Putin potpisao novi ukaz; Veliki rizik Vašingtona mogao bi skupo da košta SAD (FOTO/VIDEO)
Foto: Epa/ATEF SAFADI/Twitter Printscreen

Nastavljaju se borbe na jugu i istoku Ukrajine. Eksplozije u Zaporožju, Donjecku, Odesi i Nikolajevu.

Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu na jugu i istoku zemlje. Zauzela je još tri mesta u Hersonskoj oblasti.

Ruska vojska tvrdi da je zauzela 75 odsto Zaporoške oblasti. Poručuje da ima dovoljno snaga i sredstava da odbije prodor ukrajinske vojske u Lugansk.

BLOG UŽIVO

Krim, Hersonska i Zaporoška oblast obezbeđeni

22:55 - Krim, Hersonska i Zaporoška oblast obezbeđeni su neophodnom količinom energenata. Situacija je pod kontrolom, saopštilo je rusko Ministarstvo energetike.

Istovremeno, vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo rekao je da događaji na Krimskom mostu neće uticati na rezerve namirnica, lekova i goriva u toj oblasti jer je transport već ranije preorijentisan na Donbas.

Ukrajina je oborila dron kamikazu

22:35 - Vazduhoplovstvo Ukrajine oborilo je danas iz mitraljeza borbeni dron Šahed-136 iranske proizvodnje. Reč je o tzv. kamikaza dronu.

Kadirov pozdravio izbor novog komandanta specijalne operacije u Ukrajini

22:02 - "General armije Sergej Surovikin imenovan je za komandanta Združene grupe snaga u zoni specijalne vojne operacije. Ja lično poznajem i dobro poznajem Sergeja Vladimiroviča skoro 15 godina. Za njega sa sigurnošću mogu reći da je pravi general i ratnik, iskusan, voljan i dalekovid komandant, kome su pojmovi kao što su patriotizam, čast i dostojanstvo uvek iznad svega. Zadovoljstvo mi je da pozdravim i pozdravim ovo imenovanje. Kombinovana grupa trupa je sada u sigurnim rukama. Siguran sam da će Sergej Surovikin poboljšati situaciju u zoni NVO na bolje. Pa, mi ćemo mu, naravno, pomoći u rešavanju njegovih zadataka", napisao je Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

 

 

Granatirana UKR baza u Zaporožju

21:35 - Baza 55. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju bukti od udara iranskog „šahida-136“.

 

 

Ukrajinski obaveštajci tvrde da su u Moskvi počela brojna vojna hapšenja

21:02 - Prema podacima Glavnog direktorata za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine, specijalne jedinice Nacionalne garde Rusije (Rosgvardija) deluju u gradu i kreću se gradom u pratnji policijskih jedinica.

Tvrde i da je u centru grada blokiran saobraćaj.

Ukrajinski obaveštajci navode da su upoznati sa brojnim hapšenjima i pritvaranjima vojnih zvaničnika. Ali napominju da se sve to ne izveštava u ruskim medijima.

Takođe se navodi da su sve vojne jedinice u Moskovskoj oblasti stavljene u stanje visoke pripravnosti.

Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

 

 

Prvi voz prošao Krimskim mostom

20:35 - Prvi putnički voz „Simferopolj – Moskva“ nakon incidenta prošao je Krimskim mostom.

 

 

Veliki rizik Vašingtona mogao bi skupo da košta SAD

20:02 - Vlasti Sjedinjenih Američkih Država treba da preispitaju svoju politiku prema Ukrajini što je pre moguće. Ovo mišljenje je izneo analitičar Džoš Hamer u članku za "The Epoch Times".

Celu vest pročitajte OVDE.

Putin zauzet

19:49 - Predsednik Vladimir Putin ne planira da se obrati Rusima narednih dana, rekao je njegov portparol Dmitrij Peskov.

Kremlj: Putin potpisao ukaz o jačim merama zaštite Krimskog mosta

19:30 - "Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz ‘O jačim merama zaštite transporta kroz Kerčenski moreuz, energetskog mosta Ruska Federacija- poluostrvo Krim i magistralnog gasovoda Krasnodarska oblast-Krim tokom njihovog rada", navodi se u saopštenju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ambasada Rusije uputila protestnu notu moldavskim vlastima

18:55 - Ruska ambasada u Kišinjevu saopštila je danas da je poslala je protestnu notu moldavskim vlastima nakon incidenta.

Celu vest pročitajte OVDE.

Nemačka ministarka: "NATO mora učiniti više da se zaštiti od Putinove megalomanije"

18:35 - NATO mora učiniti više da se zaštiti od megalomanije Vladimira Putina, rekla je nemačka ministarka odbrane.

Kristina Lambreht rekla danas da "ne možemo znati dokle može da ide Putinova megalomanija".

- Jedno je sigurno, trenutna situacija znači da zajedno moramo da uradimo više - izjavila je Lambrehtova tokom posete nemačkim vojnicima raspoređenim u Litvaniji.

- Brutalni ruski agresivni rat u Ukrajini postaje sve brutalniji i beskrupulozniji... Ruska pretnja nuklearnim oružjem pokazuje da ruske vlasti nemaju skrupula - dodala je ona.

Krimski most prohodan za saobraćaj

18:02 - Preko Krimskog mosta, koji je jutros oštećen u eksploziji, obnovljen je saobraćaj za automobile i autobuse, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

Najnovije slike s ukrajinskog fronta

 

 

U napadima korišćeni sistemi "HIMARS, "Uragan“ i "Grad“

17:39 - Ukrajinska vojska je za proteklih 24 časa izgubila do 40 ljudi, jedan tenk i dve haubice M777, kao i dva drona i šest oklopnih vozila, saopštila je narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Takođe se navodi i da je ukrajinska vojska za to vreme ispalila preko 200 projektila po teritoriji DNR, a da su u napadima korišćeni sistemi "HIMARS, "Uragan“ i "Grad“.

Ukrajinska vojska je gađala deset gradova usled čega je dvoje civila poginulo, a oštećeno je devet stambenih objekata i dva objekta civilne infrastrukture, navodi se u saopštenju.

"Iza napada na Krimski most stoje ukrajinske službe"

17:17 - Zvaničnik ukrajinske vlade, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za "Vašington post" da ukrajinske specijalne službe stoje iza napada na Krimski most. Ukrajinski portal Pravda je prvo izvestio o navodnoj ulozi ukrajinske vlade u eksploziji i citirao neidentifikovanog zvaničnika koji je rekao da je ukrajinska obaveštajna služba SBU bila umešana u eksploziju na mostu.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

ZAPAD UDARA ŽESTOKO NA RUSIJU

16:49 - Odluka još nije doneta, ali je u četvrtak počela rasprava o ovom pitanju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Snimljen trenutak eksplozije na Krimskom mostu

16:29 - Snažna eksplozija ozbiljno je oštetila ruski drumski i železnički most ka Krimu u subotu, pogodivši simbol prestiža moskovske aneksije poluostrva i ključni put snabdevanja ruskih snaga koje se bore da drže teritoriju zauzetu na jugu Ukrajine.

Snimak eksplozije pogledajte OVDE.

Šolc ima plan za ruske dezertere

15:59 - Nemački kancelar Olaf Šolc založio se za pružanje zaštite ruskim vojnim obveznicima koji beže iz Rusije i traže zaštitu u Nemačkoj, prenose danas nemački mediji.

Celu vest pročitajte OVDE.

Sprema se puč na Putina?

15:40 - Kako se Putinov sedmomesečni rat brzo preokreće, postoje znaci da je njegov uži krug blizu da ga slomi i priprema puč, te da se otvoreno okreću protiv njega.

Celu vest pročitajte OVDE.

Nazire se kraj rata u Ukrajini?

15:21 - Uspeh ukrajinskih trupa u probijanju ruskih linija fronta izazvao je nadu među zapadnim vladama i vojnim ekspertima da bi rat mogao da se završi već na (katolički) Božić.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putin imenovao novog generala

15:00 - Komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije Sergej Surovikin imenovan je za komandanta Združene grupe snaga u zoni specijalne operacije u Ukrajini, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Celu vest pročitajte OVDE.

IAEA: Granatiranje Zaporožja izuzetno neodgovorno

14.37 - Granatiranje tokom noći, zbog koga je nuklearna elektrana Zaporožje izgubila vezu sa spoljnim električnim napajanjem, koje snabdeva sisteme za hlađenje, je izuzetno neodgovorno, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ponovo pozivajući na stvaranje zaštitne zone oko nuklearke.

Vatra na Krimskom mostu

13.25

 

 

Slike ruševina u Ukrajini

11.58

 

 

Izveštaj sa ratišta

11.00

 

 

Zelenski: Nisam pozvao na nuklearni udar na Rusiju

10.25 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negira da je pozvao na nuklearni udar na Rusiju, već je, kaže, upotrebio ukrajinsku reč koja je pogrešno shvaćena.

Rusija je to iskoristila u svoju korist, kaže Zelenski i tvrdi da su ruski zvaničnici počeli da "pripremaju društvo" za moguću upotrebu nuklearnog oružja, ali i da ne veruje da je spremna da ga upotrebi.

Unian: Harkov pogođen raketama S-300

09.19 - Ruska vojska je posle ponoći izvršila četiri raketna napada na harkovski okrug Saltiv, saopštio je šef Harkovske OVA Oleg Snegubov.

"Posle ponoći, okupatori su ispalili 4 rakete na Saltivski okrug Harkova. 1 raketa je ispaljena na Osnovjanski okrug", rekao je Sinegubov.

Prema preliminarnim podacima, jedna osoba je povređena.

Zelenski poziva na atomski udar

07.39 - Poziv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da Amerikanci preventivno gađaju atomskim oružjem Rusiju izazvalo je negativne reakcije, i to ne samo u Rusiji.

Takav poziv za atomski udar Zelenski je uputio preko australijskog Instituta Loua.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da se izjava Zelenskog može tumačiti kao poziv na početak novog svetskog rata. U Kremlju su takođe izrazili zabrinutost i zbog spremnosti Poljske da na svojoj teritoriji razmesti američko atomsko oružje.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading