REZIME 161. DANA RATA Udar na rodni grad Zelenskog (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ruske oružane snage nastavljaju ofanzivu u Ukrajini. 

Na frontu – borbe u Lugansku i Donjecku. Eksplozije odjekuju na jugu u Nikolajevu i Hersonu. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska uništila šest sistema HIMARS i da je u regionu Harkova poginulo oko 500 ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom redovnom video-obraćanju da uprkos zalihama raketa iz SAD, prednost u teškom oružju i ljudstvu je i dalje na strani ruske vojske.

"To se veoma oseća u borbi, posebno u Donbasu. Tamo je sam pakao. Reči to ne mogu opisati", istakao je Zelenski.

 

Ujedinjene nacije će formirati misiju za istragu granatiranja istražnog zatvora u Jelenovki

22.50 - Ujedinjene nacije će formirati misiju za istragu granatiranja istražnog zatvora u Jelenovki, a organizacija računa na saradnju Rusije i Ukrajine, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Razgovarali Čavušoglu i Lavrov

22.17 - Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o situaciji u Turskoj, prehrambenom sporazumu i predstojećoj poseti predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju.

Nastavljene borbe na Donjeckom frontu

21.49 - Na Donjeckom frontu nastavljaju se žestoke borbe – ruska vojska ruši najtvrđu odbranu ukrajinske vojske. Prema nepotvrđenim informacijama, već je oslobođen veći deo Marinke, nastavlja se ofanziva u selu Peski.

Moskva poziva na odgovornu kontrolu nuklearnog naoružanja

21.21 - Moskva poziva sve zemlje da odgovorno preuzmu svoje obaveze u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja i spreče teroriste da se dokopaju nuklearnog oružja, izjavio je danas zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Genadij Kuzmin.

"Napori međunarodne zajednice na kraju bi trebalo da budu usredsređeni da se smanji rizik da nuklearno oružje i materijali padnu u ruke teroristickih organizacija", rekao je Kuzmin na marginama Konferencije o reviziji ugovora o neširenju nuklearnog oružja, preneo je TAS S.

Poginula žena komandant raketnog diviziona u DNR

20.55 - Komandant raketnog diviziona u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) Olga Kačura, poznata pod kodnim imenom "Korsa“, poginula je u Gorlovki, saopštio je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.

Gazprom: Ne možemo isporučiti važnu turbinu za protok plina

20.18 - Ruski energetski div Gazprom rekao je da je isporuka turbine potrebne za nastavak protoka plina u Evropu gasovodom "Severni tok 1" nemoguća zbog sankcija Rusiji.

Ukrajinci prognoziraju bolju žetvu od dosad najavljene

19.46 - Ukrajinska prognoza za ratnu žetvu ove godine porasla je sa 60 miliona tona na 65-67 miliona tona žitarica.

Gutereš najavio istragu o napadu na Olenivku

19.20 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najavio je danas da će pokrenuti istragu kojom će se utvrditi činjenice o napadu na ukrajinski grad Olenivka na prvoj liniji fronta u kojem su ubijeni zatvorenici koje su, kako je rekao, držali "separatisti koje podržava Moskva".

Fomin: Ukrajina krši zakone o ratnim zarobljenicima

18.37 - Ukrajina se ne pridržava međunarodnog zakona o ratnim zarobljenicima, jer se praktikuju mučenja, ponižavanja, premlaćivanja, uskraćivanja lečenja i vansudska pogubljenja kao i iznude od porodica ratnih zarobljenika, upozorio je danas zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Ruska avijacija dejstvuje u području Marinke

18.05

 

 

Ofanziva u Marinki

17.38 - Savezne snage Rusije i DNR su u ofanzivi u području Marinke, uz snažnu podršku artiljerije. Kako javlja ratni reporter Andrej Rudenko, ukrajinska vojska se povlači.

Udar na rodni grad Zelenskog

16.55 - Rusija je započela stvaranje vojnih udarnih snaga koje ciljaju na rodni grad Vladimira Zelenskog, Krivi Rih, i upozorila je da Moskva možda priprema nove ofanzivne operacije na jugu Ukrajine.

Zelenski: Brod sa žitom je samo delić

16.11 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne vidi veći značaj prve izvozne pošiljke žitarica iz njegove zemlje otkako je počeo rat sa Rusijom, navodeći da je to delić useva koje Kijev mora da proda, a što bi pomoglo spasavanju uništene ekonomije.

Napadaju oružjem sa Zapada

15.39

Šef ruske administracije u okupiranoj ukrajinskoj oblasti Zaporožje optužio je Ukrajinu da je napala najveću evropsku nuklearnu elektranu oružjem koje je dobila od Zapada.

Posledice granatiranja Čugujeva

15.15

 

 

Ruske snage ušle u Soledar

14:35 - Savezničke snage čiste od ukrajinskih snaga teritoriju fabrike građevinskog materijala „Knauf“ u Soledaru, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike.

 

Nove sankcije SAD za Rusiju, na listi i navodna Putinova partnerka

14:00 - Sjedinjene Države uvele su novi set sankcija pripadnicima ruske elite, uključujući oligarhe i jednu ženu — nekadašnju olimpijsku šampionku u ritmičkoj gimnastici Alinu Kabajevu.

 

Ništa od pregovora

13:40 - SAD još nisu ponudile Rusiji pregovore o kontroli naoružanja, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Nisu čak ni predložili da se ti razgovori nastave“, rekao je Lavrov danas tokom posete Mjanmaru, a prenosi ruska agencija TASS.

 

Kadirov odlikovan

13:30 - 

 

 

Konašenkov: Uništeno pet dronova,skladište poljskog oružja...

REZIME 161. DANA RATA Udar na rodni grad Zelenskog (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

12:50 - Ruski PVO sistemi oborili su proteklog dana pet ukrajinskih bespilotnih letelica u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Harkovskoj oblasti i presreli dve balističke rakete Točka-U u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

 

Završen pregled prvog broda sa žitaricama koji je isplovio iz Ukrajine

11:45 - Završena je provera broda "Razoni", prvog koji je napustio Ukrajinu u okviru sporazuma o izvozu žitarica uz posredovanje Turske, javlja Rojters.

 

 

Inspekcijski pregled obavljen je dan nakon što se brod usidrio u Crnom moru kod turske obale.

Brod "Razoni" isplovio je u ponedeljak pod zastavom Sijera Leonea iz ukrajinske luke Odesa.

 

Pripadnici ruskih snaga pronašli su skrovište sa oružjem u Hersonskoj oblasti

11:10 - 

 

 

 

Olaf Šolc stigao u fabriku

10:35 - Nemački kancelar Olaf Šolc stigao je u „Simensovu“  fabriku u Milhajmu na Ruru u Nemačkoj kako bi pregledao turbinu „Severnog toka“ primljenu posle remonta u Кanadi.

 

 

 

Počinje pregled prvog broda sa žitaricama koji je isplovio iz Ukrajine

10:30 - Tim inspektora uputio se čamcem da proveri prvi brod za prevoz žitarica koji je napustio ukrajinske luke u ratnim uslovima, prenosi Rojters.

 

 

Inspekcijski pregled biće obavljen dan nakon što se brod usidrio u Crnom moru kod turske obale.

 

IAEA: Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje sve ozbiljnija

10:15 - Situacija oko nuklearne centrale Zaporožje na jugu Ukrajine je "nestabilna" i svakog dana postaje sve ozbiljnija, upozorio je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji nastoji da tamo pošalje UN misiju.

"Svi principi bezbednosti prekršeni su na jedan ili na drugi način. Mi ne možemo dozvoliti da se to nastavi", rekao je Grosi.

 

Gradilište u Marijupolju

10:00 - Novi stanovi za hiljade građana koji su ostali bez krova nad glavom.

 

 

 

Ukrajinski saboteri koji su planirali terorističke napade uhapšeni u Hersonu

09:30 - 

 


 

 

 

Severodonjeck i Marijupolj

09:20 - 

 

 

Ukrajina: Rusi iz Belgoroda raketirali Harkov

09:00 - Ruske snage su iz Belgoroda raketirale Harkov, objavio je na Telegramu načelnik oblasne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov.

"Oko 4 sata ujutru Rusi su dva puta udarili na Harkov. Rakete su lansirane iz Belgoroda, iz PVO sistema S-300. U Holodnohirskom okrugu, neprijateljska raketa je pogodila zemlju. Još jedna ruska raketa je pogodila teritoriju civilnog industrijskog objekta u Novobavarskom okrugu. Zgrada je oštećena. Za sada nema žrtava", napisao je Sinegubov.

 

Lavrov: Amerikanci rade šta im se prohte

REZIME 161. DANA RATA Udar na rodni grad Zelenskog (FOTO/VIDEO)

EPA/ KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

 

08:45 - Posetom predsednice Predstavničkog doma Sjedinjene Američke Država Nensi Pelosi Tajvanu, Vašington pokušava da dokaže celom svetu svoju nekažnjivost – radi šta mu se prohte, izjavio je u šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Detaljnije pročitajte OVDE.

 

Inspekcija broda sa ukrajinskim žitom počinje u 9 časova

08:10 - Predstavnici Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu u sredu u 10 časova po lokalnom vremenu počeće inspekciju prvog teretnog broda sa ukrajinskim žitom, koji se usidrio u blizini Bosfora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

 

Pripadnici artiljerijskih snaga DNR tokom borbi u pravcu Avdejevke

07:30 - 

 

 

 

Zelenski: Situacija u Donjecku pakao koji se ne može opisati

07:10 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom video-obraćanju naciji, situaciju u istočnom regionu Donjeck, koja je pod snažnim napadima ruskih snaga, opisao kao pakao.

"Napadi na Pisku i Avdijivku su pakao koji ne mogu opisati rečima. Usprkos pošiljkama američkih raketa, još ne možemo da potpuno slomimo rusku nadmoć u artiljeriji i ljudstvu", rekao je Zelenski, prenosi "Kijev independent".

 

Rusija tvrdi da su SAD direktno umešane u rat u Ukrajini

07:00 -  Rusija tvrdi da su SAD "direktno umešane" u rat u Ukrajini.

Uloga američke obaveštajne službe stavljena je pod lupu, nakon što je Rusija optužila Belu kuću da dostavlja obaveštajne podatke koje Kijev koristi za izvođenje raketnih udara dugog dometa, prenosi londonski Gardijan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading