Ukrajinska vojska ispalila 12 raketa „Himars“ na Herson; Zelenski: Ruske snage digle u vazduh važnu branu na reci Dnjepar u južnoj Hersonskoj oblasti (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je osudio navodnu rusku upotrebu iranskih bespilotnih letelica, rekavši da upotreba takvog oružja iz Teherana pokazuje da je Putin „vojno i politički bankrotiran“.

Udari dronovima i projektilima nastavljaju da gađaju energetsku infrastrukturu Ukrajine i stambene zgrade.

Zelenski je juče rekao da je 30 odsto ukrajinskih elektrana uništeno ruskim udarima, što je dovelo do nestanka struje u mnogim gradovima.

Evropski parlament je saopštio da će njegova glavna nagrada za ljudska prava biti dodeljena ukrajinskom narodu.

Rusija je saopštila da su četiri ukrajinska regiona koje je anektirala prošlog meseca sada pod zaštitom njenog nuklearnog arsenala.

U kratkim crtama:

  • Restrikcije struje počeće u četvrtak širom Ukrajine nakon što je zemlja izgubila najmanje 40 odsto svojih kapaciteta za proizvodnju električne energije nakon nekoliko dana ruskih napada na ciljeve energetske infrastrukture 
  • Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u sredu zakon kojim se uvodi vanredno stanje u četiri ukrajinska regiona za koje Moskva tvrdi da ih je anektirala u suprotnosti sa međunarodnim pravom: Hersonu, Zaporožju, Donjecku i Lugansku 
  • Rusija ne kontroliše sve te regione i užurbano se povlači u Hersonu nakon što su ukrajinske snage povratile teritoriju 
  • Lideri u tom regionu koje podržava Rusija kažu da preseljavaju hiljade stanovnika usred upozorenja o sposobnosti Moskve da izdrži ukrajinsku kontraofanzivu 
  • EU radi na novim sankcijama Iranu zbog upotrebe iranskih dronova od strane Rusije u Ukrajini, rekao je evropski diplomata za Si-En-En.

KRAJ BLOGA

Zelenski: Ruske snage digle u vazduh važnu branu na reci Dnjepar u južnoj Hersonskoj oblasti

23.58 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ruske snage digle u vazduh važnu branu na reci Dnjepar u južnoj Hersonskoj oblasti, kao i obližnju hidroelektranu.

„Imamo informacije da su ruski teroristi digli u vazduh branu i blokove hidroelektrane Kahovka“, rekao je Zelenski Savetu Evrope tokom video obraćanja.

Brana i hidroelektrana su radile znatno smanjenim kapacitetom jer su to područje u martu zauzele ruske snage. Ukrajinske snage su oko 40 kilometara severno od brane. Tokom protekla četiri meseca izveli su nekoliko napada na most koji je deo brane kako bi sprečili rusku vojsku da ga koristi.

Britanija uvela sankcije Irancima zbog dronova za Rusiju

23.20 - Britanija je danas uvela sankcije trojici iranskih vojnih ličnosti i proizvođaču dronova, zbog toga što Rusiju snabdevaju bespilotnim letelicama koje služe za napad na civilne i infrastrukturne ciljeve u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanske diplomatije.

Visoki iranski vojni oficiri Mohamed Hosein Bageri, Sejed Hodžatolah Kurejši i Said Agađani naći će se na udaru sankcija tako što će im biti zamrznuta imovina i zabranjena putovanja, prenosi Rojters.

Navodi se da su te tri osobe lično odgovorne za obezbeđivanje dronova koji se koriste u udarima u Ukrajini.

Britanija će zamrznuti i imovinu firme "Šahed aviation industries", koji proizvodi dronove "šahed".

- Podrška Irana Putinovom brutalnom i nezakonitom ratu protiv Ukrajine je žalosna i jasan je dokaz iranske destabilizujuće uloge u globalnoj bezbednosti - rekao je britanski ministar spoljnih poslova DŽejms Kleverli.

Ukrajinska vojska ispalila je 12 raketa „himars“ na Herson

23.10 - Ukrajinska vojska ispalila je 12 raketa „himars“ na Herson, na jedan od pontonskih prelaza za civile odmah pored Antonovskog mosta. Utvrđuje se da li ima žrtava, saopštile su službe za vanrednu situaciju. 

PVO je oborila 11 raketa, prenosi Sputnjik.

MRAK U KIJEVU

22.39 - U najvećem stambenom naselju u Кijevu sa populacijom od 300 hiljada stanovnika primećuju se nestanci struje, preneo je ukrajinski portal „Strana“.

„Na levoj obali Кijeva delimično je nestalo struje. Primećuju se nestanci struje u Troješčini, najvećoj stambenoj četvrti prestonice sa populacijom od 300 hiljada ljudi“, navodi se u saopštenju na Telegramu portala.

Na snimku sa ulica Кijeva se vidi da je isključeno ulično osvetljenje i ne gore svetla u zgradama. Takođe se navodi da su isključeni i semafori.

 

 

Paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara?

22.05 - Američki Кongres bi mogao da odobri paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara do kraja godine, prenosi „En-Bi-Si“

SAD i saveznici iz APEK ostaju posvećeni podršci Ukrajini

21.40 - Sjedinjene Američke Države i saveznici iz organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) Australija, Kanada, Japan, Južna Koreja i Novi Zeland saopštili su danas da ostaju posvećeni podršci Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije i da pojačavaju napore za rešavanje problema u vezi sa hranom, energijom i inflacijom izazvanih sukobom.

U zajedničkom saopštenju objavljenom na sastanku ministara finansija APEK-a u Bangkoku, zemlje su pozvale Rusiju da bezuslovno povuče sve svoje snage sa ukrajinske teritorije, preneo je Rojters.
- Dalje ćemo pojačati napore za prevazilaženje krize hrane u koordinaciji sa međunarodnim organizacijama i razvojnim partnerima i, u tom kontekstu, fokusiraćemo se na podršku pogođenim ekonomijama u zaštiti ugroženog stanovništva od uticaja cena hrane i na ukidanje izvoznih ograničenja na hranu i đubriva - saopštili su saveznici APEK-a.

Asad o ruskoj operaciji u Ukrajini

20.57 - Sirijski predsednik Bašar Asad izjavio je da Sirijci prate specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini isto onako kao i borbu sirijske vojske protiv terorista, saopštio je kabinet sirijskog lidera.

- Sirijski narod prati specijalnu operaciju u Donbasu isto onako kako je pratio borbe protiv terorista u Siriji, jer je Rusija sprovodi u cilju uspostavljanja ravnoteže u svetu - navodi se u saopštenju.

Asad je u četvrtak primio delegraciju predvođenu specijalnim predstavnikom ruskog predsednika za rešavanje situacije u Siriji Aleksandrom Lavrentjevom, piše Sputnjik.

Zelenski uveo sankcije članovima porodice Lukašenka i Lavrova

20.30 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je sankcije supruzi predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, sledi iz ukaza i objavljenog na njegovom sajtu, piše Sputnjik.

Na sajtu su objavljeni spiskovi lica i organizacija koje su potpale pod ukrajinske sankcije. Među njima su Galina Rodionovna Lukašenko, supruga predsednika Belorusije, kao i supruga i ćerka šefa ruske diplomatije - Marija Aleksandrovna Lavrova i Katarina Sergejevna Vinokurova (rođena Lavrova).

Sankcije uključuju blokiranje imovine na teritoriji Ukrajine, ograničavanje trgovinskih operacija i sprečavanje povlačenja kapitala van Ukrajine.

Rusi prete?

20.30 - Rusija preti da će "ponovo proceniti saradnju sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom ako pošalje stručnjake Ujedinjenih nacija u Ukrajinu da pregledaju bespilotne letelice za koje zapadne sile kažu da su napravljene u Iranu i da ih Moskva koristi u suprotnosti sa rezolucijom UN-a".

JEDAN SVETSKI LIDER REMETI PLANOVE ZAPADA

20.00 - Pucaju pokušaji formiranja međunarodnog fronta protiv Moskve.

Celu vest Pročitajte OVDE.

Rusi imaju jedan zadatak

19.27 - Visoki ukrajinski zvaničnik kaže da je "zadatak broj jedan" ruskih snaga da drže južnu liniju fronta.

Rusi kopaju i šalju više resursa u nadi da će obuzdati ukrajinske snage koje se guraju ka Hersonu, rekao je Aleksij Hromov, visoki zvaničnik Generalštaba armije.

"Neprijatelj planira da ispuni ovaj zadatak uz pomoć prvog talasa delimične mobilizacije i povećanjem broja svojih trupa na zapadnoj obali reke Dnjepar“, rekao je on, misleći na ključni plovni put na kome su se nedavno vodile borbe. na obe obale. Hromov je sugerisao da sada u Hersonskoj oblasti ima više od 40 ruskih bataljonskih taktičkih grupa. Svaka grupa se obično sastoji od oko 1000 ljudi.

Putin i Šojgu dolaze na poligon (VIDEO)

19.12 - Snimak dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua na poligon u Rjazanskoj oblasti, gde su proverili kako teče obuka mobilisanih

 

 

Ukrajina traži pomoć od saveznika

19.04 - Ukrajina se obratila za pomoć svojim globalnim saveznicima jer se suočava sa nestankom struje izazvanim ruskim napadima na njenu energetsku infrastrukturu.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da vlada u Kijevu radi sa NATO-om, Evropskom unijom i drugim partnerima na prevazilaženju efekata ruskih napada, koji su onesposobili najmanje 40 odsto kapaciteta za proizvodnju električne energije u zemlji.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova dodaje se da su se ukrajinske diplomate obratile nekoliko desetina međunarodnih i nevladinih organizacija i privatnih kompanija sa zahtevom za generatore, kao i opremu za gasni transportni sistem.

 

"NISMO TO NAREDILI"

18.17 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski negirao je umešanost u teroristički napad na Krimski most.

Celu vest pročitajte OVDE.

600 komada municije i pet granata za svakog mobilisanog Rusa

17.54 - Svaki Rus mobilisan tokom obuke rashodovaće najmanje 600 komada municije i pet granata, saopštilo je u četvrtak rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnjik.

U saopštenju se dodaje da se obuka mobilisanih ruskih građana održava povećanim intenzitetom.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će mobilisani biti poslati u zonu specijalne operacije nakon borbene koordinacije i samo zajedno sa jedinicama koje već učestvuju u SVO.

Putin proverio obuku mobilisanih

17.21 - Predsednik Rusije Vladimir Putin proverio je kako teče obuka mobilisanih na poligonu u Rjazanskoj oblasti.

Predsednik Rusije je na poligonu proverio koordinaciju jedinica i spremnost mobilisanih za izvršenje zadataka na području specijalne vojne operacije. Putin je takođe izvršio inspekciju i praktične vežbe iz taktičke, vatrogasne, inžinjerijske i medicinske obuke.

Zelenski odobrio sankcije

17.18 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odobrio je sankcije Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu protiv 2.507 fizičkih i 1.374 pravnih lica „koji nisu imali hrabrosti da govore u odbranu čovečanstva“ ili koji su "umešani u agresiju na Ukrajinu“.

Većina njih su državljani i kompanije Rusije, saopštio je kabinet predsednika.

Zaharova: Zapad vrši pritisak

17.00 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Zapad pokušava da izvrši "pritisak" na Teheran optužujući Moskvu da koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje u Ukrajini, što Rusija i Iran poriču.

Portparolka ministarstva Marija Zaharova je na brifingu za novinare rekla: "Sve što se radi na iranskim stazama podređeno je jednom cilju - da se izvrši pritisak na ovu zemlju. I za to Vašington mobiliše zemlje NATO-a i EU kao podršku svog položaja“.

Zaharova je optužbe o dronovima odbacila kao „glasine“.

"Sve ovo nije ništa drugo do skup neosnovanih zaključaka i nategnutih pretpostavki koje Britanija i Francuska pokušavaju da ugrade u strukturu koja se svaki put ruši pred svima“, rekla je ona

Više od 300 vazdušnih udara

16.46 - Rusija je izvela više od 300 vazdušnih udara na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu od 10. oktobra, izjavio je ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

Ukrajinska vlada je prvi put od februara uvela ograničenja za upotrebu električne energije širom zemlje, nakon niza napada za koje je predsednik Zelenski rekao da su pogodili trećinu ukrajinskih elektrana.

Prema novom režimu uštede struje, snabdevanje električnom energijom širom Ukrajine od danas je ograničeno između 7.00 časova ujutru i 23.00 sata uveče.

Ukrajinski ministar energetike rekao je da vlada traži da se smanji upotreba energije za 20 odsto, kao i da Ukrajinci poštuju apel da se ograniči upotreba energije.

Restrikcije u Ukrajini

16.15 - Ukrajinska nacionala energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila je da se u centralnim oblastima zemlje uvode privremene restrikcije struje.

- U centralnim regionima Ukrajine ubrzano se povećava nivo potrošnje električne energije. Dispečerski centar ‘Ukrenergo’ primoran je da uvede privremeno kontrolisano ograničenje potrošnje električne energije u ovom regionu. Molimo stanovnike Kijeva i Kijevske, Černigovske, Čerkaske i Žitomirske oblasti da hitno smanje potrošnju električne energije - navodi se u saopštenju kompanije na Telegramu.

Makron: Nastaviću dijalog s Rusijom o Ukrajini

16.00 - Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da namerava da nastavi da vodi dijalog s Rusijom u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Makron je po dolasku na samit Evropske unije u Briselu, koji se održava 20. i 21. oktobra, izjavio da namerava da nastavi „neophodni dijalog s Rusijom“, koji podrazumeva i obnavljanje razgovora čiji je cilj da se „ograniče eventualne nuklearne pretnje i destabilizacija regiona“.

Petoro ljudi poginulo u ukrajinskom granatiranju sela Červoni Prapor

15.44 - Pet saradnika Ministarstva za vanredne situacije Luganske Narodne Republike je poginulo, a devet je ranjeno u ukrajinskom granatiranju naselja Červoni Prapor.

Napad je izveden iz američkih višecevnih raketnih bacača HIMARS, saopštilo je Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

- Tokom likvidacije posledica noćnog napada na selo Červoni prapor oružane formacije Ukrajine su izvele ponovni raketni napad na naselje upotrebivši američki višecevni sistem HIMARS. Poginulo je petoro, a ranjeno devetoro saradnika Ministarstva za vanredne situacije LNR i hitnih službi - navedeno je u saopštenju na Telegram kanalu.

Zelenski odobrio sankcije protiv ruskih biznismena

15.30 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odobrio je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju sankcija protiv ruskih biznismena, između ostalog protiv Arkadija Rotenberga, Leonida Miheljsona, Sulejmana Kerimova i Mihaila Prohorova.

Pored toga, sankcije su uvedene kompanijama "Rostelekom", Alfabanka, Ruski fond za direktne investicije, "Rusgidro" i "Alrosa".

Nemačka predala Ukrajini prvi od četiri obećana radara za PVO sistem IRIS-T

15.25 - Nemačka je predala Ukrajini prvi od četiri obećana radara za PVO sistem IRIS-T.

Prema tehničkoj dokumentaciji, radari TRML-4D su u stanju da detektuju, prate i prepoznaju različite vrste vazdušnih objekata u radijusu od 250 km. Oko 1,5 meta se istovremeno fiksira u „vidnom polju“ radara.

Vazdušna opasnost na teritoriji cele Ukrajine

15.17 - Vazdušna opasnost proglašena je na teritoriji cele Ukrajine.

 

 

Eksplozije u Nikolajevu

15.16 - Najmanje pet eksplozija je odjeknulo u Nikolajevu.

"Rusija 300 puta napala elektroenergetsku infrastrukturu"

14:44 - Rusija je izvela više od 300 vazdušnih udara na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu od 10. oktobra, izjavio je danas ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

Ukrajinska vlada je prvi put od februara uvela ograničenja za upotrebu električne energije širom zemlje, nakon niza napada za koje je predsednik Volodimir Zelenski rekao da su pogodili trećinu ukrajinskih elektrana, preneo je britanski list "Gardijan".

Vazdušna opasnost na teritoriji cele Ukrajine

14:20 - Vazdušna opasnost proglašena je na teritoriji cele Ukrajine.

Prekid pomoći Ukrajini posle izbora u SAD?

13:45 - Sjedinjene države bi mogle prestati da dodeljuju finansijsku pomoć Ukrajini ako republikanci pobede na izborima za Predstavnički dom, piše „Aksios“ pozivajući se na izjave članova Republikanske partije, prenosi Sputnjik.

Kada ljudi vide povećanje cena hrane za 13 odsto, udvostručenje računa za energente, račune za komunalije, Ukrajina je poslednja stvar koja vam pada na pamet, rekao je predstavnik Severne Dakote Keli Armstrong.

Armstrong je naglasio da se mišljenje američkih birača transformiše u pravcu zaustavljanja dodele pomoći Ukrajini.

Ruska vojska nastavila napade

13:12 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage u poslednja 24 sata nastavile napad na vojne i energetske objekte u Ukrajini. Ministarstvo je navelo i da je ruska vojska odbila ukrajinsku kontraofanzivu na jugu regiona Hersona, preneo je Rojters.

Portparol ruskog ministarstva odbrane general pukovnik Igor Konašenkov saopštio je danas da su ruske snage u protekla 24 sata izvele napade preciznim vazdušnim naoružanjem dugog dometa i uništile sve planirane ukrajinske ciljeve koji obuhvataju vojnu komandu i energetsku infrastrukturu, preneo je TASS.

Stremusov o situaciji u Hersonu

12:41 - Kiril Stremousov, jedan od proruskih lidera zauzete ukrajinske oblasti Herson, objavio je u svom Telegramu izjave koje je dao Radio Krimu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Velika prednost za Putina

12:21 - Analitičari kažu da se ruski predsednik Vladimir Putin nada hladnoj zimi ili dužem periodu velikih hladnoća nakon što je obustavio izvoz gasa u Evropu zbog evropske podrške Ukrajini. 

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinske trupe krenule u ofanzivu

11:47 - U vrlo bliskoj budućnosti počinje bitka za Herson.

 

 

Putin neće uspeti

11:22 - Ruski predsednik Vladimir Putin u Ukrajini neće postići svoje ratne ciljeve, poručio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Celu vest pročitajte OVDE.

"Radi se o krvavom novcu"

11:02 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Iran da uzima "krvavi novac" od Rusije za dronove kamikaze.

Zamenik guvernera Hersona: Ukrajina na hersonskom pravcu svakodnevno gubi oko 200 ljudi

10:43 - Oružane snage Ukrajine (OSU) samo na hersonskom pravcu svakodnevno gube oko 200 ljudi. Ovo je saopštio zamenik guvernera regiona Kiril Stremousov.

„Samo u pravcu Hersona stradaju dve kompanije svakog dana, to je oko dve stotine ljudi“, rekao je on u emisiji Radio Krim.

Kadirov poslao sinove na prvu liniju fronta

 

Celu vest pročitajte OVDE.

Specijalci grupe "O" u noćnom lovu

09:32 - Specijalci grupe „O” svakodnevno sprovode izviđačke aktivnosti na identifikovanju položaja artiljerije ukrajinskih militanata. U noćnom lovu otkrili su neprijateljske samohodne topove maskirane u šumskom pojasu u pravcu Starobelska i odmah ih eliminisali uz pomoć ATGM-ova (protivtenkovskih vođenih raketa).

 

 

Otkriven glavni cilj Ukrajine

09:11 - Govoreći u utorak za intervju sa Erin Bernet iz CNN-a, američki savetnik Den Rajs je apelovao na zapadne države za dodatne isporuke oružja Ukrajini, dodajući da, iako su zemlji očajnički potrebni sistemi protivvazdušne odbrane i avioni, ona nije zainteresovana za diplomatiju sa Moskvom.

Celu vest pročitajte OVDE.

Odjekuju eksplozije u Nikolajevu

08:44 - U centralnom delu Ukrajine oglasio se alarm za vazdušnu opasnost. U Nikolajevu je odjeknulo najmanje 5 snažnih eksplozija.  Udarac je nanet jednom od glavnih infrastrukturnih objekata. Stub dima se diže na mestu udara.

 

 

Snimljeno uništenje UKR vojne opreme

08:35 - Ruski vojnici uništili su naoružanje, vojnu, oklopnu i specijalnu opremu Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne vojne operacije.

Uz pomoć kompleksa bespilotnih letelica uništena je haubica Msta-B, radarski sistemi, tenk i automobilska vojna oprema jedinica OSU.

 

 

Rusija: Tvrdnje da uvozimo iranske dronove su dezinformacije

08:17 - Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski odbacio je tvrdnje da Iran izvozi dronove u Rusiju, rekavši da su to dezinformacije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Upozorenje zbog vazdušne opasnosti širom Ukrajine

07:45 - Gradska uprava Kijeva proglasila je danas u ranim jutarnjim časovima upozorenje zbog opasnosti od vazdušnog napada, prenosi Tas s.

„Pažnja! Upozorenje o vazdušnom napadu za Kijev. Molimo sve da hitno krenu u skloništa civilne zaštite“, saopšteno je na zvaničnom Telegram kanalu gradske uprave.

Slična upozorenja su izdata u oblastima Čerkasi i Kirovograda, Nikolajeva i Zaporožja.

Portal Klimenko Tajm navodi da su upozorenja takođe izdata u oblastima Dnjepropetrovsk i Harkov.

Rusija upotrebila već nekoliko stotina dronova u Ukrajini

07:33 - Oružane snage Rusije primenile su u Ukrajini već nekoliko stotina dronova – kamikaza „Kub“ i dva oblika „Lanceta“, saopštio je neimenovani izvor Sputnjika.

On je dodao da „ruske bespilotne letelice-kamikaze, između ostalog, pokazuju visoku efikasnost u uništavanju protivvazdušnih raketnih sistema ukrajinskih snaga, kao i raznih vrsta radarskih stanica“.

Pored toga, dronovi su veoma efikasni za uništavanje ljudstva protivnika kako na otvorenom, tako i u skloništima.

Dron je efikasan, između ostalog zbog male vidljivosti – vojnici ga primete tek u poslednjem trenutku, kada je već kasno.

Pakao u Hersonu

07:15 - Dok ruske snage izvode ograničene kopnene napade na severozapadu Hersonske oblasti kako bi povratile izgubljene položaje, ukrajinske snage nastavile su da gađaju ruske kopnene linije komunikacije i skladišta municije.

Ukrajinska Južna operativna komanda izvestila je da su u poslednjih nekoliko dana ukrajinske snage uništile dva ruska skladišta municije u blizini Berislava i porazile ruski diverzantsko-izviđački vod koji je pokušao da zaobiđe ukrajinske položaje u blizini Nove Kamianke.

Evakuacija stanovništva u Hersonu je u toku.

 

 

Stanje pripravnosti

07:00 - Ruski predsednik, kako se navodi, uvodi sve strože bezbednosne mere u regionima na teritoriji Rusije, a proglasio je i ratno stanje u četiri regiona koje je anektirao Luganjsku, Donjecku, Zaporožju i Hersonu.

"Putin je pod ogromnim pritiskom. Ukrajinci kontraofanzivom vraćaju teritorije koje je zauzeo, ruske regije uz granicu s Ukrajinom su pod stalnim napadima, a opšta mobilizacija stanovništva unela je dosta nemira u rusko društvo, piše BBC.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading