ZELENSKI U PROBLEMU Raste napetost, napravio fatalne greške!
Foto: EPA/Foto: EPA Sergey Dolzhenko

List izveštava da su glavni razlog za napetost između predsednika i gradonačelnika ukrajinskih gradova bile dve fatalne greške Zelenskog, ali i da je reč o novcu.

Najpre je prošlog meseca "napravio kontroverzne promene u sopstvenom kabinetu", smenivši šefa ukrajinske službe bezbednosti i njegovog generalnog tužioca.

Drugo, najavio je veliku istragu "veleizdaje i kolaboracionizma", a u stvari, organizovao je obračun sa ljudima koji su se zamerili njegovom režimu.

ZELENSKI U VELIKOM PROBLEMU Predsednik Ukrajine mora da donese važnu odluku, u pitanju je neophodni resurs

Pored toga, postoji bojazan među lokalnim vlastima da vlada Zelenskog „izgleda da pokušava da marginalizuje gradonačelnike kako bi zadržala kontrolu nad pomoći u rekonstrukciji i oslabila sve buduće političke rivale“, navodi Vašington post.

Nekoliko gradonačelnika je izjavilo da raste zabrinutost jer usred rata, administracija Zelenskog odustaje od obećanja i planova da ukloni zaostali trag sovjetske ere decentralizacijom vlasti i davanjem više ovlašćenja regionalnim i lokalnim vlastima.

 - Autokratske tendencije počinju da se razvijaju u Ukrajini tokom rata - rekao je Boris Filatov (50), moćni gradonačelnik Dnjepra na jugoistoku Ukrajine, grada koji je postao ključni kanal za oružje i pomoć istočnom frontu.

 - Oni pokušavaju da dominiraju političkim poljem. Međutim, mi nismo protivnici - rekao je Filatov i dodao da su gradonačelnici bili na prvoj liniji odbrane gradova i da žele veću kontrolu nad načinom na koji se njihove zajednice obnavljaju.

Nekoliko neimenovanih gradonačelnika zabrinuto je da, usred teških vojnih operacija, kancelarija predsednika "povlači svoja obećanja o oslobađanju ostataka sovjetske ere decentralizacijom vlasti".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miki

05.08.2022 17:00

Ovi amerikanci su baš bezobrazni: promenili čoveku robu, pa i ono malo pameti što je imao nestalo je.