ZELENSKI JOŠ NIJE RAZUMEO ŠTA PUTIN ŽELI Jedan od tajnih ciljeva Rusije u Ukrajini je već ostvaren
Alo! Ilustracija /J.V.

Rumunski vojni ekspert je primetio da je Ukrajina postala mesto borbe Rusije i Zapada i da je u okviru ove konfrontacije Moskva ispunila svoj tajni zadatak.

„Zelenski još nije razumeo šta Putin želi, pa stoga ne zna da je Putin već postigao većinu svojih ciljeva“, rekao je Vasilesku.

U decembru 2021. Putin je od Vašingtona zahtevao bezbednosne garancije u vezi sa daljim napredovanjem NATO-a ka ruskim granicama. Nije ih dobio, što je značilo da će Rusija pre ili kasnije morati da se suoči sa invazijom NATO-a.

Prema Vasileskuu, da bi odbile invaziju snaga Severnoatlantske alijanse, Oružane snage RF bi morale da se oslanjaju uglavnom na kopnene snage. U tom smislu, zemlja nema problema - vojska je dobro obučena, a ruska oklopna vozila su izdržljiva i dobro zaštićena.

Ekspert smatra da je ruski vojni vrh imao predosećaj da će Zapad pomoći Ukrajini obučavanjem vojnog osoblja i obezbeđivanjem modernog naoružanja, čije precizne komponente za navođenje je Rusija želela da testira. Istovremeno, Moskva je shvatila da su mogućnosti NATO država ograničene i da neće moći da pošalju toliku količinu naoružanja za potrebe Oružanih snaga Ukrajine da bi to postalo problem za Rusiju i sprečilo izvođenje specijalne operacije.

„Tako je za Ruse ovo bio test zapadnog naoružanja ne na poligonu, već u realnim borbenim uslovima“, zaključio je bivši pilot rumunskog vazduhoplovstva.

Vasilesku objašnjava da su Oružane snage RF razvile plan za proučavanje nekih tipova navođenog naoružanja NATO-a usmerenog na Rusiju. Takođe, prema rečima rumunskog stručnjaka, zadatak nije bio da se udari na zapadnu tehniku nakon što ona uđe u Ukrajinu, već da se iz vazduha stalno prate pravci njene namene. Takođe, stručnjaci iz Ruske Federacije mogli su da procene zapadno oružje zaplenjeno od Ukrajinaca.

Komentari (0)

Loading