BESNE BITKE ZA HERSON Ukrajina napada iz četiri smera (FOTO/VIDEO)
Printscreen

Situacija je takva da je proruski zvaničnik iz ukrajinskog regiona Herson Kiril Stremousov rekao u ponedeljak da je referendum o priključenju Rusiji odložen zbog bezbednosti. Predsednik Volodimir Zelenski nagovestio je da je Ukrajina pokrenula kontraofanzivu u različitim pravcima, "ne samo u Hersonskoj oblasti", dok je njegov savetnik rekao da se akcije sprovode na istoku i jugoistoku zemlje.

 

 

"Masovne pobune u ruskoj vojsci"

Trenutno sa fronta sada stižu različiti izveštaji, ali nekakav konsenzus je da su ruske snage dobro ukopane, a napredak Ukrajinaca - spor.

“Dejli mejl” piše međutim da su ruski komandanti suočeni sa masovnim pobunama i da čitavi pukovi odbijaju da se bore zbog nedostatka osnovnih zaliha i neprimanja plate. List navodi, pozivajući se na ukrajinsku Južnu operativnu komandu, da je ruski 127. puk 1. korpusa armije navodno ignorisao naređenja da se priključi borbama kod grada Hersona. Vojnici koji su vodili pobunu rekli su svojim nadređenima da se ne mogu boriti jer nedeljama pate od nestašice vode i hrane a istovremeno ne primaju svoje plate.

 

 

Ukrajinska vojska je, kako prenosi “Dejli mejl”, navela da su ruske obaveštajne agencije GRU i FSB istražile pojedince odgovorne za vođenje revolta i “sklonile” ih sa njihovih pozicija.

A 127. puk nije jedini. Kako navodi “Dejli mejl”, jedna jedinica iz 113. puka Donjecka u junu objavila na snimku na “Telegramu” da više ne može da se bori zbog potpunog nedostatka opreme i masovnih bolesti i povreda, a da su njihovi nadređeni “protumačili žalbe kao sabotažu”.

 

 

Zauzeto selo Visokopolje

Kirilo Timošenko, zamenik šefa predsedničke kancelarije, u nedelju je objavio sliku vojnika kako podižu ukrajinsku zastavu iznad sela za koje je rekao da je u južnom području koje je glavni fokus kontraofanzive, prenosi Rojters.

“Visokopolja. Oblast Hersona. Ukrajina. Danas”, napisao je Timošenko na “Fejsbuku” pored fotografije.

I proukrajinski i proruski izvori potvrdili su zauzimanje Visokopolja oko kojeg se borbe vode već nedelju dana. Ovo selo je pre rata brojalo 3.700 stanovnika i nalazi se 19 kilometaa zapadno od reke Dnjepar.

 

 

Podizanje ukrajinske zastave u Visokopolju

Popularni ruski kanal vojne tematike “Ribar” je geolocirao fotografiju sa zastavom i naveo da je reč o selu Visokopolju, koji su inače branile i elitne ruske padobranske jedinice. U ponedeljak je stigla i potvrda da se ruske trupe povlače sa južnih delova Visokopolja kako bi izbegle opkoljavanje.

 

 

“Ribar” je naveo da su se ruske snage sada povukle u sela Olgino i Arhangelsk, nekoliko kilometara jugozapadno od Visokopolja za koje se navodi da je za Ruse izgubljeno “barem 70 odsto” njegovih naselja, prenosi Index.hr.

Kanal je u sredu objavio mapu bojnog polja na kojem su ukrajinske snage prodrle duboko u rusku teritoriju iza oslobođenog sela Suhoj Stavok i došle sve do puta koja povezuje selo Davidov Brid sa Novom Kahovkom. U međuvremenu je preneo da su ruske snage uništile sve ukrajinske pontonske mostove preko reke Ingulec.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading