RUSIJA POKREĆE NOVU OFANZIVU Zauzeta najutvrđenija ukrajinska tačka u Donbasu (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!

Ruske trupe su se približile jugoistočnoj periferiji ukrajinskog grada Soledara, izjavio je Vitalij Kiseljev, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost.

Sa druge strane, južna vojna komanda ukrajinske vojske saopštila je da je Rusija počela da priprema snage za napad na rodni grad predsednika Volodimira Zelenskog, Krivi Rog.

Zelenski je ranije istakao da rat ubija ukrajinsku ekonomiju, opisujući njeno stanje kao "komatozno". Dodaje da je potreban izvoz od najmanje deset miliona tona žitarica kao hitna pomoć u smanjenju budžetskog deficita.

 

RUSKA VOJSKA ZAUZELA NAJUTVRĐENIJU TAČKU U DONBASU Ukrajinci prinuđeni na povlačenje pod vatrom

23.19 - Ruska vojska je oslobodila stratešku tačku, selo Peski, u blizini Donjecka, saopštile su danas vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Snimak povlačenja ukrajinske vojske možete pogledati OVDE.

Obraćanje Zelenskog

22.37

Rusi pokreću ofanzivu na ovom pravcu

22.06 - Rusija bi mogla da pokrene novu ofanzivu ofanzivu, izjavio je ukrajinski general Aleksij Hromov. O čemu se radi pogledajte OVDE.

Pokrenut postupak protiv pet stranih plaćenika u Ukrajini

21.27 - Tužilaštvo DNR je za Sputnjik saopštilo da je pokrenulo krivični postupak protiv pet stranih plaćenika – državljana Hrvatske, Švedske i tri državljana Velike Britanije

 

Ništa od ukrajinske kontraofanzive na jugu

20.54 - Kijev ne očekuje da će dobiti dovoljno naoružanja od Zapada za pokretanje kontraofanzive na jugu Ukrajine ove godine, rekao je ukrajinski zvaničnik za Fajnenšel tajms. Nastavak pročitajte OVDE.

Kirbi:Blinken ce verovatno razgovarati sa Lavrovom o Grajner

20.17 - Američki državni sekretar Entoni Blinken pokušaće verovatno da razgovara sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom na marginama sastanka u Kambodži, izjavio je danas koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće DŽon Kirbi nakon što je američka košarkaška zvezda Britni Grajner osuđena na devet godina zatvora zbog optužbi za posedovanje droge u Rusiji.


"Ne sumnjam da će ako bude imao priliku razgovarati sa gospodinom Lavrovom. A ako se to ne desi prirodno, siguran sam da će sekretar Blinken napraviti piliku i razgovarati", rekao je Kirbi za MSNBC, preneo je Rojters.

U vreme kada su presuda i kazna izrečene, Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prisustvovali su gala večeri Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Kambodži.

Ruski sud osudio je američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora proglasivši je krivom za posedovanje i šverc droge. Sud je naložio i da Grajner plati novčanu kaznu od milion rubalja (oko 16.000 dolara).

Sud je u presudi naveo da je Grajner zločin počinila namerno, iako je ona kazala da je počinila grešku. Zvezda WNBA košarke i dvostruka olimpijska šampionka uhapšena je u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, nakon što je u njenom prtljagu pronađeno ulje kanabisa.

Kanada šalje stručnjake

19.41 - Kanada će poslati 225 stručnjaka u Veliku Britaniju koji će obučavati ukrajinske vojne regrute, izjavila je danas kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

Prvi stručnjaci krenuće iz Kanade 12. avgusta, preneo je Rojters.

Većina vojnika dolazi iz 3. bataljona princeze Patrisije kanadske lake pešadije sa sedištem u Edmontonu, u Alberti.

Ruska vojska sprema udarnu grupu i kreće na Krivi Rog

19.01 - Ukrajinska vojska upozorila je danas da je Rusija počela da formira udarne snage za napad na Krivi Rog, rodni grad ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Detaljnije čitajte OVDE.

Hersonska oblast: Referendum će biti održan

18.17 - Referendum u Hersonskoj oblasti će se održati uprkos pretnjama Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država i njihovim planovima da to spreče, izjavio je za Sputnjik zamenik načelnika uprave Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Ukrajinske snage ponovo gađale Donjeck minama „Lepestok“

17.41 - Ukrajinske trupe ispalile su iz višecevnih bacača raketa BM-27 „Uragan“ rakete opremljene minama PFM-1 „Lepestok“ na stambena naselja Kirovskog okruga Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.
Mine su padale na stanovništvo u dvorištima stambenih zgrada i na kolovoz, navodi se u saopštenju štaba na Telegramu.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre je, sa svoje strane, saopštilo da se raketiranje iz „Uragana“ desilo u 14.45 iz naselja Karlovka.

Ukrajinske snage takođe su u 14.45 ispalile tri granate kalibra 152mm na Lenjinski okrug Donjecka, a u 15 časova deset granata kalibra 152mm na Kujbiševski i Kirovski okrug.

Petoro mrtvih u Donjecku

17.05 - Najmanje pet osoba je poginulo, a šest je ranjeno u napadu ukrajinske vojske na Donjeck. 

"Ukrajina ugrožava civile"

16.31 - Ukrajinske snage krše međunarodno pravo i ugrožavaju civile uspostavljanjem baza u stambenim područjima; uključujući škole i bolnice, saopštila je danas organizacija za ljudska prava Amnesty International.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane

15.50 -

 

 

 

Snimak granatiranog hotela "Donbas palas"

15:17 -

 

 

U Zaporoškoj oblasti priveden ukrajinski oficir koji je pratio poletanje avijacije sa aerodroma, oduzeto mu je oružje i vojna oprema

14:40 - 

 


Ruski padobranci dobrom artiljerijskom vatrom denacifikuju utvrđenja militanata UAF kod Artemivska

14:15 - 

 

 

 

Pogođen KPZ!

13:50 - U Kirovskom okrugu Donjecka pogođen je kazneno-popravni zavod, poginuo je radnik ustanove, dva zatvorenika su ranjena, saopštio je za Sputnjik gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

 

Kremlj:Dogovor o žitaricama nije "jednokratni mehanizam"

13:25 -  Kremlj je saopštio danas da dogovor o deblokiranju ukrajinskog izvoza žitarica iz Crnog mora nije „jednokratni mehanizam“ i da se nada da će nastaviti da funkcioniše efikasno.

„Ovo nije jednokratni mehanizam, već mehanizam koji je osmišljen da obezbedi izvoz žitarica koje su se nakupile u ovim lukama. Stoga se nadamo da će ovaj mehanizam nastaviti da funkcioniše jednako efikasno“, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

 

Kirilenko: Pogođena autobuska stanica, osam mrtvih

 

13:20 - Najmanje osam osoba je poginulo, a četiri su povređene u ruskom artiljerijskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti, saopštio je regionalni načelnik Pavlo Kirilenko.

 

Ruske posade protivvazdušne odbrane štite nebo Donbasa

13:00 - Posade protivvazdušnih raketnih sistema S-300V i Osa svakodnevno presreću ukrajinske rakete i bespilotne letelice.

 

 

 

VAŽAN RAZGOVOR U SOČIJU Sutra se sastaju Putin i Erdogan

RUSIJA POKREĆE NOVU OFANZIVU Zauzeta najutvrđenija ukrajinska tačka u Donbasu (FOTO/VIDEO)

AP Mikhail Klimentyev

 

12:30 - Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovaraće sutra u Sočiju o energetici i proširenju trgovinsko-ekonomskih veza, saopštio je Kremlj.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Ranjenima u u ukrajinskim udarima pruža se pomoć

12:00 - 

 

 

 

Stoltenberg: Ne dozvoliti Rusiji da dobije rat u Ukrajini

11:30 - Rusiji ne bi trebalo dozvoliti da dobije rat u Ukrajini, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"U našem je interesu da ne uspe ova vrsta agresivne politike", rekao je Stoltenberg u Norveškoj.

 

Eksplozija u centru Donjecka

11:20 - 

 

 

 

Granatirano pozorište u Donjecku

11:15 - Ukrajinske snage granatirale su zgradu Dramskog pozorišta u Donjecku gde je trebalo da se održi ispraćaj poginule pripadnice snaga DNR Olge Kačure. Zgradu su pogodile najmanje dve granate. Opraštanje od Kačure nije počelo zbog granatiranja, svi su evakuisani u skloništa.

 

Zelenski: Zajedno možemo sve

11:10 -

Snimak paljbe raketnih sistema „Iskander M“ ruske vojske u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini

11:08 - 

 

 

 

Centar Donjecka koji je pod udarom ukrajinskih snaga

11:00 - 

 

 

 

 

IAEA: Ne možemo da priuštimo nedostatak komunikacije sa elektranom Zaporožje

10:35 - Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je pristup ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod kontrolom ruskih snaga, kako bi se utvrdilo da li predstavlja opasnost.

Prema njegovim rečima, kontakt sa najvećom evropskom nuklearkom koju vode ukrajinski stručnjaci su "krhki" i komunikacija ne funkcioniše svakog dana.

 

Saperi MPTS Oružanih snaga Ruske Federacije nastavljaju da čiste vode reka i jezera na oslobođenim teritorijama LNR od eksplozivnih objekata

10:15 - 

 


 

Gradonačelnik Nikolajeva: Snažne eksplozije u gradu, oštećene zgrade

09:35 - Jutros su u Nikolajevu odjeknule snažne eksplozije, saopštio je na Telegramu gradonačelnik tog grada Oleksandr Senkevič.

"Oko 4.00 sata odjeknule su snažne eksplozije u Nikolajevu. Dva okruga su se našla pod vatrom. Imamo preliminarne informacije o šteti na stambenim zgradama u jednom i požaru u drugom delu grada", istakao je Sjenkovič.

 

Nikolajev i Harkov su se našli pod neprijateljskom vatrom

09.31 - Noćas je otvorena vatra u harkovskom okrugu Nemišljan. Na sreću, nije bilo žrtava. Ujutro su u Nikolajevu odjeknule eksplozije. Pod vatrom su se našla 2 okruga grada. Od ranije se zna za štetu na stambenim zgradama i požar u drugom.

Trenutno se ponovo prijavljuju eksplozije u Nikolajevu.

 

Ukrajinska vojska krši međunarodne pravne norme

09:30 - Ukrajinske trupe krše međunarodne pravne norme i vojno pravo razmeštajući oružje u škole i bolnice po gradovima i dovodeći civile u opasnost, navodi se u izveštaju organizacije za ljudska prava Amnesti internešenel.

Generalštab Ukrajine: Odbijeni ruski napadi

09:15 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je novi izveštaj sa fronta. Saopšteno je da Rusi pokušavaju da napreduju u pravcu Bajrak – Gusarovka (južno od Balaklije, oblast Harkov). Tu se borbe nastavljaju. 

 

Posledice noćnog raketnog napada na Nikolajev

09:00 - 

 

 

Situacija u Svetlodarskom pravcu

08:35 - 

 


 

 

 

PRVO BALKAN, PA TAJVAN Reči Zelenskog koje su uznemirile region

RUSIJA POKREĆE NOVU OFANZIVU Zauzeta najutvrđenija ukrajinska tačka u Donbasu (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo! Ilustracija A.V.

 

 

08:30 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u najnovijem video obraćanju kritikovao je funkcionisanje globalne bezbednosne arhitekture i u tom kontektsu ukazao na konfliktne situacije i pretnje širom sveta poslednjih dana, uključujući i Balkan.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Bitka za Soledar

08:15 - 

 


 

Senat SAD podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

08:00 - Američki Senat odobrio je rezoluciju o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO, čiji je cilj da se ojača Alijansa u vreme kada traje rat u Ukrajini. Podršku ratifikaciji dokumenata o pristupanju dve zemlje NATO dalo je 95 senatora, dok je jedan bio protiv. Time je značajno nadmašena dvotrećinska većinu od 67 glasova potrebnih za ratifikaciju pristupnih dokumenata, prenosi Rojters.

 

Gutereš kritikovao pohlepu naftnih i gasnih kompanija

07:45 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je kritikovao “grotesknu pohlepu” naftnih i gasnih kompanija zbog rekordnog profita koji ostvaruju od energetske krize preko leđa najsiromašnijih ljudi na svetu.

 

Zelenski traži razgovor sa Sijem

07:15 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski želi da održi direktne razgovore sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o sukobu u Ukrajini, javlja Tass.

- Želeo bih da razgovaram direktno. Imao sam jedan razgovor sa (predsednikom) Si Đinpingom pre godinu dana. Od početka agresije 24. februara, zvanično smo tražili razgovor, ali sa Kinom nismo razgovarali, iako verujem da bi to bilo od pomoći - rekao je Zelenski za Sought China morning post.

Vatrogasci eliminisali požar u skladištu Ozon u Podmoskovlju

07:00 - 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading