UBIJAJU, KRADU, STALNO SU PIJANI Haos u ukrajinskoj legiji stranaca, vojnike guraju u samoubilačke misije!
EPA

Američki novinari razgovarali su s Amerikankom Marijom Lipkom, partnerkom Bryana Younga, veterana američke vojske koji se početkom rata dobrovoljno prijavio za ukrajinsku Legiju stranaca, a onda tamo poginuo.

Lipka smatra, usprkos tome što je ovaj na ukrajinski front otišao dobrovoljno znajući za opasnost situacije, da se njegovu smrt mogla sprečiti i da je za to kriva neorganizovanost i neopremljenost ukrajinske vojske, konkretno legije stranca, kao i upitne sposobnosti tamošnjih vojnih zapovednika.

Rat u Ukrajini, 285. dan - Alo.rs

Kad je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio formiranje međunarodne legije, hiljade ljudi je stalo u red ispred ukrajinskih ambasada širom sveta kako bi se dobrovoljno javili za odlazak u rat. Ukupno se prijavilo 20.000 legionara iz 52 zemlje u prvim nedeljama rata, njih 3000 bili su američki državljani.

Nakon dolaska u Ukrajinu, Lipka je ispričala da je počela da dobija zabrinjavajuće poruke od Younga koji se žalio na neorganizovanost i neopremljenost legije, prenosi Jutarnji.

Samoubilačke misije

Imali su zadatak da očiste klanac koji su ruski vojnici koristili za prelazak male reke, ali su ih ruske trupe uočile i počele da gađaju. Prva je eksplozija, piše Insider, ozledila Lukea "Skywalkera" Lusyszyna, Amerikanca i medicinara koji je tog dana pratio bataljon. Young i još dvojica vojnika - Emile-Antoine Roy Sirous iz Kanade i Edvard Selander Patrignani iz Švedske - pokušali su doći do njega kako bi ga evakuisali, ali su završili pod paljbom i bili ubijeni.

Zapovednik stalno pijan

Druge poruke koje su joj poslali vojnici iz Youngove jedinice - u koje je Insider imao uvid - otkrile su druge problematične stvari.

Da je zapovednik njihove legije Ruslan Mirošničenko bio nesmotren i često pijan.

"Nitko ne veruje Ruslanu, on je lažljivo govno", napisao je jedan vojnik Lipki u SMS-u.

Youngovi kolege tvrdili su da je Mirošničenko bio teški pijanac koji je često terao vojnike da piju pre odlaska u misije. Kada je Mirošničenko nazvao Lipku da telefonom razgovaraju o organizaciji pogreba za Younga, zapovednik joj je zvučao pijano, rekla je.

Dodala je i da za Youngovu smrt nikada nije saznala iz službenih kanala. Mirošničenko je, piše Insider, u međuvremenu otpušten s mesta zapovednika bataljona.

"Katastrofa", rekao je Tobias, jedan od Nemaca, za Insider. "Nema organizacije, nema organizovane obuke. Svi samo žele da ubiju Ruse."

U međuvremenu, istraga koju je objavio The Kyiv Independen, otkrila je da su neki ukrajinski zapovednici slali vojnike u "samoubilačke misije" i da su, osim toga, seksualno uznemiravali ženske pripadnice vojske. Jedan zapovednik, bivši poljski kriminalac po imenu Saša Kučinski, navodno teški pijanac, prisiljavao je vojnike u svojim trupama da mu pomognu u pljačkanju trgovina, izvestio je The Kyiv Independent.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading