VLASTI U HERSONU "Svim stanovnicima! Odmah napustite naselje"; Kijev priprema atomska skloništa (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija J.V.

Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume.

Ruske snage izvele su raketne napade na više gradova u Ukrajini, mnogi gradovi bez struje i vode, saopštio je Kijev. Odbijen napad ukrajinskih snaga na Herson, tvrdi Moskva.

London upozorava Rusiju na ozbiljne posledice ukoliko ona upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini. Turska i UN počele inspekciju ukrajinskih brodova sa žitom.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je danas ruskom kolegi Sergeju Šojguu da bi Moskva trebalo da preispita suspenziju svog učešća u sporazumu kojim je uz posredovanje UN obnovljen izvoz žitarica iz Ukrajine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

KRAJ BLOGA

"Vagnerov orkestar" (VIDEO)

23.45

 

 

Vazdušna patrola (VIDEO)

23.15 - Posade višenamenskih lovaca vrše vazdušnu patrolu nad zadatim područjem i podržavaju dejstvo bombardera i jurišnih aviona, kao i helikoptera Vojne avijacije u navođenju vazdušnih udara na vojne objekte i opremu Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

HERSON "Svim stanovnicima! Odmah napustite naselje"

22.47 - Vlasti Hersonske oblasti pozvale su stanovnike Кahovskog okruga da hitno napuste tu teritoriju zbog povećane bezbednosne pretnje.

„Svim stanovnicima! Odmah napustite naselje. Vaš život je u opasnosti. Očekuje se visok stepen vojne pretnje“, saopštila je lokalna uprava na „Telegramu“.

U saopštenju se dodaje da će se evakuacija odvijati organizovano kopnenim transportom. Na one koji ostanu u regionu od 6. novembra će se primenjivati „prinudne mere“.

Kijev priprema atomska skloništa

22.43 - U Kijevskoj oblasti hitno se priprema 425 atomskih skloništa, saopštio je šef oblasne administracije Aleksej Kuleba.

Skloništa će biti opremljena na bazi onih konvencionalnih skloništa koja se nalaze na dovoljnoj dubini pod zemljom, rekao je on. Skloništa moraju biti gotova do 15. novembra.

Kuleba je dodao da su hitne službe regiona već opremljene sredstvima za zaštitu od zračenja, a prošle nedelje održane su vežbe za procenu njihove spremnosti.

Vojna oprema na krovu nuklearke

22.25 - Ukrajinski vojni obavještajci večeras su objavili da su ruske snage postavile vojnu opremu na krov nuklearne elektrane Zaporožja, koja je pod ruskom vojskom od prvih nedelja rata.

 

 

Rusi traži oružje?

22.05 -  Pentagon smatra da bi Rusija mogla zatražiti dodatno napredno oružje Irana za napade na Ukrajinu, rečeno je danas na konferenciji za štampu u Vašingtonu.


"Zabrinuti smo zbog mogućnosti da bi Rusija mogla da zatraži dodatna napredna oružja od Irana, na primer projektile zemlja-zemlja, kako bi ih koristila u Ukrajini", rekao je danas glasnogovornik Pentagone, general Pat Rajder.

Ameriku čeka scenario gori od vijetnamskog

21.20 - Potpuna pobeda Rusije u Ukrajini srušiće temelje zapadnih laži, a za SAD će biti gora od poraza u Vijetnamu, kaže bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putin će gurnuti Zapad u najstrašniju katastrofu?

21.00  - Rusija će gurnuti kolektivni Zapad u najstrašniju katastrofu, odnevši potpunu i bezuslovnu pobedu u Ukrajini, smatra bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.

Celu vest pročitajte OVDE.

Turska, Ukrajina i UN obustavljaju isporuke prema prehrambenom sporazumu

20.38  - Ukrajina, Turska i UN nisu planirale kretanje brodova u okviru crnomorske inicijative za 2. novembar, saopštila je predstavnica UN u Zajedničkom koordinacionom centru Ismini Pala, prenosi Sputnjik.

Zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak izjavio je da obustavljanje kretanja brodova u okviru crnomorske prehrambene inicijative 2. novembra predstavlja privremenu meru.

Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Ofanziva na Avdejevku (VIDEO)

20.35 - Ruske trupe trupe uništavaju uporišta Oružanih snaga Ukrajine kod Donjecka.

 

 

VAŠINGTON NA KOLENIMA 

19.25 - Sjedinjene Američke Države ne žele sukob sa Rusijom i htele bi da se situacija u Ukrajini reši putem pregovora, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Celu vest pročitajte OVDE.

Smela izjava putinovog čoveka od poverenja

19.10 - Jevgenij Prigožin, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina i osnivač privatne vojne grupe Vagner, pohvalio je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kao snažnog i samouverenog lidera kojeg ne treba potcenjivati.

Celu vest pročitajte OVDE.

UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE IZ RUSIJE

19.05 - Zamenik šefa Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev upozorio je do kakvih katastrofalnih posledica bi moglo da dođe ukoliko Rusija počne da gubi u sukobu u Ukrajini

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Кijevske vlasti spremne u slučaju potpunog nestanka struje, vode i grejanja

18.45 -  Кijevske vlasti spremne su da rasporede oko hiljadu grejnih mesta u slučaju potpunog nestanka struje, vode i grejanja, izjavio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Кličko.

„Zbog raketnih napada agresora na kritične infrastrukturne objekte razmatramo različite scenarije razvoja događaja. Najgori je da uopšte ne bude struje, vode i grejanja. U tom slučaju pripremamo više od hiljadu grejnih mesta u našem gradu“, napisao je Кličko na svom Telegramu.

Strahovit udar artiljerije po Oružanim snagama Ukrajine kod Bahmuta (VIDEO)

18.43

 

 

Kijev uranja u mrak (FOTO)

18.39 - Кijev trenutno - Posle raketnih napada na energetsku infrastrukturu, glavni grad Ukrajine i mnogi gradovi uranjaju u mrak.

Sada je u Кijevu isključena struja u nekoliko okruga odjednom, saopštio je energetski holding DTEК.

Nadležni štede energiju, pokušavaju da poprave oštećene trafostanice i drugu oštećenu opremu.

 

Šojgu: Ubijeno je skoro 200 stranih plaćenika u poslednje dve nedelje

18.36 - Skoro 200 stranih plaćenika ubijeno je u poslednje dve nedelje u zoni specijalne operacije - Sergej Šojgu.

Najbitnije stavke iz izjave ministra odbrane:

- 87.000 ljudi od 300.000 pozvanih u okviru delimične mobilizacije upućeno je u borbena područja.
- Svi regioni su poslali određeni broj mobilisanih u vojne jedinice.
- Na početku mobilizacionih aktivnosti, bilo je nedostataka u radu vojnih kancelarija za registraciju i sve one su sada otklonjene.

Džonson: "BIo bi lud da to uradi"

18.35 - Bivši britanski premijer Boris Džonson rekao je u intervjuu za Skaj njuz da ne misli da će ruski predsednik Vladimir Putin narediti upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini.

Naime, pojavile su se sugestije da bi Putin mogao da naredi takav napad ako njegove snage u Ukrajini nastave da se povlače pred ukrajinskom kontraofanzivom i izgube ranije osvojenu teritoriju.

"Mislim da on to neće uraditi. Bio bi lud da to uradi", rekao je Džonson za Skaj njuz.

"Takav čin bi značio da se Rusija istog trenutka povlači iz kluba civilizovanih nacija. To bi bila totalna katastrofa za Rusiju, čija bi ekonomija bila odmah zamrznuta", rekao je Džonson.

SAD ne žele sukob sa Rusijom

18.03 - Bela kuća je saopštila da SAD ne žele sukob sa Rusijom i da bi htele da se situacija u Ukrajini reši pregovorima, prenosi Sputnjik.

Nova tura oružja i vojne opreme zapadnih zemalja Ukrajine

18.01 - Kao deo novog paketa vojne pomoći Ukrajini, koja će biti prebačena uskoro, ali takođe i planirana za buduće isporuke obuhvaćene su sledeće vrste opreme i oružja:

SAD - U poslednjoj turi iza Pentagona je stiglo, ili treba da stigne 8 NASAMS PVO sistema (dva u narednim nedeljama, još šest godina u narednim godinama), rakete za MLRS HIMARS, 500 visoko preciznih projektila kalibra 155 mm za artiljeriju, 1.500 PRK SMAV i AT4, 125 hamvija (oklopnih vozila), 4 Satelitske antene za direktnu komunikaciju sa komercijalnim satelitima (Maxar itd.) ali i sistemi za borbu protiv dronova Vampir.

Italija - Apeninska republika je isporučila 6 samohodnih haubica Sau PZH-2000, od 20 do 30 samohodnih haubica M109, 2 RSO M270 MLRS i više od 20 oklopnih transportera M113.

Zelenski: Uništeno 40 odsto energetske infrastrukture Ukrajine

17.30 - Oko 40 odsto ukrajinske energetske infrastrukture je ozbiljno oštećeno, pokazuju podaci na sajtu Vladimira Zelenskog.

Predsednik se, kako se navodi, danas sastao sa evropskim komesarom Kadrijem Simsonom i govorio o posledicama udara Oružanih snaga Rusije.

Dejstvo haubica 
u pravcu Lisičansk (VIDEO)

17.11 - Snimak razornog dejstva haubica  D-30 NM LNR u pravcu Lisičansk

 

 

Makron: Francuska će pomoći Ukrajini da prebrodi zimu

16.40 -  Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će Francuska pomoći Ukrajini da prebrodi zimu, kao i u popravljanju energetske i vodovodne infrastrukture oštećene ruskim udarima.

Francuska je takođe najavila da će učestvovati u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.

Makron i Zelenski su se složili da održe međunarodnu konferenciju u Parizu 13. decembra kako bi se pomoglo ukrajinskim civilima tokom zime.

Francuski lider naglasio je da će cilj bilateralne konferencije zakazane za 12. decembar još veća podrška francuskih kompanija Ukrajini.

Hakovan program za komandovanje ukrajinskim snagama?

16.10 - Ruski vojnici dobili su sve planove komande Oružanih snaga Ukrajine, rekao je za Sputnjik ukrajinski haker sa pseudonimom „DŽoker“ koji je prešao u DNR.

Celu vest pročitajte OVDE.

15.40 - London: Moskva optužbama skreće pažnju s napada na civile

15.40 - Tvrdnje Moskve da je Britanija odgovorna za oštećenja gasovoda Severni tok deo su "ruske taktike" kojom se pokušava skrenuti pažnja sa situacije u Ukrajini, saopšteno je danas iz britanske vlade.

Moskva je danas ponovila da Britanija stoji iza napada na gasovode Severnog toka u Baltičkom moru, a portparol Kremlja Dmitri Peskov je kazao da Rusija razmatra koje će dalje korake preduzeti kao odgovor na napade na vitalnu infrastrukturu.

Portparol britanske vlade je poručio:"Jasno je da pažljivo pratimo situaciju, ali ne želimo da budemo uvučeni u ovakve vrste odvraćanja koje su deo ruske taktike".

On je naglasio da Rusija nastavlja sa "neselektivnim bombardovanjem civila i napadima na civilnu infrastrukturu" i dodao da će i u narednom periodu London biti fokusiran na "pružanje podrške Kijevu kako bi Moskva izgubila nelegalni rat.“

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije učestvovali u planiranju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra, kada su oštećeni gasovodi "Severni tok" i "Severni tok 2".

Istovremeno je saopšteno da su oni rukovodili ukrajinskim napadom na Sevastopolj uz pomoć dronova, koji je izveden u subotu.

Velika Britanija je demantovala ruske navode, nazivajući ih "lažnim tvrdnjama epskih razmera".

Oružane snage Ukrajine umalo su ubile posetioce jednog restorana u Donjecku

15.15

 

 

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

14:30 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

 

Iran i Rusija produbljuju saradnju u oblasti energetike

14:15 - Rusija i Iran će u narednoj godini intenzivirati saradnju u energetskoj sferi, saopštio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak novinarima posle sastanka rusko-iranske komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju.

- Energetski sektor je ključan za nas. To je elektroenergetska i naftna i gasna industrija. Tu je već realizovan niz investicionih projekata vezan za proizvodnju nafte u Iranu uz učešće ruskih kompanija. Njihov obim će još rasti u narednoj godini i otvaraće se nova polja za saradnju - rekao je Novak koji je predvodio rusku delegaciju na današnjem sastanku, prenosi TAS S.

 

Zelenski s Makronom o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine

VLASTI U HERSONU

Foto: Shutterstock

 

 

13:40 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine i obnavljanju oštećene energetske infrastrukture.

Zelenski je sastanak nazvao "izuzetno važnim i produktivnim", ali nije precizirao šta je dogovoreno.

 

Nova pošiljka iz Irana

13:10 - Iran se sprema da pošalje oko 1.000 novih komada oružja u Rusiju.

Uključujući balističke rakete zemlja-zemlja kratkog dometa i više dronova, rekli su za Si-En-En neimenovani zapadni zvaničnici koji prate iranski program naoružanja.

Iran se sprema da pošalje oko 1.000 novih komada oružja u Rusiju, uključujući balističke rakete zemlja-zemlja kratkog dometa i više dronova, rekli su za Si-En-En neimenovani zapadni zvaničnici koji prate iranski program naoružanja.

Ovo bi bio prvi put da je Iran poslao napredne precizno navođene rakete Rusiji, što bi Kremlju moglo dati značajan podsticaj na bojnom polju.

 

Peskov: Moskvi ne treba uredba kako bi okončala mobilizaciju

VLASTI U HERSONU

EPA

 

12:35 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da Moskvi nije potrebna posebna predsednička uredba kako bi okončala delimičnu mobilizaciju.

„Nakon objave ministra odbrane Sergeja Šojgua da je delimična mobilizija gotova, moramo da kažemo da nema potrebe za dekretom. Delimična mobilizacija je završena. Tačka“, rekao je Peskov, prenosi TAS S.

 

Šojgu o udaru na infrastrukturu Ukrajine

12:15 - „Nastavljamo da precizno navođenim udarima efikasno pogađamo objekte vojne infrastrukture, kao i objekte koji utiču na smanjenje vojnog potencijala Ukrajine.

 

 

 

UN: Tri broda sa žitaricama napustila ukrajinske luke

12:00 - Tri broda natovarena žitaricama napustila su ukrajinske luke otkad je Rusija suspendovala svoje učešće u Crnomorskoj inicijativi o žitu, saopštio je danas koordinacioni centar za inicijativu o žitu pri Ujedinjenim nacijama.

U saopštenju se navodi da su brodovi napustili luku nakon zajedničkog dogovora delegacija Ukrajine, Turske i UN, kao i da su članovi ruske delegacije obavešteni o dogovoru.

 

Ukrajina: Učešće Putina na samitu G20 neprihvatljivo

11:30 - Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko ocenio je danas da je učešće predsednika Rusije Vladimira Putina na predstojećem samitu G20 na Baliju, na koji je zvanično pozvan, neprihvatljivo nakon njegovih izjava da o naređenjima da budu izvedeni raketni udari na ukrajinsku civilnu infrastrukturu.

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je jedinstvene snimke borbenog dejstva lovaca Su-30SM i Su-35S tokom specijalne vojne operacije

11:00 - 

 

 

LAVROV Neprijateljske države su pokrenule punopravni hibridni rat protiv Rusije

VLASTI U HERSONU

Tanjug

 

 

10:30 - "Ono što se dešava u Ukrajini nije samo još jedan regionalni sukob".

Sjedinjene Države, zajedno sa svojim saveznicima, ne zaustavljaju napore u borbi protiv formiranja multipolarnog svetskog poretka, događaji u Ukrajini su postali deo ove konfrontacije, navodi se u apelu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova učesnicima Svetske tematske konferencije ruskih sunarodnika koji žive u inostranstvu „Ekonomska saradnja: sunarodnici i ruski regioni. Odgovor na izazove vremena“.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Oboren dron u Sevastopolju

10:00 - Mornari Crnomorske flote oborili su dron na severu Sevastopolja, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

 

Ukrajinsko borbeno vozilo nalatelo na minu

09:30 - 

 

Polanski: Zapad nije negirao umešanost u napad na Sevastopolj

09:00 - Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN, Dmitrij Polanski, saopštio je da zapadne zemlje, tokom jučerašnjeg sastanka Saveta bezbednosti UN, nisu direktno negirale svoju umešanost u napad na Sevastopolj.

"Naveli smo činjenice, na osnovu informacija ruskog Ministarstva odbrane, ističući da je Rusija prinuđena da suspenduje svoje učešće u dogovoru o žitu. Nismo čuli direktno poricanje i dokaze da Ukrajinci nisu izveli napade uz pomoć svojih zapadnih rukovodilaca", napisao je Poljanski u objavi na društvenoj mreži Telegram.

U važdušnom napadu na Nikolajev poginula žena

08:30 - Najmanje jedna osoba je poginula u ruskom vazdušnom napadu na lučki grad Nikolajev, na jugu Ukrajine, saopštile su danas lokalne vlasti.

Spasioci su, rano jutros po lokalnom vremenu, iz ruševina stambene zgrade izvukli telo starije žene, rekli su svedoci za Rojters. Navodi se da su na grad ispaljene četiri rakete.

Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije

08:28 -  Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti na jugu Ukrajine, Vladimir Saldo, saopštio je da se proširuje zona evakuacije civila iz Hersonske oblasti i da je planirano evakuacija do 70.000 ljudi.

Saldo je rekao da je zona evakuacije proširena za 15 kilometara od reke Dnjepar, zbog informacija o pripremama Ukrajine za masovni raketni napad na branu hidroelektrane Kahovska, prenosi RIA Novosti.

 

Putin: Udari delimično odgovor na napad u Sevastopolju

08:00 -  Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su udari, koji su u ponedeljak ruske snage izvele na teritoriji Ukrajine, delom odgovor na napad na Crnomorsku flotu u Sevastopolju koji je izveden u subotu.

"Delimično jeste“, rekao je Putin odgovarajući na pitanje da li se jučerašnji masovni napadi na energetske objekte u Ukrajini mogu smatrati odgovorom na nedavne događaje u Sevastopolju.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

U Kijevu uspostavljeno snabdevanje strujom i vodom

07:40 - Snabdevanje vodom i strujom u Kijevu je potpuno uspostavljeno, izjavio je jutros gradonačelnik Vitalij Kličko.

On je na Telegramu zahvalio stručnjacima iz vodovoda i energetskih kompanija koji su, nakon jučerašnjih ruskih raketnih napada, radili ceo dan da omoguće ponovno snabdevanje strujom i vodom gradaja Kijeva.

Kličko je naveo da je obnovljeno i snabdevanje strujom u Kijevu, ali da su na snazi restrikcije zbog značajnog deficita u energetskom sistemu posle ruskih napada, prenosi Interfaks Ukrajina.

 

Eksplozija mine presekla dovod struje u NE Zaporožje

07:15 - Eksplozija nagazne mine presekla je spoljni dovod električnom energijom jednom reaktoru u nuklearnoj elektrani u Zaporožju saopštila je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA).

 

 

„Eksplozija nagazne mine prekinula je glavni priključak za napajanje jednog od reaktora ukrajinske Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP)“, stoji u saopštenju IAEA.

Putin: Gasprom ispitao mesto eksplozije na Severnom toku

07:00 - Kompanija "Gasprom" pregledala je mesto na kojem je došlo do eksplozije u kojoj su oštećene cevi gasovoda "Severni tok", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Dobio sam izveštaj (direktora Gasproma Alekseja) Milera da su uradili pregled. Gaspromu je, inače, dozvoljeno da ispita mesta eksplozije", rekao je Putin u ponedeljak uveče.

On je dodao da su pronađena dva kratera - jedan dubok tri metara i jedan dubok pet metara.

Putin je ocenio da je besmisleno optuživati Rusiju da je odgovorna za eksploziju na gasovodima.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading