Snimak eliminacije ukrajinskih snaga u Energodaru; Zelenski: Ruski vojnici su zarobljeni (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Rusija se povlači iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica pravdajući svoju odluku napadom na brodove Crnomorske flote. Volodimir Zelenski poziva na snažan odgovor UN-a i G20. Britanija odbacuje optužbe Moskve za učešće svojih stručnjaka u napadu na Krim i gasovod Severni tok. Vazdušna opasnost u svim oblastima Ukrajine. EU zamrzla 17 milijardi evra ruske imovine.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je osoblje britanske mornarice diglo u vazduh gasovode Severni tok prošlog meseca, direktno optužujući članicu NATO-a da sabotira ključnu rusku infrastrukturu.

London odgovara da "Moskva iznosi neistine epskih razmera". "Da bi umanjilo svoje pogubno rukovođenje nelegalnom agresijom na Ukrajinu, rusko Ministarstvo odbrane pribegava plasiranju lažnih tvrdnji epskih razmera", ističe se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Nedugo potom ruska strana poručila je da izlazi iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora. U pismu Ujedinjenim nacijama navela je da suspenduje na "neodređeno vreme".

"Uzimajući u obzir teroristički akt kijevskog režima uz učešće 'britanskih eksperata' protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila uključenih u obezbeđenje 'žitnog koridora', ruska strana obustavlja učešće u sprovođenje sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", napominje rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je ruska suspenzija sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora zahteva "snažan" odgovor Ujedinjenih nacija i G20.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

KRAJ BLOGA: 

Zelenski: Ruski vojnici su zarobljeni

23.40 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je svom noćnom nacionalnom obraćanju da su ruski vojnici zarobljeni, a da su Ukrajinci uspeli da odbiju "žestoku ofanzivu” ruskih trupa u istočnoj oblasti Donjecka.

UN, Tuska i Ukrajina dogovorile plan za kretanje brodova

23.19 - Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina dogovorile su večeras plan kretanja za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama.

Plan, koji će važiti od 31. oktobra dogovoren je dan nakon što je Rusija suspendovala učešće u sporazumu za žito koji dozvoljavala izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, preneo je Rojters.

U saopštenju Zajedničkog koordinacionog centra (JČ) u Istanbulu, gde radi rusko, ukrajinsko i tursko osoblje i osoblje UN, navodi se da su se tri delegacije, takođe, saglasile da u ponedeljak budu obezbeđene inspekcije za 40 odlaznih plovila.

JČ je saopštio da je ruska delegacija informisana o oba plana.

ŠTA SE ZAISTA DEŠAVA U HERSONU? 

22.44 - Visoki ukrajinski zvaničnik je u šok izjavi možda otkrio previše.

Celu vest pročitajte OVDE.

Eliminacija ukrajinskih diverzanata koji su pokušali da slete u Energodar (VIDEO)

22.17 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem se vidi eliminacija ukrajinskih diverzanata koji su pokušali da slete u Energodar sa akvatorija Kahovskog rezervoara.

 


 

 

Gutereš zabrinut oko "crnomorske inicijative“

21.48 - Generalni sekretar UN Antionio Gutereš vodi aktivne kontakte kako bi se postigao nastavak učešća Rusije u "crnomorskoj prehrambenoj inicijativi“ za izvoz prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka, navodi se u komentaru portparola generalnog sekretara Stefana Dižarika.

Prema njegovim rečima, ovi kontakti takođe imaju za cilj obnavljanje i punu realizaciju inicijative za promovisanje izvoza hrane i đubriva iz Ukrajine, kao i uklanjanje preostalih prepreka za izvoz ruskih proizvoda i đubriva.

Ruska artiljerija udara na skladište municije u Zaporožju (VIDEO)

21.40 -

 

 

Ofanziva u pravcu Južno-Donjeck

21.24 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u toku ofanziva u pravcu Južno-Donjeck: Ruske trupe su napredovale više od tri kilometra duboko u odbranu neprijatelja i stigle do predgrađa Pavlovke kod Ugljedara.

-  Ministarstvo odbrane saopštilo je da je jedan od pomorskih dronova koji su korišćeni za napad na Sevastopolj lansiran iz bezbednosne zone prehrambenog koridora.

- U pravcu Кupjanska ukrajinske trupe i strani plaćenici izveli su sedam neuspešnih napada, a gubici neprijatelja iznosili su 250 ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Odbijen je pokušaj ukrajinskog desanta u zoni Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Mornar-signalista Ratne mornarice Rusije, koji je prvi primetio pomorski dron tokom jučerašnjeg napada na Sevastopolj, uručeno je državno priznanje.

Sprečen napad na Antonovski most (VIDEO)

20.40 - Ukrajinske oružane snage su pokušale da gađaju Antonovski most ispalivši 6 projektila iz američkog HIMARS-a.

 

 

Rusija reagovala na pritiske SAD

20.12 -  Zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko izjavio je danas da se o mogućnosti da se Rusija vrati sporazumu o žitu može govoriti tek nakon što postanu poznate sve okolnosti napada na brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopolja.

On je napad nazvao "potpunom sramotom" kojim su prekršeni svi postignuti dogovori, prenele su RIA Novosti.

"Zbog toga, verovatno, tek kada budu poznati svi detalji, nakon toga će se moći govoriti o tome koji će biti sledeći koraci", rekao je on.

Rudenko je, takođe, podsetio da je Moskva sazvala sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi se razgovaralo o tom pitanju.

Rusija je dan ranije najavila suspenziju učešća u sporazumu o žitu postignutom uz posredovanje UN, kojim je obezbeđen izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkog napada u vodama Sevastopolja, navela je agencija.

Uništeno amfibijsko oklopno vozilo (FOTO)

19.40 - Uništeno amfibijsko oklopno vozilo BTR-4E  Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti.

 

 

Velika Britanija odgovorila na optužbe Rusije za Severni tok

19.16 - Ujedinjeno Kraljevstvo je odbacilo ruske optužbe da je orkestrirala napad na gasovode Severni tok u Baltičkom moru. Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što je Moskva saopštila da je Kraljevska mornarica umešana u eksplozije.

Na Tviteru u subotu, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je istaklo da Moskva „pribegava plasiranju lažnih tvrdnji epskih razmera“ u pokušaju da odvrati globalnu zajednicu od „njihovog pogubnog rukovanja ilegalnom invazijom na Ukrajinu“.

Ministarstvo je dalje osudilo optužbu kao „izmišljenu priču“ koja „više govori o argumentima koji se vode unutar ruske vlade nego o Zapadu“.

Kijev: Zbog suspenzije Rusije blokirano 218 brodova

19.07 - Zbog odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica blokirano je 218 brodova, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture, javio je Rojters.

Kako Ukrajina nije imala dozvole zajedničkog koordinacionog centra da prođe kroz bezbedan koridor, 218 brodova je blokirano na svojim trenutnim pozicijama, saopštilo je Ministarstvo na Telegram kanalu, preneo je britanski list "Gardijan".

Ministarstvo je navelo da 95 utovarenih brodova koji su napustili ukrajinske luke čeka na inspekciju za otpremu do krajnjeg potrošača, a 101 prazan brod čeka pregled na ulazu u ukrajinske luke.

Takođe je navedeno da 22 broda sa poljoprivrednom robom čeka da napuste ukrajinske luke.

Rusija je juče saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačke brodove koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Ruski vojnici prolaze vojnu obuku

18.21 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak mobilisanih vojnika koji učestvuju u borbenoj obuci za vojnu operaciju u Ukrajini.

 

 

Oboreni ukrajinski avion i dva helikoptera

18.15 - Ruske snage PVO oborile su dva helikoptera Mi-8 i avion Su-25, Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici, tvrdi MO Rusije.

"Ruska vojska uništila je i američku haubicu M777 u Hersonskoj oblasti. U području Krasnog Limana, Donjecka Narodna Republika, takođe je odbijen napad ukrajinskih snaga. Poginulo je više od 50 ukrajinskih vojnika", navodi MO Rusije.

Dejstvo bataljona DNR „Кaskad“ (VIDEO)

17.35 - Snimak borbenog rada tenkista bataljona DNR „Кaskad“

 

 

Između "abortusa i inflacije" visi li o koncu pomoć krucijalnog saveznika?

17.27 - Američki predsednik Džozef Bajden iskazao je ranije da je iskrenu zabrinutost za buduću pomoć SAD Ukrajini, ukoliko republikanci preuzmu kontrolu nad jednim ili oba doma američkog Kongresa na izborima 8. novembra, a glavna teme ovih izbora su abortus i inflacija.

Celu vest pročitajte OVDE.

NATO: Rusija da hitno obnovi učešće u sporazumu o žitu

17.00 - NATO je danas pozvao Rusiju da što pre obnovi učešće u sporazumu kojim je, uz posredovanje UN, omogućen izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora.

"Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku i hitno obnovi učešće u sporazumu kako bi se omogućilo da hrana stigne do onih kojima je najpotrebnija", poručila je portparolka NATO Oana Lungesku, a prenosi Rojters.

Ona je rekla da ruski predsednik Vladimir Putin mora da, kako tvrdi, prestane da koristi hranu kao oružje i okonča ilegalni rat protiv Ukrajine.

Lugansku je istakla da je izvoz žitarica iz Ukrajine pomogao da se smanje cene hrane širom sveta.

Rusija je juče saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Zaharova uputila oštre kritike ukrajinskom režimu

16:39 - Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da je režim ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji, kako je rekla, predvodi Velika Britanija, sabotirao sporazum o žitu, kako bi nuklearnoj uceni dodali i ucenu prehrambenim proizvodima.

Celu vest pročitajte OVDE.

Neutralisani ukrajinski diverzanti

16:02 - Snimak uništavanja ukrajinskih diverzanata koji su pokušali desant na Energodar preko reke Kahovka.

 

 

Rusija izvojevala pobedu u DNR

15:32 - Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su dva ukrajinska helikoptera Mi-8 i avion Su-25 u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Brod nije isplovio

14.32 - Brod Ikaria Angel sa 40.000 tona žita za Etiopiju u okviru Svetskog programa UN za hranu nije danas mogao da napusti ukrajinsku luku, pošto se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka, izjavio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov.

Uništavanje položaja Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Novomihajlovke

13.42

 

 

 

Zelenski očekuje da Rusija bude isključena

12.48 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski očekuje da će Rusija biti isključena iz G20 zbog njene odluke da suspenduje učešće u prehrambenom sporazumu nakon terorističkog napada na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u Sevastopolju. "Sada nam je potreban oštar međunarodni odgovor: kako na nivou UN, tako i na drugim nivoima, posebno na nivou G20. Kako Rusija može biti u G20? To je glupost. Rusiji nije mesto u G20", rekao je Zelenski u subotu u video poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

Ukrajinci upali u zasedu kod Davidovog broda

12.00

 

 

Borelj: EU apeluje na Rusiju da se vrati sporazumu

11.36 - Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas da Unija apeluje na Rusiju da se vrati u sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine.

Veliki broj povređenih

10.10 - Prema rečima guvernera Donjecke oblasti Pavla Kirilenka, 29. oktobra u naseljima Antonivka, Pervomajske, Družba, Kliščijevka i Jelisavetivka poginulo je pet osoba.

Veliki broj povređenih

09.38 - Prema rečima guvernera Donjecke oblasti Pavla Kirilenka, 29. oktobra u naseljima Antonivka, Pervomajske, Družba, Kliščijevka i Jelisavetivka poginulo je pet osoba.

Udarci po celoj liniji fronta

08.55

 

 

Novo granatiranje

08.16 - Oružane snage Ukrajine granatirale su jutros Donjeck, Gorlovku i Jasinovatu iz artiljerijskih sistema, kalibra 155 mm.

Kijev sprema udar na Herson

07.42 - Ukrajinske snage bi uskoro mogle da krenu u veliku ofanzivu na Hersonsku oblast, izjavio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

- Oni grupišu snage, između ostalih i mnogo plaćenika. Ali i naša vojska gomila snage - rekao je on Sputnjiku.

Istovremeno, prema njegovim rečima, u ovom trenutku situacija na prvoj liniji fronta je pod kontrolom, izgrađeno je nekoliko linija ešalonske odbrane.

Uzbuna za vazdušnu opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

07.04 - Upozorenja o vazdušnim napadima izdata su danas u svim ukrajinskim regionima, prema internet servisu "Vazdušne opasnosti u Ukrajini“, prenosi TAS S.

U Hersonu priveden diverzant

07.00

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading