RUSIJA ZAUZELA POZICIJU ZA BUNKER ODBRANU Rovovi na samoj granici, Moskva odustaje od osvanja teritorija?
Foto: Printscreen/Printscreen

Na kopnenoj prevlaci koja povezuje Krim sa Ukrajinom,  prvi rovovi su iskopani još u oktobru. Na jednoj fotografiji uočljiv je čak i rovokopač iza kojeg ostaje žuta – sveže iskopana zemlja. Ti položaji nalaze se kod mesta Armjansk,  nedaleko od graničnog prelaza Kalančak. Odmah pored njega prolazi i kanal koji vodu iz Dnjepra vodi ka Krimu.

Herson i Dnjepar, koji sada deli zaraćene strane, udaljeni su od Krima 120 kilometara. To poluostrvo je sa ostatkom Ukrajine povezano preko tri uska kopnena „mosta” – prevlake koje su idealne za odbranu. Ali, da bi ukrajinske snage uopšte stigle do novoizgrađenih odbrambenih položaja na vratima Krima, morale bi da pređu Dnjepar ili stignu iz pravca Zaporožja, što je malo verovatno da ne kažemo nemoguće.

Izgradnja odbrambenih položaja zabeležena je i duž Siverski Donjeck reke koja razdvaja Donjeck i Lugansk. Tu je primećeno da kamioni dovoze ojačane betonske konstrukcije koje se ukopavaju i služe kao bunkeri. Isto su to uradili i Ukrajinci na frontu u Donjecku, ali, tamo je otkriveno da je unutrašnjost bunkera obložena azbestom. Azbest su zbog vlage kruni a na društvenim mrežama su osvanuli snimci ukrajinskih vojnika koji protestvuju zbog toga. Kako kažu, ako ih ne ubije ruska artiljerija, to će sigurno učiniti azbest.

Inače, obe zaraćene strane, posle povlačenja Rusa iz Hersona, ovo vreme koriste za predah i pripreme za zimu. Hladno vreme ne znači da će borbe potpuno prestati ali trupe na frontu moraju da pripreme smeštaj u kome će provesti narednih nekoliko meseci.

Temperature ispod nule pogoduju upotrebi oklopno mehanizovanih jedinica. Smrznuta zemlja je bolja podloga za tenkove nego raskvašena zemlja zbog čega se mogu očekivati čak i veće ofanzivne operacije.

Pratite vesti sa fronta.

.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading