(UŽIVO) SEVA PVO U NOVOJ KAHOVKI Stoltenberg: Ukrajinu čeka teška zima (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Balakleja je potpuno pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, borbe se vode na severnoj strani grada, neprijatelj je izbačen sa istočnog dela, saopštio je na svom telegramu predstavnik LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je u današnjem granatiranju oštećen rezervni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini, koja je već izgubila sva četiri svoja redovna dalekovoda.

Načenlnik ukrajinskog Generalštaba Valerij Zalužnji priznao je danas da je ukrajinska vojska izvela niz napada na ruske vazdušne baze na Krimu, javlja Rojters.

Pitanje isporuka ukrajinskih žitarica zemljama kojima su najpotrebnije je potrebno podići na nivo Saveta bezbednosti UN, jer su zapadne zemlje prekršile sporazume, izjavio je Sputnjiku prvi zamenik šefa Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov, prenosi Sputnjik.

BLOG UŽIVO:

Ukrajinu čeka teška zima

22:54 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas da Ukrajinu i zemlje koje ju podržavaju čeka teška zima, za koju se svi moraju pripremiti.

"Moramo se pripremiti za zimu jer nema naznaka da Rusija odustaje od svog cilja preuzimanja kontrole nad Ukrajinom. Rat se približava ključnom trenutku u kojem vidimo da je ruska ofanziva u Donbasu zastala i da su Ukrajinci uspeli da vrate deo teritorija. Uprkos obećanju o novoj opremi i oružju na sastanku zapadnih saveznika u Ramštajnu, potrebno je više zimske opreme", rekao je Stoltenberg za AP.

Trenutna situacija na ukrajinskom frontu

Seva PVO u Novoj Kahovki

22:15 - U Novoj Kahovki aktivirana je protivvazdušna odbrana. Na vazdušne ciljeve ispaljeno je više od 10 raketa.

Napadnuta je hidroelektrana, saopštile su okružne vlasti.

Zelenski: U septembru oslobođeno više od hiljadu kvadratnih kilometara teritorije

21:50 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom redovnom video-obraćanju da su kijevske snage oslobodile više od hiljadu kvadratnih kilometara teritorije od 1. septembra i zauzeli desetine naselja u sklopu kontraofanzive protiv ruske vojske.

PUTIN UPUTIO SAUČEŠĆE

21:32 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće novom kralju Velike Britanije Čarlsu Trećem, povodom smrti njegove majke kraljice Elizabete Druge.

Stambeni delovi Melitopolja ostali su u četvrtak uveče bez struje

20.57 U administraciji grada Energodara takođe su saopštili da je prekinuto snabdevanje strujom nakon jakog granatiranja ukrajinskih trupa.

U gradu su isključeni semafori i dolazi do prekida u vodosnabdevanju

U Harkovsku oblast ulaze rezervne formacije oružanih snaga, saopštile su regionalne vlasti

20.43 Naselja Balakleja i Ševčenko ostaju pod kontrolom ruskih trupa i vojno-civilnih vlasti

„Nove rezervne formacije oružanih snaga ulaze u Harkovsku oblast. Duž čitave kontakt linije nastavljaju se borbe“, navodi se u saopštenju pres službe.

Pored toga, vojno-civilna uprava Harkovske oblasti preporučuje da porodice sa decom privremeno napuste opasna područja u kojima su se intenzivirale borbe.

Bajden razgovarao sa saveznicima, istakao podršku Ukrajini

20.07 Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je danas sa saveznicima kako bi istakao kontinuiranu podršku Ukrajini, uključujući pružanje bezbednosne i ekonomske pomoći, saopštila je Bela kuća, naglašavajući da će nastaviti da smatra Rusiju odgovornom za invaziju.
Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da su Bajden i drugi lideri, takođe, razgovarali o ruskom korišćenju energije kao vrsti oružja i dodatnim koracima za obezbeđivanje održivog i pristupačnog snabdevanja Evrope energentima, preneo je Rojters.
Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini sa ciljem, kako navodi Moskva, denacifikacije i demilitarizacije te zemlje.

Majli: UKR pogodila preko 400 ruskih ciljeva sistemima HIMARS

19.17 Ukrajina je pogodila preko 400 ruskih ciljeva raketnim sistemima HIMARS koje su im isporučile SAD, izjavio je danas general Mark Majli, predsednik Združenog generalštaba američkih snaga.

"Vidimo stvarne i merljive rezultate Ukrajine u korišćenju ovih sistema. Na primer, Ukrajinci su pogodili preko 400 ciljeva sa HIMARS-om i oni su imali razarajući efekat", rekao je on novinarima u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn na jugu Nemačke, preneo je Rojters.

On je izjavu dao nakon sastanka ministara saveznika SAD na kome je bilo reči o tome kako Kijevu pružiti dugoročnu podršku u suprotstavljanju Rusiji.

Kadirov:Veliki gubici UKR snaga u samoubilackoj kontraofanzivi

18.49 Lider ruskog regiona Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je danas da su ukrajinske snage pretrpele velike gubitke tokom kako je nazvao "samoubilačke kontraofanzive kod Soledara i Severska."

"Naši borci zajedno sa savezničkim snagama nastavljaju ofanzivu duž linije Soledara, Jakovlevke i Severska. Neutralizovan je veliki broj ljudstva i tehnike neprijatelja", napisao je on na Telegramu, preneo je TASS.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Zelenski: Dolazak Blinkena vazan signal da su SAD uz nas

18.30 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je današnja poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Kijevu važan signal za Ukrajinu, u vreme kada je ukrajinska vojska pokrenula kontraofanzivu na jugu i istoku zemlje, preneo je Rojters.


"Ovo je veoma važan signal da su SAD sa nama. Upravo je to garant da možemo da povratimo naše teritorije i zemlju", rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Luganska artiljerija intenzivno granatira ukrajinske trupe kod Soledara

18.27 Artiljerija Luganske Narodne Republike intenzivno granatira ukrajinske trupe na području između Severska i Soledara u DNR, izjavio je za Sputnjik portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

Ukrajinski general: Povratili smo 20 sela u oblasti Harkova

17.31 Ukrajinske trupe povratile su više od 700 kvadratnih kilometara teritorije u južnoj i istočnoj oblasti Harkova, gde su napredovale do 50 kilometara u ruske linije i ponovo zauzele više od 20 sela, rekao je danas ukrajinski general Oleksij Gromov.

On nije naveo koja su naselja ponovo pod ukrajinskom kontrolom u Harkovskoj oblasti, ali da je reč o okolini Harkova i reke Južni Buh, prenosi Rojters.

Dodao je da su i ukrajinske trupe napredovale do tri kilometara na frontu oko Slavjanska na istoku i da su ponovo zauzele naselje zvano Ozerne.

General je izdvojio ulogu dronova "barjaktar" turske proizvodnje.

"Jedinice neprijateljske pešadije i motorizovane artiljerije nezaštićene sistemima PVO postaju lak plen za naše ’bajraktare’, čiji se broj stalno povećava, zahvaljujući našim dobrovoljcima", rekao je Gromov.

 

Bespilotne letelice izvele napad na ruski kontrolni punkt

17.29 Dve bespilotne letelice izvele su napad na kontrolni punkt „Vasiljevka“ u oslobođenom delu Zaporoške oblasti, na kojem je u tom trenutku bilo najmanje 50 civila, saopštio je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

U ovom trenutku nema informacija o eventualnim žrtvama.

Ruska vojska spasila italijanskog novinara

16.50 Ruska vojska je u Hersonskoj oblasti spasila ranjenog italijanskog novinara koji je izveštavao sa ukrajinske strane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Italijanski novinar je nagazio ukrajinsku minu.

Poslednje vesti iz Balakleje

16.48 Grad se nalazi pod kontrolom ruske vojske. U narednim danima se očekuju novi napadi ukrajinske vojske;

U području sela Ševčenko se nastavljaju borbe. Obe strane popunjavaju redove.

SAD ŠALJE NOVI PAKET VOJNE POMOĆI VREDAN 675 MILIONA DOLARA UKRAJINI: Evo šta će sadržati

14.40 - Predsednik SAD Džo Bajden odobrio je novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 675 miliona dolara, saopštio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

-Predsednik SAD je juče odobrio najnoviju tranšu američke pomoći Ukrajini u vrednosti od 675 miliona dolara, rekao je Ostin na konferenciji za novinare u nemačkoj vazdušnoj bazi Ramštajn.

Erdogan: Putin je u pravu

13.24 - Ankara želi da što pre počnu isporuke ruskog žita na svetska tržišta, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

- Putin je u pravu. Žito iz luka ne ide u siromašne zemlje, već u bogate. Glavni zadatak je da se nastave isporuke u države kojima su one potrebne. Pogrešno je da se žito šalje u zemlje koje su uvele sankcije. O tome ću razgovarati sa Putinom u Samarkandu. Treba što pre da počnu isporuke i ruskog žita - rekao je Erdogan na konferenciji za štampu sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem u Zagrebu.

Evakuacija žene i dece iz Harkovske oblasti

12.56 - Zbog učestalog ukrajinskog granatiranja Kupjanska, Harkovska oblast, iz ovog područja se evakuišu žene i deca, saopštile su lokalne vlasti.

 

 

SAD:Jos 2 milijarde dolara pomoci Ukrajini i saveznicima

12.32 - Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je danas veliku vojnu pomoć od dve milijarde dolara za Ukrajinu i druge evropske zemlje za koje, kako je rekao, postoji moguća ruska pretnja.

Blinken je rekao da je američka administracija obezbedila dve milijarde dolara dugoročne vojne pomoći Ukrajini kao i za još 18 zemalja.

Ovo su opcije rada nuklearke

12.26 - Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vlaidmir Rogov naveo je nekoliko opcija daljeg rada Zaporoške nuklearke. "Ili će biti hladno zamrznuta ili konzervisana ili će nastaviti rad", rekao je Rogov radiju "Komsomolska pravda".

On je istakao da, ako se zaustavi zaporoška nuklearka, biće nanesena velika šteta privredi i energetskoj bezbednosti regiona, hiljade ljudi u Energodaru će ostati bez posla.

"To nije najbolja opcija", rekao je predstavnik administracije Zaporoške oblasti.

Basurin: Najnovije vesti sa fronta u Donbasu

11.35 - Ruska vojska utvrđuje svoja uporišta u oblasti grada Peski, i proširuje oblast delovanja prema Tonenkoju kako bi opkolili ukrajinske snage u Avdejevki, rekao je Eduard Basurin, predstavnik NM DNR.

On je rekao i da se vode žestoke borbe u stambenim naseljima Soledara.

Rogov o daljem radu NE Zaporožje

11.00 - Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vlaidmir Rogov naveo je nekoliko opcija daljeg rada Zaporoške nuklearke.

- Ili će biti hladno zamrznuta ili konzervisana ili će nastaviti rad - rekao je Rogov radiju "Komsomolska pravda".

Pentagon isporučio Kijevu "Ekskalibure"

10.43 - Pentagon je isporučio Kijevu rakete "Eskalibur" sa GPS navođenjem, piše Blumberg, pozivajući se na budžetska dokumenta.

Kako pokazuju dokumenta, Pentagon će u ove svrhe potrošiti 92 miliona dolara iz sredstava koje je odobrio Kongres.

Nariškin: Amerikanci će otezati sukob u Ukrajini

10.30 - Sjedinjene Američke Države će iz sve snage otezati sukob u Ukrajini, uprkos ogromnim gubicima ukrajinske vojske i ekonomskim problemima u Evropi, rekao je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

Evakuacija civila iz Kupjanska

10.00 - Zbog učestalog ukrajinskog granatiranja Kupjanska, Harkovska oblast, iz ovog područja se evakuišu žene i deca, saopštile su lokalne vlasti.

"IMAM DOBRE VESTI" Zelenski se iznenada obratio Ukrajincima usred noći: Ukrajinska zastava se vratila

09.40 - Ukrajinske oružane snage, danas su, nakon dugotrajne artiljerijske pripreme, započele napad na Balakliju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Komisija danas o radu NE Zaporožje

09.02 - Peti energoblok zaporoške nuklearke je zaustavljen, dok šesti blok radi ograničenim kapacitetom.

Komisija će danas doneti odluku o daljem radu Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je šef vojno-civilne administracije Energodara Aleksandar Volga.

Nova tura američke pomoći Kijevu

09.00 - Američki predsednik DŽozef Bajden razgovaraće u četvrtak sa saveznicima iz G7, NATO i EU o daljoj pomoći Kijevu, javlja Blumberg.

Pentagon će u četvrtak saopštiti da će Ukrajini poslati oružje u vrednosti od 675 miliona dolara, uključujući i municiju za "himars", piše "Vašington post", pozivajući se na jednog zvaničnika.

Grosi počeo konsultacije o bezbednosnoj zoni u Zaporožju

08.35 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi počeo je konsultacije o mogućnosti uspostavljanja bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, objavljeno je na Tviter nalogu te organizacije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Belgorod bez struje posle ukrajinskog napada?

07.30 - Veći deo Belgoroda, ruskog grada koji se nalazi nedaleko od granice sa Ukrajinom, sinoć je ostao bez struje.

Uzrok je navodni napad ukrajinskih dronova na elektranu u tom gradu.

RIZICI SU I DALJE NEPOSREDNI Gutereš želi da pomogne oko situacije u Zaporožju

07.29 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš spreman je da pomogne u rešavanju situacije oko Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je njegov portparol Stefan Dižarik.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

UZBUNA! Otkriven veliki problem u Zaporožju, dva kabla dele svet od katastrofe!

07.21 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je u jučerašnem granatiranju oštećen rezervni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini, koja je već izgubila sva četiri svoja redovna dalekovoda.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putin:Ništa nismo izgubili od početka specijalne operacije

06.51 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija nije i neće ništa izgubiti nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, navodeći da će zahvaljujući toj operaciji biti uklonjeno sve ono što Rusiju sprečava da napreduje.

- Da, postoji polarizacija unutar zemlje, ali to će doneti dobre rezultate jer sve nepotrebno, štetno, što nas sprečava da idemo napred, biće odbačeno - izjavio je Putin u sredu odgovarajući na pitanja posle obraćanja na plenarnoj sednici VII Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Putin je rekao da sa stanovišta vojnih dejstava, Rusija nije ništa započela, već da samo pokušava da završi.

Zelenski:Iz budžeta 2023. za odbranu 27,40 milijardi dolara

06.50 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će budžet za narednu godinu biti ratni budžet, u kome će više od triliona grivni (oko 27,4 milijardi dolara) biti namenjeno za odbranu i bezbednost.

U sinoćenjem video obraćanju, on je takođe rekao da socijalne obaveze kao što su penzije moraju biti pokrivene u potpunosti, preneo je Rojters.

Neesencijalni troškovi moraju biti smanjeni što je više moguće, dodao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading