ŽELIMO SAMO JEDNU STVAR Američki savetnik glavnokomandujućeg Kijeva otkrio ratne ciljeve Ukrajine (VIDEO)
Printskrin

Ukrajina će odbiti da pregovara sa Rusijom i bori se za povratak na svoje granice iz 1991. godine – uspostavljene nakon glasanja o nezavisnosti uoči raspada Sovjetskog Saveza – prema Den Rajsu, američkom državljaninu koji savetuje glavnokomandujućeg kijevskih oružanih snaga.

Govoreći u utorak za intervju sa Erin Bernet iz CNN-a, Rajs je apelovao na zapadne države za dodatne isporuke oružja Ukrajini, dodajući da, iako su zemlji očajnički potrebni sistemi protivvazdušne odbrane i avioni, ona nije zainteresovana za diplomatiju sa Moskvom.

„(Rusija) pokušava, po mom mišljenju, da dođe do pregovaračkog stola, da pokuša da se vrati na linije iz 2014. godine“, rekla je Rajsova. „Ukrajina to neće dozvoliti. Ukrajina želi svu svoju zemlju nazad, na linije ’91.

 

 

Granice Ukrajine iz 1991. uključivale bi četiri bivše ukrajinske pokrajine – Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – kao i Krim, koji su svi glasali za pridruživanje Ruskoj Federaciji na seriji referenduma.

Krimski je održan 2014. ubrzo nakon što je revolucija „Evromajdan” zbacila ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, dok su ostale provincije prošlog meseca glasale za napuštanje Ukrajine.

Uprkos Rajsovoj oceni stava Moskve, Kremlj je jasno stavio do znanja da nema nameru da poništi referendume, a ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno izjavio da, iako je spreman da pregovara sa Kijevom, „izbor ljudi u Donjecku, Lugansku, O Zaporožju i Hersonu neće biti reči.

Poslednji poziv Rusije na pregovore stigao je prošle nedelje, kada je portparol Kremlja Dmitrij Peskov sugerisao da se ciljevi Moskve mogu postići diplomatskim putem i da ostaje „otvorena“ za razgovore.

Međutim, dodao je da su „za dijalog potrebne dve strane“, rekavši da su pregovori malo verovatni s obzirom na „veoma, veoma neprijateljski stav“ zapadnih pristalica Ukrajine prema Rusiji.

Borbeni veteran američkih marinaca i diplomac Vest Pointa koji sada vodi konsultantsku firmu "Thaier Leadership", Rajs je nastavio da se nada da će Poljska obezbediti svoje „stare ruske lovce“ Ukrajini u zamenu za američke avione F-16, tvrdeći da su avioni trenutno "u naftalinu" i ne bi koštali američke poreske obveznike.

„Najveća stvar koja im je trenutno potrebna su sistemi protivvazdušne odbrane – i rakete i avioni. Zaista nam je potrebno da se ukrajinsko vazduhoplovstvo popuni“, nastavio je on. „Mi (Sjedinjene Države) postavljamo mnogo protivvazdušne odbrane, ali one tek stižu tamo.

Rajs je imenovan da bude specijalni savetnik Valerija Zalužnjeg, glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, još u junu, navodno na generalov „lični poziv“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading