NOVE LETELICE STIŽU U UKRAJINU Amerika otkrila ko Rusima prodaje naoružanje
Foto: Youtube/Printscreen

Sjedinjene Države veruju da Rusi već nekoliko nedelja treniraju sa iranskim dronovima koje će uvesti u rat u Ukrajini, piše CNN i dodaje da je to najnoviji pokazatelj da Moskva namerava da kupiti iranske bespilotne letelice i koristiti ih u Ukrajini.

"Proteklih nekoliko nedelja, ruski zvaničnici su trenirali u Iranu u okviru dogovora o transferu iranskih bespilotnih letelica Rusiji", rekao je neimenovani američki zvaničnik CNN-u.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prošlog meseca poručio je da nema komentara na pitanje o dronovima. CNN je prošlog meseca - pozivajući se na podatke Džejka Salivena, savetnika za nacionalnu bezbednost SAD - preneo da je ruska delegacija posetila vazduhoplovnu bazu u centralnom Iranu najmanje dva puta u mesec dana kako bi proučila vojne dronove.

Iran je Rusiji u junu prikazao svoje dronove Šahed-129 i Šahed-191 u bazi Kašan, južno od Teherana. Oba modela mogu da nose rakete sa preciznim navođenjem. Salivan je u julu rekao da Vašington veruje da će Iran prodati Rusiji stotine dronova koje će Moskva moći da koristi u ratu u Ukrajini.

Ukrajinska vojska koristi dronove turske proizvodnje Bajraktar za uništavanje ruskih komandnih položaja, tenkova i raketnih sistema zemlja-vazduh. Rusi su do sada koristili Orlan-10 iz domaće proizvodnje za izviđačke letove i elektronsko ratovanje. Međutim, CNN piše da se Rusi muče sa dopunom ispražnjenih skladišta pa su se zato, veruju američke vlasti, okrenuli Iranu. Sve snažnije veze između Irana i Rusije su primer zašto SAD ne sme da napusti Bliski istok, kažu izvori za CNN.

MINISTAR OTKRIO ŠTA SE DESILO NA KRIMU Evo kako je došlo do eksplozije na aerodromu - Alo.rs

I Ukrajina pokušava da pojača svoje redove dronovima. Kijev traži od SAD-a više snažnih dronova, poput drona Grej igl, međutim Pentagon za sada to odlaže jer strahuje da bi Moskva to videla kao provokaciju, što bi dovelo do eskalacije sukoba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading