"UKRAJINA JE U VELIKOJ OPASNOSTI" Američki general upozorava - "Patriot" Kijevu neće pomoći!
Foto: EPA/EPA

Ukrajinska armija je pretrpela kolosalne gubitke i nalazi se u ranjivoj poziciji, ocenio je američki general Bari Mekefri u intervjuu MSNBC.

- Ukrajina trpi ogromne gubitke i u velikoj je opasnosti, naglasio je.

Prema generalovim rečima, jedna baterija američkih raketnih PVO-sistema Patriot, koju je Pentagon obećao Kijevu, neće promeniti situaciju „na terenu" zbog ogromne nadmoći ruske vojske u avijaciji i artiljeriji.
       
Mekefri je sugerisao da se Ukrajini isporuče glavni američki tenkovi M1 Abrams, kao i rakete zemlja-zemlja ATACMS, jer bi to „uticalo na ravnotežu snaga".

Povodom PVO-sistema Patriot još je skeptičniji penzionisani američki mornarički obaveštajac Skot Riter.
       
On naglašava da će Ukrajina dobiti staru verziju koja nije u stanju da obara moderne rakete. Ne mislim da će Ukrajinci dobiti poboljšanu verziju, mislim da će dobiti stari model, koji ima manje mogućnosti".

Prema njegovim rečima, Patriot je loše funkcionisao i tokom obe iračke kampanje američke vojske (1991. i 2003. godine):
       
- Ti sistemi nisu bili u stanju da presretnu ni zastarele sovjetske rakete Skad, koje su bile u službi Bagdada. Patriot je 2003. oborio više američkih i savezničkih lovaca nego iračkih projektila. Patriot nema šta da traži na savremenom ratištu. On i nije dizajniran da preživi na bojnom polju kakvo je sada Ukrajina.

Prema pisanju lista Politiko, tema razgovora vladajućih krugova u SAD je potreba za dugotrajnom obukom pripadnika Oružanih snaga Ukrajine pre nego što im se dostavi PVO sisitem "patriot".

Problem predstavlja nemogućnost brzog i efikasnog izvođenja vežbi, kao i dugo vreme isporuke raketnih bacača u Ukrajinu, navodi list. 

Američki vojni stručnjaci kažu da je za održavanje samo jedne instalacije potrebno oko 90 vojnika, a sama obuka u najboljem slučaju traje šest meseci. Кao rezultat toga, glasne izjave zapadnih političara o prenošenju „paketa vojne pomoći bez presedana“ Ukrajini su izgleda daleko od stvarnosti, zaključuje se u tekstu.

Vladimir Putin je rekao da je Patriot prilično zastareo sistem, te da će samo produžiti sukob.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading