Ukrajinski bezbednjak pronađen mrtav s prostrelnom ranom; Snimljen napad na aerodrom u Sevastopolju (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da je sa najnovijim paketom pomoći od 775 miliona dolara, Amerika do sada vojno pomogla Ukrajini sa 10,6 milijardi dolara, saopštio je Stejt department.

Sistem PVO oborio je dron direktno iznad sedišta Crnomorske flote, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

Zbog napada u oblasti oko Zaporoške nuklearne elektrane, rađena je vanredna zaštita na jednom od energetskih blokova, a jedan od tri pogonska bloka je isključen. Rizici od curenja vodonika i radioaktivnog prskanja ostaju, a velika je i opasnost od požara, obaveštavaju stručnjaci "Energoaroma".

Moskva će adekvatno odgovoriti na proterivanje i proglašenje personom non grata ruskog diplomate u Rumuniji, jer je to izvršeno pod izmišljenim izgovorima, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

U gradu Kupjansk, u Harkovskoj oblasti, izdato je prvih deset ruskih pasoša lokalnim stanovnicima, prenosi RIA Novosti.

Oko 40.000 ljudi, uključujući 6.000 dece, danas je evakuisano u Rusiju iz opasnih regiona Ukrajine i Donbasa. Ovo je u subotu saopštio načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije Mihail Mizincev.

 

BLOG UŽIVO za 179. dan je završen

Velika Britanija se sprema za potencijalni sukob s Rusijom?

23:55 - Najviše rangirani britanski oficir specijalista (zastavnik) Pol Karni rekao je da britanske trupe moraju biti spremne da se bore protiv Rusije i da treba da pripreme svoje porodice za mogućnost „produženog“ raspoređivanja.

Njegov savet dolazi nakon što je novi šef britanskog Generalštaba rekao da britanske snage moraju da budu sposobne da „pobede Rusiju u borbi“.

Ceo tekst čitajte OVDE.

Zvanična Ukrajina o smrti Darje Duginove

23:31 - Nakon što je podmetnuta bomba ubila ćerku ideologa Kremlja Aleksandra Dugina, oglasila se Ukrajina na navode da su oni glavni krivci.

Denis Pušilin, proruski lider Donjecka koji krivi Ukrajinu za ovaj incident, rekao je na Telegramu da će Darija Dugina ostati upamćena kao "prava ruska devojka“.

S druge strane, posmatrači u Ukrajini smatraju da njene snage trenutno nisu sposobne da izvedu takav napad. Visoki ukrajinski zvaničnik odbacio je optužbe o umešanosti Ukrajine u incident, preneo je BBC.

"Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim jer mi nismo zločinačka država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država“, rekao je Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika.

Putin: Vodićemo politiku koja odgovara našim interesima

23:03 - Rusija će, kao moćna i nezavisna sila na svetskoj sceni voditi samo onu politiku koja odgovara njenim fundamentalnim interesima, poručio je večeras ruski predsednik Vladimir Putin u obracćanju povodom Dana državne zastave.

On je istakao da je želja da se živi po sopstvenoj volji, ne dozvoljavajucći spoljni diktat, deo genetskog koda Rusa, prenose RIA Novosti.

Bez sastanka Putina i Zelenskog

22:40 - Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama u Ženevi Genadij Gatilov izjavio je da ne postoji „praktična platforma“ za održavanje sastanka ruskog i ukrajinskog lidera Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

Prema njegovim rečima, dugotrajnost sukoba u Ukrajini, zbog zapadnih isporuka oružja, ozbiljno će otežati potragu za njegovim diplomatskim rešenjem.

Naselje Peski deminirano

22:15 - Predsednik Čečenije, Ramzan Kadirov, saopštio je na svom Telegram kanalu da je naselje Peski očišćeno od ukrajinskih snaga i minsko-eksplozivnih sredstava.

Granatirano osam naselja u DNR

21:45 - U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 200 granata iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 milimetra, kao i iz minobacača kaliba 120 milimetra, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Ukrajinski bezbednjak pronađen mrtav

21:01 - Regionalni šef ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Oleksandr Nakonečni pronađen je mrtav u oblasti Kirovograda u centralnoj Ukrajini.

Na njegovom telu otkrivena je prostrelna rana, prenose ukrajinski izvori.

 

 

Šojgu: Istom merom

20:40 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će Rusija istom merom odgovoriti na planove EU da obustavi izdavanje turističkih viza ruskim državljanima i prestane sa izdavanjem viza evropskim turistima.

Ukrajinski bezbednjak pronađen mrtav s prostrelnom ranom; Snimljen napad na aerodrom u Sevastopolju (FOTO/VIDEO)

EPA

 

„Ono što vidimo je jasna manifestacija nacističke politike, pošto visoki evropski zvaničnici zagovaraju rusofobičnu ideju o sprečavanju svih ruskih građana da uđu u zemlje EU“, rekao je Šojgu, a prenosi nemačka novinska agencija.

Ruski izvori: Novi napad na Sevastopolj

20:04 - Oružane snage Ukrajine pokušale su da izvedu napad na aerodrom Belbek u Sevastopolju, sistem PVO je presreo ciljeve, saopštio je guverner grada Mihail Razvožajev.

Razvožajev je rekao da „ukrorajh tradicionalno pokušava da diže paniku“ među građanima Sevastopolja i dodao da je aktivirana protivvazdušna odbrana.

 

Rusi prikazali zaplenjeno naoružanje

19:45 - Vojnici ruske vojske grupe „O“ su pokazali oružje i municiju zaplenjenu od ukrajinskih boraca

Ovoga puta u pitanju su nemačke ručne bombe DM-51, američke M-67 i pogonska punjenja iz haubice M-777.

 

 

"Pobuna legije stranaca"

19:13 - Kijevski "Indipendent" u broju od subote izveštava o pobuni u legiji stranaca koja se bori na strani zvaničnog Kijeva a kao razlog zašto je slučaj završio na stranicama štampe navodi se da niko od odgovornih, pa ni sam predsednik Vladimir Zelenski, nije reagovao na zločine i samovolju komandanta legije Saše Kučinskog zvanog Broda.

Džonson, Bajden i Šolc: Obezbediti nukelarke u Ukrajini

18:30 - Britanski premijer Boris Džonson, i lideri SAD i Nemačke, Džozef Bajden i Olaf Šolc, istakili su u telefonskom razgovoru značaj osiguranja bezbednosti nuklearnih postrojenja u Ukrajini, saopšteno je danas iz Džonsonovog kabineta.

"Premijer Džonson, predsednk SAD Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc istakli su značaj osiguranja bezbednosti nuklearnih postrojenja i pozdravili nedavne razgovore o mogućnosti posete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nulearki u Zaporožju", navodi se u saopštenju.

Šojgu o upotrebi "Kinžala"

18:01 - Rusija je ispalila hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) tri puta tokom, kako ih Moskva naziva, "posebne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Rakete Kinžal deo su niza novog hipersoničnog oružja koje je predsednik Vladimir Putin predstavio 2018. u govoru u kojem je rekao da mogu da pogode gotovo svaku tačku na svetu i da izbegnu protivraketni štit koji je izgradio SAD.

DNR: Ukrajinska vojska granatirala Makejevku, Zajcevo i Donjeck

17:40 - Ukrajinska vojska je granatirala Zajcevo, Makejevku i Petrovski rejon Donjecka ispalivši tri granate kalibra 155 milimetara, šest granata kalibra 152 milimetra i deset mina kalibra 120 milimetara, izjavilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida režima vatre.

Šolc razgovarao sa Putinom

17:17 - Nemački kancelar je naveo da je razgovarao sa predsednikom Rusije kao i mnogi drugi.

„Po jednoj temi sam veoma jasno rekao Putinu, što i Vi takođe znate, da pitanje članstva Ukrajine u NATO-u nije u agendi“, podvukao je Šolc.

Napomenuo je da nakon razgovora sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim ima utisak da je mogao da postoji put koji bi rešio zabrinutost koja bi mogla da nastane u vezi sa hipotetičkim članstvom u NATO-u.

Kadirov: "Peski su oslobođeni"

16:46 - Šef Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je u svom Telegram kanalu o čišćenju naselja Peski kod Donjecka.

- Peski su oslobođeni! Naselje kod Donjecka, gde su se nalazili ukrajinski osvajači, očišćeno je od banderovskih formacija, sada su ga zauzele savezničke trupe.

Šef Čečenije je napomenuo da je nakon oslobađanja bilo kog naselja potrebno vreme za traženje skrovišta i uklanjanje mina, nakon čega će stanovnici sela moći mirno da se kreću ulicama i da povrate miran život.

Uhapšen bivši ukrajinski oficir osumnjičen za špijunažu

16:20 - Pripadnici bezbednosnih snaga uhapsili su bivšeg oficira ukrajinske vojske osumnjičenog za sabotažu u Melitopolju u regionu Zaporožja, saopštile su danas gradske vlasti.

- Pripadnici bezbednosnih snaga uhapsili su osumnjičenog za sabotažu. Bivši ukrajinski oficir pratio je kretanje ruske vojske na pisti. U njegovoj kući je pronađeno oružje, komponente za pripremu eksploziva i simboli ukrajinskih snaga - navodi se u saopštenju.

U regionu Zaporožja lokalne vlasti često pronalaze osumnjičene za špijunažu, podseća ruska novinska agencija TASS.

Rogov: Situacija u nuklearki Zaporožje pod kontrolom

15:58 - Situacija u nuklearki Zaporožje je pod kontrolom i danas nije bilo ukrajinskih artiljerijskih udara, saopštio je Vladimir Rogov, član glavnog saveta Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti.
 

Stanovnici Nikolajeva pozvani da potraže sklonište, odjekuju eksplozije

15.21 - Stanovnici južne ukrajinske regije Nikolajeva pozvani su da potraže sklonište nakon što su u tom području odjeknule eksplozije. Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Sjenkevič rekao je da su ruske snage počele gađati grad projektilima S-300 oko 1 sat ujutro.

"Oštećeni su građevinski strojevi, gađana je periferija grada. Nema žrtava", rekao je putem Telegrama.

Visoki zvaničnik ukrajinske SBU pronađen mrtav

Regionalni šef ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Oleksandr Nakonečni pronađen je mrtav u oblasti Kirovograda u centralnoj Ukrajini.

Celu vest pročitajte ovde.

Snimak udara raketa „Кalibr“

14.42 - Snimak udara raketa „Кalibr“ na skladište sa projektilima za američki sistem „Himars“

Кijevske vlasti zabranile su sve masovne događaje

14.36 - Кijevske vlasti zabranile su sve masovne događaje u gradu od 22. do 25. avgusta.

Prema pisanju ukrajinskih medija, odgovarajući nalog je dao načelnik kijevske gradske vojne uprave Nikolaj Žirnov. Zabrana se odnosi i na održavanje skupova, mitinga, kao i na sve akcije povezane sa velikim brojem ljudi, prenosi Sputnjuk.

 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je gubitke ukrajinske vojske

13.59 - Skladište municije, skladište nafte i oklopna tehnika - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je gubitke ukrajinske vojske u protekla 24 časa, prenose domaći mediji.

- Raketama "Kalibar" uništeno je skladište municije sa raketama za američke višecevne sisteme "Himars" i zapadne protivvazdušne komplekse u Odeskoj oblasti;

- Dve američke haubice M777 uništene su na borbenim položajima u blizini naselja Knjaževka u Hersonskoj oblasti;

- U vazdušnom napadu uništeno je skladište nafte ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti sa više od 100 tona dizel-goriva;

- U borbama u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti ukrajinska vojska je izgubila više od 100 osoba i sedam jedinica oklopne tehnike;

- U Novomihajlovki u DNR ukrajinska vojska je izgubila više od 30 osoba, jedan tenk i pet oklopnih vozila.

- Uništeno je šest komandnih centara ukrajinske vojske.

Zelenski upozorio Ukrajince

Ukrajinski bezbednjak pronađen mrtav s prostrelnom ranom; Snimljen napad na aerodrom u Sevastopolju (FOTO/VIDEO)

EPA/SERGEY DOLZHENKO

 

 

12.44 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da budu posebno oprezni naredne nedelje, dok se pripremaju za proslavu Dana nezavisnosti.

U video obraćanju kasno sinoć, Zelenski je rekao da Ukrajinci ne smeju da dozvole Rusiji da "širi malodušnost i strah" među njima, preneo je Gardijan.

Ukrajina u sredu, 24. avgusta, obeležava Dan nezavisnosti, a taj datum označava i punih šest meseci od početka ruskog napada.

Šojgu: "Raketa je upotrebljena"

Ukrajinski bezbednjak pronađen mrtav s prostrelnom ranom; Snimljen napad na aerodrom u Sevastopolju (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

12.40 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da su Oružane snage Rusije tri puta koristile hipersoničnu raketu "kindžal" tokom specijalne operacije u Ukrajini. "Raketa je tri puta upotrebljena tokom specijalne vojne operacije", rekao je Šojgu u intervjuu za TV kanal "Rusija-1", preneo je Interfaks.

Prema njegovim rečima, "kindžal" je tri puta pokazao svoje briljantne karakteristike, koje nema nijedna slična raketa na svetu.

"Niko još nema takvu raketu: i hipersoničnu, i s takvom brzinom, i s takvim prodornim mogućnostima. Nemoguće je pronaći je i presresti", kazao je Šojgu, preneo je Sputnjik.

Sistemi „Grad“ u akciji

12.16 - Artiljerijske jedinice Narodne milicije DNR uništavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke.

 

Produžen policijski čas u Harkovu

12.10 - Policijski sat u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, biće produžen za celi dan u sredu, rekao je regionalni guverner Oleh Synehub.

Policijski sat obično traje od 22 do 6 ujutro u severoistočnom gradu, koji je redovno pogađan ruskim granatiranjem.

"Ostanite kod kuće i slušajte upozorenja!", Synehub je napisao stanovnicima putem Telegrama.

Donbas: Poslednje vesti sa fronta

11.50 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su ukrajinske trupe, pod pritiskom ruskih trupa, prinuđene da se povuku u području Blagodatnog (kod Nikolajeva) i Njujorka. Borbe se vode na teritoriji ova dva naselja. Deo Blagodatnog su već zauzele ruske snage.

Ukrajinska vojska rano jutros granatirala je Gorlovku iz artiljerijskog oruđa, zapadne proizvodnje, saopštili su u DNR.

Tokom noći ruska vojska je granatirala vojne ciljeve u Harkovu i Nikolajevu.

1.000 stranih dronova će uništavati oružje koje šalje Zapad Kijevu

Ukrajinski bezbednjak pronađen mrtav s prostrelnom ranom; Snimljen napad na aerodrom u Sevastopolju (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

11.30 - Rusija i Iran imaju veoma različite prioritete u vojnoj izgradnji, i zato se odlično dopunjuju. Zapad to odlično razume, ali više ne može da zaustavi započetu saradnju.

Celu vest pročitajte ovde.

Velika zastava Rusije podignuta u Hersonu

10.51 - Javne organizacije Hersona podigle su zastavu Ruske Federacije veličine 4x6 metara na Hersonskoj TV kuli - najvišoj tački u gradu, javlja dopisnik RIA Novosti.

Akcija je, prema rečima njenih organizatora, tempirana da se poklopi sa Danom ruske zastave, dok je danas podignuti transparent najveća trobojka na oslobođenim teritorijama.

 

 

"Kijev Indipendent" otkriva trulež u ukrajinskoj vojsci

10.40 - Kijevski "Indipendent" u broju od subote izveštava o pobuni u legiji stranaca koja se bori na strani zvaničnog Kijeva a kao razlog zašto je slučaj završio na stranicama štampe navodi se da niko od odgovrnih, pa ni sam predsednik Vladimir Zelenski, nije reagovao na zločine i samovolju komandanta legije Saše Kučinskog zvanog Broda.

Celu vest pročitajte ovde.

Rogov saopštio: Kijev može da upotrebi bakteriološko oružje

10.10 - Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vlaidmir Rogov saopštio je da kijevski režim može da upotrebi bakteriološko oružje na teritoriji koji je Rusija oslobodila.
Kako je naveo, uzimajući u obzir broj biolaboratorija koje se nalaze u Ukrajini, a koje za sada ostaju pod kontrolom Amerikanaca, Kijev može krenuti na različite vrste provokacija.

Šojgu: Izolovati Rusiju je praktički nemoguće 

09.40 - Izolovat Rusiju je praktički nemoguće – saopštio je Sergej Kužugetovič Šojgu ministar odbrane Ruske Federacije.

Mnogi su se, prema njegovim rečima, nadali da će SVO nekako uticati na broj učesnika foruma Armija-2022 i obim nabavke ruskog naoružanja. „Reći ću vam da su prijatelji ostali prijatelji. Na njih nije uticao ovaj snažan pritisak sa svih strana“, rekao je šef ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Sputnjik.

Državna duma: Napad ukrajinskih bespilotnih letelica na Krim „agonija kijevskog režima“

09.03 - Deputat Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet nazvao je napad ukrajinskih dronova na Krim „agonijom kijevskog režima“.

Ukrajinski dron koji je u subotu ujutro napao štab Crnomorske flote oborio je stub PVO, pao je na krov i zapalio se. Osim toga, sistem PVO je radio i na zapadnom Krimu. 

- Napad dronom na Krim je agonija kijevskog režima, imitacija aktivnosti i želja da se zapadni kustosi uvere u svoju borbenu sposobnost. Situacija na poluostrvu je pod kontrolom vlasti i oružanih snaga. Dronovi ne predstavljaju nikakvu pretnju, prema preliminarnim informacijama - rekao je Šeremet za RIA Novosti.

 

Nastavlja se izvoz žita iz Ukrajine

Ukrajinski bezbednjak pronađen mrtav s prostrelnom ranom; Snimljen napad na aerodrom u Sevastopolju (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

08.34 - Nastavlja se izvoz žita iz Ukrajine, javilo je Ministarstvo odbrane Turske. Saopšteno je da su 4 broda sa poljoprivrednim proizvodima napustila ukrajinske luke sa ukupno 33,3 hiljade tona hrane, prenosi Russkaya Vesna Z na Telegramu.

Ukrajina: Ruska PVO dobro reagovala

08.10 - "Moramo da odbacimo sve iluzije - ruska PVO je dobro reagovala, oborila je sve projektile i juče i danas. Dakle, sve brojne eksplozije i požari su oboreni projektili. Nismo pogodili ništa značajno ni juče ni danas, nažalost", rekao je savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

Na Krimu predvideli intenziviranje vojnih provokacija Kijeva uz odobrenje SAD

08.05 - Sjedinjene Američke Države planiraju da legalizuju nagomilavanje provokacija ukrajinskih nacionalista na Krimu, izjavio je Georgij Muradov, stalni predstavnik Republike pri predsedniku Rusije, zamenik premijera krimske vlade.

Kijev planira da održi onlajn drugi međunarodni samit takozvane „Krimske platforme“ 23. avgusta. U njemu će učestvovati desetine zemalja i međunarodnih organizacija. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je svoje učešće.

- Vašington i Kijev računaju na stvaranje nove tačke eskalacije u ratu između NATO-a i Rusije. Upravo zbog toga generalni sekretar bloka Stoltenberg aktivno tera svoje štićenike na sastanak tzv. platforme za deokupaciju Krima NATO bičem - rekao je Muradov za RIA Novosti.

Generalštab Ukrajine: Pod pritiskom smo ruskih snaga

07.30 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su ukrajinske trupe, pod pritiskom ruskih trupa, prinuđene da se povuku u području Blagodatnog (kod Nikolajeva) i Njujorka. Borbe se vode na teritoriji ova dva naselja. Deo Blagodatnog su već zauzele ruske snage.

Ukrajinske trupe napale su Gorlovku iz NATO topova

07.00 - Ukrajinske trupe su rano ujutro gađale Gorlovku artiljerijom NATO kalibra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine na pravcu: 04.35 – naselje Novgorodskoje – naselje Gorlovka: ispaljeno je šest granata kalibra 155 mm - objavljeno je u saopštenju. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading