BAHMUTSKA MAŠINA ZA MLEVENJE MESA Bitka koja može da okonča rat u Ukrajini
Tanjug/Ap

Strani mediji izveštavaju o velikim gubicima ukrajinske strane, koji se navodno broje stotinama vojnika, kao i da su pripadnici grupe „Vagner“ uspeli da probiju odbranu.

Penzionisani američki general i nekadašnji komandant snaga NATO u Evropi Vesli Klark rekao je da „Rusija postavlja vatrenu zamku za ukrajinske snage u toj oblasti“. Kako je objasnio, značajni gubici bi mogli da nateraju Kijev da pristane na privremeni prekid vatre, a možda čak i na primirje, što odgovara ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Bahmut je gotovo uništen i napušten, a Klark navodi da je ruski cilj prvenstveno uništavanje ukrajinskih snaga, zbog čega je ovu rusku operaciju nazvao „bahmutska mašina za mlevenje mesa”.

Bahmut se, inače, nalazi u Bahmutskom okrugu Donjecke oblasti. Bio je glavni grad Slavenosrbije, koju su osnovali srpski doseljenici iz Austrije u 18. veku. Sada je ključni grad za kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga, ali je, kako objašnjavaju vojni analitičari, Moskva to na vreme shvatila i krenula da preokrene situaciju na frontu u svoju korist. Zapadni vojni eksperti tvrde da bi Bahmut mogao da postane i „odrednica čitave specijalne vojne operacije“ Ruske Federacije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading