(UKRAJINA UŽIVO) Ruski Uragan u noćnom zadatku, Nemci pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/Ilustracija A.V.

Borbe se nastavljaju, zabeleženi su raketni napadi na Dnjepropetrovsku oblast, Harkov, Nikopolj, region Odese.  Dejstvovala je i protivvazdušna odbrana Sevastopolja i oborila jedan dron.

Najveća evropska elektrana u Zaporožju od marta je pod kontrolom ruskih snaga. Međutim, ona se poslednjih nedelja našla pod vatrom, zbog čega je porastao strah od izbijanja nuklearne katastrofe.

Naslovne strane svestkih medija i dalje zaokuplja ubistvo novinarke Darje Dugine, ćerke filozofa Aleksandra Dugina.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) optužila je ukrajinske specijalne službe za ubistvo, dok savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak navodi da "ruska propaganda živi u izmišljenom svetu".

BLOG UŽIVO 

 

UKRAJINCI OTKRILI Samo dve članice EU odbile su da isporuče oružje Ukrajini

21.38 - Samo dve zemlje Evropske unije, Mađarska i Austrija, odbile su da pomognu Ukrajini oružjem usred trenutne ruske invazije punog razmera.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajina traži sprečavanje suda za ukrajinske ratne zarobljenike

21.05 - Ukrajina je podnela zahtev Evropskom sudu za ljudska prava u kojem traži da se preduzmu mere za sprečavanje suda za ukrajinske ratne zarobljenike, navodi se u zajedničkom savezu Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Sputnjik na Telegramu.

Ruski Uragan (Višecevni bacač raketa) (VIDEO)

20.50 - Ruski Uragan (Višecevni bacač raketa) u noćnom borbenom zadatku

 

 

Zelenski traži ultimatum za Rusiju

20.28 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je svetsku zajednicu da Rusiji postavi ultimatum kako bi ruska vojska napustila teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane.

- Rusija mora da se povuče sa teritorije nuklearke. U pitanju je opasnost po ceo svet. Zato moraju da se povuku. Prinudno. Neophodno je izvršiti pritisak na Rusiju i postaviti joj ultimatum u ime međunarodne zajednice - izjavio je Zelenski tokom brifinga na samitu Krimske platforme.

Govoreći o planiranoj misiji IAEA na stanici, Zelenski je istakao da je Kijev spreman da pristane na posetu stručnjaka samo preko teritorije koju kontroliše, zapretivši da ako IAEA dođe u Energodar preko Krima, onda „IAEA više neće doći kod nas“.

Zelenski o ubistvu Darje Dugine - "To nas uopšte ne zanima"

(UKRAJINA UŽIVO) Ruski Uragan u noćnom zadatku, Nemci pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

19.58 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da Kijev ne snosi odgovornost za ubistvo ruske novinarke Darje Dugine i da ga njena smrt ne zanima.

- To uopšte nije naša odgovornost. Ona nije državljanka naše zemlje i ne zanima nas. Takođe, nije se nalazila na teritoriji Ukrajine - rekao je Zelenski na pres konferenciji o rezultatima foruma ‘Krimska platforma’, koju je preko Jutjuba prenosio kabinet Zelenskog.

Nemci pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu

19.33 - Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke snažno preporučuje građanima te zemlje da napuste Ukrajinu i da se uzdrže od putovanja.

Turska stala na stranu Ukrajine

19.22 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje nezakonitu aneksiju Krima.

Celu vest pročitajte ovde.

Oklopnjaci za Kijev stižu iz Slovačke

18.58 - Slovačka će pokloniti Ukrajini 30 borbenih vozila pešadije BVP-1, koja su proizvedena u Čehoslovačkoj po licenci SSSR-a, objavio je bratislavski list Pravda, pozivajući se na republičko Ministarstvo odbrane.

TASS: Ukrajinci Himarsima gađali Popasnu

19.56 - Ukrajinske snage bezbednosti napale su grad Popasnu u LNR koristeći američki bacače raketa HIMARS, saopštilo je predstavništvo LNR.

Ukrajinka je nožem napala Ruskinju na Кipru (VIDEO)

18.21 - Incident se dogodio u Larnaki, nedaleko od lokalne crkve. 

 

 

Generalni sekretar NATO: Ukrajinu čeka teška zima!

(UKRAJINA UŽIVO) Ruski Uragan u noćnom zadatku, Nemci pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

17.57 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Ukrajinu čeka teška zima i podsetio na obećanje Alijanse da će Kijevu pružiti dugoročnu podršku.

Celu vest pročitajte ovde.

Šmigal: Ukrajina očekuje pomoć od još 12 do 16 milijardi dolara do kraja 2022

17.50 - Ukrajina očekuje dodatnih 12 do 16 milijardi dolara finansijske podrške od stranih partnera do kraja ove godine, kako bi joj se pomoglo da se izbori sa ruskom invazijom, izjavio je danas premijer Denis Šmigal.

Celu vest pročitajte ovde.

Kanada uvodi nove sankcije protiv ruskih zvaničnika

17.13 - Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je danas nove sankcije te zemlje protiv 62 pojedinca i jednog subjekta u oblasti odbrane.

"Danas najavljujemo uvođenje novih sankcija protiv još 62 pojedinca i jednog entiteta u sektoru odbrane", rekao je Trudo na međunarodnoj konferenciji o Krimu, preneo je Interfaks.

Kako je rekao Trudo, sankcije se odnose na ruske visoke zvaničnike, članove vlade, njihovih porodica kao i zvaničnike subjekata iz sektora odbrane koji su već pod sankcijama, preneo je Rojters.

Prema rečima kanadskog premijera, ove osobe umešane su u rusku specijalnu operaciju u Ukrajini.

Šolc obećao Ukrajini nastavak podrške

(UKRAJINA UŽIVO) Ruski Uragan u noćnom zadatku, Nemci pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergio Perez

 

 

16.43 - Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je danas Ukrajini nastavak podrške u ratu protiv Rusije.

"Međunarodna zajednica nikada neće prihvatiti rusku ilegalnu, imperijalističku aneksiju ukrajinske teritorije“, poručio je Šolc u video poruci na međunarodnoj konferenciji o Krimu.

On je kazao da su partneri Ukrajine jedinstveni.

"Mogu vas uveriti da Nemačka stoji čvrsto na strani Ukrajine, sve dok je toj zemlji bude potrebna naša podrška“, poručio je Šolc i istakao da će Nemačka sa svojim partnerima nastaviti sa primenom sankcija protiv Rusije i da će Ukrajinu pomoći finansijski, ali i oružjem.

Požari kod nuklearne elektrane Zaporožje

(UKRAJINA UŽIVO) Ruski Uragan u noćnom zadatku, Nemci pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

16.35 - U blizini nuklearne elektrane Zaporožje primećeni su požari - gore šuma i trava, prenosi Sputnjik na Telegramu.

Po podacima lokalnih vlasti, požari nisu izazvani ukrajinskim granatiranjem.

Dok prema blogeru Anatoliju Šariju uzork požara je izazvalo granatiranje militanata Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Duda: Krim je bio, ostaje i biće deo Ukrajine

16.03 - Poljski predsednik Andžej Duda ponudio je danas u Kijevu veću podršku Ukrajini i pozvao na, kako je rekao, okončanje ruske okupacije Krima.

Celu vest pročitajte ovde.

ZeIenski: Ponovna kontrola Ukrajine nad Krimom

15.30 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je danas da će ponovo uspostaviti ukrajinsku vlast nad Krimom, što je, kako kaže, potez za koji će pomoći ponovnom uspostavljanju "svetskog reda i zakona"

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Zelenski zapretio: "Ako nas na ovaj dan napadnete...!"

(UKRAJINA UŽIVO) Ruski Uragan u noćnom zadatku, Nemci pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

15.23 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi ruske snage mogle da pojačaju napade na Ukrajinu danas i sutra, kada Kijev obeležava Dan nezavisnosti, upozorivši Moskvu na snažan odgovor ukrajinskih snaga.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Mekgregor: Obaveštajne službe znaju da će Ukrajina izgubiti, vlasti su žrtvovale najbolje jedinice!

15.18 - Američke obaveštajne službe dobro znaju da je ukrajinska vojska na kraju snaga, ali u medije bacaju drugačije informacije, rekao je pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik američkog ministra odbrane

Celu vest počitajte ovde.

Lavrov osudio izraelske raketne napade na Siriju

(UKRAJINA UŽIVO) Ruski Uragan u noćnom zadatku, Nemci pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

14:40 -  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osudio je danas izraelske raketne napade na Siriju.

"Najoštrije smo osudili opasnu praksu izraelskih udara na sirijsku teritoriju", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sirijskim kolegom Fejsalom Mekdadom, preneo je Rojters.

Takođe je kazao da zahtevaju da Izrael poštuje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i, pre svega, poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Sirije.

 

Uništena zgrada administracije u Donjecku

14:20 - 

 

 

 

Tajvan poslao Ukrajini bespiltone letlice

14:00 - Prema poljskim medijima, 800 tajvanskih borbenih dronova Revolver 860, koje se nazivaju i "letećim minobacačima", isporučeno je ukrajinskim snagama.

Poljski tehnološki medij WP Tech izvestio je 18. avgusta da je 800 bespilotnih letelica Revolver 860 "donirano" ukrajinskoj vojsci. Dronovi su teški 42 kg i širina im je 1.35 m. Kada su napunjeni s osam minobacačkih granata od 60 mm, mogu da lete i do 20 kilometara i ostati u vazduhu od 20 do 40 minuta, piše Taiwan News.

 

Na Dan državne zastave Ruske Federacije, dobrovoljci su razvili ogromne trobojke u LNR

13:35 - 

 


 

 

 

Granatiranje Donjecka

 

 

 

 

Ostaci raketa S-300 koje su noću gađale Nikolajev

13:20 - Na snimku je raketa oborena.
 

 

 

 

Ukrajina: Mnogi civili napuštaju Kijev u strahu od ruskog napada

13:15 -  Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksandar Rodnjanski izjavio je danas za Bi-Bi-Si da mnogi civili napuštaju Kijev u strahu od ruskog napada na sutrašnji Dan nezavisnosti Ukrajine.

"Svakako se oseća zabrinutost u vazduhu", rekao je Rodnjanski.

Kako je rekao, ljudi reaguju na vesti, trude se da imaju planove za vanredne situacije, te ne žele da provode previše vremena u blizini centra, u blizini zgrade Vlade.

 

Rusko ministarstvo odbrane objavilo snimak noćnih dejstava MLRS Uragan na utvrđene položaje ukrajinskih snaga

12:40 - 

 

 

 

POKUŠAJ ATENTATA NA PUŠILINA! Pogođena zgrada administracije DNR, ima poginulih i ranjenih!

12:04 - Dopisnik Izvestija Aleksandar Safiulin saopštio je da su ukrajisnke snage granatirale zgradu administracije lidera DNR Denisa Pušilina.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Čavušoglu: Jedan broj zemalja NATO ne želi kraj rata u UKR

11:45 - Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da među državama Zapada i NATO-a postoje one koje ne žele da se sukob u Ukrajini završi.

Čavušoglu je rekao da ne želi da kaže koje su to zemlje, ali da to dobro zna generalni sekretar UN.

"Postoje zemlje na Zapadu koje žele da se rat nastavi, među kojima su i države članice NATO. Ne mislim samo na SAD, mislim na zemlje članice NATO", rekao je Čavušoglu u intervjuu za TV kanal Haber Global, a prenosi agencija TAS S.

 

Zgrada u centru Donjecka pogođena ukrajinskim granatiranjem 

11:00 - Navodni snimci postavljeni na društvene mreže pokazuju posledice napada.

 

 


Eksplozije u Sevastopolju

10:30 - Ruski guverner Sevastopolja na Krimu danas je kazao da je u blizini grada aktiviran sistem protivvazdušne odbrane, nakon što su ruski mediji objavili da su se u gradu čule eksplozije.

Guverner Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu da je jedan objekat oboren. Poluostrvo Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014., potresao je niz eksplozija u poslednje dve nedelje.

 

 

HITNA EVAKUACIJA AMERIKANACA Ambasada SAD pozvala svoje građane da odmah napuste Ukrajinu!

10:00 - Američka ambasada u Kijevu pozvala je građane SAD da napuste Ukrajinu, navodeći da Stejt department ima informaciju da Rusija planira da u narednim danima pokrene napade na civilnu infrastrukturu i vladine objekte u Ukrajini.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Predsednik Poljske stigao u Kijev na razgovore sa Zelenskim

09:30 - Poljski predsednik Andžej Duda doputovao je danas u Kijev na razgovore sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o daljoj podršci Ukrajini, koja uključuje i vojnu pomoć zemlji koju je napala Rusija, izjavio je šef njegovog kabineta Pavel Šrot.

"Poseta uključuje sastanak sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i razgovore o vojnoj pomoći i podršci Ukrajine u ekonomskom, humanitarnom i političkom smislu", rekao je Šrot novinarima, prenosi Rojters.

 

Terehov: Ruske snage granatirale Harkov, nema povređenih

09:11 - Ruske snage jutros su granatirale Harkov, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Naveo je da je pogođena privatna kuća i da, prema dosadašnjim informacijama, nema povređenih, prenosi Unian.

 

Savetnik Zelenskog traži još sistema HIMARS-a

09:01 - Cena postizanja pariteta vatre i uništenja logistike ruske vojske je "manja od jahte ruskog oligarha", rekao je viši savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Mihail Podoljak je sugerisao da bi bilo potrebno 50 sistema dugog dometa HIMARS koje su isporučile SAD, po ceni od oko 200 miliona dolara, da bi se "potpuno promenio tok rata".

 

 

 

Ukrajinski poljoprivredni izvoz prepolovljen od početka rata

09:00 -  Izvoz ključnih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda opao je za skoro polovinu od početka ruskog napada u februaru ove godine u odnosu na isti period 2021, jer su zbog borbi luke bile blokirane, a ogromne količine useva su ostale nepožnjevene ili uništene.

Poljoprivredni izvoz Ukrajine je pao između 24. februara i 15. avgusta ove godine na 10 miliona tona sa oko 19,5 miliona tona u istom periodu prošle godine, pokazali su podaci Ministarstva poljoprivrede objavljeni kasno sinoć, prenosi Rojters.

 

Izveštaj DNR

08:30 - Ukrajinske snage su tokom jučerašnjeg dana ispalile više od 130 granata iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi sedam naselja DNR. U granatiranju su poginule dve osobe, a dve su ranjene.

Oštećeno je pet zgrada i jedan civilni objekat.

U borbama protiv ukrajinskih snaga poginulo je sedam pripadnika DNR, a deset je ranjeno, dodaje se u saopštenju.

 

Erdogan o sastanku Zelenskog i Putina

(UKRAJINA UŽIVO) Ruski Uragan u noćnom zadatku, Nemci pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu (FOTO/VIDEO)

Alo! Ilustracija /J.V.

 

 

07:45 - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se nada da će se predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Vladimir Zelenski „uskoro“ sastati u Turskoj.

- Želimo da organizujemo sastanak Putina i Zelenskog u našoj zemlji u bliskoj budućnosti - rekao je Erdogan.

 

Amerika: Rusija sprema napad na civilnu infrastrukturu u Ukrajini

07:15 - SAD imaju obaveštajne podatke da Rusija uskoro planira nove napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte, saopštio je Rojtersu jedan zvaničnik američke administracije.

"Imamo informacije da Rusija pojačava pripreme i da će u narednim danima pokrenuti napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte. S obzirom na ruske rezultate u Ukrajini, zabrinuti smo zbog kontinuirane pretnje koju ruski udari predstavljaju za civile i civilnu infrastrukturu", rekao je u ponedeljak ovaj zvaničnik pod uslovom anonimnosti.

 

Prvi dokument o garancijama bezbednosti za UKR krajem avgusta

07:00 - Prvi dokument o međunarodnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu mogao bi da se pojavi 29. ili 30. avgusta, saopštio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

On je, posle sastanka sa savetnicima predsednika Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Mađarske, rekao da su za Ukrajinu garancije bezbednosti veoma važno pitanje i da je rad na tom dokumentu u toku, prenosi Unian.

Dodao je da je upoznat sa tekstom i da će to biti veoma jak dokument.

Tokom pregovora Rusije i Ukrajine 29. marta u Istanbulu, ukrajinska strana je predložila da bude potpisan međunarodni ugovor o novom sistemu garancija bezbednosti za tu zemlju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading