NUKLEARKA ZAPOROŽJE PONOVO RADI Ulica dobija naziv po jedinici "Azov" (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija J.V.

U govoru povodom obeležavanja 31 godine od sticanja nezavinosti Ukrajine, predsednik te zemlje Volodimir Zelenski istakao je da se Ukrajina ponovo rodila kada je Rusija započela svoj napad 24. februara.

I Amerika je obezbedila Kijevu skoro tri milijarde dolara za oružje i opremu u "najvećoj tranši bezbednosne pomoći do sada", rekao je predsednik SAD Džo Bajden.  

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je eksperte Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posete nuklearnu elektranu Zaporožje što je pre moguće.

KRAJ BLOGA

 

Poljanski: IAEA bi mogla uskoro da poseti Zaporožje

23.26 - Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) mogla bi da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje krajem avgusta ili početkom septembra, izjavio je večeras prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitri Poljanski za TV kanal Sojovjev, a preneo TASS.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je veoma blizu mogućnosti da pošalje misiju u najveću evropsku nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, rekao je jutros generalni direktor te agencije Rafael Grosi za TV Frans 24.

Melitopolj: U kući vođe ukrajinskog ogranka sekte Nova generacija 

22.45 - U kući vođe ukrajinskog ogranka sekte Nova generacija, tvrde ruski izvori.

 

 

ZELENSKI: Primorati Rusiju da povuče snage iz Zaporožja!

22.09 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da Međunarodna agencija za atomsku energiju i ostala svetska tela moraju da deluju mnogo brže da primoraju ruske snage da napuste teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje.

Celu vest pročitajte OVDE.

ČIŠĆENJE KIJEVA U TOKU Ulica dobija naziv po jedinici "Azov"

22.04 - Glavni grad Ukrajine Kijev promenio je danas nazive 95 ulica u sklopu akcije da se "pročiste" ruska i sovjetska imena, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Celu vest pročitajte OVDE.

Biće uništene sve tačke sa kojih se granatira Zaporoška nuklearka

21-58 - U najskorije vreme biće uništene sve tačke sa kojih se granatira Zaporoška nuklearka, smatra prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Vladimir DŽabarov.

- Siguran sam da će vojnici znati bez našeg saveta šta da rade. Ipak, usuđujem se da pretpostavim da će u najskorije vreme biti likvidirane sve tačke sa kojih se granatira Zaporoška nuklearna elektrana - napisao je senator na svom kanalu na Telegramu.

Ko je pomogao Kijevu u zločinima?

21.47 - Kolektivni Zapad se plaši publiciteta podataka o njegovoj umešanosti u ratne zločine Oružanih snaga Ukrajine, smatra politikolog Aleksandar Dudčak.

Celu vest pročitajte OVDE.

U Hersonskoj oblasti obnovljena isporuka električne energije

21.11 - Isporuke električne energije u Herson, Novu Kahovku i Golopristanski okrug Hersonske oblasti su obnovljene, saopštila je regionalna administracija.

- Stručnjaci preduzeća ‘Hersonoblenergo’ obnovili su snabdevanje električnom energijom Hersona, Nove Kahovke i Golopristanskog okruga. U toku su radovi na popravci, što će omogućiti da svi potrošači regiona budu priključeni na elektroenergetski sistem - navodi se u saopštenju na Telegramu.

ZELENSKI RAZGOVARAO S BAJDENOM Novi paket je najskuplja američka vojna pomoć Kijevu dosad

20.00 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je imao odličan razgovor sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom i zahvalio mu je na bezrezervnoj podršci.

Celu vesti pročitajte OVDE.

Nuklearka Zaporožje ponovo radi

19.57 - Poslednji dalekovod nuklearne elektrane Zaporožje u ukrajinskom gradu Energodaru, koji je pod kontrolom ruskih snaga, ponovo radi nakon što je isključen sa mreže ranije u toku dana, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), citirajući zvaničan Kijev.


- Ukrajina nam je saopštila da najveća nuklearka u Evropi Zaporožje, koja je najmanje dva puta ispadala sa elektrodistribucione mreže tokom dana, ponovo radi - rečeno je iz IAEA, preneo je Rojters.

"VISIĆEŠ!" Ukrajinski poslanik koji je pretio Srbiji uputio jezive pretnje Lukašenku

19.33 - Generalno tužilaštvo Belorusije otvorilo je krivične postupke protiv poslanika Vrhovne rade Ukrajine Alekseja Gončarenka, koji je pretio odmazdom beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Celu vesti pročitajte OVDE.

Gađana su područja pet naselja DNR

19.30 - U prethodna 24 časa ukrajinske snage su ispalile više od 250 projektila iz višecevnih bacača raketa „Himars, BM-21 „Grad“ i BM-27 „Uragan“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađana su područja pet naselja DNR. Oštećene su 22 stambene zgrade i tri objekta civilne infrastrukture.

Srđa Trifković o kolapsu EU - Evropa pokazala da je spremna da naudi sebi kako bi se dodvorila transatlantskim gospodarima

19.16 - Amerika je, kako stvari trenutno stoje na terenu, uspešno sprovela operaciju hibridnog rata protiv Rusije pod kodnim imenom “Do poslednjeg Ukrajinca”, jer su rat u Ukrajini uspeli da održe u “životu” punih šest meseci, Rusiju podvrgnu neviđenim sankcijama, a ekonomske temelje Evrope uzdrmaju do granice pucanja.

Celu vesti pročitajte OVDE.

Ukrajinska vojska gađala hemijsku fabriku

18.47 - Trafostanica na teritoriji hemijskog kombinata "Stirol" u ukrajinskom gradu Gorlovki, koji je pod ruskom kontrolom, gori nakon granatiranja ukrajinske vojske, a u plamenu je i krov zgrade na teritoriji državnog preduzeća "Transamijak", rekao je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

- Prema najnovijim podacima, kao rezultat ukrajinskog granatiranja na teritoriji firme ''Stirol'' gori trafo-stanica, kao i krov zgrade. Ekipe Ministarstva za vanredne situacije izašle su na lice mesta - napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu, prenosi agencija RIA Novosti.

Uhapšenim radnicima nuklearke u Zaporožju će se suditi u DNR

18.20 - Uhapšeni radnici nuklearne elektrane Zaporožje, koji su prenosili poverljive informacije Službi bezbednosti Ukrajine (SBU), poslati su u samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) da im se tamo sudi, izjavio je danas načelnik vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

Nuklearka Zaporožje isključena sa mreže

17:21 - Nuklearna elektrana Zaporožje u gradu Energodar isključena je danas sa mreže, saopštila je ukrajinska državna kompanija "Energoatom".

Celu vest pročitajte OVDE.

Bajden šalje još 3 milijarde Kijevu

16:55 - Američki predsednik Džo Bajden sa ponosom je objavio dodelu da je Ukrajini odobrio dosad najveći paket vojne pomoći u iznosu od bezmalo tri milijarde dolara. Odluku predsednika SAD kritikovao je bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor, koji upozorava da će Ukrajina zbog toga izgubiti ceo jug državne teritorije i sve sa leve obale Dnjepra.

Dva energetska bloka Zaporoške nuklearke isključena iz mreže

16:20 - Dva energetska bloka Zaporoške nuklearne elektrane su isključena iz mreže zbog požara koji je nastao nakon granatiranja ukrajinske vojske i za sada radi jedan blok, rekao je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenij Balicki.
On je dodao da je nakon gašenja požara jedan blok pušten u rad, a drugi se priprema za ponovno aktiviranje, kao i da je uspostavljeno snabdevanje strujom svih gradova i rejona Zaporoške oblasti.

U Hersonskoj oblasti obnovljena isporuka električne energije

15:46 - Isporuke električne energije u Herson, Novu Kahovku i Golopristanski okrug Hersonske oblasti su obnovljene, saopštila je regionalna administracija.

Aktivirani bezbednosni sistemi u NE Zaporožje

15:15 - Bezbednosni sistemi u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine aktivirani su danas, javila je agencija RIA Novosti, nakon izveštaja o prekidima struje u delovima teritorije koji su pod kontrolom Rusije. 

AMERIKA OTPISALA ZELENSKOG, HOĆE DA NAPRAVE VOJNU DRŽAVU Bliži mu se kraj, rekli mu "ćao"

14:45 - Volodimir Zelenski nije baš ushićen zbog glasina da bi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni mogao da se useli u predsedničku palatu.

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

PUTIN POTPISAO! Oružane snage Rusije dobijaju pojačanje

14:35 - Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o povećanju brojnosti Oružanih snaga Rusije za 137.000 vojnika, tako da će njihov ukupni broj biti 1.150.628 ljudi.

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

Nuklearna drama u Zaporožju: Aktivirani sistemi

14:05 - Bezbedonosni sistemi u nuklearnoj elektrani Zaporožje aktivirani su danas pošto je to postrojenje ostalo bez struje.

Kako navodi "Raša tudej", u regionu je na kratko prekinuto snadbevanje električnom energijom.

Prema prvim informacijama, nuklearna elektrana "prikačena" je na alternativni izvor energije.

 

Rusija priznala da je pogodila železničku stanicu u Čaplinama

13:45 - Rusko Ministarstvo odbrane priznalo je danas da su ruske snage izvele raketni napad na železničku stanicu u ukrajinskom gradu Čapline i uništile voz sa 200 ukrajinskih rezervista.

- Raketni sistem "Iskander" uništio je voz sa 200 ukrajinskih rezervista na železničkoj stanici Čaplino u Dnjepropetrovskoj oblasti - stoji u saopštenju Ministarstva.

 

Britanija nudi tehničku ekspertizu za obnovu Ukrajine

13:30 - Velika Britanija će pružiti tehničku ekspertizu Ukrajini u okviru novog paketa podrške i pomoći toj zemlji da obnovi infrastrukturu i saobraćajnu mrežu oštećenu tokom sukoba sa Rusijom.

Britanski eksperti će pomoći sa svojim tehničkim znanjem u obnovi aerodroma, pista i luka, prenosi Rojters.

Takođe će pomoći u obučavanju zaposlenih u vazduhoplovnom sektoru, rekao je danas britanski ministar saobraćaja Grent Šeps.


Lansiranje „Iskandera“

13:00 - 

 


 

Ministarstvo odbrane Rusije

12:30 - Rakete "Iskander" pogodile su voz na železničkoj stanici Čapljino u Dnjepropetrovskoj oblasti, tom prilikom ubijeno je više od 200 ukrajinskih vojnika i uništeno 10 jedinica vojne tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

Kako se navodi, ešalon sa ukrajinskim rezervistima i tehnikom kretao se u Donbas.

Kako se navodi u saopštenju, u napadu na vojni aerodrom u Dnjepropetrovsku uništena su tri aviona.

Pored toga, kako su saopštili u Ministarstvu odbrane, preciznim napadom u području Novog Buga, Nikolajevska oblast, uništen je komandni centar ukrajinske grupe "Kahovka".

"Ubijeno je 64 vojnika ukrajinske vojske i sedma jedinica vojne tehnike", navodi se u izveštaju.

Ruska avijacija pogodila je pet borbenih aviona na aerodromu u Mirgorodu, Poltavska oblast.

Ruske rakete su doletele i do Hmeljnicke oblasti - pogođen je pogon za remont oklopne tehnike, uključujući strane proizvodnje.

Kako se navodi u saopštenju, i u fabrici "Iskra" u Zaporožju pogođen je proizvodni pogon, gde se vršio remont radara.

 

Komesarka za ljudska prava UN pozvala Putina da obustavi napade na Ukrajinu

12:00 -  Mišel Bašele, šefica UN za ljudska prava pozvala je ruskog predsednika Vladimira Putina da zaustavi oružane napade na Ukrajinu, istakavši da se nuklearna elektrana Zaporožje mora demilitarizovati.

"Međunarodna zajednica mora insistirati na dokumentaciji da bi jednog dana mogla da dokaže ratne zločine", dodala je Bašeleova u govoru povodom završetka svog mandata.

 

Ukrajinci ponovo raketirali most Antonovski kod Hersona

11:10 - Ukrajinske trupe izvele su novi raketnI napada na most Antonovski preko Dnjepra kod Hersona, a ruski protivvazdušni sistem je delovao, izjavio danas zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je za RIA Novosti rekao da je napad odbijen i da je most ostao netaknut.

SAD razmatra mogućnost isporuke borbenih aviona

11:00 - SAD razmatraju mogućnost isporuke borbenih aviona Кijevu, ali konačna odluka još nije doneta, saopštio je na brifingu u Pentagonu zamenik američkog ministra odbrane za politička pitanja Кolin Кol.

Istovremeno, kako je Кol naglasio, „trenutni prioritet” Vašingtona je da „Ukrajinci mogu da koriste letelice koje sada imaju kako bi uticali na tok aktuelnog sukoba”.

„Što se tiče aviona u budućnosti, na primer, četvrte generacije, oni bi Ukrajini mogli biti isporučeni tek za nekoliko godina“, dodao je portparol Pentagona.

 

"TO JE BRUTALNA REALNOST" Berbok uspaničena: Ne znam da li je moguća pobeda u ovom ratu!

NUKLEARKA ZAPOROŽJE PONOVO RADI Ulica dobija naziv po jedinici

Tanjug

 

 

10:15 - Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok nije sigurna da li je moguće da Ukrajina pobedi u ovom ratu.

"Takva je brutalna realnost“, kazala je u intervjuu javnom servisu ZDF.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

FSB sprečio teroristički napad u Kalinjingradu

09:20 - Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) uhapsili su stanovnika Kalinjingrada pod sumnjom da je planirao teroristički napad na objekte Baltičke flote i aerodrom Hrabrovo, po instrukcijama ukrajinskog bataljona Azov, saopšteno je danas iz FSB.

U saopštenju se precizira da je reč o lokalnom stanovniku rođenom 1967. godine, državljaninu Rusije.

Kako se ističe, privedeni je priznao zločin i protiv njega je pokrenut krivični postupak za dela „priprema za teroristički akt" i „nezakonita proizvodnja oružja", prenosi RIA Novosti.

Dodaje se da je u njegovoj kući pronađena bomba domaće izrade sa oko pet kilograma TNT-a, kao i prepiska sa aktivnim pripadnicima Azova, propagandna literatura i simboli te organizacije.

 

Kijev: Rusi raketirali predgrađe Višgorod

08:30 - Šef regionalne vojne administracije u Kijevu Oleksij Kuleba saopštio je danas da su ruske snage izvele raketne napade na predgrađe glavnog grada Ukrajine, nakon što je javljeno da se u okolini čula serija eksplozija.

 

Strateška izviđačka bespilotna letelica „Global Hawk” ponovo leti iznad Crnog mora – sada nedaleko od obala Krima

08:00 - 

 

 

Skoro 60 članica UN u deklaraciji zahteva prekid rata u Ukrajini

07:15 - Nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održane sinoć, povodom šest meseci od početka rata u Ukrajini i Dana nezavisnosti te zemlje, 58 država usvojilo je zajedničku izjavu u kojoj zahtevaju hitan prekid neprijateljstava "iniciranih ruskom invazijom na Rusiju".

 

Eksplozije u Kijevskoj oblasti

07:00 - U Kijevskoj oblasti odjeknule su eksplozije tokom noći, objavio je na Telegramu Aleksij Kuleba, načelnik tog regiona.

"Postoje informacije o nekoliko eksplozija u jednom od naselja u Višgorodskom okrugu. Pribavljamo dodatne informacije. Hitne službe su na terenu", napisao je Kuleba.

Na mestu udara izbio je požar, kažu očevici.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading