(UKRAJINA UŽIVO) Snimak snažnog dejstva ruskih tenkova: Spaljuju oklopno vozilo u blizini sela Vodiane; Ruska vojska napada u Donbasu (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se borbe nastavljaju u različitim oblastima fronta i da je najteža situacija u pravcu Bahmuta.

U napadu na dobrovoljce u Rusiji poginulo 11 ljudi, saopštila je Moskva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je uredbu o ukidanju ograničenja pojedinim međunarodnim bankama.

Dodao je da je najteža situacija u pravcu Bahmuta, kao i prethodnih dana, ali da ukrajinske snage drže svoje pozicije.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 11 ljudi poginulo, a 15 ranjeno na poligonu u jugozapadnoj Rusiji, kada su dva napadača otvorila vatru na grupu dobrovoljaca.

Prve jedinice ruskih vojnika, koje su deo regionalnih trupa, stigle su u Belorusiju.

BLOG UŽIVO

"Gubitak nije opcija"

23:24 - Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je za nemački list Bild am Sontag da lideri EU moraju da traže „mirno rešenje“ za sukob u Ukrajini, jer „gubitak nije opcija“ za Rusiju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajina nudi 100.000 dolara za Strelkova

22:53 - Ukrajinska vojna obeveštajna služba nudi 100.000 dolara za bivšeg agenta Federalne službe bezbednosti Rusije Igora Girkina.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusi napali

22.30 - Ruske vazduhoplovne snage napale su kamp za obuku militanata na severozapadu Sirije, ubivši do 100 terorista, izjavio je zamenik načelnika Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji general-major Oleg Jegorov.

Jegorov je istakao da je ruska vojska uništila do 100 ekstremista, komandno mesto, skladišta naoružanja, municije i materijala, štab logora i do 15 vozila.

Ruski tenkovi spaljuju oklopno vozilo (VIDEO)

21.54 - Ruski tenkovi spaljuju oklopno vozilo Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Vodiane.

 

 

 

TAKTIKA "KORAK PO KORAK" NE DOLAZI U OBZIR! Amerika iznela čvrst stav o nukleatnoj pretnji u Ukrajini

21.40 - SAD neće koristiti taktiku "korak po korak" u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, rekao je danas američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Celu vest pročitajte OVDE.

APOKALIPTIČNI SCENARIO Evo šta bi se desilo u sukobu SAD sa Rusijom, Iranom i Kinom

21.25 - "Zamislite scenario u kojem, za godinu, dve ili tri, svet potresaju ratovi od Evrope do Tihog okeana. Ideja nije tako apsurdna kao što mislite. Nikada ranije se Sjedinjene Države nisu suočile sa takvom perspektivom kratkotrajnog vojnog sukoba u nekoliko odvojenih regiona“, tvrdi kolumnista "Blumberga" Hal Brands.

Celu vest pročitajte OVDE.

Generalštab VSU: Ruska vojska napada u Donbasu

21.02 - Ruske trupe napreduju na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.

Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

Oružane snage RF izvršile su 1 raketni i 10 vazdušnih udara, a izvele su i 8 napada iz MLRS-a na ciljeve u područjima preko 10 naselja.

Prvi pilot na svetu kojeg je oborio iranski „šahid“ (FOTO)

20.50 - Prvi pilot na svetu kojeg je oborio iranski „šahid“ je proglašen „herojem Ukrajine“.

Vadim, letački „As“ oružanih snaga Ukrajine , uspeo je da zameni MiG-29 za iransku „kosilicu“. U zvaničnom saopštenju se navodi da je on herojski ubio svoj MiG na nebu iznad Viničke oblasti.

 

 

Posade PVO sistema Osa u borbenim dejstvima u okviru specijalne vojne operacije

20.30 - Bataljoni imaju zadatak da podrže mehanizovane pešadijske i oklopne jedinice, kao i važne strateške objekte.

- Sistemi su u stanju da pruže sigurnu zaštitu jedinicama za preraspoređivanje, da obaraju neprijateljske bespilotne letelice i da zaštite vatrene položaje artiljerijskih jedinica.

 

 

Uništena kolona oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

20.10 - Uništena kolona oružanih snaga Ukrajine kod Davidovog Forda.

 

 

Putin uskoro saziva savet bezbednosti

20.03 - Putin je poslednji redovni sastanak Saveta održao 10. oktobra.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rogov: Ukrajina sprema sudbinu Marijupolja Zaporožju

19.30 - Civili će biti živi štit, a vojska Oružanih snaga Ukrajine ih već raseljava u stanove pored njihovih položaja, rekao je Vladimir Rogov predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ u emisiji kanala „Rusija 1“.

Rogov je dodao da je već „podeljeno“ više od 1.500 stanova: „Civili su smešteni u grupama od pet do sedam ljudi, ne više, da ne bi stradali od jednog udara", prenosi Sputnjik.

NAJVEĆI STRAH ZELENSKOG Putin sa samo tri udarca može da sruši režim u Kijevu

19.28 - Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu potrebna su samo tri udarca da sruši režim u Kijevu, smatra novinar Aleksandar Sitnikov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Uništeni BMP-1 i ZIL-131 oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti (VIDEO)

19.15 - Snimak je objavio ukrajinski vojnik.

 

 

Žestok otpor kod Кremene (VIDEO)

19.05 - Na izuzetno važnom sektoru fronta kod Кremene, ruske trupe zadržale su brojčano veći broj oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinski diverzanti stalno traže rupu u odbrani kako bi se probili na ovom sektoru fronta, ali nailaze na žestok otpor, i napuštaju liniju fronta uz velike gubitke. Ruske trupe su ojačale položaje odbrane i krenule u kontraofanzivu.

 

 

Hladan tuš za Zelenskog

18:54 - Potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova protivi se planovima da se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obrati poslanicima na otvaranju nedavno izabranog parlamenta zemlje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putin rekao "Njet"

18:35 - Predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da se sastane sa zamenikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Martinom Grifitsom.

Celu vest pročitajte OVDE.

Francuska obećala sisteme PVO za zaštitu Ukrajinskih gradova

18.05 - Francuska je danas obećala sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu ukrajinskih gradova od udara bespilotnih letelica, kao i prošireni program obuke za ukrajinske vojnike.

Francuska nastoji da promeni percepciju da vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona zaostaje u vojnoj podršci Ukrajini protiv ruske invazije, navodi AP.

Ministar odbrane Sebastijan Lekornu rekao je da će oko 2.000 ukrajinskih vojnika biti uključeno u vojne jedinice u Francuskoj, koji će se rotirati tokom nekoliko nedelja borbene obuke o logistici i o opremi koju snabdeva Francuska.

"Uočavamo činjenicu da će rat potrajati. Nova generacija vojnika takođe mora biti obučena, da izdrži iscrpljujuće borbe", rekao je Lekornu.

Kako je rekao, proširena obuka koju Francuska sada nudi je "veoma važan korak" i dodao da će raketne protivvazdušne baterije Crotale koje Francuska sprema da pošalje Ukrajini "biti posebno korisne u borbi protiv bespilotnih letelica i protiv bombardovanja iz vazduha".

Završeni pregovori predstavnika UN i Rusije

17.52 - Pregovori predstavnika UN i Rusije o prehrambenom sporazumu završeni su nakon 2,5 sata

Francuska će Ukrajini predati sistem PVO "Кrotal"

17.45 - Francuska će Ukrajini predati sistem protivvazdušne odbrane "Кrotal", izjavio je ministar odbrane zemlje Sebastijan Lekornu.

On, međutim, nije precizirao broj instalacija, prema podacima francuskih medijia, govori se o 3-4 sistema PVO.

 

 

Zaustavljena ukrajinska ofanziva kod Harkova (VIDEO)

17.27 Zaustavljena je ukrajinska ofanziva kod Harkova. Sve je više snimaka "denacifikovanih" borbenih vozila Ukrajine koja su neretko NATO porekla. Na jednom od snimaka se nalazi australijsko oklopno vozilo "Bušmaster", kao i druga oprema ukrajinskih oružanih snaga  koja je uništena od strane ruske vojske.

 

 

Uništen ukrajinski štab kod Кupjanska

17.17 - Ruska artiljerija, navođena bespilotnom letelicom, u potpunosti je uništila ukrajinski štab na pravcu kod Кupjanska

 

 

Zaporoška oblast: Ukrajinska vojska promenila plan za zauzimanje Zaporoške nuklearke

16.57 - Zaporoška oblast: Ukrajinska vojska promenila plan za zauzimanje Zaporoške nuklearke

Ukrajinska vojska promenila je plan za zauzimanje Zaporoške nuklearne elektrane, izabravši kao mesto za ofanzivu na Dnjepar – zapadni deo Kahovskog akumulacionog jezera, rekao je član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Ranije su kijevske vlasti više puta pokušavale da izvrše ofanzivu na Dnjepar u pravcu severnog i severoistočnog dela Kahovskog akumulacionog jezera iz Nikopolja, Marganca i Bilenke. Međutim sada, kada su shvatili koliko nijedan pokušaj nema nikakvu perspektivu, pa su promenili plan i usmerili snage na zapadni, severozapadni i jugozapadni deo akumulacionog jezera niz Dnjepar - rekao je Sputnjiku Rogov.

Demilitarizacija aerodroma Кorotič (VIDEO)

16.47 - Demilitarizacija aerodroma Кorotič kod Harkova ruskim krstarećim raketama

 

 

Uništen ukrajinski pikap (VIDEO)

16.43 - Vojnici 40. brigade marinaca, uništili ukrajinski pikap!

 

 

Grosi: Niko ne želi nuklearnu katastrofu

16.05 - Niko ne želi nuklearnu katastrofu, izjavio je generalni direkto Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi, osvrćući se na razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

- Niko ne želi nuklearnu katastrofu, niko - rekao je Grosi u razgovoru s novinarom Pavlom Zarubinom na televiziji „Rusija 1“.

Rekord ruskog S-300V4!

15.32 - Sistemi protivvazduhoplovne odbrane Oružanih snaga Rusije su u Belgorodskoj oblasti oborili svetski rekord u dometu pogađanja cilja, prenosi američki vojni časopis „Militari voč“.

Pogođena su dva ukrajinska aviona Su-27 i Su-24 na udaljenosti od 217 kilometara.

Oba aviona su letela na malim visinama, podizali su se kako bi lansirali rakete, nakon toga su počeli da se spuštaju. Ruska vojska je gađala avione raketama „zemlja-vazduh“ iz sistema S-300V4.

6 MIG-ova 31 podignuti u nebo!

15.10 - Beloruski mediji izveštavaju: najmanje 6 MIG-ova 31 sa hipersoničnom raketom Dager podignuti u nebo!

 

U Belorusiju stiže 9.000 ruskih trupa

15.00 -  Belorusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će nešto manje od 9.000 ruskih trupa biti raspoređeno u Belorusiji kao deo regionalnog grupisanja snaga radi zaštite beloruskih granica.

Načelnik odeljenja ministarstva odbrane za međunarodnu vojnu saradnju Valerij Revenko napisao je na Tviteru da su prve ruske trupe počele da stižu juče u Belorusiju i da će pristizati narednih nekoliko dana.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je prošle sedmice da će beloruske i ruske trupe biti raspoređene u blizini granice sa Ukrajinom zbog pretnji iz te zemlje i sa Zapada.

MO Rusije:Sprečeno napredovanje ukrajinskih snaga

 

14.21 Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske snage sprečile napredovanje ukrajinskih snaga u oblastima Donjeck, Herson i Nikolajev.

Kako navodi Ministarstvo, ruske snage su nanele značajne gubitke neprijatelju, preneo je Rojters.

Dodaje se da ruske snage nastavljaju sa vazdušnim udarima na vojne i energetske ciljeve u Ukrajini, koristeći precizno navođeno oružje dugog dometa.

 

 

Posledice direktnog pogotka rakete APU na krov stambene zgrade u Donjecku. Njan vlasnik je preživeo, a vatrogasci su na licu mesta.

 

 

 

 

 

 

Iznad ruskog pograničnog grada Belgoroda sistem protivvazdušne odbrane uništio ukrajinske rakete!

 

 

 

 

 

Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

12.45 Sirene za vazdušnu opasnost aktivirale su se danas širom Ukrajine, saopštili su regionalni ukrajinski zvaničnici, kao i ukrajinski mediji.

Prema "Klimenko tajmu", sirene za vazdušnu opasnost su mogle da se čuju u svim regionima u zemlji.

Vlasti u regionima Odesa, Nikolajev i Poltava, kao i u nekim zapadnim regionima, apelovali su na građane da ostanu u skloništima, preneo je TAS S.
 

 

Oružane snage Ukrajine granatirale su kancelariju gradonačelnika Donjecka artiljerijskim granatama NATO-a

 

 

 

 

Francuska će obučiti 2.000 ukrajinskih vojnika

11.54 Do 2.000 ukrajinskih vojnika proći će obuku u Francuskoj koja će trajati nekoliko nedelja, rekao je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu listu Le Parisien.

 

 

Stremousov: Nade Kijeva o ofanzivi u Hersonskoj oblasti propale

 

11.08 Situacija na liniji odbrane u Hersonskoj oblasti je pod kontrolom, ukrajinska vojska s oporavlja nakon neuspešnog pokušaja ofanzive, izjavio je za Sputnjik zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, nade Kijeva o ofanzivnoj operaciji u Hersonskoj oblasti su propale.

U subotu je saopšteno da je ukrajinska vojska pokušala da izvede ofanzivu u Hersonskoj oblasti u berislavskom pravcu, a napad su odbile Oružane snage Rusije.

- Sve je dobro, bez promena. Odbijeni su svi napadi, linija odbrane je potpuno organizovana. Ukrajinski nacisti ližu rane posle jučerašnjeg dana. Za nas je sve pod kontrolom - rekao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, protekle noći nije bilo aktivnih ofanzivnih dejstava ukrajinskih snaga.

 

Blumberg: Polemika kineskog diplomate i američkog admirala zbog Ukrajine

11.00 Predsednik vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, i ambasador Kine na Islandu He Žulun upustili su se u polemiku, odnosno u "neobično otvorenu razmenu mišljenja" o situaciji u Ukrajini, prenosi agencija Blumberg.

Polemika se dogodila tokom skupštine "Arktičkog kruga"  na Islandu. Bauer je kineskom diplomati zamerio to što Kina "ne deli vrednosti NATO-a i ugrožava svetski poredak zasnovan na pravilima".

- Admirale, uz puno poštovanje, vaše reči i izjave su pune licemerja - odgovorio mu je na to kineski ambasador, kako prenosi Blumberg.

 

 

Stanovnici Belgoroda nalaze ostatke raketa

 

 

 

 

Ruske trupe i dalje pristižu u Belorusiju

09.40 Ešaloni sa ruskim vojnicima koji su deo regionalne grupacije Zajedničke države nastavljaju da pristižu u Belorusiju, saopštila je pres-služba beloruskog resora odbrane.

 - Ešaloni sa ruskim vojnicima, koji su deo regionalne grupacije trupa, nastavljaju da pristižu u Republiku Belorusiju - navodi se u poruci objavljenoj u subotu uveče.

 

U ukrajinskom granatiranju oštećeno zdanje gradske administracije

09.30 Zdanje gradske adminstracije Donjecka oštećeno je u ukrajinskom granatiranju, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Jedna od raketa iz uređaja američke proizvodnje HIMARS, koje je ukrajinska vojska ispalila na Vorošilovski rejon Donjecka, pogodila je, kako se pretpostavlja, zdanje gradske administracije, saopštio je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

 

 

 

 

Situacija na liniji odbrane u Hersonskoj oblasti pod kontrolom

10.42 Situacija na liniji odbrane u Hersonskoj oblasti je pod kontrolom, ukrajinska vojska se oporavlja nakon neuspešnog pokušaja ofanzive, izjavio je za Sputnjik zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

U subotu je saopšteno da je ukrajinska vojska pokušala da izvede ofanzivu u Hersonskoj oblasti u berislavskom pravcu, a napad su odbile Oružane snage Rusije.

„Sve je dobro, bez promena. Odbijeni su svi napadi, linija odbrane je potpuno organizovana. Ukrajinski nacisti ližu rane posle jučerašnjeg dana. Za nas je sve pod kontrolom“, rekao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, protekle noći nije bilo aktivnih ofanzivnih dejstava ukrajinskih snaga.

 

Vlasti regiona: Granatiran Nikopolj, povređena jedna osoba

09.04 U noćašnjem granatiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage, povređen je jedan muškarac, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko.

Oštećeno je nekoliko gasovoda i dalekovoda, a pojedini delovi grada ostali su bez struje

Prema navodima Rezničenka, na Nikopolj je ispaljeno više od 40 granata. Кao posledica napada izbilo je nekoliko požara koji su ugašeni.

Oštećeno je blizu 30 višespratnica i privatnih kuća, industrijsko preduzeće i automobili.

 

 

Čovek poginuo, četvoro ranjeno u DNR

08.58 Najmanje jedan čovek je poginuo, a četvoro je ranjeno u Donjeckoj Narodnoj Republici u protekla 24 sata, usled ukrajinskog granatiranja, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

 

Dejstvo PVO u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti

08.20 Sistem protivvazdušne odbrane aktiviran je u nedelju ujutru u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti, odjeknulo je 10 eksplozija, saopštile su gradske vlasti.

 

Sirene u Kijevu i Kijevskoj, Čerkaskoj i Poltavskj oblasti

 

08.10 Vazdušna opasnost objavljena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i u Čerkaskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, prenosi ukrajinski list „Strana.ua“.

 

 

 

Rezničenko: Rusi granatirali Nikopolj

07.35 U noćašnjem granatiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage, povređen je jedan muškarac, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko.

Oštećeno je nekoliko gasovoda i dalekovoda, a pojedini delovi grada ostali su bez struje, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema navodima Rezničenka, na Nikopolj je ispaljeno više od 40 granata. Kao posledica napada izbilo je nekoliko požara koji su ugašeni.

 

Mask: Nastavljamo da finansiramo internet u Ukrajini

07.19 Američki milijarder Ilon Mask izjavio je da će njegova kompanija Spejseks nastaviti da finansira internet u Ukrajini preko Starlink sistema.

"I dođavola sa tim...iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika, mi ćemo samo nastaviti da finansiramo vladu Ukrajine", objavio je Mask sinoć na Tviteru, preneo je Rojters.

Mask je u petak izjavio da njegova kompanija ne može unedogled da finansira Starlink u Ukrajini.

Starlink mreža je dizajnirana da omogući pristup Internetu preko velikog broja mikrosatelita.

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading