-300 pogodila stambenu zgradu umesto krstareće rakete

10:20 - 

 

 

Podoljak: Rusija ispalila 120 projektila na Ukrajinu

09:31 - Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak saopštio je danas da je Ukrajinu i kritičnu infrastrukturu te zemlje noćas pogodilo 120 raketa koje su ispalile ruske snage. "120 raketa letelo je noćas iznad Ukrajine koje je lansirao 'zli ruski svet' da bi uništio kritičnu infrastrukturu i ubio civile. Čekamo dalje predloge 'mirovnjaka' Ruske Federacije o mirnom rešenju", napisao je Podoljak na Tviteru.

Eksplozije širom Ukrajine

09:26 - Eksplozije su rano jutros odjeknule u Kijevu, Odesi kao i u Žitomirskoj oblasti na severu Ukrajine, preneli su ukrajinski mediji.

TASS prenosi da se oko 08:20 sati po lokalnom vremenu dogodila snažna eksplozija na severozapadu Kijeva. Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da su ruske rakete pogodile taj grad i izazvale seriju eksplozija, prenosi Rojters.

 

 

Očekuje se više od 100 projektila - Arestovič

09:15 - 

 

Tenkisti 100. brigade udaraju na položaje ukronacista u zoni SVO

09:07 - 


Drugi talas eksplozija u Kijevu

08:15 - 

 


 

 

Ruski tenkovi T-80 BV stigli su u pravcu Zaporožja

07:43 - Ruski tenkovi T-80 BV, nekoliko puta nadmoćniji od vozila ukrajinskih snaga, stigli su u pravcu Zaporožja, javlja dopisnik RIA Novosti.

Prema rečima člana posade, takav tenk ne ostavlja šanse neprijateljskim borbenim vozilima.

„Ovo vozilo je tri do četiri puta superiornije u odnosu na neprijateljska vozila. Lakše se njiam upravlja, brže pali, brzo ubrzava do 80 kilometara na sat... U nadolazećoj tenkovskoj borbi neprijatelj nema šanse“, rekao je član posade tenka T-80BV.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak rada tenkista Zapadnog vojnog okruga

 

 

Granatiran Kujbiševski okrug Donjecka

07:19 - Zgrade škole i penzionog fonda oštećene su kada su ukrajinske snage granatirale Kujbiševski okrug Donjecka, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin. Jedna osoba je poginula a ima i više ranjenih.

Vazdušna opasnost u Kijevu i južnim i zapadnim regionima Ukrajine

07:14 - U glavnom gradu Ukrajine Kijevu, kao i u južnim regionima Hersona i Nikolajeva i zapadnom regionu Žitomira jutros oko šest sati oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost prenosi Gardijan. „U glavnom gradu proglašena vazdušna opasnost! Molim vas idite u sklonište!” objavila je na Telegramu vojna uprava grada Kijeva.

 

 


"Volodenka, samo su nam razneli PVO" - napisala je Ukrajinka poruku svom mužu

07:11 - 

 


 

 

Srušen pešački most u mestu Pologi

07:09 - Ukrajinski diverzanti digli su u vazduh pešački most u mestu Pologi u Zaporoškoj oblasti, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno za Rusijom“, član glavnog administrativnog odbora regiona Vladimir Rogov na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, teroristički akt se dogodio danas u toku dana, a za njega su odgovorni ukrajinski diverzanti. On je istakao da nema žrtava.

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata

07:00 - 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading