IAEA UPOZORAVA NA OPASNOST Direktorat za radijaciju Srbije: U slučaju nuklearne havarije samo slušajte naše izvore
EPA

Ratna dejstva oko ukrajinske nuklearke Zaporožje, pokrenula su pitanje nuklearne bezbednosti sveta. To je i glavna tema Generalne skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču. Upozoravaju da oko zaporoške nuklearke treba hitno napraviti zaštitnu zonu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorava da je nuklearka Zaporožje veliki izazov i opasnost za svet, kao i da rat u u Ukrajini mora da stane. Preduzimaju i konkretne korake kako bi se obezbedila nuklearna sigurnost.

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grosi ističe da je zaštitna zona oko Zaporožja jedino rešenje.

"Mora se učiniti sve da se spreči nuklearni akcident, koji bi samo povećao patnju građana. Ako se tamo nešto desi, bićemo sami krivi zbog nedelovanja, jer imamo plan na stolu", poručuje Grosi.

Ističe da je prošle nedelje započeo konsultacije sa predstavnicima Ukrajine i Rusije o uspostavljanju zaštitne zone oko nuklearke u Zaporožju, kao i da će uspostavljanje zone omogućiti stabilizaciju situacije.

"Radijacija se meri svakodnevno u Srbiji" 

Direktorat za nuklearnu sigurnosti Srbije radi u sladu za zahtevima IAEA. Radijacija se meri svakodnevno i spremni su u slučaju da dođe do nuklearne havarije.

"Evropske merne stanice pokazuju bilo šta da se desi i istog sekunda ćemo reagovati. U slučaju da dođe do nekog akcidenta, samo slušajte naše izvore", navodi direktor Direktorata za radijaciju, nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading