(UŽIVO) OBJAVLJENA NOVA MAPA RATNIH DEJSTAVA Završena mobilizacija u Rusiji (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Vladimir Putin upozorava Zapad da oni koji "seju vetar, žanju oluju" i kaže da će pre ili kasnije dve strane morati da počnu razgovore o zajedničkoj budućnosti. 

Ukrajinski zvaničnici kažu da će se zbog napada na infrastrukturu produžiti restrikcije struje. Tim istražitelja iz Rusije stigao na mesto havarije na gasovodu "Severni tok".

(UŽIVO) OBJAVLJENA NOVA MAPA RATNIH DEJSTAVA Završena mobilizacija u Rusiji (FOTO/VIDEO)

Printskrin Telegram

 

Pratite VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO:

Ukrajina dobija PVO sisteme „NASAMS“ u novembru

22:55 - Sjedinjene Američke Države rade na tome da dva PVO sistema „Nasams“ budu isporučena Ukrajini u novembru, izjavio je šef američkog Stejt departmenta Entoni Blinken, u svetlu nedavnih izjava proizvođača PVO sistema da je oružje već isporučeno Kijevu.

Blinken je takođe izjavio da Vašington sarađuje sa „saveznicima i partnerima“ povodom mogućnosti isporuke njihovih PVO sistema Ukrajini.

Lukašenko raskrinkao planove Zapada

22:24 - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da svaki sukob na postsovjetskom prostoru treba posmatrati u kontekstu želje Zapada da „zapali Rusiju oko perimetra“.

Celu vest pročitajte OVDE.

Pravo u metu 

21:59 - Padobranci uništavaju opremu Oružanih snaga Ukrajine uz pomoć jurišnih dronova.

 

Zašto SAD dovlače nuklearno oružje u Evropu?

21:36 - Izdanje "Politiko" piše da će unapređene bombe B62-12 stići u vazdušne baze u decembru, iako su se očekivale tek na proleće.

Celu vest pročitajte OVDE.

Snimak sa prve linije fronta

21:00 - Vojnici bataljona DNR „Kaskad“ uništavaju ukrajinske militante u pravcu Ugledara.

 

 

SAD šalje vojnu pomoć

20:37 - SAD će dati 275 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini.

Ruska pretnja istorijski presedan

19:49 - Pretnja ruskog zvaničnika ove nedelje da će „udariti“ zapadne satelite koji pomažu Ukrajini naglašava neproverenu oblast međunarodnog prava, izazivajući zabrinutost među svemirskim pravnicima i rukovodiocima industrije u vezi sa bezbednošću objekata u orbiti.

Celu vest pročitajte OVDE.

Pentagon šalje rakete za HIMARS Kijevu

19:13 - Pentagon najavljuje novi paket vojne pomoći ukrajini od 275 miliona dolara koji će uključiti i rakete za HIMARS MLRS.

Problemi sa strujom u Kijevu

18:47 - Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, kaže da struja u ukrajinskoj prestonici neće biti u potpunosti obnovljena najmanje tri nedelje.

Rusija je ovog meseca obnovila udare na Kijev, ciljajući na ključnu infrastrukturu i primoravajući Ukrajinu da sprovede redovne isključenje struje.

Kličko je rekao da se gradski deficit električne energije trenutno kreće od 20 do 50 odsto.

Britanski obaveštajci objavili novu ratnu kartu

18:32 - Ovako trenutno izgleda front u Ukrajini:

 

 

Obuka mobilisane vojske u Kalinjingradu

18:01 - Mobilisano osoblje uči iz iskustva specijalnih jedinica na poligonima Baltičke flote.

Polaznici pohađaju vežbe posvećene gađanju, taktici, inženjerstvu i medicini. Vežbe vode iskusni oficiri.

Vojnici vežbaju gađanje iz automata i mitraljeza kalašnjikov, snajperskih pušaka Dragunov, AGS-17 Plamia i bacača granata RPG-7.

Mobilisano osoblje uči iz iskustva specijalnih jedinica na poligonima Baltičke flote.

Završena mobilizacija u Rusiji

17:33 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom da su aktivnosti vezane za delimičnu mobilizaciju u Rusiji završene.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruski izvori dali kratak rezime stanja na frontu

17.11 - U sektoru Kupjanska, VSU ne preduzima aktivne ofanzivne akcije. Duž linije dodira vode se artiljerijski dueli. U sektoru Svatovski, jedinice Oružanih snaga Ukrajine izgubile su deo teritorija u oblasti Kuzemovke i povukle se u Berestovoje.

Iz rejona Berestovoje, pojačani bataljon VSU ponovo je pokušao da napadne Kuzemovku. Posle gubitka više od 10 oklopnih vozila, Oružane snage Ukrajine su se povukle na prvobitne položaje.

Nalimanskom pravcu, ukrajinske snage svakodnevno vrše napade u pravcu Krasnonopopovke sa snagama dve bataljonske taktičke grupe, ojačane oklopnim vozilima.

Pri drugom pokušaju jurišna, kako navode ruski izvori, snage VSU su došle pod udar ruske artiljerije i armijske avijacije, nakon čega su se povukle nazad na mostobran kod reke Žerebec.

Oružane snage Ukrajine i dalje imaju rezervu od najmanje 6 bataljonskih taktičkih grupa. Ovo i dalje omogućava ukrajinskoj komandi da rotira jedinice i pokuša da iscrpi odbranu Oružanih snaga RF, bez obzira na sopstvene gubitke.

Nema značajnih promena u linijama fronta u sektoru Lisičansk. Oružane snage Ruske Federacije kontinuirano granatiraju položaje Oružanih snaga Ukrajine u blizini Belogorovke i Grigorovke.

Šojgu: 1.300 službenika izvršne vlasti pozvano je u vojsku

17.01 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvestio je predsednika Vladimita Putina o napretku delimične mobilizacije, prenosi Sputnjik.

- 1300 službenika izvršne vlasti pozvano je u vojsku

-  U početnoj fazi bilo je problema sa snabdevanjem mobilisanih, oni su sada rešeni

-  Prosečna starost pozvanih u okviru delimične mobilizacije bila je 35 godina

 - Zadatak delimične mobilizacije 300 hiljada ljudi je završen, dodatni zadaci nisu planirani

- „Vojni komesarijati će, u okviru specijalne vojne operacije, nastaviti da regrutuju trupe samo primanjem dobrovoljaca i kandidata za služenje vojnog roka po ugovoru.“

Medvedev Masku: Gasi Starlink u Ukrajini!

16.34 - Bivši predsednik Rusije i bliski saveznik Vladimira Putina Dmitri Medvedev, danas je na Tviteru pozvao Ilona Maska, najbogatijeg čoveka na svetu i novog vlasnika Tvitera, da ugasi uslugu satelitskog interneta u Ukrajini.

Medvedev je čestitao Masku na "prevladavanju političke pristranosti i ideološke diktature na Tciteru".

"I odustani od tog biznisa sa Starlinkom u Ukrajini", dodao je Medvedev.

Podsetimo, Ilon Mask Ukrajini pruža uslugu satelitskog interneta putem servisa Starlink, koja se pokazala ključnim za komunikacije ukrajinske vojske.

 

 

Dejstvo bespilotne letelice „Кub“ (VIDEO)

16.05 -  Rad ruske bespilotne letelice „Кub“ na automobil ukrajinskih militanata: „pre“ i „posle“

 

 

Novi ukrajinski dron

15.40 -  Kompanija za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica „Ukrspecsitems” predstavila je novu bespilotnu letelicu „Ajkula”.

Kako prenosi Ukrinform, Ukrspecsistems je to objavio na Fejsbuku.

-Ponosan što smo konačno zvanično predstavili naš novi dron – Ajkula (Šark). Počeli smo da radimo na tome već posle 24. februara, u uslovima potpune invazije na Rusku Federaciju. A za manje od pola godine AKULA je već letela“, navodi se u objavi.

Kako napominje Ukrspecsistems, novi dron je „potpuno ukrajinski“ – od ideje do proizvodnje.

Napominje se da je „Ajkula“ sposobna da reši sve glavne zadatke izviđanja, osmatranja i prilagođavanja vatre.

Kako prenosi Ukrinform, državni koncern „Ukroboronprom“ najavio je završetak razvoja novog modela naoružanja dometa od 1.000 km i težine bojeve glave od 75 kg.

Kijev: Oborili smo više od 300 iranskih dronova kamikaza

15.04 - Portparol ukrajinskih vazdhoplovnih snaga Jurij Inhat kaže da su oborili više od 300 iranskih dronova kamikaza "šahed-136" koje koristi ruska vojska.

Bespilotne letelice u ruskom arsenalu često su korišćene u poslednjih mesec dana za gađanje ukrjinske energetske infrastrukture.

Iran je ranije već odbacio optužbe Kijeva i Zapada da isporučuje dronove Rusiji - preneo je Gardijan.

Raketni sistemi NLAW

14.40 - Britanija bi mogla da prebaci do polovine svojih zaliha protivtenkovskih raketnih sistema NLAW u Ukrajinu, piše Tajms.

Napad na onkološki dispanzer u Hersonu

14.38 -Ukrajinska vojska izvršila je raketni napad na onkološki dispanzer u Hersonu, saopštilo je regionalno ministarstvo zdravlja.

Vazdušna opasnost

14.02 -  Vazdušna opasnost proglašena u Harkovskoj oblasti, prenosi Sputnjik. 

Norveška usvojila novi paket sankcija Rusiji

13.45 -Norveška je usvojila novi paket sankcija Rusiji, koje uključuju 30 ruskih državljana i sedam organizacija, saopštila je danas pres služba norveške vlade.

"Norveška još jednom stoji uz EU po pitanju sankcija Rusiji, sa ciljem da se održi pritisak na vladu te zemlje i njene pristaslice", rekla je ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfelt, preneo je Tass.

Norveška vlada je ocenila da su sankcije, kada je reč o pojedincima, uvedene organizatorima referenduma u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk, kao i u regionima Herson i Zaporožje.

NAPAD NA  ANTONOVSKI MOST Vlasti u Hersonu: Oboreno 6 raketa "Himars"

13.14 - Ukrajinske trupe ponovo su pokušale da raketiraju Antonovski most u Hersonu. Protivvazdušna odbrana oborila je svih šest ispaljenih raketa „Himars“, saopštile su hitne službe regiona.

U napadu nije bilo žrtava.

Uništen ukrajinski tenk T-64BM (VIDEO)

12.56 - Uništen ukrajinski tenk T-64BM „Bulat“ u zoni specijalne operacije.

 

 

Nemačka i Rusija "danas stoje jedna protiv druge"

12.55 - Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas, u govoru o stanju nacije, da je napad Rusije na Ukrajinu doveo do istorijskog prekida u odnosima Berlina i Moskve, koji su sada u novom dobu konfrontacije.

"Kada pogledamo Rusiju danas, nema mesta starim snovima", rekao je Štajnmajer i naveo da Nemačka i Rusija "danas stoje jedna protiv druge".

Nove eksplozije u Hersonu

12.35 - Kako su oko podne preneli ukrajinski mediji, u Hersonu ponovo odjekuju eksplozije.

PREDALA SE UKRAJINSKA VOJSKA Položili oružje kada su videli šta im se sprema

12.13 - Našli su se u bezizlaznoj situaciji.

 

 

Celu vest pročitajte OVDE.

Orban o antiruskim sankcijama: EU iskopala jamu za Ruse, a onda sama upala u nju

12.01 - Sankcije Evropske unije protiv Rusije nisu delovale onako kako je očekivao Brisel koji je na kraju i sam nastradao zbog njih, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

DA LI ĆE PUTIN POVUĆI OBARAČ? Ovo je odgovor ruskog predsednika o nuklearnom oružju! (VIDEO)

11.17 - Celu vest pročitajte OVDE.

Putinov blizak saradnik posetio Herson

10.56 - Prvi zamenik šefa administracije predsednika Rusije Sergej Kirijenko posetio je ukrajinski grad Herson, koji je pod kontrolom ruskih snaga, izjavio je danas guverner Krima Sergej Aksjonov.

Kirijenko, bivši šef "Rosatoma", posetio je luku preko koje se građani sa desne strane reke Dnjepar evakuišu uoči očekivane ukrajinske ofanzive, dodao je Aksjonov.

- Rad na organizovanom odlasku stanovnika je završen - naveo je Aksjonov, prenosi Rojters.

Kako je dodao Aksjonov, Kirijenko je takođe posetio nuklearnu elektranu Zaporožje i razgovarao sa osobljem u postrojenju.

Britanska novinska agencija navodi da je Kirijenko jedan od najmoćnijih zvaničnika u Kremlju, uz Putinovog šefa osoblja Antona Vajna.

Zelenski: U poslednja dva dana oborili smo 23 drona

09.48 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina u poslednja dva dana oborila 23 bespilotne letelice, poručivši da masovni ruski napadi na elektrane neće slomiti ukrajinski duh.

- Granatiranje nas neće slomiti. Čuti neprijateljsku himnu na našoj zemlji strašnije je od neprijateljskih raketa na našem nebu. Ne bojimo se mraka - rekao je Zelenski u video obraćanju snimljenom na otvorenom, stajajući u mraku pokraj olupine oborenog drona.

Rusija: Ne ignorišite pretnju, sprečite užasni scenario sa "prljavom bombom"

09.35 - Na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti UN Rusija je pokrenula pitanje o „prljavoj bombi“ koju priprema Kijev kako bi je upotrebio u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. Po njegovim rečima, Zapad ne bi trebalo da ignoriše tu pretnju.

Ruske diplomate su upozorile generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafaela Grosija da bude na oprezu, jer dva objekta koja će proveriti stručnjaci IAEA nisu jedina u kojima Kijev ima mogućnosti da napravi „prljavu bombu“.

Nebenzja je istakao da su predstavnici zapadnih delegacija na zatvorenoj sednici SB UN propagirali „uobičajeni narativ o tome da Rusija priprema operaciju pod lažnom zastavom“.

Takođe je saopštio da je Grosi informisao članove SB UN o situaciji na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

"DANI SU MU ODBROJANI, NEKA SE SPREMI ZA BEKSTVO" Zelenski dobio "dobronameran" savet

09.30 - Dani Vladimira Zelenskog kao političara su odbrojani, izjavio je poslanik Državne dume Rusije sa Krima Mihail Šeremet.

Celu vest pročitajte OVDE.

Poljski general vodiće misiju EU za obuku vojnika Ukrajine

09.21 - Poljski general Pjotr Tritek imenovan je da vodi misiju Evropske unije za obuku ukrajinskih trupa, izjavio je danas ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak.

EU je ranije ovog meseca postigla dogovor da formira Misiju vojne pomoći za podršku Ukrajini (EUMAM), koja ima za cilj jačanje vojnih sposobnosti zemlje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Pratite VESTI SA FRONTA

 

 

Napad na elektroenergetske mreže, hiljadu domova bez struje

09.01 - U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine je zbog napada narušen rad elektroenergetskih mreža Nikopolja i Krasnogrigorjevske opštine, oko hiljadu porodica ostalo je bez struje, saopštio je načelnik oblasne uprave Valentin Rezničenko na svom Telegramu.
On je napomenuo da su pogođene Nikopoljska, Marganecka i Krasnogrigorjevska opština.
Prema njegovim rečima, već se radi na sanaciji štete na elektromreži.

Mi-35

08.58 - Rad posade Mi-35

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

USKORO KREĆE IZGRADNJA FABRIKE BAJRAKTARA U UKRAJINI Deo sporazuma između Ankare i Kijeva

08.11 - Generalni direktor turske kompanija Bajrak koja pravi dronove Bajraktar saopštio je danas da ta kompanija planira da u naredne dve godine izgradi fabriku u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

 

Bajden: Skeptičan sam povodom Putinove izjave o nuklearnom oružju

07.52 - Americki predsednik DŽozef Bajden izrazio je skepticizam kada je reč o izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina da nema nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

- Ako nema nameru, zašto stalno govori o tome? Zašto govori o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja? Bio je vrlo opasan u načinu na koji je tome pristupio - rekao je Bajden, prenosi Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je izjavio da Rusija nikada nije samoinicijativno govorila da može da upotrebi nuklearno oružje.

- Nikada nismo ništa samoinicijativno govorili o mogućoj primeni nuklearnog oružja, nego smo samo nagoveštajima odgovarali na izjave lidera zapadnih zemalja - naveo je Putin.

Istakao je da Rusija ima vojnu doktrinu, u kojoj, kako je naveo, piše u kojim slučajevima, iz kog razloga, u vezi s čim i na koji način Rusija smatra mogućom primenu oružja za masovno uništenje u vidu nuklearnog oružja, a to su zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i osiguravanje bezbednosti ruskog naroda.

DRAMATIČNO Zelenski pored oborene letelice: Čuti neprijateljsku himnu... (VIDEO)

07.40 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je novi snimak!

Celu vest i video pronađite OVDE.

 

Ruska armija je prešla u ofanzivu na Svatovsko-Kremenskom pravcu, oslobođena su brojna naselja


07.39 - Situacija iz Donbasa poslednja 2 dana: 

 

 

Herson se utvrđuje u slučaju proboja Oružanih snaga Ukrajine, saopštile su vlasti regiona

07.23 - Herson i prilazi njemu se jačaju u slučaju proboja ukrajinskih trupa, izjavila je za RIA Novosti zamenica načelnika administracije Hersonske oblasti Ekaterina Gubareva.

Prema rečima sagovornika agencije, jačanje odbrane grada je preventivna mera, a smanjenje broja stanovnika u njemu omogućava detaljnije provere za identifikaciju diverzantsko-izviđačkih grupa ili pristalica Oružanih snaga Ukrajine.

- Uklanjanje ljudi iz grada je takođe svojevrsno jačanje. Prvo, smanjujemo opterećenje logistike. Drugo, naša vojska je u izvesnoj meri oslobođena odsustva civila, jer niko ne brine da će školarac ili baba koja hoda pod jakom vatrom će pasti sa pijace - zaključila je Gubareva.

Ranije je vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Volodimir Saldo rekao da su regionalne vlasti iz bezbednosnih razloga započele organizovano kretanje civilnog stanovništva sa desne obale Dnjepra na levu. LJudima je takođe data mogućnost da putuju u druge regione zemlje na bezbednoj udaljenosti od neprijateljstava - prenela je RIA.

DO SADA SKORO 18 MILIJARDI DOLARA Pentagon šalje Ukrajini novi paket oružja vredan 275 miliona

07.13 - Pentagon će poslati Ukrajini novi paket oružja i druge pomoći vredan 275 miliona dolara, u pokušaju da budu pojačani napori da se ruske snage isteraju iz ključnih oblasti na jugu Ukrajine, rekli su neimenovani američki zvaničnici, prenosi AP.

Celu vest PROČITAJTE OVDE.

 

Grosi šalje stručnjake IAEA na dve lokacije u Ukrajini

06.55 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da šalje stručnjake na dve lokacije u Ukrajini, za koje je Rusija navela da se na njima odvijaju aktivnosti u vezi sa mogućom proizvodnjom "prljavih bombi".

Grosi je u saopštenju naveo da će stručnjaci IAEA otputovati ove nedelje na dve lokacije, koje su pod zaštitom te agencije, a nakon pismenog zahteva ukrajinske vlade, preneo je AP.

"Svrha ovonedeljnih poseta je otkrivanje svih mogućih neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala u vezi sa razvojem prljavih bombi", navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, IAEA je pre mesec dana izvršila inspekciju jedne od dve lokacije i tamo nisu pronađene neprijavljene nuklearne aktivnosti ili materijali.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading