HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG Ova članica NATO ne želi da čuje šta ima da kaže predsednik Ukrajine
Foto: Alo ilustracija

Potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova protivi se planovima da se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obrati poslanicima na otvaranju nedavno izabranog parlamenta zemlje. Takav potez bi bio deo političke igre koja bi samo poremetila normalan rad zakonodavnog tela, rekla je ona novinarima u subotu.

Jotova je rekla da smatra da je "neprihvatljivo" da se Zelenski obraća bugarskim parlamentarcima u vreme kada njegova zemlja prolazi kroz "najteže trenutke“. Ona je takođe rekla da cela ideja takvog obraćanja nije ništa drugo do deo unutrašnje političke borbe u Bugarskoj.

"Kao građanka, osetila sam izvesno licitiranje, poigravanje političkim temama tipičnijim za predizbornu kampanju“, rekla je ona i dodala da su stranke u parlamentu očigledno bile više fokusirane na sledeće izbore nego na formiranje nove vlade. Sastav kabineta u Bugarskoj određuje parlament, koji bira ministre iz reda svojih poslanika.

Komentari su usledili nakon nedavne rasprave o tome da se Zelenski obrati bugarskim poslanicima putem video-linka tokom otvaranja sednice parlamenta, koja je zakazana za 19. oktobar. Jotova je rekla da su prethodne diskusije o pozivanju ambasadorke Rusije u Sofiji Eleonore Mitrofanove na istu uvodnu sednicu parlament je takođe bio deo unutrašnje političke igre.

"Ne očekujem da će ovo prerasti u diplomatski skandal, nikome nisu potrebni takvi skandali, ali se pitam kakvi su to ljudi koji bi mogli da naprave takvu situaciju“, rekla je ona. Nejasno je da li će Zelenski održati govor bugarskim poslanicima ako bude pozvan.

Otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, Zelenski se u više navrata obraćao raznim zapadnim parlamentima, uključujući britanski Donji dom, američki Kongres, poljski Sejm, nemački Bundestag i Evropski parlament, uglavnom zahtevajući veću pomoć Ukrajini, uključujući i vojne isporuke.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading