RAT UŽIVO DAN 163.  PUTIN POTPISAO UKAZ Ukrajinska vojska u povlačenju  (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Danas je već sto šezdeset treći dan rata u Ukrajini. Vojna operacija Rusije koja je počela 24. februara, nastavlja se širom Ukrajine, a kraj joj se ne vidi, niti se pregovori više uopšte pominju kao opcija za okončanje ratnih dejstava. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi. Amnesti internešnal tvrdi da su ukrajinske snage ugrozile civile. Proruske vlasti saopštavaju da je ruska vojska zauzela stratešku tačku u blizini Donjecka, selo Peski.

Međunarodna zajednica ne može okončati rat u Ukrajini ignorisanjem Moskve, ocenio je bliski saradnik turskog predsednika Fahretin Altun.

Novi paket pomoći SAD Ukrajini milijardu dolara

22.48 -  Očekuje se da će sledeći paket bezbednosne pomoći Bajdenove administracije Ukrajini iznositi milijardu dolara, jedan od najvećih do sada i uključivati municiju za oružje dugog dometa i oklopna medicinska transportna vozila, izjavila su danas tri izvora koja imaju saznanja o tome.

Paket bi trebalo da bude objavljen već u ponedeljak, naveli su neimenovani izvori za Rojters.

Ukrajinska vojska zauzela dom kulture u selu Iverskoje u DNR

22.15 - Borci ukrajinske vojske i teritorijalne odbrane smestili su se u Dom kulture u selu Iverskoje (DNR), saopštio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Saldo hospitalizovan

21.38 - Šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saldo je hospitalizovan nakon medicinskog pregleda. Menjaće ga Sergej Jelisejev.

Selo Peski

21.37 - Ruska vojska oslobodila je stratešku tačku, selo Peski, u blizini Donjecka, saopštile su vlasti DNR. Ono se smatra jednim od najutvrđenijih ukrajinskih pozicija u Donbasu.

 

 

Selo Klimovo

21.36 - Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da je ukrajinska raketa „Točka U“ pogodila objekat u selo Klimovo.

Rusija uvodi zabranu ulaska za 62 državljana Kanade

21.06 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je uvelo zabranu ulaska na teritoriju Rusije za 62 kanadska državljana kao odgovor na antiruske sankcije vlasti ove zemlje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Deo gasa biće plaćan u rubljama

20.34 - Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se danas da deo plaćanja za ruski gas bude u rubljama, javio je Interfaks, pozivajući se na zamenika ruskog premijera Aleksandra Novaka.

Tokom četvorosatnog sastanka u crnomorskom letovalištu Sočiju dvojica lidera su se dogovorila i da unaprede saradnju u oblasti transporta, poljoprivrede i građevinske industrije, preneo je TASS.

 

Susret Putina i Erdogana

20.20

 

 

Visocki: Ukrajina se nada da će povećati isporuke žita

19.20 - Ukrajina bi mogla da počne da izvozi žito ovogodišnjeg roda iz svojih luka u septembru, što je predviđeno je sporazumom postignutim uz posredovanje Turske i UN, izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visocki.

 

UKRAJINSKA VOJSKA GAĐALA NUKLEARKU Zaporožje u plamenu

19.05 - Ukrajinska vojska pucala je iz artiljerije na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje, tokom smene radnika, prenose RIA Novosti pozivajući se na gradske vlasti Enerdogara, koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajina trenutno

18.40 

 

 

Putin nakon sastanka sa Erdoganom

18.38 - Putin je zahvalio Erdoganu na ulozi Turske u pomoći u organizovanju isporuke žita iz Ukrajine.

Isporuke su već počele, želim da vam se zahvalim i na tome i na činjenici da je istovremeno doneta i prateća odluka o nesmetanim isporukama ruske hrane i đubriva na svetska tržišta“, rekao je Putin.

Ukrajinska vojska granatirala je teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje

18.04 - Kako navode, napad se dogodio u 15 časova po lokalnom vremenu, a izveden je iz artiljerijskih baterija.
Tom prilikom oštećena su dva dalekovoda i izbio je požar, međutim, nijedan radnik nije stradao - saopštile su vlasti grada Energodara

Američki desantni brod doplovio u Estoniju

17.26 - Američki desantni brod Ju-es-es „Ganston hol“ doplovio je u Estoniju, saopštila je pres služba odbrambenih snaga te bivše sovjetske države, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi u saopštenju, na brodu se nalazi oko 2.000 američkih mornara i marinaca i oni će održati vojne vežbe u severnom delu Baltičkog mora u periodu od 8. do 19. avgusta.

 

Putin potpisao novi ukaz

17.25 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o primeni posebnih ekonomskih mera u oblasti finansija, goriva i energetike zbog neprijateljskih postupaka nekih stranih zemalja i međunarodnih organizacija.

Prema informacijama, ukazom se do 31. decembra 2022. godine zabranjuje se čitav niz transakcija uz učešće stranaca iz neprijateljskih zemalja u brojnim ruskim kompanijama i projektima.

Još tri broda sa žitaricama krenula iz Ukrajine

16.57 - Još tri broda sa preko 58.000 tona kukuruza krenula su iz Odese i Černomorska za Irsku, Britaniju i Karasu u Turskoj, potvrdilo je tursko Ministarstvo odbrane.

U Istanbulu će se obaviti inspekcija brodova pod zastavom Paname i Turske pre nego što budu propušteni na odredišta.

Odbijen raketni napad u Hersonu

16.56 - Ukrajinske trupe granatirale su u petak popodne grad Herson, raketni napad je odbijen, rečeno je RIA Novostima u regionalnoj administraciji.

- Ukrajinske trupe su tokom dana granatirale Herson. Sistem PVO je funkcionisao. Napad je odbijen. Nije bilo dolazaka - saopštila je administracija.

Kako su saopštile vlasti regiona, ukrajinska vojska je u petak granatirala i grad Novaja Kahovka. Tu je radio i sistem PVO. Informacije o eventualnoj šteti se preciziraju.

ZELENSKI: Raste napetost

16.35 - Između centralne vlasti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i gradonačelnika velikih gradova u unutrašnjosti došlo je do osetnog političkog rascepa, piše Vašington post.

Celu vest pročitajte OVDE.

Luka u Berdjansku

16.00 - Luka u Berdjansku na Azovskom moru je u potpunosti razminirana i spremna je da prima brodove, saopštio je upravnik luke.

Gori železnička stanica

15.22 - U Donjecku gori železnička stanica nakon ukrajinskog udara, saopštio je gradonačelnik i objavio video trenutne situacije.

 

 

Vode se borbe

15.00 - Teritorijalna odbrana DNR saopštila je da se vode borbe na prilazima Artjomovsku.

 

Ministarstvo odbrane Rusije: Uništen vod ukrajinskih višecevnih bacača raketa sistema "Grad"

14.30 - Ruska vojska uništila je vod ukrajinskih višecevnih bacača raketa sistema „Grad“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Na području naselja Deržinsk, Novogorodsko i Nikolajevka (DNR) uništena su tri voda haubica D-30 a kod mesta Čugujev uništen je sistem „Grad“.

Rusija spremna za razgovor o razmeni zatvorenika sa SAD

13.00 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Moskva spremna da razgovara o razmeni zatvorenika sa Vašingtonom preko postojećih diplomatskih kanala.

- Spremni smo da razgovaramo o toj temi, ali u okviru kanala koji su dogovorili predsednici Putin i Bajden - rekao je Lavrov za TASS.

Ukrajinske snage gađaju od jutros više gradova u Donbasu

12.00 - Na udaru su Donjeck, Mihajlovka. Na Jasinovatu je palo 20 raketa.

 

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije dopremilo je do sada u Donbas 60 hiljada tona humanitarne pomoći

11.30

 

 

"Ne može se okončati rat u Ukrajini ignorisanjem Moskve"

10.45 - Međunarodna zajednica ne može okončati rat u Ukrajini ignorisanjem Moskve, ocenio je bliski saradnik turskog predsednika Fahretin Altun.

 

Franuska je neprijatelj Rusije

10.13 - Upitan da prokomentariše odnose Moskve i Partiza, portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je danas da je Francuska neprijateljska zemlja.

 

Zelenski: Izveštaj Amnesti internešnala amnestira agresora

9.47 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je negativno ocenio izveštaj Amnesti internešenela u kojem se tvrdi da su snage te zemlje povremeno koristile taktiku koja ugrožava civile dok su pružale otpor ruskoj vojsci

Ruske akcije u Zaporožju ugrozile bezbednost nuklearke

9.13 - Akcije ruskih snaga u nuklearnoj elektrani Zaporožje su najverovatnije ugrozile bezbednost normalnog rada nuklearke, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane, prenosi Gardijan.

"Ruska snage su verovatno iskoristile širu oblast postrojenja, posebno susedni grad Energodar, da odmore svoje snage, koristeći zaštićeni status nuklearne elektrane kako bi smanjile rizik po svoju opremu i osoblje od ukrajinskih napada", navela je Britanija u ažuriranom obaveštajnom izveštaju na Tviteru, preneo je Rojters.

Iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda sa žitaricama

8.46 - Tri broda sa ukupno 58 hiljada tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovilo je jutros prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

"Rusija je spremna"

8.22 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Moskva spremna da razgovara o razmeni zatvorenika sa Vašingtonom preko postojećih diplomatskih kanala.

Umanjena pomoć Ukrajini

7.49 - "Fajnenšel tajms" piše da je od obećane pomoći Zapada od 38 milijardi dolara Ukrajina dobila 12,7 milijardi. U Kijevu računaju da bi od prodaje žita trebalo da dobiju 10 milijardi dolara i da bi to trebalo da im pomogne da zaustave pad nacionalne valute.

U administraciji Zelenskog se otvoreno ljute što je nemački kancelar Olaf Šolc blokirao pomoć Kijevu od osam milijardi dolara, što može da utiče da se već na jesen grivna stropošta toliko da se za dolar mora davati čak 50 grivni. U takvoj situaciji realna plata većine Ukrajinaca će se smanjiti na 100 dolara.

Soledar meta žestokih udara

7.23 - Nastavljaju se žestoke borbe u industrijskoj zoni Soledara, javlja ruski ratni reporter Aleksandar Koc.

Pored operativno-taktičkog značaja, u Soledaru se nalazi i najveća solana u Evropi "Artjomsolj".

Povlačenje ukrajinske vojske

7.12 - Oružane snage Ukrajine povlače se s područja Avdejevke i Artjomovska odnosno Bahmuta, saopštio je zamenik načelnika Glavne operativne uprave ukrajinskog Generalštaba Aleksej Gromov.

Prema njegovim rečima, u području Artjomovska, ukrajinska vojska je morala da napusti selo Semigorje i da pređe u odbranu na istoku Kodemija.

Pored toga, ukrajinska vojska je napustila rudnik Butovka, a položaji su im trenutno na jugu Avdejevke.

Krenuli brodovi sa žitom 

7.01 - Dva teretna broda sa ukrajinskim žitaricama napustila su rano jutros ukrajinske luke na Crnom moru Černomorsk i Odesu, objavila je televizija Al Džazira.

Brodovi će ploviti kroz međunarodni humanitarni koridor do Istanbula gde će ih pregledati predstavnici Zajedničkog koordinacionog centra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Tomić Bane

05.08.2022 09:58

Opa Djurdjo. Ukrajinci počeli kukuruzom plaćati oružanu humanitarnu pomoć sofisticiranim lažovima i prevarantima englezima... Tako to ide...

Svetislav

05.08.2022 14:18

@Tomić Bane - Do poslednjeg ukrajinca !!!