HRVATU PRETI SMRTNA KAZNA! Rusi izveli zarobljenike u zavojima pred sud, objavljena prepiska ročišta! (FOTO)
Tanjug/Ap

Prebega i još četvoricu stranih državljana - sud tereti da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani. Trojici - Prebegu, Šveđaninu Matijasu Gustavsonu i Britancu Džinu Hardingu - preti smrtna kazna. Optuženi su i da su obučavali za terorističke aktivnosti.

Svi osim Britanca - izvedeni su pred sud. Izjasnili su se da nisu krivi. Iduće ročište trebalo bi biti održano početkom oktobra.

- Jesu li vam poznati ovi ljudi koji su sada ovde s vama, upitan je Prebeg.

Tanjug/Ap

 

- Ne. Služio sam u Prvom bataljonu mornaričke pešadije 36. brigade. Ja sam mornar, odgovorio je.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega.

- Službeni Zagreb odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskim poslova Hrvatske ranije ovoga meseca.

Tanjug/Ap

 

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom porodicom.

- Mi smo reagovali neki dan, kao što ste videli, MVP odmah je reagovalo, više puta su poslate poruke, dakle, mi smatramo da su takva vrsta suđenja apsolutno neprihvatljiva, međutim, on se našao u toj situaciji u kojoj se našao i dalje ćemo pratiti i boriti se za njega, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Najnovije vesti iz Ukrajine pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Komentari (1)

Loading