DRAMA KOD ZAPOROŽJA: Ukrajinski vojnici pucali jedni na druge, Satelitski snimak vazdušne baze u oblasti Rjazan (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Najžešće borbe vode se na istoku Ukrajine. Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je na istoku zemlje oboren ruski helikopter Ka-52.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-25 iznad Donjecke oblasti, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. 

Sirene za vazdušnu opasnost su se u celoj zemlji oglašavale i tokom jučerašnjeg dana, a zbog otežanog snabdevanja električnom energijom, vanredna isključenja struje bila su u Kijevu i Kijevskoj oblasti.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Kongres SAD radi na alternativama kojima bi se prevazišle prepreke da se Ruska Federacija proglasi "zemljom sponzorom terorizma". 

 

Kraj bloga za 285. dan rata u Ukrajini

UKRAJINCI OSTALI BEZ ORUŽJA? Zapad u problemu 

23.10 - Biće potrebno 10 do 15 godina da se popune zapadne zalihe artiljerijske municije koja se koristi za podršku ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruske agresije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Satelitski snimak (FOTO)

22.43 - Izraelska kompanija ISI objavila je satelitski snimak vazdušne baze u oblasti Rjazan nakon jutarnjeg pokušaja napada ukrajinskog drona.

Ukrajinski vojnici pucali jedni na druge (VIDEO) 

22.08 -  Ukrajinski vojnici pucali su jedni na druge oko 20 minuta u pravcu Zaporožja.

"Od straha je ukrajinska vojska, oko 20 ljudi, počela da juri ka školi. Ukrajinski vojnici koji su tamo mislili su da napredujemo, otvorili su vatru jedni na druge“, rekao je komandir čete bataljona „Кrim“.

Ruska vojska postepeno zauzima strateški važne teritorije u blizini grada Кamenskoje i postavlja minska polja.

 

 

Italija šalje oružje i elektroniku za Ukrajinu

21.43 - Italija je poslala Ukrajini ne samo oružje, već i više od 50 tona elektronske opreme, transformatore i druge tehnološke alate, saopštio je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

"Poklonili smo Ukrajini ne samo oružje, već i 51 tonu električne opreme, transformatore, konvertore. Obezbedili smo mnogo tehnoloških instrumenata, kao i vojnih sredstava. Veliku pomoć su dobili od nas, a od ukrajinske vlade nikada nisam imao pritužbe", rekao je ministar, prenosi agencija ANSA.

SKRESALI KRILA SMRTONOSNOM ORUŽJU

21.17 - SAD namerno umanjuje moć Ukrajine, piše „Volstrit džornal“.

Celu vest pročitajte OVDE.

Napad na ukrajinske položaje kod Belogorovke (VIDEO)

21.00 - Snimak napada na položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Belogorovke u LNR.

Uigrane akcije voda streljačkog bataljona 1539. Arhanđela Mihaila, posade posebnog tenkovskog bataljona i operateri bespilotnih letelica dozvolili su kombinovanoj jurišnoj grupi da izbaci neprijatelja sa položaja u blizini Belogorovke i zauzme novu liniju.

 

 

Posledice udara na Ukrajinu

20.40 - Vanredna isključenja struje su uvedena u Кijevu, Dnjepropetrovskoj i Donjeckoj oblasti, rasporedi još nisu na snazi, prenosi DTEК.

- Struja je hitno isključena u Zakarpatju. „Hitni prekidi struje su na snazi. Istovremeno, na snazi su i tročasovne restrikcije“, saopštili su nadležni.

- Ceo elektroenergetski sistem Sumske oblasti je bez struje. „Trenutno postoje rasporedi za isključenja po satu i za hitne slučajeve“, – Gradsko veće Sumi.

- U Кropnivnickom, zbog nestanka struje, došlo je do prekida u vodosnabdevanju, rekao je guverner Кirovogradske oblasti Raikovič.

 

 

Trenutna vojna situacija u Ukrajini i Donbasu

 20.15 -  Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 285. dan

Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR

 

 

Velike turbulencije na svetskom tržištu

19.55 - Iako su danas na snagu stupila ograničenja EU, Australije i zemalja tzv. velike sedmorke u vezi sa cenom ruske nafte, stručnjaci predviđaju velike turbulencije na svetskom tržištu i pre svega poremećaje u evropskoj ekonomiji. S

druge strane, Rusija beleži rast izvoza sirove nafte na drugim tržištima i priprema mehanizme kao odgovor na sankcije Zapada.

Evropska unija objavila je da ograničava cenu ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu. Stručnjaci, međutim, smatraju da Moskva neće imati problema sa preusmeravanjem svojih sirovina na nova tržišta.

Pravo u metu: Dejstvo bespilotnih letelica (VIDEO)

19.30 - Precizni udari bespilotnih letelica pogodili su radar P-18 i radarsku stanicu 36D6 Oružanih snaga Ukrajine, koji su bili na borbenom dežurstvu u Hersonskoj oblasti.

 

 

UKRAJINCI NAPALI RUSKE AERODROME Amerikanci snimali satelitom

19.20 - Kijevski režim je izvršio napad na ruske vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti, PVO je presrela ove bespilotne letelice, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane.

Celu vest pročitajte OVDE.

OVO JE RUSKA VOJSKA ČEKALA!

19.10 - "Na istočnom frontu situacija je veoma napeta, neprijatelj svakodnevno napada naše jedinice. Ovoliki broj ljudstva je povećao pretnju za nas i to nisu samo reči – to su nove brigade" napomenuo je General Oleksander Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putin Prešao Krimski most (VIDEO)

19.00 - Predsednik Rusije Vladimir Putin lično je izvršio inspekciju Кrimskog mosta, gde je ranije bio izveden teroristički napad.

Celu vest pročitajte OVDE.

Premijer Ukrajine potvrdio

18.30

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj potvrdio je da su pogođeni energetski objekti u Kijevskoj, Vinickoj i Odeskoj oblasti.

Ukrajina pokušala da izvede napad na dva aerodroma u Rusiji

18.10 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kijevski režim pokušao da izvede napad dronovima na aerodrome "Djagiljevo" i "Engels". Ukrajinski dronovi koji su leteli na maloj visini oboreni su u Rjazanjskoj i Saratovskoj oblasti ruskim sistemima PVO.

Udari se nastavljaju (VIDEO)

18.05 - Udari se nastavljaju, eksplozije u Zaporožju, iznad Čerkaske oblasti, zuji bespilotna letelica Geran kamikaza.

- U pozadini nestanka struje, internet nestaje u Odesi, Sumi i Žitomiru.

- Ukrenergo izveštava da su projektili pogodili kritične infrastrukturne objekte.

- Uprava Zelenskog saopštava da su u napadu u Odesi oštećena 2 infrastrukturna objekta.

 

 

Novi talas udara (VIDEO)

17.40 - Novi talas udara, snimaci iz Odese, gde je jak požar na energetskom objektu.

- Sve pumpne stanice i rezervni vodovi u Odesi su bez struje: svuda u gradu nema vodosnabdevanja, saopštava preduzeće Infoksvodokanal.

- Eksplozije u oblasti Harkova i Ternopolja.

 - Eksplozije u Hersonu (od MLRS ili haubice).

Momenat udara u Odesi (VIDEO)

17.39 - U Odesi od posledice udara gori električna trafostanica.

- Deo Кrivog Roga bez struje, kotlovi i pumpne stanice su isključeni,

- Cela Sumska oblast bez struje,

- Nove eksplozije u Кrivom Rogu, Viničkoj oblasti i Zaporožju.

 

 

Eksplozije u blizini Кijeva (VIDEO)

17.38 - Eksplozije u blizini Кijeva, u glavnom gradu Ukrajine, metro prepun ljudi.
Eksplozije u Vinici, Odesi, Usatovu.

 

 

Prekidi svetla u Moldaviji i Odesi (VIDEO)

17.35 - Posle eksplozija u Кijevskoj oblasti, svetlo treperi, prekidi svetla u Moldaviji i Odesi.

 

 

Lansiranje novog talasa projektila: Eksplozije u Кijevu (VIDEO)

17.34 - u Zaporožju pogođen objekat, u Odesi treperi svetlo po udaru u trafostanicu.
Vlasti potvrđuju udare u blizini Zaporožja i Odese. Eksplozije u oblasti Nikolajev.

 

 

Uzbuna širom Ukrajine, sprema se masovni raketni udar

17.10 - Strateški bombarderi ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga su u vazduhu, prijavljena su lansiranja raketa, vlasti pozivaju ljude da idu u skloništa.

 

 

Zapad traži sednicu SB UN

16.40 - Zapadne države su zatražile sednicu SB UN za 6. decembra o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, saopštio je neimenovani izvor za medije.

Prekidi u snabdevanju električnom energijom u nizu regiona Ukrajine

16.14 - Kirovogradska, Odeska i Žitomirska oblast Ukrajine su delimično ostale bez struje, nakon proglašenja vazdušne opasnosti i eksplozija, prenose u ponedeljak ukrajinski mediji.

RUSI NAPALI I MOLDAVIJU?

15.55 - Savetnik ukrajinskog predsednika Anton Gerašenko objavio je na Tviter profilu zabrinjavajuću informaciju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Izveštaj Ministarstva odbrane RF (VIDEO)

15.28 - Neprijatelj napada na Donjeckom, Кrasno-Limanskom, Кupjanskom i Južno-Donjeckom frontu, ruska vojska odbija napade Oružanih snaga Ukrajine- 

- U pravcu Кupjanska naneta je šteta od požara na području naselja Tabaevka, oblast Harkov. Uništeno je 65 ukrajinskih militanata, 2 borbena vozila pešadije i 2 kamioneta.

- U pravcu Кrasno-Limanskog, osujećen je pokušaj napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Červonopopovka i Žitlovka LPR. Pored toga, na području Raigorodoka LPR uništene su 2 ukrajinske DRG. Gubici su iznosili više od 60 poginulih i ranjenih ukrajinskih boraca, 3 borbena vozila pešadije, oklopno vozilo i 4 kamioneta.

- Uspešna ofanzivna dejstva ruskih jedinica se nastavljaju na pravcu Donjecka. Za jedan dan uništeno je više od 70 ukrajinskih militanata, 2 tenka, 4 borbena oklopna vozila i 4 kamioneta.

- Na pravcu jug-Donjeck,Oružane snage Ukrajine su bezuspešno izvršile kontranapad u pravcu naselja Nikolskoe DNR. Usled nanošenja vatrene štete, neprijatelj je vraćen na prvobitne položaje. Uništeno je do 30 ukrajinskih militanata, 2 borbena vozila pešadije i 3 kamioneta.

 

 

Slojevita odbrana (VIDEO)

15.04 - Ruska vojska stvorila je slojevitu odbranu na obalama Dnjepra.
 
Ruske trupe su postavile pouzdane položaje na levoj obali reke Dnjepar i spremaju se da odbiju svaki pokušaj neprijatelja da pređe na levu obalu.

 

 

Sinimak "Lanceta" koji pogađaju ukrajinska vozila i dva radara (VIDEO)

14.40 -Snimak "Lanceta" koji su pogodili ukrajinska borbena vozila sistema S-300 i dva radara Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Komandant „Ahmata“: Ruska vojska napreduje na frontu u LNR i DNR

14.15 - Ruska vojska u potpunosti drži inicijativu na svim deonicama linije borbenog kontakta u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici i postepeno napreduje, izjavio je u ponedeljak komandant specijalnog odreda „Ahmat“ Apti Alaudinov.

- Danas je inicijativa potpuno u rukama Ministarstva odbrane Rusije, grupe 'Vagner', specijalnog odreda 'Ahmat', odnosno svih odreda koji se bore duž cele linije kontakta - rekao je Alaudinov za televizijski kanal „Rusija 1“.

Velike eksplozije u bazama bombardera u Rusiji

14.00 - Jedna od eksplozija se navodno dogodila u bazi u kojoj su smešteni strateški bombarderi koji su učestvovali u izvođenju napada na Ukrajinu, preneo je AP.

Ni ukrajinske ni ruske vlasti nisu komentarisale mogući uzrok eksplozija. Ruska agencija RIA Novosti izvestila je da su tri vojnika poginula, šestorica povređena i oštećen avion, rano jutros kada je kamion za gorivo eksplodirao u vazduhoplovnoj bazi u Rjazanu, na zapadu Rusije.

Ukrajinski komandant:Ruska mobilizacija povećala vojnu pretnju u Ukrajini

12.35 - Mobilizacija u Rusiji povećala je vojnu pretnju u Ukrajini, jer sada imaju bolje obučene vojnike koji stižu na front, saopštio je danas komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

General Oleksander Sirski je na nacionalnoj televiziji, na pitanje o mobilizaciji vojske koju je Moskva naredila u septembru, odgovorio kako je sada povećanja vojna pretnja u Ukrajini usled mobilizacije, prenosi Rojters.

"Broj osoblja povećao je pretnju po nas, to su nove brigade, novi bataljoni koji su bolje obučeni od onih koju su prethodno dolazili na front. Ovo je popuna koju je vojska čekala jer je bila iscrpljena" rekao je Sirski. Sirski je dodao kako ruske snage sporo napreduju oko Bahmuta, gde je jedna od glavih borbenih zona u istočnoj Ukrajini. "Na istočnom frontu situacija je napeta, neprijatelj svakodnevno napada naše jedinice", rekao je Sirski.

Više od 100 projektila leti ka Ukrajini

13.05 - Gardijan piše da dolazi više od 100 projektila, ispaljenih iz ruskih bombardera, a najverovatnije i projektili Kalibr iz mora.

Kako je rekao Gardijanov urednik Džulijan Borger navodno su ispaljena 104 projektila iz 13 aviona.

 

 

Neki su već prešli na teritoriju Ukrajine, a vreme udara u Kijevu se procenjuje na 14.15 po lokalnom vremenu. Takođe bi mogao da dođe do drugog talasa projektila usmerenih na prestonicu, koji bi trebalo da poleti u narednih nekoliko minuta.

 

 

Finska vlada predala parlamentu nacrt zakona o stupanju u NATO

13.00 - Vlada Finske podnela je parlamentu nacrt zakona o stupanju te zemlje u Severnoatlantsku alijansu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Finske.

- Vlada je 5. decembra podnela parlamentu predlog o stupanju u NATO. Za nacrt prezentacije dobijeno je oko 1.600 razmatranja - navedeno je u saopštenju.

Na osnovu tih razmatranja unete su dopune u deo koji se tiče saradnje vlade i predsednika republike, uloge parlamenta u razmatranju i donošenju odluka u vezi s pitanjima NATO-a i međunarodno-pravnim statusom Alandskih ostrva, precizirano je u saopštenju.

Prema zakonu, parlament može da analizira predlog vlade pre nego što ga odobre sve države-članice NATO-a.

Gradonačelnik Kremenčuka pozvao građane u skoloništa

12.50 - Upozorenje! Neprijatelj je lansirao rakete. Molim stanovnike regiona da ne ignorišu alarm i odmah se sklone!

„Mogući su udari na energetske objekte. Zatvorite prozore i održavajte toplotu u zatvorenom prostoru što je više moguće“ – gradonačelnik Kremenčuka
 

Rusi podigli dve eskadrile

12.45 - Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena na istoku i centralnim delovima Ukrajine. Pojedine informacije govore da je ruska armija podigla najmanje 2 eskadrile srategijskih bombardera naoružanih dalekometnim kr H101.

Šolc: Moramo izbeći podelu sveta na blokove

DRAMA KOD ZAPOROŽJA: Ukrajinski vojnici pucali jedni na druge, Satelitski snimak vazdušne baze u oblasti Rjazan (FOTO/VIDEO)

EPA/OMER MESSINGER

 

 

12.30 - Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je danas da može doći do novog Hladnog rata zbog podele sveta u blokove i pozvao da se ulože napori kako bi se izgradila nova partnerstva.

- Svet se suočava sa prekretnicom. Napad Rusije na Ukrajinu znači kraj jedne ere. Nove sile su ojačale i ponovo ojačale, a među njima je ekonomski jaka, i politički samouverena Kina. U takvom novom multipolarnom svetu takmiče se različite zemlje, modeli vladanja oko moći i uticaja - naglasio je Šolc u autorskom tekstu za "Foreign affairs".

Napadnut ruski aerodrom Engels u Saratovu

12.05 - Bespilotna letelica napala je  Aerodrom Engels u Saratovu, javlja RosZMI.

Ujutru 5. decembra nepoznati dron pao je na pistu i oštetio dva aviona.

Sa ovog aerodroma poleću Tu-95 sa krstarećim raketama koje koriste u napadima na Ukrajinu.

Italija Ukrajini isporučila minobacače proizvedene 60-ih godina prošlog veka

11.30 - Prema pisanju lista, ukrajinski vojnici su razočarani najnovijom donacijom iz Italije. Radi se o oruđima čija optika (nišan) je u ravni sa naoružanjem iz perioda Drugog svetskog rata, i po svim parametrima je lošije od standardnih modela minobacača iz sovjetske epohe, koje ukrajinska vojska ima u izobilju. 

Oglasio se Peskov


11.05 - Glavna stvar iz novih Peskovljevih izjava:

– Moskva neće priznati nikakve gornje granice cena ruskih energenata, odgovor na ovo ograničenje se priprema;

- plafon cena goriva neće uticati na potrebe Severnog vojnog okruga, ruska privreda ima potencijal za to;

— uvođenje gornje granice cena nafte iz Ruske Federacije će destabilizovati globalno energetsko tržište;

— Rusija nastavlja kontakte sa IAEA o situaciji u ZNPP. Sada je najvažnije zaustaviti rizično ukrajinsko granatiranje;

– Može se polemisati sa Šolcovim rečima o delotvornosti antiruskih sankcija: stručnjaci vide proces prilagođavanja ruske privrede ovim uslovima.

DRAMA KOD ZAPOROŽJA: Ukrajinski vojnici pucali jedni na druge, Satelitski snimak vazdušne baze u oblasti Rjazan (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

Nastavlja se ruska ofanziva

10.45 - U donjeckom pravcu nastavlja se uspešna ofanzivna dejstva ruskih jedinica. Tokom dana ubijeno je više od 70 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, četiri borbena oklopna vozila i četiri kamioneta. U južnodonjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Ukrajine izvele su neuspešan pokušaj kontranapada u pravcu naselja Nikoljsko u DNR. Ukrajinske snage vraćene su na prvobitne položaje. U borbama je ubijeno 30-tak ukrajinskih vojnika i uništene dva borbena vozila pešadije i tri kamioneta.

Medvedev: Takvi pokušaji završavaju nestankom robe


10.30 - Medvedev je prokomentarisao planove za uvođenje gornje granice cena ruske nafte. Prema njegovim rečima, takvi pokušaji se uvek završavaju nestankom robe ili poskupljenjem, a tako će biti i sa naftom.

 

Šolc: Efikasnost sankcija protiv Rusije sve veća

10.05 - Efikasnost sankcija protiv Rusije je sve veća, one će morati dugo da budu na snazi, a Evropska unija i NATO su jaki kao nikada ranije, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u tekstu za „Foreign Affairs“.

Prema njegovim rečima, poruka Zapada Moskvi je jasna: „Štitićemo svaki pedalj teritorije NATO-a“.

Kancelar smatra da je ruski lider Vladimir Putin pogrešio kada je pretpostavio da će dejstva u Ukrajini dovesti do „zaoštravanja odnosa među njegovim protivnicima“.

- U stvarnosti se dogodilo upravo suprotno: Evropska unija i transatlantska alijansa su jake kao nikada do sada. Ništa to ne pokazuje tako jasno kao ekonomske sankcije bez presedana kojima je sada izložena Rusija - naveo je Šolc.

Proglašene nove vazdušne opasnosti

09.45 - Vazdušna opasnost objavljena je u Kirovgradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onlajn mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

"Herson je u nedelju granatiran 46 puta"

09.30 - Ruske snage su u nedelju 46 puta granatirale oblast Hersona, ubivši jednog civila, saopštili su viši pomoćnici ukrajinskog predsednika.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta Zelenskog koji je rekao da okupatori su tokom dana granatirali područje 46 puta iz minobacača, tenkova, artiljerije i MLRS.

Uništene su privatne i stambene zgrade i druge zgrade. Anton Geraščenko, viši savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je da je 65-godišnja žena ubijena u napadu.

Likvidiran poznati neprijatelj čečenskog lidera

09.15 - Poznati čečenski antirežimski bloger, Tumso Abdurahmanov, ubijen je u Švedskoj, potvrdio je čečenski opozicijski pokret 1ADAT.

Kako javljaju tamošnji mediji, Abdurahmanova je ubila grupa ljudi.

Više o tome pročitajte OVDE

Grantiran hostel u Lugansku, poginulo troje

09.05 - Tri osobe su poginule, a 15 je ranjeno u ukrajinskom granatiranju hostela u Alčevsku u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo za izgradnju i stanovanje LNR.

- Oružane snage Ukrajine su rano ujutru 5. decembra granatirale Alčevsk iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS. Na grad je ispaljeno šest raketa. Prema prvim informacijama, tri čoveka su poginula, a najmanje 15 osoba je ranjeno - navedeno je u saopštenju.

Novi paket sankcija za Ruse

08.40 - Evropska komisija i predstavnici zemalja Evropske unije ramotrili su pripremu devetog paketa sankcija protiv Rusije, a na spisku se može naći 180 lica, uključujući ona koja su na pozicijama u sferi tehnologije, finansija i medija, prenosi evropsko izdanje lista „Politiko“.

Kako su saopštili diplomatski izvori, postoji uverenje da bi dogovor o antiruskim sankcijama mogao biti donet relativno brzo, pre početka zasedanja Saveta za inostrane poslove i samita EU sledeće sedmice.

Eksplozija na aerodromu u Rjazanju, tri osobe poginule

08.25 - U eksploziji cisterne za gorivo, na aerodromu u blizini ruskog grada Rjazanj, danas su poginule tri osobe, a šest je povređeno, izjavio je predstavnik hitnih službi.

U nesreći je oštećen i avion, prenosi RIA Novosti. Nadležni utvrđuju okolnosti incidenta, dodaje agencija.

Rjazanj se nalazi oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve.

 

 

Američka analiza rata

08.10 -

 

 

Ruske snage raketirale Zaporožje, na meti infrastruktura

07.45 - Ruske snage raketirale su noćas objekte industrijske i energetske infrastrukture u Zaporožju, saopštio je sekretar Gradskog veća Zaporožja Anatolij Kurtev. Naveo je da je oštećeno jedno privatno preduzeće, prenosi Ukrinform. Utvrđuje se da li kolika je šteta i da li ima povređenih.

Rusi raketirali Krivi Rog, jedna osoba poginula, tri povređene

07.30 - Jedna osoba je poginula, a tri su povređene u noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na Krivi Rog, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko. Naveo je da su ruske snage ispalili tri rakete na Krivi Rog i da je pogođeno industrijsko preduzeće, čiji je radnik poginuo, prenosi Interfaks Ukrajina. Rezničenko je dodao da su ruske snage gađale iz teške artiljerije Nikopoljski region, ali da nije bilo žrtava. 

 

 

Raketiran centar Donjecka

07.00 - Ukrajincii su pogodili centar Donjecka, snažne vatre na mestu udara raketa sistema Grad.
OSU u 03:49 iz pravca naselja Tonenkoe je gađao Vorošilovski okrug glavnog grada DNR, a iz BM-21 „Grad“ ispaljeno je 10 raketa, navodi SCKK. 

 


 

 

Na snagu stupio embargo na isporuke ruske nafte u EU

06.50 - Zemlje G7, Australija i Evropska unija nameću gornju granicu cena za morski transport nafte na 60 dolara po barelu.

Cena Ural sirove nafte, glavne vrste koju prodaje Rusija, jeste promenljiva, ali se trgovalo njome na oko 65 dolara po barelu dok su se ambasadori EU sastali da razgovaraju o nivou ograničenja.

Poljska, koja snažno podržava susednu Ukrajinu u borbi protiv ruskih snaga, tražila je nižu sumu, navodno bližu samo 30 dolara po barelu.

Ograničenje cene ruske nafte neprihvatljivo je i nosi ogromne rizike jer može dovesti do deficita energenata, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

On je ponovio da Rusija neće isporučivati naftu zemljama po ograničenim cenama, čak i ako joj to bude isplativije.

Više o tome pročitajte OVDE

 

Republikanci zavrću slavinu?


06.40 - Vašington pokušava da dopuni arsenale usred neizvesnosti koliko će Pentagon pomoći Kijevu kada republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom.

Sve veći broj republikanaca sada je za ukidanje pomoći Ukrajini i strahuje da se veliki deo krade i prodaje na crno.


 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Spasitelj

05.12.2022 08:02

Amerikanci razmišljaju kako da Rusiju proglase "zemljom sponzorom terorizma"???? Po tom osnovu, od nasaljivanja amerike i istrebljenj indijanaca, pa unazad najmanje pola veka, šta su radili drugim zemljama, gotovo bi 2/3 amerikanaca trebalo da robija narednih 1000 milenijuma!!!!

Srecko

05.12.2022 13:06

Solc dal se drogira pa ne vidi da samo Amerikanci imaju korist od Evrope,prodaju im gas nekoliko puta skuplje,oruzje i ostale stvari.