BAHMUT JE STVARNO "MAŠINA ZA MESO"! Instruktor grupe "Mocart" otkriva zastrašujuće podatke o ratu u Ukrajini
Tanjug/Ap

Penzionisani marinac koji je na čelu grupe, koja tvrdi da ima dobrotvorni status, ali i obučava ukrajinsku vojsku, tvrdi da neke jedinice imaju stopu žrtava od 70% i više.

Pošto ukrajinska vojska čvrsto kontroliše pristup medija frontu, Mocart je poznat po tome što redovno objavljuje fotografije i video zapise o tome šta se dešava, „što je apsolutno uništenje ukrajinskih gradova na frontu u meri u kojoj nisam video u medijima“, rekao je Endrju Milburn, bivši pukovnik američkih marinaca.

„Bahmut je poput Drezdena, a selo izgleda kao Pašandele“, rekao je on, govoreći o nemačkom gradu uništenom savezničkim bombardovanjem u Drugom svetskom ratu i zloglasnom bojnom polju u Prvom svetskom ratu natopljenom blatom.

Nekoliko referenci na Artjomovsk u ukrajinskim medijima, kako nasleđenih tako i društvenih, opisali su bitku kao „mašina za meso“ sa mnogo mrtvih i ranjenih, iako zvanični podaci o žrtvama nisu objavljeni.

Rusko Ministarstvo odbrane nije objavilo detaljne tvrdnje o ukrajinskim žrtvama u Artjomovsku, ali je izvestilo o napredovanju i severno i južno od grada, preteći njegovom opkoljavanju.

Ukrajinske jedinice koje treniraju sa Mocartom „prinele su izuzetno velike gubitke“, rekao je Milburn za Nevsveek. „Brojke koje čitate u medijima o 70 odosto i više žrtava nisu preuveličane",rekao je on.

Ukrajinci se bore da dovedu nove regrute da nadoknade gubitke, priznao je Milburn, napominjući da oko 80 odsto ljudi poslatih Mocartu na obuku nikada ranije nije pucalo iz oružja.

PARE ZA ORUŽJE Budžet za američku "odbranu" 2023. rekordnih 858 milijardi dolara?!

Milburn insistira da njegovi „dobrovoljci“ imaju „veću emocionalnu inteligenciju“ i da se zapravo ne upuštaju u borbe. Mocart je registrovana dobrotvorna organizacija "koja se uglavnom bavi humanitarnim radom", rekao je on za Njuzvik. Njihovo ime namerno je kontrapunkt ruskoj Vagner grupi, privatnoj vojnoj kompaniji koja je uveliko uključena u borbe oko Bahmuta.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading