Snimak iz prvog lica: snažno raketirane iz helikoptera; Rusi onesposobili jugoslovenski tenk (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

- Postoji opravdano verovanje da su Amerikanci dostavili VSU C-RAM. To je PVO sistem za detektovanje i uništavanje raketnih, artiljerijskih i minobacačkih projektila, ali i dronova u vazduhu, penose Borbeni Efektivi na Telegramu.

- Kako je precizirano, ruska vojska je izvela raketni napad na privremeni položaj stranih plaćenika u podrucju mesta Kalinovka u Nikolajevskoj oblasti i tom prilikom je likvidirano do 300 militanata.

Oko 1.500 antiratnih demonstranata privedeno je širom Rusije od srede, a neki su direktno regrutovani u vojsku, prema zapadnoj posmatračkoj grupi.

Četiri ruske zauzete oblasti Ukrajine počele su u petak da glasaju na referendumima o pridruživanju Rusiji, prema njihovim separatističkim liderima.

Kraj bloga

Rogov: "Zelenski je izdajnik i strani špijun"

23.55 - Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je danas da protiv predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog treba pokrenuti krivični postupak za izdaju.

"Zelenski je izdao državne interese Ukrajine, prenevši kontrolu nad zemljom na spoljne sile, posebno na SAD i Britaniju. Protiv Zelenskog i njegovih saučesnika trebalo bi da se otvori krivični postupak zbog izdaje odavno", rekao je Rogov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Zelenski je, ustvari, "strani špijun".

Holandija pojačava pomoć

23.20 - Holandija će pojačati vojnu podršku Ukrajini i uvešće nove sankcije Rusije, izjavio je danas premijer Holandije Mark Rute.

Nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Rute je rekao da će pripremiti odgovor na rusku mobilizaciju i referendume na istoku Ukrajine, preneo je "Gardijan".

Holandski premijer Rute izjavio je ranije da je naredba o mobilizaciji koju je doneo ruski predsednik Vladimir Putin znak panike u Kremlju i da to ne treba shvatiti kao direktnu pretnju totalnim ratom protiv Zapada.

Raketiranje iz helikoptera (VIDEO)

23.09 - Ukrajinske snage snažno raketiraju iz helikoptera.

 

 

Raketiran aerodrom u Krivom Rogu

22.37 - Vlasti Dnjepropetrovske oblasti saopštile su da je ruska vojska izvela napad na aerodrom u Krivom Rogu.

-Infrastruktura je uništena, dalje korišćenje aerodroma i opreme je nemoguće. Niko nije povređen, navodi se u saopštenju.

Zelenski: SAD nam uplaćuje 1,5 milijardi mesečno

22.34- Vašington mesečno šalje 1,5 milijardi dolara u ukrajinski budžet, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Celu vest pročitajte OVDE.

Sin šefa Zaporoške oblasti - dobrovoljac

22.10 - Načelnik administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki rekao je da se njegov sin dobrovoljno prijavio u bataljon Pavel Sudoplatov i ovaj čin nazvao normalnim.

Sin šefa administracije Zaporoške oblasti Jevgenija Balitskog, Aleksandar je prethodno stupio u dobrovoljački bataljon nazvan po Pavlu Sudoplatovu.

Raketiran centar Hersona, pogođene stambene zgrade

21.42 - Privatne kuće u centralnom okrugu Hersona uništene su kao rezultat raketnog napada HIMARS MLRS koji su izvele ukrajinske trupe, rekao je u ponedeljak za RIA Novosti predstavnik gradskih službi za vanredne situacije.

Žrtava nije bilo, ali je privatna stambena zgrada u Komkovoj ulici uništena“, rekao je izvor.

Prethodno, prema njegovim rečima, udarac su zadale rakete HIMARS MLRS.

Davao podatke i korigovao vatru VSU po Novoajdaru

21.37 - Aleksej Bajov, saradnik ukrajinske vojske zatočen u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je da je preneo različite podatke uposleniku Saveta bezbednosti Ukrajine, uključujući i one o gomilanju i kretanju vojne opreme Ruske Federacije i Narodne milicije LNR na teritoriji republike.

Snage bezbednosti Luganske Narodne Republike privele su u ponedeljak čoveka koji je, prema njihovim rečima, korigovao udare ukrajinskih snaga bezbednosti iz MLRS HIMARS na Novoajdar u LNR.

Ranije je kancelarija LNR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine izvestila da su ukrajinske trupe 21. septembra pucale na Novoajdar, ispalivši tri rakete iz HIMARS MLRS.

Jedna osoba je poginula, druga je povređena, uništeni su stambeni objekat, obrazovna zgrada i konak Poljoprivredne škole i drugi civilni objekti.

Rusi onesposobili jugoslovenski tenk (FOTO)

21.15 - Ruske snage onesposobile su jugoslovenski BVP M80, kojeg je poslala Slovenija Ukrajini.

 

 

IAEA UPOZORAVA NA OPASNOST Direktorat za radijaciju Srbije: U slučaju nuklearne havarije samo slušajte naše izvore

21.05 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorava na opasnost u Zaporožju. "Radijacija se meri svakodnevno, u slučaju da dođe do nekog akcidenta, samo slušajte naše izvore", navodi direktor Direktorata za radijaciju, nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Referendum u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

20.30 - Izlaznost u Donjeckoj Narodnoj Republici na kraju četvrtog dana glasanja iznosi 86,89 odsto, prenosi Sputnjuk.

Izlaznost u Zaporoškoj oblasti, uzimajući u obzir glasove iz inostranstva, dostigla je 66,43 odsto.

Izlaznost u Hersonskoj oblasti iznosi 63,43 odsto.

RUSIJA KREĆE IZ SVE SNAGE Ako to zahteva situacija na frontu, Putin će objaviti i punu mobilizaciju

20.10 - Dragi prijatelji, hajde da govorimo iskreno i nemilosrdno: ako bude potrebno, ako to zahteva situacija na frontu, objaviće i punu mobilizaciju, izjavio je ruski pukovnik u penziji Viktor Baranec.

Celu vest pročitajte OVDE.

PROCURELI DETALJI PLANA Ovo će biti ruski odgovor ako Ukrajina napadne nakon referenduma

19.45 - Ako Kijev odluči da udari nakon referenduma, odgovor Rusije mogao bi biti izuzetno oštar.

Celu vest pročitajte OVDE.

Snouden neće dobiti poziv za mobilizaciju

Snimak iz prvog lica: snažno raketirane iz helikoptera; Rusi onesposobili jugoslovenski tenk (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 


19.18 - Bivši americki obaveštajac Edvard Snouden, koji je danas dobio rusko državljanstvo, nije služio u ruskoj vojsci, pa neće dobiti poziv za mobilizaciju, izjavio je za RIA Novosti njegov advokat u Rusiji Anatolij Kucerena.

"On nije služio u ruskoj vojsci, pa prema našem sadašnjem zakonodavstvu ne spada u kategoriju građana koja je sada pozvana. Znate da sada pozivaju rezerviste koji su služili", dodao je Kucerena.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim je dodelio rusko državljanstvo bivšem savetniku američke Nacionalne obaveštajne agencije (NSA) Edvardu Snoudenu.

Britanija uvodi sankcije zbog referenduma u Ukrajini

19.00 - Britanska vlada danas je objavila novi paket sankcija ruskim zvaničnicima i predstavnicima organizacija povezanim sa organizacijom referendumima o pridruživanju Rusiji, koje je Moskva organizovala u četiri regiona istočne Ukrajine.

RUSKI HAKERI NAPRAVILI HAOS UKRAJINCIMA Razotkrili izuzetno osetljive informacije

18.35 - Ruska hakerska grupa RaHDIt („Zli ruski hakeri“) učinila je javno dostupnim informacije o više od 1,5 hiljade zaposlenih u Spoljnoj obaveštajnoj službi Ukrajine. Podaci su objavljeni na sajtu „Nemezida“.

Relevantnost informacija potvrdio je izvor Sputnjika u pravosudnim organima. Između ostalog su objavljeni podaci predstavnika obaveštajnih službi koji rade pod okriljem ambasada u više od 20 zemalja.

Na spisku su i zemlje koje aktivno podržavaju Ukrajinu u suprotstavljanju Rusiji (SAD, Francuska, Italija, Nemačka, Poljska), kao i države sa uzdržanijom pozicijom, uključujući Azerbejdžan, Argentinu, Mađarsku, Grčku, Irak, Južnu Afriku, Tadžikistan i druge.

Gutereš: Era nuklearnih ucena mora da se okonča

18.00 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je sve zemlje da odustanu od ideje o pobedniku u nuklernom ratu i zatražio da se "odreknu" retorike koja zalazi u to pitanje.

"Danas, decenijama nakon pada Berlinskog zida, opet možemo čuti da se zvecka nuklearnim oružjem, da budem jasan, era nuklearnih ucena mora da se završi. Ideja da se svaka zemlja može boriti i pobediti je poremećena. Svaka upotreba nuklearnog oružja bi podstakla humanitarni Armagedon. Moramo da se udaljimo od takvih ideja", rekao je Gutereš tokom sastanka na visokom nivou o potpunoj eliminaciji nuklearnog oružja, prenosi TASS.

Ruski podaci o uništenoj tehnici VSU

17.33 - Ukupno, od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 302 aviona, 155 helikoptera, 2.087 bespilotnih letelica, 377 protivvazdušnih raketnih sistema, 5.114 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 845 VBR, 3.417 topova i minobacača poljske artiljerije, kao i 5.904 jedinice specijalnih vojnih vozila, saopštilo je MO Rusije.

Ruski gubici prema ukrajinskoj strani

17.32 - Prema otvorenim bazama podataka koje obrađuje portal Oryx, ruska vojska u ratu u Ukrajini od 24. veljače do sada je izgubila čak 1.192 tenka i 1.315 pešadijska oklopna vozila. Od toga, ukrajinska vojska zarobila više od trećine, 392 tenkova i 421 jurišnih vozila i da je većinu ponovno stavila u upotrebu, na svojoj strani.

Vlastitu evidenciju vodi i svakodnevno objavljuje i ukrajinsko Ministarstvo obrane prema čijoj je proceni, zaključno s ponedeljkom, 26. septembra, ruska vojska izgubila 2.290 tenkova i čak 4.857 oklopna vozila.

SAD: Imamo plan ako Rusija izvede nuklearni napad

17.25 - Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da bi "svaka upotreba nuklearnog oružja imala katastrofalne posledice" i potvrdio da SAD imaju plan da se tako nešto dogodi. Blinken je odbio da kaže šta će tačno biti američki odgovor.

On je takođe rekao da su američki zvaničnici pozvali Kremlj da "prestane da priča o nuklearnom oružju".

Blinken: Ukrajini 457,5 miliona dolara dodatne pomoći

16.50 - Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je danas da će SAD obezbediti 457,5 miliona dolara nove pomoći Ukrajini namenjene civilnom sektoru.

Pomoć je osmišljena da pomogne ukrajinskim agencijama za sprovođenje zakona i krivičnom pravosuđu, prenosi Rojters.

Ukupna vojna pomoć administracije predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini premašila je 15,8 milijardi dolara, saopštio je ranije ovog meseca Stejt department.

KAKVO NUKLEARNO ORUŽJE IMA PUTIN? Posledice bi bile mnogo gore i opasnije nego u Japanu 1945. godine

16.25 - Odgovarajući na Putinovu pretnju od prošle nedelje, Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnih oružja (ICAN) rekla je da je Evropa 2022. godine mnogo opasnije mesto za upotrebu nuklearnog oružja nego Japan 1945, koji je imao manju populaciju i bio je relativno izolovan.

Celu vest pročitajte OVDE.

BIĆE BLAGOVREMENO Peskov: Objavićemo datum zvaničnog prisajedinjenja novih oblasti

16.00 - Datum zvaničnog prisajedinjenja novih oblasti Rusiji biće najavljen blagovremeno, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Celu vest pročitajte OVDE.

POLJSKA "PRAVI" VOJSKU Strah od sukoba?

15.30 - Poljska vojska ponudiće osnovnu jednodnevnu obuku svim građanima od 18 do 65 godina, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Celu vest pročitajte OVDE.

U regionu Zaporožja, tokom referenduma privedeni su oni koji su pozivali na ekstremizam

14.54 - U Zaporoškoj oblasti privedeno je nekoliko ljudi koji su pozivali na ekstremizam u danima referenduma - izjavio je šef oblasne administracije, prenosi "RIA".

NASAMS raketni sistemi još uvek nisu isporučeni Ukrajini

13.53 - Ukrajinska armija još nije dobila raketne sisteme NASAMS od Sjedinjenih Američkih Država, o čijoj isporuci postoji sporazum, saopštio je šef kancelarije predsednika Ukrajine Sergej Nikiforov.

 - Dobili smo rešenje, dobili smo saglasnost, ali sami sistemi još nisu stigli - rekao je Nikiforov.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u nedelju saopštio da je ta zemlja već dobila sisteme NASAMS, dok pres-služba Pentagona nije potvrdila tu informaciju.

Pentagon je prethodno saopštio da su SAD zaključile s Ukrajinom ugovor koji podrazumeva isporuku dva sistema protivvazdušne odbrane NASAMS ukrajinskoj vojsci 2024. godine.

Nakon trodnevnog glasanja, odlična izlaznost na referendume u DNR i LNR

13.32 - Prema podacima CIK DNR, nakon trodnevnog glasanja, izlaznost iznosi 77,12 odsto. Preko milion ljudi glasalo je u LNR tokom tri dana, uz izlaznost od 76,09 odsto.

Za referendum u Hersonskoj oblasti može se smatrati da je uspeo, pošto je izlaznost prešla potrebni cenzus od 50 odsto. Ista situacija je i u Zaporoškoj oblasti – izlaznost je prešla 50 odsto.

 

Južna Osetija podržava referendume o ulasku u sastav Rusije

13.20 - Južna Osetija potpuno podržava referendume o ulasku Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije, izjavio je u ponedeljak predsednik te republike Alan Gaglojev.

Alan Gaglojev smatra da su referendumi jedini ispravni koraci u aktuelnoj međunarodnoj političkoj situaciji, koji su usmereni na prekid masovnog krvoprolića, višegodišnje diskriminacije i narušavanja ljudskih prava u regionu, kao i na sprečavanje širenja infrastrukture NATO-a u neposrednim granicama Ruske Federacije.

 

Počeli pregovori o zoni bezbednosti oko Zaporoške nuklearke

12.45 - Pregovori o uspostavljanju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane su počeli, a biće nastavljeni ove sedmice, izjavio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na otvaranju 66. godišnje Generalne konferencije IAEA.

Blizu 17.000 Rusa prešlo granicu sa Finskom za vikend

12.30 - Blizu 17.000 ruskih državljana prešlo je granicu sa Finskom tokom vikenda, što je porast od 80 odsto u odnosu na nedelju dana ranije, saopštile su danas finske vlasti.

Iz finske granične službe za Rojters je rečeno da se granični saobraćaj rano jutros smanjio, ali da je promet ostao veći nego prethodnih nedelja.

"Redovi su i dalje nešto duži nego što su to obično bili od pandemije", navedeno je iz službe.

Naredba o delimičnoj mobilaziciji u Rusiji izazvala je proteste širom Rusije, hapšenje demonstranata, kao i odlazak ruskih državljana iz te zemlje.

Slike iz rata

12.29 - Zelenski:

 

 

U četiri oblasti u Ukrajini danas četvrti dan referenduma

11.49 - Na referendumima u samoproglašenima Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici i u Harsonskoj i Zaporoškoj oblasti danas je četvrti dan glasanja za pripajanje tih ukrajinskih oblasti Ruskoj Federaciji.

Ruski saradnici nose glasačke kutije od vrata do vrata u pratnji naoružanih policajaca, rekao je načelnik Luganske oblasti Serhij Gajdaj, navodi Rojters.

Ruski PVO sistemi ne zakazuju

11.25 - Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana uništili 19 granata ukrajinskih MLRS HIMARS i Alder, kao i 13 bespilotnih letelica, saopštila je u ponedeljak pres služba Ministarstva odbrane Rusije.

 - U vazduhu je uništeno 19 granata višecevnih raketnih sistema HIMARS i Alder, u oblasti Antonovskog mosta u Hersonskoj oblasti, kao i naselja Svatovo u  Luganskoj Narodnoj Republici i Novaja Kahovka u Hersonu - navodi se u izveštaju.

Počeo sastanak Putina i Lukašenka

10.51 - Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin počeli su da razgovaraju u Sočiju.

"Zvanični deo susreta je upravo počeo“, saopštio je izvor blizak pres-službi beloruskog lidera za Telgram kanal "Pul Prvog“ uz kadrove sa susreta dvojice lidera.

 

 

Zelenski:Otkrili smo još dve masovne grobnice u Izjumu

09.56 - Ukrajina je otkrila još dve masovne grobnice sa telima stotina ljudi u severoistočnom gradu Izjumu, koji je Kijev ovog meseca preuzeo od Rusije, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Snimak iz prvog lica: snažno raketirane iz helikoptera; Rusi onesposobili jugoslovenski tenk (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Celu vest pročitajte OVDE.

Danas sastanak Putina i Lukašenka u Moskvi

09.51 - Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko sastaće se danas u Moskvi, prenosi agencija RIA Novosti pozvajući se na beloruske medije.

Kako se navodi, Lukašenko boravi u radnoj poseti Rusiji.

Ovo je Rus koji je pucao na vojnog komesara (FOTO/VIDEO)

09.21 - Njega su kratko ispitali pripadnici vojne policije na mestu samog uviđaja, a potom su ga priveli.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

 

Oboreno 12 ukrajinskih bespilotnih letelica, a da je 21 raketa, uglavnom iz lansera HIMARS koje su isporučili SAD, presretnuta u vazduhu

08.40 - Ruski borbeni avioni oborili su dva ukrajinska ratna aviona MiG-29 modifikovana da ispaljuju antiradarsko oružje američke proizvodnje, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane.

Prema navodima ministarstva, avioni koji su presretnuti u južnoj ukrajinskoj oblasti Nikolajev bili su sposobni da nose rakete velike brzine protiv radijacije AGM-88 (HARM) koje se koriste za uništavanje radarskih stanica na zemlji.

U GLAVU MU PUCAO MLADIĆ KOJEG SU MOBILISALI Teško ranjen šef vojnog odseka u Rusiji

08.33 - Lekari se bore za život upucanog muškarca

Celu vest pročitajte OVDE.

Bratčuk: Ruske snage ponovo napale Odesu dronovima

07.38 - Ruske snage ponovo su napale Odesu dronovima, jedan od njih je oborila protivvazdušna odbrana, a dva su pogodila objekat vojne infrastrukture, saopštio je danas šef oblasne vojne administracije Sergij Bratčuk.

Celu vest pročitajte OVDE.

Vode se teške borbe duž linije fronta

 07.26 - Ostvarili smo uspehe na više borbenih pozicija - izjavio je Zelenski sinoć u video obraćanju naciji, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik je ranije juče rekao da je Kijev od Sjedinjenih Američkih Država dobio dva protivvazdušna sistema NASAMS.

To je bilo prvo priznanje da je Ukrajina dobila Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh (NASAMS), koji je Kijev dugo tražio i čiju je isporuku odobrio Vašington krajem prošlog meseca.

 

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku i Donjeck granatama „NATO“

06.56 - Ukrajinske trupe granatirale su u ponedeljak Gorlovku i Donjeck, ispalivši ukupno devet granata kalibra 155 mm NATO-a, saopštila je kancelarija Narodne Republike Donjeck pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju ratnih zločina u Ukrajini.

 - Zabeležena je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: naselje Dzeržinsk – naselje Gorlovka (centralni gradski okrug): ispaljeno je 6 granata kalibra 155 mm - Telegram kanal kaže odeljenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading