RUSIJA I UKRAJINA RATUJU, AMERIKA I KINA OSTVARUJU SVOJE PLANOVE Srđa Trifković o kolapsu EU - Evropa pokazala da je spremna da naudi sebi kako bi se dodvorila transatlantskim gospodarima
Foto: Alo ilustracija

Kaže ovo istoričar i publicsta Srđa Trifković komentarišući stanje u Ukrajini šest meseci od izbijanja rata. On ocenjuje da je Amerika ovaj sukob uspešno iskoristila da jednim udarcem “ubije tri muve”.

Kako je istakao, proteklo vreme, međutim, pokazalo je i da se sama Rusija nije najbolje snašla, jer je u hodu menjala svoje ciljeve i strateške pravce delovanja.

- Menjali su se zadaci, od razoružavanja Ukrajine, preko denacifikacije, do zaokruživanja Luganske i Donjecke oblasti. Čitav rat je vođen na jedan čudan način. Neko će reći, pa NATO je naoružao Ukrajinu. Istina, ali Rusi su morali računati na tako nešto. Stoga čitavu ovu operaciju vidim kao neuspešnu, pogotovo jer je ona doprinela i sazrevanju političkog ukrajinstva. Napravljen je jedan gotovo trajni jaz između dva uistinu bratska i bliska naroda. Posle ovog nema ništa od onoga što je Aleksandar Dugin nazivao ruskim svetom - smatra Trifković.

Kako je istakao, da je Rusija izvela vojnu akciju “kako treba”, odnosno da je  završena za 30 ili 60 dana, danas bi bila “druga pesma”.

Ono što je još obeležilo ovaj period, prema mišljenju Trifkovića, jeste to što se pokazalo da je Evropa potpuno podlegla pod uticaj američkog diktata i to na jedan iznenađujuće brz i, kako ga je nazvao, “beskičmenjački način”. 

- Evropa je pokazala da je spremna da naudi sebi kako bi se dodvorila svojim transatlantskim gospodarima. Decenije priča o evropskoj nezavisnoj odbrambenoj i nezavisnoj politici pale su u vodu. Sada imamo “Okeaniju”, koju čine severnoamerički hegemon i evropski sateliti, koji su pri tom sateliti u daleko grubljem i bukvalnijem smislu nego što su to bile nekadašnje istočnoevropske zemlje u vreme Sovjetskog Saveza. SAD danas svoje evropske satelite drže u stanju potpune zavisnosti i poslušnosti nenasilnim sredstvima, što smo mogli videti i na samitu NATO-a u Madridu - kaže Trifković. 

I kao treću stvar, vrlo bitnu, a koja je produkt svega što se trenutno dešava u svijetu, Trifković izdvaja - potpunu deindustrijalizaciju Nemačke, ali i Italije.

- Amerika je koristeći rat u Ukrajini uspela uzdrmati temelje najjačih evropskih privreda. I to vrlo uspešno sprovode u delo. Zbog svega navedenog, hegemonisti u Vašingtonu danas zadovoljno trljaju ruke, baš kao i u Pekingu. Kina je najviše profitirala od ovog sukoba istoka i zapada - navodi Trifković.

Ono što ga posebno zabrinjava jeste činjenica da se stvara jedan jednoumni medijski sistem kontrole, o kojem su Gebels i Staljin mogli samo sanjati.   

- Znači, sve ovo je jedna sumorna slika. Bojim se da će ovaj rat potrajati i predstavljaće težak teret za Rusiju. Jedini način je, bar kako ja to vidim, da Kremlj odustane od termina specijalne vojne operacije. One se vode sedmicu ili dve, ne mesecima. Ovako, kako stvari stoje, Rusija rizikuje da od Ukrajine napravi svoju veliku rak-ranu, zbog koje bi mogla postati sila drugog reda - kaže Trifković.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading