(UKRAJINA UŽIVO) Zelenski smenio šefa vojne administracije Кijeva; Medvedev zagrmeo: Ne nadajte se! (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Na frontu je najžešće u Hersonu, gde se civili evakuišu. Sa druge strane, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su napadi na vojne i energetske objekte u Ukrajini nastavljeni.

Talas napada zadao je još jedan udarac ranjivoj elektroenergetskoj mreži Ukrajine, sa više od 1,5 miliona kupaca u mraku u subotu, prema zvaničnicima iz Kijeva.

Ruski lideri u Hersonu su pojačali napore za evakuaciju, pozivajući sve stanovnike da pređu ključnu reku.

Ukrajina kaže da Rusija stvara „histeriju“ zbog napredovanja kontraofanzive. Ukrajina je obećala da će podneti krivične prijave protiv onih koji isporučuju Rusiji iranske bespilotne letelice.

Pratite najnovije 

VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Oglasila se Pelosi

20.15

Ukrajina: Oslobodili smo 90 mesta

19.30 - Ukrajinski ministar odbrane rekao je da su ukrajinske snage u Hersonskoj oblasti oslobodile preko 90 mesta koja su ranije zauzimali Rusi. "U oblasti Hersona, Južne odbrambene snage su oslobodile preko 90 mesta u kojima živi više od 12.000 ljudi", napisao je on na Telegramu.

Zelenski smenio šefa vojne administracije Кijeva

17.43 -  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je šefa vojne administracije Кijeva generala Žirnova, prenosi Sputnjik.

Vladimir Zelenski je umesto generala Nikolaj Žirnova imenovao generala Sergej Popka. Кako navodi  kabinet predsednika Ukrajine,  Popko će „pomoći jačanju odbrane i bezbednosti prestonice“. Sergej Popko (61) je bio komandant ukrajinskih kopnenih snaga od 2016. do 2019. godine.

Uklanjaju ih iz kontrole kijevske vlasti

17.35 - Ruska vojska uskoro zauzima još tri regiona.

Celu vest pročitajte OVDE.

"UČINIĆEMO SVE DA RUSIJE BUDE PORAŽENA" Hrvatska se zaklela pred Nensi Pelosi, Zagreb se uključuje u rat u Ukrajini?

17.00 - Predsednica Predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi po dolasku u Zagreb sastala se sa predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem i zahvalila Hrvatskoj što koristi svoje iskustvo da podrži Ukrajinu, a njen sagovornik je rekao da će se "učiniti sve da Rusija bude poražena". 

Celu vest pročitajte OVDE.

Medvedev zagrmeo: Ne nadajte se!

16.24 - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev, obraćajući se protivnicima Rusije, posavetovao im je da se ne nadaju da će zemlja ostati bez oružja.

"Čitajući neprijateljsku analitiku, više puta sam naišao na izjave da će Rusija uskoro potrošiti vojnu oprema i oružje. Ne nadajte se", napisao je on na svom Telegram kanalu nakon inspekcije proizvodnje tenkova u kompaniji Uralvagonzavod u Nižnjem Tagilu.

"Proizvodnja naoružanja i specijalne opreme se višestruko povećala u svim pravcima: od tenkova i topova do visoko preciznih projektila i dronova", dodao je Medvedev.

"Neprijatelj veoma aktivno preraspoređuje opremu"

16.00 - Ukrajinci se pripremaju!

Celu vest pročitajte OVDE.

Lavrov: Rusija je zatražila od UN podatke o krajnjim primaocima ukrajinskog žita

15.34 - „Ovo nije samo radoznalost, od toga zavisi prilagođavanje i preusmeravanje daljih akcija za sprovođenje prehrambenog sporazuma“, rekao je šef ruske diplomatije.

Prema podacima UN, najsiromašnije zemlje dobijaju samo 5-7% ukupnog obima izvezenog žita iz Ukrajine, a polovina, grubo rečeno, odlazi u Evropsku uniju.

JEZIVO "TERORISTIČKO" ORUŽJE OD KOJEG I RUSIJA DRHTI Evo šta je "prljava bomba" i kakve posledice bi mogle da budu

15.10 - Ministarstvo odbrane Rusije stavilo je u pripravnost snage i sredstva za slučaj eksplodiranja „prljave bombe“ Ukrajine, saopštio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Ruske Federacije, general-potpukovnik Igor Кirilov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šolc dostavlja PVO sistem Kijevu

14.37 - Još tri sistema "Iris T“, ranije obećana Kijevu, biće dostavljena u najskorije vreme, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

"Preostala tri sistema biće isporučena u najskorije vreme. Zajedno sa našim partnerima podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekao je Šolc, govoreći na Nemačko-ukrajinskom ekonomskom forumu.

Nemačka je u oktobru isporučila Ukrajini prvi od četiri obećana PVO sistema "Iris-T SLM“. Prema Šolcovim rečima, sistem je "veoma efikasan, ‘Iris-T’ može da zaštiti ceo veliki grad od raketa i dronova“.

Strahovito dejstvo jurišnih aviona Su-25 u pravcu Lisičanska (VIDEO)

13.53 - Jurišni avioni Su-25 uništavaju uporišta ukrajinskih militanata u pravcu Lisičanska

 

 

 

Šef "Ukrenerga": Ukrajina će morati da uvozi struju iz Evrope

13.42 - Prema rečima šefa "Ukrenerga" Vladimira Кudrickog, Ukrajina može, i uskoro će morati da počne da uvozi struju iz Evrope. Tako je Ukrajina od izvoznika električne energije u zemlje Evropske Unije za vrlo kratko vreme došla do zemlje uvoznika, prenose Borbeni Efektivi na Telegramu.

"Imamo tehničku mogućnost za uvoz. Takođe imamo mogućnost da zatražimo hitnu pomoć od EU. Problem je što će evropske cene struje biti mnogo veće od domaćih", izjavio je Кudricki.

Ukrajinski eksplozivi pogodili hidroelektranu Kahovka

13.38 - Ukrajinski projektili pogodili su hidroelektranu Kahovka, izjavio je predstavnik službe za vanredne situacije Hersonske oblasti za RIA Novosti.

Celu vest pročitajte OVDE.

Kremlj: Putin ne planira

13.28 - Predsednik Rusije Vladimir Putin još ne planira da razgovara sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom ili američkim liderom DŽozefom Bajdenom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne. Trenutno nema takvih planova", kratko je odgovorio Peskov na pitanje novinara o mogućnosti takvih razgovora, prenela je agencija TAS S.

Putin je nedavno izjavio da ne vidi potrebu u ovom trenutku da razgovara sa Bajdenom, kao i američki predsednik koji je rekao da ne vidi dobar razlog da se sretne sa Putinom polovinom sledećeg meseca na samitu G20 u Indoneziji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da Rusija neće odbiti eventualni susret Putina i Bajdena, ukoliko uopšte dođe do takvog predloga.

Ukrajina izdala poternicu za bivšim guvernerom Ševčenkom

13.05 - Ukrajinska državna agencija za borbu protiv korupcije objavila je danas poternicu za bivšim guvernerom centralne banke Kirilom Ševčenkom i za još dvojicom zaposlenih u Ukrgazbanci, zbog sumnje za proneveru više od 200 miliona grivni (5,42 miliona dolara), javlja Rojters.

Ševčenko je 4.oktobra iznenada podneo ostavku navodeći kao razlog zdravstvene probleme, a kasnije je rekao da se odmah po napuštanju funkcije suočio s političkim pritiskom jer je protiv njega ponovo pokrenut stari slučaj u vezi s proneverom, navodi britanska agencija.

On negira da je počinio bilo kakvo kazneno delo.

Ševčenko je preuzeo funkciju u julu 2020, tokom pandemije korona virusa, obećavajući da će sačuvati nezavisnost centralne banke i da će sarađivati sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Podnoseći ostavku, on je istakao uspehe centralne banke otkako je počela ruska invazija 24. februara ove godine, navodeći kontinuiran rad finansijskog sistema i sprečavanje panike na deviznom tržištu i potencijalnog velikog odliva kapitala kako bi se sačuvale devizne rezerve.

Peskov: Rusija će zastititi svoje imovinu u inostranstvu

12.20 -  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da će Ruska Federacija zaštititi svoju imovinu u inostranstu, komentarišući najave nekih zemalja da će zapleniti rusku imovinu i dodeliti je Ukrajini.

Kako je Peskov rekao, usvajanje takve odluka bi predstavljalo još jedan primer kršenja normi međunarodnog prava, prenosi TASS.

"Naravno, tražićemo načine da se borimo protiv toga“, rekao je Peskov.

Predstavnik Kremlja je skrenuo pažnju da su takve radnje nezakonite i da predstavljaju zadiranje u tuđu imovinu.

"Mnogu rusku imovinu ukrale su određene zemlje koje pripadaju onome što nazivamo "kolektivnim Zapadom, uključujući naše zlato i devizne rezerve“, rekao je on, naglašavajuči da su takvi postupci nezakoniti.

Herson:Ukrajinski projektili pogodili hidroelektranu Kahovka

12.00 - Tri ukrajinska projektila su pogodila hidroelektranu Kahovka, izjavio je predstavnik službe za vanredne situacije Hersonske oblasti za RIA Novosti.

"Ukrajinska vojka je lansirala 19 projektila iz sistema HIMARS i Alder na gradić Nova Kahovka, od toga su tri pogodila hidroelektranu Kahovka", rekao je izvor agencije.

On tvrdi da se grantiranje dogodilo u 11.20 sati i da je protivazdušni sistem oborio neke od projektila.

Kako je za RIA Novosti rekao načelnik gradske uprave Vladimir Leontjev, nije bilo veće štete i elektrana nastavlja sa radom.

MASK OBEĆAO SIGURNU PODRŠKU

11.30 - Američki milijarder Ilon Mask izjavio je danas da će njegova kompanija Spejs iks nastaviti da pruža satelitske telekomunikacione usluge Starlink u Ukrajini, čak i ako Pentagon odbije da finansira rad mreže u toj zemlji.

Celu vest pročitajte OVDE.

„Spartanci“ pokosili specijalne grupe Oružanih snaga Ukrajine kod Donjecka

11.03 - Bataljon „Sparta“ uz pomoć bespilotnih letelica Mavic otkrivaju i uništavaju neprijatelja u rejonu naselja. Iskusni militanti Oružanih snaga Ukrajine uništen granatama bačenim sa dronova u rejonu Pervomajsko i Avdejevka, Donjecka oblast.

Ruske trupe napreduju

10.55 - Ruske trupe napreduju u oblastima Zemunice i Čugunovka u Harkovskoj oblasti, kao i kog Soledar, Artemovska, Andrejevke, Novomihajlovke, Mariinke, Nevelskog u DNR, saopštile su Oružane snage Ukrajine.

Nove restrikcije struje u Ukrajini

10.30 - Ukrajinska energetska kompanija „Ukrenergo“ uvodi ograničenja potrošnje električne energije u nekim regionima Ukrajine, prenosi Sputnjik.

„Da bi se održao stabilan rad energetskog sistema, dispečerski centar ‘Ukrenerga’ primoran je da uvede privremeno kontrolisano ograničenje potrošnje električne energije u Harkovskoj, Poltavskoj i Sumkoj oblasti. Najveće restrikcije biće u Кijevu i Кijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj i Žitomirskoj oblasti“,   navodi se u saopštenju na Telegramu.

Stremousov: Odbijen napad ukrajinskih trupa

10.03 - Zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov rekao je danas da su savezničke snage odbile pokušaj ukrajinskih trupa da probiju liniju odbrane u blizini reke Ingulec.

"Pokušaj proboja odbrambene linije odbijen je duž osovine Andrejevke u oblasti reke Ingulec. Dakle, sve je pod kontrolom“, saopštio je on u video snimku objavljenom na društvenoj mreži Telegram.

Stremousov je dodao da je ukrajinska diverzantska grupa tokom noći uhapšena na potezu Berislavske linije borbe.

"Čitava diverzantsko-izviđačka grupa je tokom noći zarobljena na potezu Berislav u Hersonskoj oblasti", rekao je Stremousov.

Naglašava da ukrajinske snage nastavljaju pokušaje proboja, ali bezuspešno.

Volodin: Zapad postaje sponzor nuklearnog terorizma

09.57 -  Američki predsedik Džozef Bajden i lideri članica Evropske unije pružanjem finansijske i vojne pomoći režimu Vladimira Zelenskog postaju sponzori nuklearnog terorizma, izjavio je predsedavajući Državne Dume Rusije Vjačeslav Volodin, prenosi Sputnjik.

„Кijevski režim je naložio nuklearnim naučnicima da naprave ‘prljavu bombu’. Nastavlja sa granatiranjem kritične infrastrukture nuklearnih elektrana, Zaporoške i Кurske, provocirajući humanitarnu katastrofu. Američki predsednik i šefovi evropskih država, pružajući finansijsku i vojnu pomoć režimu Zelenskog, postaju sponzori i saučesnici nuklearnog terorizma“,napisao je Volodin na Telegram kanalu.

HERSON SE SPREMA ZA ODBRANU Vlasti upozoravaju šta može da se dogodi

09.35 - Vojno-civilna administracija Hersonske oblasti pod kontrolom ruskih snaga, najavila je formiranje teritorijalne odbrane i da joj mogu pristupiti svi muškarci koji odluče da ostanu u gradu Hersonu.

Celu vest pročitajte OVDE.

OPTUŽUJU RUSIJU DA BLOKIRA PUNU PRIMENU?

09.30 - Sedam brodova sa žitom isplovilo je iz ukrajinskih luka za Aziju i Evropu, saopštilo je danas Ministarstvo infrastrukture te zemlje, optužujući Rusiju da blokira punu primenu crnomorskog sporazuma o žitu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Veliko upozorenje Rusije

09.11 - Dizanje brane Kahovske hidroelektrane u vazduh stvoriće velike rizike za rad energetskih blokova Zaporoške nuklearke, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Rusije Vladimir Rogov.

"Ukoliko kijevski režim odluči da izvrši diverziju i poruši branu Kahovske hidroelektrane, to će dovesti do pada nivoa vode u kahovskom akumulacionom jezeru, a zbog toga sistem hlađenja u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani neće moći da uzima potrebne količine za hlađenje reaktora i druge neophodne tehnološke procese. Sve to nosi ozbiljne rizike za rad energetskih blokova", rekao je Rogov za Sputnjik.

Dan specijalnih snaga

08.53 - Vojnici jedinica specijalnih snaga proslavljaju svoj profesionalni praznik na liniji fronta.
U najtežim i nestandardnim situacijama, pripadnici specijalaca pokazuju najviši nivo profesionalne obučenosti, hrabrosti i lične hrabrosti, adekvatno izdržavaju test snage u rešavanju najtežih zadataka, čime su s pravom zaslužili poštovanje i čast među vojnim bratstvom.

 

 

RUSIJA NASTAVILA DA KORISTI IRANSKE DRONOVE Ukrajinske protivvazdušne snage sve uspešnije u njihovom obaranju

08.37 - Rusija je nastavila da koristi iranske dronove (UAV) protiv ciljeva širom ukrajinske teritorije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom redovnom brifingu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Veliko upozorenje Rusije

08.01 - Dizanje brane Kahovske hidroelektrane u vazduh stvoriće velike rizike za rad energetskih blokova Zaporoške nuklearke, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Rusije Vladimir Rogov.

- Ukoliko kijevski režim odluči da izvrši diverziju i poruši branu Kahovske hidroelektrane, to će dovesti do pada nivoa vode u kahovskom akumulacionom jezeru, a zbog toga sistem hlađenja u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani neće moći da uzima potrebne količine za hlađenje reaktora i druge neophodne tehnološke procese. Sve to nosi ozbiljne rizike za rad energetskih blokova - rekao je Rogov za Sputnjik.

Britanci i Francuzi se odmah oglasili o vesti da se Ukrajina sprema da upotrebi „prljavu bombu“

07.44 - Britanski i francuski ministar spoljnih poslova, DŽejms Kleverli i Katrin Kolona, kao i američki državni sekretar Entoni Blinken izjavili su da njihove zemlje odbacuju tvrdnje Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi takozvanu „prljavu bombu“ na sopstvenoj teritoriji.

- Naše zemlje su jasno stavile do znanja da svi negiramo očigledno lažne tvrdnje Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi prljavu bombu na sopstvenoj teritoriji. Svet će prepoznati svaki pokušaj da se ova tvrdnja iskoristi kao izgovor za eskalaciju - navodi se u zajedničkom saopštenju na sajtu britanske vlade.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio zabrinutost u razgovoru sa svojim kolegama iz SAD, Francuske i Turske zbog moguće upotrebe „prljave bombe“ od strane Kijeva.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Zorinsk i Starobelsk na udaru

07.28 - Ukrajinske trupe gađale su naselja Zorinsk i Starobelsk u LNR, ispaljene su četiri rakete iz američke MLRS HIMARS.

Borbe se vode na istoku i jugu Ukrajine. Na frontu je najžešće u Hersonu, gde se civili evakuišu. Sa druge strane, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su napadi na vojne i energetske objekte u Ukrajini nastavljeni.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je da bi samo Rusija mogla da koristi nuklearno oružje u Evropi. Moskva je saopštila da su ruske snage nastavile napade na vojne i energetske objekte.

Snimak borbenog rada ruskih posada tenkova T-72 i T-80BV

07.09 - Letelice koje se bave izviđanjem ciljeva.

 

 

Artiljerija grupe "O" uništila je neprijateljsko skladište municije

06.59 - U pravcu Starobelskog izviđači su uz pomoć bespilotnih letelica otkrili skladište municije ukrajinskih militanata. Jednim preciznim hicem artiljeraca uništena je celokupna municija neprijatelja.

 

 

 

Vladimir Putin mogao bi da iznenadi Zapad na Noć veštica 

06.50

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading