RUSI O POVLAČENJU KOD HARKOVA Trupe premeštene, "Solcenpek" dejstvuje po Ukrajincima (FOTO/VIDEO)
Foto: Ilustracija

Ukrajinska vojska nastavlja kontraofanzivu u regionu Harkova, a do sada je, prema rečima  Volodimira Zelenskog, oslobođeno 30 naselja.

Ukrajinski predsednik  tvrdi da je u ofanzivi na jugu i istoku zemlje povratio kontrolu nad oko 1.000 kvadratnih kilometara teritorije. Zapadni mediji, međutim, izveštavaju samo o ogromnom broju ukrajinskih žrtava.

 Lokalni i svetski mediji navode da je tokom kontraofanzive stradao ogroman broj ukrajinskih vojnika, odnosno da je na jednog ubijenog Rusa poginulo najmanje pet Ukrajinaca!

Ne smiruje se ni u oblasti nuklearne elektrane u Zaporožju. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi upozorio je da je situacija sve nesigurnija.

Poziva na hitan prestanak granatiranja cele oblasti i uspostavljanje bezbednog okruženja za rad osoblja i same elektrane.

U međuvremenu, ministri energetike država članica EU nisu postigli dogovor o ograničavanju maksimalne cene gasa koji se uvozi iz Rusije. Međutim, dogovorili su se oko mandata koji daju Evropskoj komisiji, da se utvrde smernice za četiri grupe mera koje treba da budu po hitnom postupku usvojene u narednim danima..

 

Ruski TOS-1a "Solcenpek" dejstvuje po Ukrajincima

22:30 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je novi video snimak toka vojne specijalne operacije u Ukrajini. Na njima je prikazana borbena upotreba teških sistema bacača plamena TOS-1A "Solncepek".

Celu vest pogledajte OVDE.

Kadirov obišao novu bazu puka Ahmat

22.07 - Šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je obišao mesto razmeštanja novog puka „Sever-Ahmat” i bataljona „Ahmat” – „Jug”, „Istok” i „Zapad” – u republičkom selu Hankala.

-U subotu sam u Hankali obišao lokaciju novog puka Sever-Ahmat i bataljona Ahmat: Jug, Istok i Zapad. Ovde je izgrađen moderan garnizon sa svom potrebnom infrastrukturom za vojna lica, stvoreni su odlični uslovi za servis, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

RUSI O POVLAČENJU KOD HARKOVA Trupe premeštene,

Foto: AP

 

On je takođe napomenuo da je na toj teritoriji otvoren spomen-obeležje u znak sećanja na prvog predsednika Čečenske Republike, heroja Rusije Ahmat-Hadži Kadirova. Svi borci na prvi poziv stupili su u redove novih jedinica. U najkraćem roku formiran je puk i tri bataljona.

Prema rečima Kadirova, kada stignu novi zadaci, „jedinice su spremne za odlazak u zonu specijalne vojne operacije“.

-Podsetio sam borce da je ruski predsednik Vladimir Putin u svojoj nedavnoj čestitki stogodišnjici čečenske državnosti nazvao Čečene herojima koji „pokazuju hrabrost i izuzetnu hrabrost tokom specijalne operacije, dodao je Kadirov.

Mirošnik: LNR je slobodna

22.00 - Čitava teritorija LNR je pod kontrolom združenih snaga republike i Rusije, Kijev namerno pokušava da širi paniku, naveo je šef predstavništva LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

 

ZAŠTO SE RUSKA VOJSKA POVUKLA Ovo je zvanično objašnjenje Ministarstva odbrane

21.31 - Ruske jedinice napustile su više naselja u oblasti Harkov u vreme ukrajinske ofanzive.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je povlačenje trupa sa više lokacija širom ukrajinske oblasti Harkov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Napad na hidroelektranu Kahovska

21.25 - Ukrajinske trupe granatiraju Novu Kahovku i hidroelektranu Kahovka, ruski PVO sistemi ispalili su 14 raketa na vazdušne ciljeve, saopštila je uprava okruga na svom Telegram kanalu.

-Protivvazdušna odbrana radi. Bilo je oko 14 raketnih lansiranja sistema PVO. Nema vidljivih pogodaka ukrajinskih projektila na teritoriji grada. Jedna od meta tradicionalno je bila i hidroelektrana Kahovka, navodi se u saopštenju.

Ukra­jin­ke strahuju od mobilizacije

21.00 - Po­sla­ni­ca „Slu­ge na­ro­da” za­lo­ži­la se da, ako već že­ne te­že jed­na­kim pra­vi­ma, on­da mo­ra­ju da ima­ju i iste oba­ve­ze, pa ako je voj­ska za njih do­bro­volj­na on­da ni za mu­škar­ce ne tre­ba da bu­de oba­ve­zna - prenose mediji.

 

Gančev pozvao stanovnike Harkova da se evakuišu

20.34 - Načelnik civilno-vojne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev pozvao je sve ljude koji žive u regionu da se evakuišu kako bi spasili svoje živote.

- Ponovo savetujem da svi stanovnici Harkovske oblasti napuste teritoriju kako bi spasili živote i zdravlje, jer je sada opasno ostati u domovima - rekao je Gančev u video obraćanju koje je TASS dobio od pres-službe civilno-vojne uprave Harkovske oblasti.

Kadirov: Ofanziva na Soledar traje

20.02 - Šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da savezničke snage već nekoliko dana vode ofanzivne operacije u Soledaru u DNR, nije bilo reči o „povlačenju i slično”.

Ranije je šef Čečenije rekao da su savezničke snage ukopane u Soledaru u DNR i da se spremaju da preuzmu grad pod punu kontrolu.

Ruske snage iz Balakleje i Izjuma pregrupisane u pravcu Donjecka

19.58 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u cilju dostizanja ciljeva specijalne vojne operacije doneta odluka da se pregrupišu jedinice iz područja Balakleje i Izjuma u pravcu Donjecka.

 

Malijar: Balaklija pod potpnom kontrolom ukrajinskih snaga

19.45 - Ukrajinske snage su danas uspostavile potpunu kontrolu nad gradom Balaklija, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Ona je to objavila u onlajn saopštenju, nekoliko sati nakon što je Rusija objavila da povlači svoje trupe iz tog grada, preneo je Rojters.

Ulične borbe u Soledaru

18.57 - U Soledaru je prilikom popunjavanja redova 10. planinsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine više od trećine mobilisanih građana napustilo jedinice bez dozvole, odlazeći u nepoznatom pravcu. Zbog velikih gubitaka, popunjenost brigade ostaje ispod 50 odsto.

Granatiran zatvor u Gorlovki

18.30 - Kaznena kolonija Mičurinsk u Gorlovki oštećena je kao posledica granatiranja ukrajinskih trupa, rekao je gradonačelnik grada Ivan Prihodko.

-Usled granatiranja ukrajinskih neonacista, oštećena je popravna kolonija Mičurinsk na adresi: ulica Piktorijal, 46 (Nikitovski okrug Gorlovka). Oštećena je ograda, pokidani dalekovodi, oštećena staklo i fasada u upravnoj zgradi, napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu. Napominje se da od granatiranja nije bilo žrtava.

ZELENSKI MAKRONU: Jedino na ovaj način možemo da zaštitimo Evropu od nuklearne katastrofe!

17.27 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje i ukazao da bi ona trebalo da se demilitarizuje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Smrtonosna „Ironija“: Superoružje ruske vojske kojim je sprečen napad Kijeva na Herson

16:40 - Novi pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da napadnu ruske položaje kod Hersona doživeo je neuspeh. Rad artiljerije i avijacije ruske vojske podržali su savremeni izviđački sistemi i kontrolori koji navode letelice sa zemlje.

 

 

Trenutne borbe oko Harkova

 

 

Snimljen UKR projektil kako pada na Donjeck

16:03 - Trenutak pada ukrajinskog projektila na pijacu u Kijevskom okrugu Donjecka snimili su ruski izvori.

 

 

Likvidirane dve ukrajinske diverzantske grupe u DNR

15:45 - Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da su likvidirane dve diverziono-obaveštajne grupe koje je Kijev prebacio u DNR radi organizovanja teroristčkih napada na važne objekte.

 

 

Ukrajinske snage ušle u Kupjansk

15:14 - Ukrajinska Služba za nacionalnu bezbednost saopštila je danas da su njene jedinice ušle u grad Kupjansk, na severoistoku zemlje, što je prva zvanična potvrda Kijeva da su ukrajinske snage na teritoriji koju je prethodno zauzela Rusija.

Rojters prenosi da je ukrajinska vojska postigla brze pobede u kontraofanzivi u severnoistočnom regionu Harkova, ulazeći duboko u teritoriju koju je držala ruska vojska.

Novi zahtev Kijeva Vašingtonu

14.42 Ukrajinska vlada planira da pozajmi 1,5 milijardi dolara od Sjedinjenih Američkih Država za kupovinu gasa, saopštio je danas premijer Ukrajine Denis Šmihal

NATO umešan - ruski istražitelji otkrili šta su pronašli u donjeckoj Drugoj poliklinici

14.19 Operativna grupa Istražnog komiteta Rusije pronašla je tokom uviđaja u donjeckoj Drugoj poliklinici, koju su u petak pogodili ukrajinski projektili, ostatke municije „NATO kalibra“ od 155 milimetara, prenosi dopisnik Sputnjika.

- U granatiranju je oštećen krov poliklinike. Ispod je dnevni stacionar, u kojem su bili pacijenti. Izbio je požar koji je lokalizovan. Pronašli smo mesto na koje je pao projektil, uključujući ostatke koji će biti poslati na balističku sudsku ekspertizu kako bi se utvrdili tip i karakteristike municije - rekao je dopisniku Sputnjika predstavnik Istražnog komiteta Rusije.

 

Su-25 udaraju po položajima Ukrajinaca u pravcu Donjecka.

 

 

Trenutak pada ukrajinskog projektila u Donjecku

 

 

 

Evakuacija iz Harkovske oblasti

14.11 Ukrajinski mediji tvrde da građani napuštaju Harkovsku oblast i da je od jutros velika gužva na kontrolnom punktu koji je pod kontrolom Rusije. Izveštava se da su stotine automobila nagomilane i kreću se veoma sporo. Ljudi, nakon poziva na evakuaciju, odlaze u Rusku Federaciju.

 

 

 

Britanija: Ukrajinske trupe iznenadile Rusiju

 

13.10 Ukrajinska kontraofanziva iznenadila je ruske trupe i snage Kijeva napredovale su 50 kilometara duž uske linije fronta i ponovo zauzele ili opkolile nekoliko gradova, izvestilo je danas Ministarstvo odbrane Velike Britanije Ukrajinske jedinice sada prete gradu Kupjansku.

Njegovo zauzimanje bi predstavljalo značajan udarac za Rusiju jer se nalazi na linijama snabdevanja do linije fronta u Donbasu, navodi britansko ministarstvo. Dodaje se i da je sa ukrajinskom kontraofanzivom, koja se takođe nastavlja u Hersonu, ruski odbrambeni front pod pritiskom i na severnom i na južnom krilu, navodi Gardijan.


Putin glasao na lokalnim izborima elektronskim putem

12.14 Ruski predsednik Vladimir Putin glasao je danas elektronskim putem na lokalnim izborima u Moskvi, prenosi agencija RIA Novosti.

"Ovo je veoma zgodan, pouzdan oblik glasanja. Preporučujem ga svima koji mogu i žele da ga koriste", rekao je Putin i pozvao građane Rusije da izđu na izbore.

Izbori na različitim nivoima održavaju se u Rusiji tokom tri dana, a u pojedinim regionima, uključujući Moskvu, glasanje je moguće obaviti i elektronski.

Trodnevno glasanje na izborima za opštinske poslanike počelo je u Moskvi u petak i trajaće do nedelje.

Ove godine izbori se održavaju u 125 od 146 opštinskih jedinica Moskve od 9. do 11. septembra.
 

 

 

Rusi napustili centar Izjuma?

12.05 Izvori u ukrajinskoj vojsci javljaju da su Rusi napustili Izjum, barem njegov centar. Ovo je na Fejsbuku objavio komandant bataljona Svoboda major Pjotr Kuzik.

 

 

 

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kome je prikazano delovanje jedinica koje rukuju haubicama „Msta B“ kalibra 152 milimetra

 

 

 

 

 

Ukrajinci od jutra granatiraju područje Donjecke železničke stanice

 

 

 

 

Šefica nemačke diplomatije: Poseta Kijevu je signal podrške

09.47 Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je u subotu u Kijevu da njena poseta predstavlja signal podrške Ukrajini.

„Došla sam danas u Kijev da bih pokazala da Ukrajinci mogu i dalje da računaju na nas, da nastavljamo da podržavamo Ukrajinu dok god je to neopgodno – isporukama naoružanja, humanitarnom i finansijskom pomoći“, rekla je Analena Berbok, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Nemačke.

 

Ukrajinski borcki kod Gradskog veća u Krupjansku, koji je, inače, bio pod kontrolom ruskih snaga

 

 

 

 

Rusija se pojačava u Ukrajini, stiglo 1.300 čečenskih boraca

08.47 Moskva šalje vojna pojačanja u ukrajinsku oblast Harkova, nakon što je Kijev saopštio da je prvi veliki ukrajinski kontranapad od proleća ove nedelje doneo teritorijalne dobitke, prenosi Gardijan.

Kako navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, grupa od oko 1.300 boraca iz čečenskih jedinica Ramzana Kadirova stigla je u Hersonsku oblast da ojača ruske trupe na ukrajinskim teritorijama koje su pod njihovom kontrolom, navodi Ukrinform.

Prema pisanju Gardijana, ukrajinske trupe potisnule su ruske snage iz brojnih naselja u regionu koji je pod kontrolom Moskve od prvih dana rata, a prema izveštajima Kijeva u petak, čini se da ukrajinska vojska nastavlja svoj brz napredak.

 

 

Evakuacija sela u Harkovskoj oblasti

08.28 Šef administracije Harkovske oblasti Vladimir Gančev obratio se žiteljima s molbom da napuste domove u zoni borbenih dejstava.

„Situacija nije najbolja za naše stanovništvo. Nažalost, protivnik sve više i više pokušava da uništi naše gradove i sela. U takvoj situaciji ne mogu da dozvolim pogibiju civila, zbog čega preporučujem da se napusti zona borbenih dejstava“, rekao je Gančev na video-zapisu objavljenom na Telegramu.

Prema njegovim rečima, sela koja su pod udarom granata oružanih formacija Ukrajine uskoro će biti oslobođena.

„Čeka vas Ruska Federacija, pogranična služba je obaveštena o izbeglicama s teritorije Harkovske oblasti, biće vam ukazana neophodna pomoć“, rekao je Gančev.

 

SAD  saveznicima iz G7 i Evropske unije uvodi zabranu morskog prevoženja ruske nafte od 5. decembra

07.57 Sjedinjene Američke Države će sa saveznicima iz G7 i Evropske unije uvesti zabranu morskog prevoženja ruske nafte od 5. decembra, a naftnih derivata od 5. februara naredne godine, potvrdilo je Ministarstvo finansija SAD.
Iz zabrane će biti izuzete isporuke koje su usklađene s ograničenjima cena koje su utvrdili saveznici, navedeno je u saopštenju.
Prošle sedmice ministri finansija „Velike sedmorke“ (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Кanada, SAD, Francuska, Japan) potvrdili su plan o uvođenju „limita cena“ ruske nafte i zabrane usluga morskog prevoženja nafte i naftnih derivata iz Rusije, ako se ne budu kupovali po ograničenoj ceni.

Vladimir Rogov: Кijevske vlasti prekinule napajanje teritorije Ukrajine električnom energijom

07.49 Zaustavljeno je napajanje električnom energijom iz Zaporoške nuklearke na teritoriji koja je pod kontrolom režima Zelenskog. Ukrajina je jednosrtrano obustavila napajanje. Namerno ne primaju električnu energiju, iako postoje tehničke mogućnosti za distribuciju struje na tu teritoriju", rekao je Rogov i dodao da oslobođene teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti struju dobijaju normalno.

 

 

MARK AJRES Ukrajina ne raspolaže sa dovoljno oružja

7.20 Britanski strani plaćenik Mark Ajres (48), koji se u harkovskoj regiji bori na strani Ukrajine, izjavio je za američki CNN da zvanični Kijev ne raspolaže sa dovoljno oružja i tehnike da bi uspešno izveo kontraofanzivu, zbog čega je broj stradalih vojnika izuzetno veliki.

"Napredak na frontu je vidljiv, ali su žrtve ogromne. Vodi se teška i spora borba, metar po metar, pozicija po pozicija, jer ukrajinska vojska nema resurse da bi izvela nekakav blickrig. Jednostavno, nema dovoljno artiljerije i tehnike. Zbog toga moramo da ratujemo pametno i da se trudimo da pretrpimo što je moguće manje gubitke. Svi moraju da znaju da kontraofanziva neće biti brza", rekao je Ajres, koji je i sam ranjen u levu nogu drugog dana ukrajinskog kontranapada.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading