ZAŠTO SE RUSKA VOJSKA POVUKLA Ovo je zvanično objašnjenje Ministarstva odbrane
Foto: Printscreen/Youtube

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je povlačenje trupa sa više lokacija širom ukrajinske oblasti Harkov.

Razvoj događaja dolazi usred ukrajinske ofanzive na tom području. „Da bi se postigli ciljevi specijalne vojne operacije, doneta je odluka o pregrupisavanju trupa u oblastima Balakleje i Izjuma kako bi se pojačali napori u pravcu Donjecka“, navodi se u saopštenju ruske vojske u subotu.

Vojnici stacionirani u toj oblasti „prebačeni su“ u poslednja tri dana na teritoriju Donjecke Narodne Republike, saopštilo je ministarstvo. Tokom operacije, vojska je izvela „brojne aktivnosti koje ometaju i demonstracije imitiraju stvarnu akciju trupa“, dodaje se, ne dajući dodatne detalje o navedenim manevrima.

Kako bi sprečila „oštećenje ruskih trupa“, vojska podvrgava ukrajinske jedinice u toj oblasti „moćnim“ artiljerijskim, raketnim i avionskim napadima, saopštilo je ministarstvo, tvrdeći da je uništeno preko 100 komada oklopa i artiljerije, kao i da je eliminisano. od „više od 2.000 ukrajinskih i stranih boraca” u poslednja tri dana.

Povlačenje dolazi usred masovne ukrajinske ofanzive koja je u četvrtak pokrenuta u oblasti Harkov. Napadu su prethodili pokušaji napredovanja u drugim oblastima, odnosno u blizini grada Hersona na jugu Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Prevod

11.09.2022 10:29

Nema potreba za ovoliko reči. Sve staje u jednu reč iz srpskog jezika: b e ž a n i j a !