ZELENSKI JOŠ NIJE RAZUMEO ŠTA PUTIN ŽELI Jedan od tajnih ciljeva Rusije u Ukrajini je već ostvaren
Alo! Ilustracija /J.V.

Rumunski vojni ekspert je primetio da je Ukrajina postala mesto borbe Rusije i Zapada i da je u okviru ove konfrontacije Moskva ispunila svoj tajni zadatak.

„Zelenski još nije razumeo šta Putin želi, pa stoga ne zna da je Putin već postigao većinu svojih ciljeva“, rekao je Vasilesku.

U decembru 2021. Putin je od Vašingtona zahtevao bezbednosne garancije u vezi sa daljim napredovanjem NATO-a ka ruskim granicama. Nije ih dobio, što je značilo da će Rusija pre ili kasnije morati da se suoči sa invazijom NATO-a.

Prema Vasileskuu, da bi odbile invaziju snaga Severnoatlantske alijanse, Oružane snage RF bi morale da se oslanjaju uglavnom na kopnene snage. U tom smislu, zemlja nema problema - vojska je dobro obučena, a ruska oklopna vozila su izdržljiva i dobro zaštićena.

Ekspert smatra da je ruski vojni vrh imao predosećaj da će Zapad pomoći Ukrajini obučavanjem vojnog osoblja i obezbeđivanjem modernog naoružanja, čije precizne komponente za navođenje je Rusija želela da testira. Istovremeno, Moskva je shvatila da su mogućnosti NATO država ograničene i da neće moći da pošalju toliku količinu naoružanja za potrebe Oružanih snaga Ukrajine da bi to postalo problem za Rusiju i sprečilo izvođenje specijalne operacije.

„Tako je za Ruse ovo bio test zapadnog naoružanja ne na poligonu, već u realnim borbenim uslovima“, zaključio je bivši pilot rumunskog vazduhoplovstva.

Vasilesku objašnjava da su Oružane snage RF razvile plan za proučavanje nekih tipova navođenog naoružanja NATO-a usmerenog na Rusiju. Takođe, prema rečima rumunskog stručnjaka, zadatak nije bio da se udari na zapadnu tehniku nakon što ona uđe u Ukrajinu, već da se iz vazduha stalno prate pravci njene namene. Takođe, stručnjaci iz Ruske Federacije mogli su da procene zapadno oružje zaplenjeno od Ukrajinaca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading