RUSKA MACA DOŠLA NA VRATANCA Zapad popušta?
Foto: EPA/EPA/IAN LANGSDON

U intervjuu za kanal TF1 snimljenom tokom njegove posete SAD, Makron je rekao da Evropa treba da pripremi svoju buduću bezbednosnu arhitekturu.

"To znači da je jedna od suštinskih tačaka na koje moramo da se pozabavimo - kao što je predsednik (Vladimir) Putin uvek govorio - strah da će NATO doći tik pred njegova vrata i raspoređivanje oružja koje bi moglo da ugrozi Rusiju", rekao je Makron.

"Ta tema će biti deo tema za mir, tako da treba da pripremimo šta smo spremni da uradimo, kako štitimo naše saveznike i države članice i kako da damo garancije Rusiji onog dana kada se vrati za pregovarački sto", rekao je Makron.

Rusija i SAD su ove nedelje saopštile su da su u principu otvorene za razgovore, iako je američki predsednik Džo Bajden rekao da će razgovarati sa Putinom samo ako šef Kremlja pokaže da je zainteresovan za okončanje rata. Ukrajina kaže da su pregovori mogući samo ako "Rusija prestane da napada i povuče svoje trupe".

Makronove primedbe sugerišu da je saosećajan sa potrebom Moskve za bezbednosnim garancijama - zahtevom koji je bio u fokusu intenzivne, ali neuspešne diplomatije uoči specijalne operacije.

Osmog februara, samo nekoliko nedelja pre ruske specijalne operacije u Ukrajini, Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom u Moskvi rekao da će Rusija nastaviti da pokušava da dobije odgovore od Zapada na svoja tri glavna bezbednosna zahteva – nema više proširenja NATO-a, nema raspoređivanja raketa u blizini njenih granica, i smanjenje vojne infrastrukture NATO-a u Evropi na nivo iz 1997. godine.

Vašington je tada rekao da ruski zahtevi nisu "polazna osnova za pregovore".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading