(UKRAJINA UŽIVO) NOVI SNIMAK S RATIŠTA Rusi napravili zasedu, neutralisali čitav odred protivnika (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

U Hersonskoj oblasti ruska ofanziva i ukrajinska kontraofanziva. Rusija tvrdi da se Ukrajina sprema da upotrebi "prljavu bombu". Kijev odgovara da su te tvrdnje netačne i da ne postoje planovi za razvoj takvog oružja. IAEA šalje inspektore u Ukrajinu.

Moskva proširila listu zabrane ulaska zvanicnicima EU. Upozorava da nastavak isporuka oružja Kijevu vodi sukobu Rusije i NATO-a. Svetska banka isplatila još 500 miliona dolara pomoći Kijevu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO: 

Šef CIA-e otputovao u Ukrajinu

22:49 - Direktor CIA-e Bil Berns otputovao je u Ukrajinu ranije ovog meseca da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i drugim zvaničnicima.

"Dok je bio tamo, on je učvrstio američku posvećenost da podrži Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije, uključujući nastavak razmene obaveštajnih podataka“, rekao je američki zvaničnik za CNN.

Rusi neutralisali odred Ukrajinaca

22:15 - Zasedu oružanih snaga Ukrajine organizovala je 4. brigada LNR. Borci su neprijatelja saterali u obruč u šumskom predelu, i onda ga granatirali minobacačima i  izveli pešadijski napad na njih.

Elitni komandosi stižu u Ukrajinu?

21:54 - Pripadnici elitnog korpusa komandosa Nacionalne armije Avganistana, koji su napustile Sjedinjene Države i zapadni saveznici kada je zemlja pala u ruke Talibana prošle godine, kažu da su kontaktirani sa ponudama da se pridruže ruskoj vojsci da bi se borili u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Novi snimci sa ratišta

21:25 - Uništena ukrajinska oprema u Hersonskoj oblasti.

Oboren Ka-52

20:59 - Ruski helikopter Ka-52 oboren je danas oko 17 časova u Berislavsku u Hersonskoj oblasti, saopštila je ukrajinska vojska.


Ranije danas je Generalštab ukrajinske vojske saopštio da je Rusija od početka invazije izgubila 248 helikoptera.

Australija šalje Ukrajini 30 oklopnih transportera Bušmaster

20:32 - Pored toga, zemlja će rasporediti do 70 instruktora u Britaniji za obuku vojske pružanih snaga Ukrajine.

 

Moskva spremna na kontraudar

20:03 - Vojno prisustvo Vašingtona ugrožava bezbednost Rusije i neće biti ignorisano, upozorio je portparol predsednika Putina Dmitrij Peskov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putin potpisao novu uredbu

19:41 - Relevantnom uredbom, objavljenom na zvaničnom portalu za državna dokumenta, ponovo se potvrđuje ovlašćenje vlade

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusija lansirala nuklearnu raketu "Jars!"

19:23 - Ruska vojska izvela je danas vežbu snaga za strateško odvraćanje, a kako je objavljeno na sajtu Kremlja, zadaci su u potpunosti ispunjeni.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putin: ZND da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata

18:55 - Zajednica nezavisnih država (ZND) treba da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima bezbednosnih službi zemalja ZND.

ZND je regionalna međuvladina organizacija u istočnoj Evropi i Aziji koja je formirana nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

„Treba preduzeti pojačane mere bezbednosti kritične transportne i energetske infrastrukture. Upravo te objekte, kao i visoko naseljena područja, treba maksimalno zaštititi", rekao je Putin.
 

Zvanični Kremlj o problemima u ruskoj vojsci

18:32 - Kremlj je danas priznao da ruska vojska ima problema sa opremom, na šta je nedavno aludirao ruski predsednik Vladimir Putin. 

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusija tuče po Zaporožju

18:11 - Ruske trupe nanose precizno ciljane udare iz bespilotnih letelica po položajima ukrajinskih trupa u pravcu Zaporožja.

 

 

Kijev ne grupiše 60.000 vojnika za napad na Herosn

17:45 - Informacije da Kijev grupiše 60.000 vojnika za napad na Herson su laž, izjavio je Kiril Stremousov, zamenik gubernatora Hersonske oblasti.

„U protekla četiri dana operativna situacija na teatru vojnih dejstava u Hersonskoj oblasti ostala je nepromenjena, strane povećavaju brojnost svojih snaga, ali reči ukrajinske strane o gomilanju 60 hiljada vojnika za napad na Herson je namerna dezinformacija“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Kijev pojačava pritisak

17:22 - Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga u oblasti Herson pokazala se težom nego na severoistoku zbog kišnog vremena i terena, rekao je ukrajinski ministar odbrane.

Kijevske snage pojačavaju pritisak na ruske trupe u strateški važnoj Hersonskoj oblasti, koju Moskva zauzima od početka svoje invazije.

"Pre svega, jug Ukrajine je poljoprivredni region, imamo mnogo kanala za navodnjavanje i vodosnabdevanje, a Rusi ih koriste kao rovove“, rekao je ministar odbrane Aleksej Reznikov na konferenciji za novinare.

Ukrajinska ofanziva usporila

17:02 - Ukrajinska ofanziva u južnom pravcu je usporila, priznao je ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Australija će obučavati ukrajinsku vojsku

16:33 - Sedamdesetak pripadnika odbrambenih snaga Australije će u Velikoj Britaniji obučavati ukrajinsku vojsku, najavila je danas australijska vlada.

U odluci se ističe i da pripadnici odbrambenih snaga te zemlje neće ulaziti na teritoriju Ukrajine, prenosi Gardijan.

Vlada dodaje da će Ukrajini poslati još 30 oklopnih vozila "Bušmaster".

Australija će se tako pridružiti tzv. operaciji Interfleks, u kojoj učestvuju i druge zemlje kao što su Novi Zeland, Kanada, Švedka i Finska. U okviru te operacije se u Velikoj Britaniji obučavaju ukrajinski vojnici.

Borci DNR zadržavaju neprijatelja u pravcu Belogorovska

16:02 -  - Neprekidno prate neprijatelja pomoću bespilotnih letelica i termovizira, i napadaju ih kada god im se ukaže prilika.

 

 

Glavne stavke izjave Vladimira Putina

15:33 - Evo koje su bile ključne teme tokom sastanka sa šefovima obaveštajnih agencija zemalja ZND (SNG):

 

Vazdušna opasnost u Ukrajini

15:01 - Upozorenje o vazdušnoj opasnosti u celoj Ukrajini. Izveštava se da poleću ruski MiG-31K nosači hipersoničnih raketa Kinžal.

 

Putin o sabotažama na Severnom toku

14.40 - Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da sabotaže na gasovodima "Severni tok" u "Severni tok 2" uništavaju panevropsku energetsku mrežu.

Prema njegovim rečima, pojedini učesnici svetske politike „po svaku cenu pokušavaju da održe svoju poljuljanu hegemoniju, da koriste širok spektar političkih, vojnih, ekonomskih i informacionih metoda i sredstava”.

- Ne preziru čak ni direktnu sabotažu - rekao je Putin i objasnio da je mislio na „organizaciju eksplozija na međunarodnim gasovodima Severni tok“.

- U stvari, govorimo o uništavanju panevropske energetske infrastrukture - citira Putina Interfaks.

Pri tome, primetio je, „ćute ko je to uradio, i nikoga to ne interesuje”.

Putin: Ukrajina planira da upotrebi "prljavu bombu"

14.39 - Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je upoznat sa planovima Kijeva da upotrebi "prljavu bombu".

Sa druge strane, Ukrajina, Sjedinjene Države, Britanija i Francuska odbacile su ranije tvrdnje Moskve da bi Kijev aktivirao takvu radioaktivnu napravu u Ukrajini i za to okrivio Rusiju. 

SAD isporučile Ukrajini do dva miliona artiljerijskih projektila

13.56 - Kijev je navodno dobio preko 1,9 miliona artiljerijskih projektila od Vašingtona, otkrivaju podaci koje je objavio Pentagon.

Tačnije, Ukrajini je isporučeno 903.000 standardnih 155 mm HE fragmentacijskih granata, 3.000 vođenih artiljerijskih granata M982 Excalibur, 7.000 protivoklopnih projektila i 180.000 granata za haubice kalibra 105 mm.

Artiljerijska municija je deo paketa vojne pomoći od 18,2 milijarde dolara koju je Ukrajini dodelila Bajdenova administracija.

Putin nadgledao obuku snaga za strateško obuzdavanje

13.46 - Predsednik Rusije Vladimir Putin nadgledao je obuku snaga za strateško obuzdavanje i primio raport ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Putin je pratio vežbe iz situacionog centra Kremlja. On je putem video-linka saslušao izveštaj ministra odbrane i načelnika Generalštaba Valerija Gersimova.

Šojgu razgovarao sa kineskim kolegom

12.55 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu obavio je danas telefonski razgovor sa ministrom odbrane Indije Radžnathom Singom povodom mogućih provokacija Kijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prema saopštenju Ministarstva, Šojgu je istim povodom u onlajn režimu razgovarao i sa kineskim kolegom Vej Fengheom.

Zaporožje se pretvara u nešto slično Marijupolju

12.19 - Grad Zaporožje i njegova industrijska preduzeća postaju utvrđeno područje nalik na Marijupolj i „Azovstalj“, izjavio je v. d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.

- Zaporožje se pretvara u nešto slično Marijupolju i tamo se u ovom trenutku nalazi prilično veliki broj plaćenika... Takođe je potvrđeno da se prave utvrđenja u industrijskim zonama - rekao je on.

Balicki je naglasio da se u Zaporožju nalazi na hiljade plaćenika. Prema njegovim rečima, oni su uglavnom raspoređeni u fabrici „Avtozaz“ na levoj strani reke.

On je dodao i da trenutno ne postoje nikakve pretnje stabilnosti kontakt linije u Zaporoškoj oblasti.

- Situacija je stabilna i za sada ne vidimo nikakve ozbiljne pretnje našoj liniji fronta - ocanio je Balicki.

Rogozin stigao na front

11.45 - Bivši šef državne korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin obilazi front u zoni specijalnih operacija u Ukrajini.

 

 

Hersonska oblast neće biti predata

10.42 - Hersonsku oblast niko neće predati, ruska vojska neće otići odatle, uverava zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

- Želim da umirim sve koji su zabrinuti da će Hersonska oblast biti predata i da će se Rusija povući. Još jednom podsećamo da Rusija ne napušta svoje, da je Rusija danas i Hersonska oblast i da delujemo kao jedinstvena država - rekao je Stremousov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, svi pokušaji ofanzive ukrajinskih snaga na Hersonsku oblast, „završiće se po njih sigurnom smrću“.

Makron i Šolc danas u Parizu o Ukrajini

09.57 - Francuski predsednik Emanuel Makron sastaće se danas u Parizu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Prvobitno je za danas bila zakazana zajednička sednica francusko-nemačke vlade, ali je odložena za januar, zbog mimoilaženja oko rešavanja ekonomskih i političkih pitanja, prenosi AP.

Makron i Šolc danas u Parizu o Ukrajini - Alo.rs

Vlade u Parizu i Berlinu ranije su saopštile da je potrebno dosta posla kako bi se postigao konsenzus o nekim bilateralnim pitanjima.

"Ukrajina je postala američka kolonija"

09.06 - Ukrajina je izgubila sposobnost da postoji kao država, zemlja je „okupirana od strane NATO-a“ i postala je „američka kolonija“, izjavio je predsedavajući Državne dume Vjačeslav Volodin.

- O situaciji u Ukrajini. Potpuni gubitak nezavisnosti. Ukrajinu je okupirao NATO. Zemlja je postala kolonija Sjedinjenih Američkih Država. Kijevu se izdaju naređenja iz Vašingtona. Oružane snage Ukrajine kontroliše Pentagon - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

(UKRAJINA UŽIVO) NOVI SNIMAK S RATIŠTA Rusi napravili zasedu, neutralisali čitav odred protivnika (FOTO/VIDEO)

EPA

 

SAD isporučile Ukrajini "NASAMS"

09.05 - Sjedinjene Američke Države predale su Ukrajini prva dva protivvazdušna raketna sistema „NASAMS“, izjavio je generalni direktor proizvođača ovih sistema, američke kompanije „Raytheon Technologies“, ​​Greg Hejs, u intervjuu za televiziju „Si-En-Bi-Si“.

- Upravo smo isporučili dva sistema ‘NASAMS’. Predali smo dva (sistema) vladi (SAD) pre par nedelja. Oni su već danas raspoređeni u Ukrajini - rekao je izvršni direktor kompanije.

Ukrajinci dobili od SAD raketni sistem koji će neutralisati iranske dronove! - Alo.rs

On je naglasio da je američka vlada odobrila slanje samo sistema „NASAMS“ u Ukrajinu, ali ne i PVO sistema „Patriot“, ali su pregovori o njima u toku.

Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD DŽon Kirbi izjavio je početkom oktobra da će prvi sistemi „NASAMS“ stići u Ukrajinu u najskorije vreme. Sredinom oktobra, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov najavio je da će prve isporuke ovih sitema iz SAD, kao i sistemi „Iris T“ iz Nemačke, stići u Ukrajinu u oktobru.

Ukrajina poligon za testiranje naoružanja

08.45 - Šef ukrajinskog ministarstva odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za „Politiko“ rekao je da svoju zemlju smatra „poligonom“ za testiranje različitih vrsta naoružanja.

Reznikov takođe smatra mogućim snabdevanje Kijeva tenkovima „Abrams“, kao i avionima F-16, F-15 i švedskim „Gripenima“.

 

Vazdušna opasnost u Kijevu

08.25 - Vazdušna opasnost objavljena je jutros u Kijevu, Odesi, Poltavskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

Vazdušna opasnost proglašena je i u Kirovgradskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, saopštile su vlasti.

Uzbuna za vazdušnu opasnost trenutno je na snazi u ukupno 12 regiona Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Štajnmajer skeptičan

07.49 - Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer skeptičan je u vezi sa mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije.

- Svako želi da se rat završi, ali delovanje Rusije u Ukrajini daje povod za sumnju da bi Moskva bila partner u pregovorima koji bi bio spreman na dogovor - rekao je Štajnmajer javnom servisu ARD povodom posete Kijevu.

Istakao je da, ako se želi postići pravedan mir, ne sme da se desi da otimanje zemlje bude zapečaćeno primirjem.

- To znači da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine moraju biti očuvani - poručio je Štajnmajer.

(UKRAJINA UŽIVO) NOVI SNIMAK S RATIŠTA Rusi napravili zasedu, neutralisali čitav odred protivnika (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Naglasio je da se iz grešaka nemačke politike prema Rusiji moraju povući pouke.

Prema njegovim rečima više se ne može oslanjati na to da će kroz trgovinu uslediti promene.

Evropsko-ruski odnosi su, kaže, dokaz da ekonomska razmena ne znači automatski i političko približavanje.

- Povući pouke znači i da moramo smanjiti međusobnu ovisnost, a to posebno važi u vezi Kine - podvukao je Štajnmajer.

Podsećamo, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer proveo je sat vremena u skloništu za bombe u Černigovskoj oblasti, nakon što je objavljena vazdušna uzbuna, prenosi nemački Špilg.

 

Borbeni rad posada samohodnih topova Bagrem (Akacija) i helikoptera vojne avijacije

07.46 - Pripadnici mornarice (Severna flota)

 

 

Svatovsko-kremenska odbrambena operacija:

07.30 - Oružane snage Ukrajine pokušavaju da se probiju na pravcu Svatovo-kremenske u grupama do 40 militanata sa oklopnim vozilima. Tokom dana uništeno je 6 grupa.

 

 

 

Ambasador Rusije u SAD: Zapad ugrožava sopstvenu sigurnost podržavajući Kijev

07.02 - Ambasador Ruske Federacije u SAD Anatolij Antonov izjavio je da zapadne zemlje koje podržavaju kijevsku vladu ugrožavaju sigurnost, pa čak i živote svojih građana u pokušaju da oklevetaju Rusiju.

"Očigledno imamo posla sa potpunom atrofijom kritičkog mišljenja. U svojoj manijakalnoj želji da oklevetaju Rusiju i uzdignu Ukrajinu, zapadne zemlje su spremne da rizikuju bezbednost, dobrobit, pa čak i živote sopstvenih građana", rekao je Antonov u intervjuu za Njuzvik komentarišuci navode da Ukrajina planira da upotrebi "prljavu bombu", preneo je TAS.

Prema rečima diplomate, nezavisni mediji i stručnjaci imaju odgovornost da "svima otvore oči i ukažu na ono što se zaista dešava na terenu i rasvetle opasnost od zapadnih avantura koje vode do nepovratnih posledica i masovne smrti nevinih civila".

Štajnmajer sumnja u mogućnost pregovora sa Rusijom

06.57 - Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer skeptičan je u vezi sa mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije.

"Svako želi da se rat završi, ali delovanje Rusije u Ukrajini daje povod za sumnju da bi Moskva bila partner u pregovorima koji bi bio spreman na dogovor", rekao je Štajnmajer javnom servisu ARD povodom posete Kijevu.

Istakao je da, ako se želi postići pravedan mir, ne sme da se desi da otimanje zemlje bude zapečaćeno primirjem.

"To znači da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine moraju biti očuvani", poručio je Štajnmajer.

Naglasio je da se iz grešaka nemačke politike prema Rusiji moraju povući pouke.

Prema njegovim rečima više se ne može oslanjati na to da će kroz trgovinu uslediti promene.

Evropsko-ruski odnosi su, kaže, dokaz da ekonomska razmena ne znači automatski i političko približavanje.

"Povući pouke znači i da moramo smanjiti međusobnu ovisnost, a to posebno važi u vezi Kine", podvukao je Štajnmajer.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading