PRVO BALKAN, PA TAJVAN Reči Zelenskog koje su uznemirile region
Foto: Printscreen

- Ovih dana u našem informacionom prostoru i na društvenim mrežama ima dosta izveštaja o konfliktnim situacijama i pretnjama koje postoje u drugim geografskim sredinama. Prvo - Balkan, pa - Tajvan, sada možda Kavkaz...

Sve ove situacije izgledaju drugačije, iako ih spaja jedan faktor, a to je da globalna bezbednosna arhitektura nije funkcionisala. Da je funkcionisalo, ne bi bilo ovog sukoba - naveo je Zelenski.

 

 

On je ponovo optužio Rusiju da je "potpuno ignorisala međunarodno pravo i interese čovečanstva" i ocenio da je 2014. godina bila prekretnica, prenosi Ukrinform.

Zelenski je ukazao na tadašnju situaciju sa Krimom, Donbasom i oborenim malezijskim avionom i naveo da je Rusija "izbegavala neposrednu i opipljivu odgovornost i sačuvala poslovne i političke veze sa svetom".

 

 

Ocenio je da su Ukrajinci ujedinili ceo svet ne samo oko svoje borbe za slobodu, već i oko razumevanja koliko je krhka sloboda svih naroda u Evropi i drugim delovima sveta.

- Ova krhkost se može zaštiti samo zajedničkim delovanjem. Mora da postoji efikasna globalna bezbednosna arhitektura koja obezbeđuje da nijedna država više nikada ne može da pribegne teroru druge države - poručio je Zelenski.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Marko

05.08.2022 10:08

Kada komicar vodi drzavu to postane tragedija