SRUŠEN MOST U HERSONU Su-25 napada položaje ukrajinskih militanata u Marjinici (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Nakon što je Moskva naredila povlačenje ruskih snaga sa zapadne na istočnu obalu Dnjepra, ukrajinski ministar odbrane tvrdi da će povlačenje Rusa iz Hersona trajati bar nedelju dana.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak istakao je, pak, da Rusija želi da Herson pretvori u "grad smrti", dok generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da je Moskva pod velikim pritiskom u Ukrajini.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, međutim, ocenjuje da je odluka Rusije da se povuče svoje trupe iz područja grada Hersona "pozitivan korak".

Ukrajinske snage su oslobodile 41 naselje napredujući na jugu zemlje, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i dodao da je ubijen određen broj prokijevskih vojnika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

UKRAJINA UŽIVO

Ruska vojska napreduje u Donbasu i udara skoro duž cele linije fronta 

22:50

 

 

Ukrajina gradi zid na granici sa Belorusijom

22.16

 

 

Uništena tenkovska kolona Oružanih snaga Ukrajine na Hersonskom frontu

21.55

 

 

 

Zelenski pravi flotu dronova

21.12 - Sredstva za prvi morski dron prikupljena su za manje od sat vremena – dobio je naziv „Herson“.

To je saopštio predsednik Vladimir Zelenski u video poruci, prenosi Ukrinform.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusi spremili fatalnu zamku za Ukrajince

19.40 - Ugledni vojni analitičar Majkl Klark komentarisao je situaciju u Hersonu za Skaj njuz.

 

 

Kijev šlanira ofanzivu na Rusiju

18.46 - Kijevske trupe planiraju da zimi napadnu Belgorodsku i Kursku oblast, rekao je novinarima zarobljeni vojnik 53. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih snaga bezbednosti, stariji poručnik, komandant voda Vladimir Lepihin.

Prebačeno 5.000 komada tehnike i 30.000 vojnika

17:58 - Ukupno je povučeno više od 30 hiljada ruskog vojnog osoblja, oko 5 hiljada komada naoružanja i vojne opreme, kao i materijalna imovina.

LNR: Pronađeno oružje kojim su planirani teroristički napadi

16:58 - U samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici pronađena je određena količina oružja kojim su planirani teroristički napadi na tom području, rekao je danas portparol bezbednosnih snaga LNR za TASS.

"U jednom okrugu LNR, ruske bezbednosne službe su pronašle sakriveno oružje ukrajinskih sabotera koji su planirali da izvedu terorističke napade u severnim oblastima LNR", naveo je portparol bezbednosnih snaga.

Srušen Antonovski most u Hersonu

16:33 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je da se preduzmu sve mere za bezbedno prebacivanje trupa iz Hersona sa desne obale reke. Na društvenim mrežama objavljen je snimak uništenja Antonovskog mosta, ključne saobraćajnice za Herson.

 

 

Celu vest pročitajte OVDE.

Saopštenje ruskog MO

15:49 - Ukupno je na levu obalu Dnjepra povučeno više od 30.000 ruskih vojnika, oko 5.000 komada naoružanja i vojne opreme, kao i materijalne imovine.

 

 

Izneta je sva ruska vojna tehnika koja je trebalo da bude remontovana - remontne jedinice su počele da je opslužuju, saopštilo je ministarstvo.

Ruska PVO odbila je napade ukrajinskih jedinica

15:08 - Ruska PVO oborila je protekle noći ukrajinske dronove i rakete, uključujući "Himars" kojima su pokušali da pogode Antonovski most i pontone, preko kojih su se ruske snage prebacivale na levu obalu.

Peskov: Pitajte ministarstvo odbrane o povlačenju trupa

SRUŠEN MOST U HERSONU Su-25 napada položaje ukrajinskih militanata u Marjinici (FOTO/VIDEO)

EPA/ MAXIM SHIPENKOV

 

14:47 -  Portparol Kremlja Dmitri Peskov nije želeo danas da komentariše odluku ministarstva odbrane da se ruske trupe povuku iz regiona Herson na levu obalu reke Dnjepar i dodao da je to pitanje za njih.

"Nemam šta da dodam, kažem na ovu temu. Obratite se za ovo pitanje ministarstvu odbrane za neki dodatni komentar", rekao je Peskov novinarima na konferenciji, preneo je TAS S.

 

Oklopni automobil „Кozak-2“ Oružanih snaga Ukrajine naleteo na minu

14:45 - 

 

 

 

Dron kamikaza „Lancet“ pogodio je automobil Oružanih snaga Ukrajine

14:44 - Ukrajinski militanti su pokušali da prebace municiju na svoje položaje u pravcu Hersona, ali ih je blagovremeno otkrio dron za vazdušno izviđanje.

 

 

Uništena škola i Dom kulture u granatiranju

14:39 - Uništena škola i Dom kulture su posledice granatiranja naselja Rozovka u Šahtjorskom okrugu DNR iz američkog MLRS-a Himars.

 

 

Su-25 napada položaje ukrajinskih militanata u Marjinici

14:20 - 

 

 

"ODNOSI ČVRSTI KAO STENA" Putinov prijatelj stao uz Rusiju

14:00 - Odnosi Rusije i Kine su od uzajamne koristi i čvrsti su kao stena, nisu usmereni protiv drugih i bazirani su na obostranom poverenju i poštovanju.To je rekao zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Кako je jutros javljeno ruska vojska je digla u vazduh i most preko Кahovske hidroelektrane

13:30 - Prva fotografija oštećenog mosta.

 

 

RUSIJA DOŽIVELA PRVI VEĆI PORAZ Ukrajinska vojska zauzela ključni grad 

13:15 - Ukrajinske oružane snage stigle su do centra grada Hersona, nakon što je ruska vojska objavila da se povukla iz tog strateški važnog grada na jugu, piše Gardijan. 

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Berlin:G7 ce pronaći način za procesuiranje ruskih zločina

12:30 - Nemački ministar pravde Marko Bušman rekao je da će se države Grupe sedam (G7) fokusirati da obezbede okvir koji će omogućiti krivično gonjenje osumnjičenih za ruske ratne zločine u sukobu u Ukrajini.

Кremlj o napuštanju Hersona

12:12 - 

 

 

 

Potvrda sa ukrajinske strane o uništenju Antonovskog mosta nakon povlačenja ruskih trupa

12:00 - 

 

 

 

 

Pokušaj atentata u Melitopolju

11:30 - U Melitopolju je pokušan atentat na zamenika ministra za sport Zaporoške oblasti Andreja Bojka. On je lakše ranjen, saopštili su predstavnici administracije.

 

 

 

Vagnerovci

11:15 - Udari raketama 122 mm borbeni rad MLRS Grad . Podešavanje vatre se vrši pomoću dronova.

 

 

 

Antonov: SAD da predoče Kijevu da je sukob sa Rusijom fatalan

11.00 - Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov pozvao je SAD da jasno predoče svojim saveznicima u Ukrajini da je vojni sukob sa Rusijom fatalan.

Moskva poziva Vašington da prekine destabilizaciju situacije u sukobu Rusije sa Ukrajinom, istakao je Antonov u intervjuu za Izvestija.

Borci Prve slovenske brigade DNR eliminišu militante Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke

10:45 - 

 

 

NIKAD OŠTRIJA PORUKA IZ KREMLJA: To se neće promeniti!

10:35 - Hersonska oblast je subjekt Ruske Federacije, ovaj status je fiksiran i ovde ne može biti promena, rekao je pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov, prenosi RIA novosti.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Ministarstvo odbrane rusije objavilo je snimak bespilotne letelice „Lancet“, koja pogađa haubicu ukrajinskih trupa u pravcu Nikolajev-Кrivi Rog

10:10 - 

 

 

 

PREKINUTE SVE VEZE SA DESNOM OBALOM DNJEPRA! Rusi razneli most koji ni "himarsi" nisu mogli da unište! 

10:00 - Hersonski most, bio je od avgusta 2022. bio je meta ukrajinskih raketno artiljerijskih snaga. Narodskim rečnikom rečeno VBR HIMARS i njegovig raketa M-31. Međutim ni tri meseca i više od 200 raketa M-30 i M-31 ispaljenih nije bilo dovoljno da se sruši Antonovski most.

 

 

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Heroj specijalne operacije: Ovo je vojnik sa poznatog snimka 

09:30 -  Borac, koji je od sebe tri puta bacio ukrajinske granate, je pešadijac 138. odvojene motorizovane brigade stacionirane u selu Кamenka u Lenjingradskoj oblasti. Aleksej nastavlja da učestvuje u borbama u zoni specijalne operacije, živ je i zdrav. 

 

 

 

Ukrajinski ministar: Hiljade vojnika, posle obuke u Britaniji, stiže kao pojačanje

09:20 - Posle verovatne zimske pauze u borbenim dejstvima u Ukrajini, ukrajinska vojska će dobiti pojačanje od nekoliko hiljada vojnika koji sada prolaze obuku u Velikoj Britaniji, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za Rojters.

Za tri dana, 20 hiljada pripadnika Oružanih snaga RF i 3,5 hiljada jedinica vojne tehnike povučeno je na levu obalu Dnjepra

09:15 - 

 

 

Kijev: Vanredna isključenja struje zbog novih ruskih napada

08:20 -  U Kijevu će danas biti uvedena vanredna isključenja električne energije zbog novih napada ruskih snaga na energetske objekte, saopštio je generalni direktor energetskog operatera YASNO Sergij Kovalenko.

 

 


"Noćas je došlo do novih napada na energetske objekte Ukrajine", naveo je Kovalenko, prenosi Unian.

 

 

"NISAM ZATVORIO VRATA" Zelenski povukao ručnu, Ukrajina spremna na ustupke

SRUŠEN MOST U HERSONU Su-25 napada položaje ukrajinskih militanata u Marjinici (FOTO/VIDEO)

Alo! Ilustracija /J.V.

 

08:00 -  Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da nije „zalupio vrata“ potencijalnim mirovnim pregovorima sa Ruskom Federacijom.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Artiljerijska posada grupe "🅾️" uništila je tenk Oružanih snaga Ukrajine

07:45 -  Tokom izviđanja iz vazduha uz pomoć bespilotne letelice, otkriven je neprijateljski tenk koji pokušava da zauzme poziciju za napad. Preciznim hicem artiljerije uništeno je neprijateljsko borbeno vozilo.

 

 

Reznikov: Ne verujem da ce Rusija upotrebiti nuklearno oružje

07:35 -  Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini jer to ne bi bilo ni pragmatično ni praktično, ali da u slučaju Rusije treba proračunati sve rizike.

"Mislim da ga neće upotrebiti. Ali opet, kada imate majmuna sa granatom za komšiju, morate proceniti sve vrste rizika. Ali mislim da to nije pragmatičan i praktičan korak za njih", rekao je Reznikov za Rojters.

Vazdušna opasnost proglašena u 8 ukrajinskih regiona

07:18 -  Upozorenje o vazdušnom udaru objavljeno je u Hmeljničkoj, Vinickoj, Odeskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Mikolajvskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape vazdušnih uzbuna Ministarstva digitalnih poslova zemlje.

Ranije u noći sa četvrtka na petak oglasila se uzbuna za vazdušni napad u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, kao i na teritorijama Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontroliše Kijev .

Minobacači uništavaju ukrajinsku DRG(diverzantsko-izviđačku grupu) u pravcu Zaporožja

07:16 - Minobacačke baterije pružaju podršku pešadiji i na taj način garantuju ispunjenje borbenih zadataka.

 

 

U Vinickoj oblasti gađan vitalni infrastrukturni objekat

07:15 -  Ruske snage noćas su gađale vitalni infrastrukturni objekat u Viničkoj oblasti, u centralnoj Ukrajini, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Sergij Borzov.

Nema žrtava, a hitne službe su na terenu, prenosi Ukrinform.

Regionalne vlasti: 2 osobe poginule u raketiranju Nikolajeva

07:00 - Dve osobe su poginule, a dve povređene u noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na petospratnu stambenu zgradu u Nikolajevu, izjavio je načelnik regionalne vojne uprave Vitalij Kim.

Prethodno je lokalni list Novosti-N javio da su ruske snage noćas raketirale Nikolajev, da je pogođena stambena petospratnica i da pod ruševinama ima ljudi, navodi Interfaks Ukrajina.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading