RUSKO VISOKOPRECIZNO ORUŽJE U AKCIJI Jednim udarom eliminisana cela brigada ukrajinske vojske (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/Ilustracija

Na frontu sukobi ne prestaju. Ruske snage počele su ofanzivu na Bahmut u Donjeckoj oblasti, a na udaru je i strateški važan grad Nikolajev, na jugu zemlje. 

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski tvrdi da su ukrajinska artiljerija i obaveštajci već učinili mnogo na smanjenju vatrenog potencijala ruske vojske i da se to oseća. 

Posle petomesečne blokade, prvi brod sa žitaricama isplovio je iz luke Odese na Crnom moru. Moraće da prođe inspekciju u Turskoj, pre nego što nastavi put za Liban.

BLOG UŽIVO

 

"Nestabilno"

23.03 - Situacija je "nestabilna" oko nuklearne centrale Zaporožje na jugu Ukrajine koja je pod ruskom kontrolom od početka marta, rekao je danas generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji nastavlja napore da tamo pošalje UN misiju.

Turbina za Severno tok 1 u Nemačkoj, Šolc hoće da je vidi

 

22.44 - Gasna turbina za gasovod Severni tok 1, koja je bila u žiži produbljivanja energetskog sukoba sa Rusijom, nalazi se u Nemačkoj posle redovnog servisiranja u Kanadi, i nemački kancelar Olaf Šolc namerava sutra lično da je vidi, saopšteno je iz kompanije Simens Enerdži. Rusija je navela probleme sa turbinom kao razlog za prekid isporuka gasa preko gasovoda Severni tok 1, glavne linije za snabdevanje Evrope ruskim gasom, navodi Rojters.

Iz kompanije Simens Enerdži je potvrđeno da će kancelar Šolc sutra posetiti lokaciju u Milhajman der Ruru, na severozapadu Nemačke, gde se turbina trenutno nalazi.

"On (Šolc) će, zajedno sa našim izvršnim direktorom Kristijanom Bruhom, pogledati turbinu koja je servisirana u Kanadi za potrebe gasovoda Severni tok 1 i koja je sada spremna za dalji transport u Rusiju", navodi se u pozivu na sutrašnji događaj koji je nemačka kompanija uputila medijima.

Viši rukovodilac u ruskom gasnom gigantu Gaspromu izjavio je prošle nedelje da isporuka turbine Nemačkoj, posle završenog servisiranja u Kanadi, nije u skladu sa ugovorom i od tada je bilo nejasno gde se turbina tačno nalazi.

Evropska unija osporava argumente Rusije i Gasproma da su problemi sa turbinama razlog za naglo smanjenje količina gasa koji se isporučuje kroz gasovod Severni tok 1, kojim se iz Rusije, ispod Baltičkog mora, gas trasportuje u Nemačku.

Smanjenje isporučenih količina gasa povećalo je rizik od nestašice i racionalizacije gasa u Evropi ove zime.

Mizincev: "Ukrajinske snage gađale autobus sa civilima"

22.02 - Ukrajinske oružane snage gađale su autobus sa civilima koji su se evakuisali na teritorije pod kontrolom kijevskih vlasti u oblasti Herson, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev.

- Prema dostupnim pouzdanim informacijama, u Hersonskoj oblasti militanti ukrajinskih oružanih formacija izveli su još jednu krvavu provokaciju. Na deonici puta u blizini naselja Dolgovoe, nacionalisti su oborili autobus sa civilima koji su se evakuisali na teritorije pod kontrolom Kijevske vlasti - rekao je Mizincev.

Rusko visokoprecizno oružje u akciji

21.17 - Na video snimku je zabeleženo uništavanje pontonskog prelaza Oružanih snaga Ukrajine visokopreciznom raketom.

 

 

"Rusi eliminisali"

20.46 - Portparol ruskog ministarstva odbrane saopštio je danas da su ruske ratne vazduhoplovne snage eliminisale "do 500 ukrajinskih militanata" u regionu Harkova.


"Visoko precizni projektili ruskih vazduhoplovnih snaga eliminisali su do 500 nacionalista ukrajinske armije pri 92. Mehanizovanoj brigadi i veliku količinu vojne opreme u naseljima Merefa i Čugujev u regionu Harkov", rekao je general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Sankcioni spisak 

20.04 - Sankcioni spisak američkog Ministarstva finansija popunjen je brojnim imenima velikih ruskih biznismena, kao i nekoliko kompanija.

Sankcije su uvedene protiv 13 fizičkih lica, između ostalih protiv Aline Kabajeve, bivše šampionke u gimnastici i biznismena Andreja Meljničenka.

Pored toga, pod sankcijama su se našle i dve jahte, verovatno, povezane sa ruskim fizičkim licima i fond „ Skolkovo.

Ruska vojska oslobodila je veći deo sela Peski kod Donjecka

19.27 - Ruska vojska oslobodila je veći deo sela Peski kod Donjecka, pišu telegram kanali. Nastavljaju se žestoke borbe.

Prvi brod sa ukrajinskim žitom stigao do obala Turske

18.46 - Prvi brod koji je juče isplovio iz Odese sa ukrajinskim žitom za svetsko tržište primećen je danas u vodama Crnog mora kod obala Turske, potvrdio je Rojtersov izvor uoči inspekcije broda zakazane za sredu ujutru.


Brod Razoni koji plovi pod zastavom Sijera Leonea napustio je juče ukrajinsku luku Odesu, a tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da se očekuje da će do ulaza u Istanbulski moreuz stići večeras oko 21 sat.

Eksplozije

18.19 - Eksplozije u Lavovskoj oblasti.

 

 

 

Igor Konašenkov

17.19 - Portparol ruskog ministarstva odbrane saopštio je danas da su ruske ratne vazduhoplovne snage eliminisale "do 500 ukrajinskih militanata" u regionu Harkova.

- Visoko precizni projektili ruskih vazduhoplovnih snaga eliminisali su do 500 članova ukrajinske armije pri 92. Mehanizovanoj brigadi i veliku količinu vojne opreme u naseljima Merefa i Čugujev u regionu Harkov - rekao je general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ukrajina evakuiše stanovništvo sa teritorije DNR

16.40 - Kijev je pokrenuo obaveznu evakuaciju stanovništva sa teritorije DNR koju još uvek kontroliše, prvi voz je stigao u Kropivnicki, saopštila je potpredsednica vlade Ukrajine Irina Vereščik.

Evakuacija će se izvoditi do zime. Planirano je da oko 220.000 ljudi bude evakuisano.

Španija neće isporučiti Ukrajini tenkove "Leopard 2"

15.30 - Španija odustala od ideje da isporuči tenkove „Leopard 2“ Ukrajini, saopštila je španska ministarka odbrane Margarita Robles.

- Još uvek istražujemo sve mogućnosti, ali već sada mogu da vam kažem da tenkovi ‘Leopard’, koji su godinama bili uskladišteni u Saragosi, ne mogu da se predaju, jer su u apsolutno žalosnom stanju - objasnila je ministarka, prenosi "Servimedija".

Ona je dodala da je ponovno korišćenje takve opreme rizično za ljude koji je koriste.

Sijarto: Nuklearne supersile igraju se oko geopolitike Ukrajine

14:35 - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pozvao je nuklearne supersile da prestanu da se igraju geopolitičkom situacijom oko Ukajine.

Sijarto je na konferenciji UN za razmatranje napretka u primeni Ugovora o neširenju nuklearnog oružja rekao da Mađarska razume da džave sa nuklearnim oružjem gledaju na sukob u Ukrajini kao na pitanje geopolitičke prirode.

 

Ukrajina istražuje 752 slučaja izdaje

14:00 - Služba državne bezbednosti Ukrajine saopštila je da istražuje 752 slučaja izdaje i saradnje.

Najveći broj slučajeva je dokumentovan u regionima Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona. 

Istraga je u toku protiv više od 600 zaposlenih u tužilaštvu.

 

Snimak artiljerijskog napada

13:35 - 

 

 

Šojgu: Rusija uništila šest američkih sistema HIMARS

RUSKO VISOKOPRECIZNO ORUŽJE U AKCIJI Jednim udarom eliminisana cela brigada ukrajinske vojske (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

13:00 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je Rusija od početka sukoba u Ukrajini uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS.

Šojgu je takođe rekao da je ruska vojska uništila pet lansera protivbrodskih raketnih sistema Harpun i 33 američke haubice M777.

 

U Rusiji bataljon Azov označen terorističkom organizacijom

12:30 - Vrhovni sud Rusije, po zahtevu tužilaštva, doneo je odluku kojom se ukrajinski bataljon "Azov" označava terorističkom organizacijom.

Ovom odlukom se bataljon "Azov" označava kao teroristička organizacija i njegove aktivnosti na teritoriji Rusije se zabranjuju, saopštio je sudija, prenosi RIA Novosti.

 

Izbrisana objava o okupaciji Medvedeva

12:00 - Kiril Martinov, glavni urednik evropskog izdanja nezavisnog ruskog lista Novaja gazeta, objavio je na Tviteru da je objava Dmitrija Medvedeva na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte u kojoj zahteva da Rusija okupira Gruziju i Kazahstan i ponovo uspostavi SSSR bila izbrisana.

 

 

 

Posle gađanja Кirovskog okruga Donjecka, ukrajinske snage bacale su na grad mine „Lepestok“

11:15 - 

 

 

 

 

 

Slike iz rata

 

 

 

Ima poginulih u granatiranju

11:00 - Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) tvrdi da je jedna osoba poginula, a četiri civila ranjena u ukrajinskom granatiranju na teritorijama koje je okupirala DNR.

DNR priznaju kao legitimnu vladu samo tri države članice UN, uključujući Rusiju.

 

Ruske desantne snage dejstvuju u Hersonskom i Nikolajevskom pravcu

10:45 - 

 

 

 

Rusija odbacila tvrdnje da koristi Zaporožje kao vojnu bazu

10:15 -  Rusija je odbacila kao netačne tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ruske snage koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu, navodi se u komentaru ruske delegacije na Konferenciji o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

 

Oglasio se Putin: "Čestitam"

09:45 - Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je ruskim padobrancima Dan Vazdušno-desantnih snaga, uz napomenu da vešto i odlučno deluju tokom specijalne vojne operacije. Obraćanje šefa države objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

"Sadašnja generacija vojnika i oficira dostojno nastavlja vojne, patriotske tradicije koje su se razvile u trupama, uvek pokazujući profesionalizam, hrabrost i hrabrost u rešavanju složenih zadataka. I, naravno, vešte i odlučne akcije heroja padobranaca bile su u potpunosti manifestovane tokom specijalne vojne operacije", kaže se u poruci predsednika Rusije.

 

Kirovski okrug

09:30 - 

 

 

 

Izviđač jedne od jedinica Specijalnih snaga i oklopni automobil *Ris* u zoni NVO

09:15 - 

 


 

 

Ostaci granate u Donjecku

08:45 - 

 

 

 

Šolc: Ukrajini smo poslali čak i oružje koje još nema ni nemačka vojska

RUSKO VISOKOPRECIZNO ORUŽJE U AKCIJI Jednim udarom eliminisana cela brigada ukrajinske vojske (FOTO/VIDEO)

EPA/OMER MESSINGER

 

08.15 - Nemačka nastavlja da snabdeva Ukrajinu oružjem, isporučujući joj, između ostalog, novo naoružanje, čije neke primerke ni nemačke Oružane snage još nemaju, izjavio je za izdanje „Glob end mejl“ nemački kancelar Olaf Šolc.

 

Pentagon šalje UKR novi paket pomoći vredan 500 miliona $

07:45 -  Pentagon je saopštio da će Ukrajini poslati novi paket bezbednosne pomoći u vrednosti do 550 miliona dolara.

Pomoć uključuje dodatnu municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), preneo je Rojters.

 

Zelenski: Rusiji se ne može verovati

RUSKO VISOKOPRECIZNO ORUŽJE U AKCIJI Jednim udarom eliminisana cela brigada ukrajinske vojske (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo! Ilustracija A.V.

 

07:16 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je prvu isporuku žitarica iz luke u Odesi otkako je počela ruska invazija. 

"Luka je počela s radom, krenuo je izvozni promet i to se može nazvati prvim pozitivnim signalom da postoji šansa da se zaustavi razvoj prehrambene krize u svetu", rekao je Zelenski, dodavši da se Rusiji uprkos dogovoru ne može verovati. 

"Ne možemo biti u iluziji da će se Rusija jednostavno suzdržati od pokušaja ometanja ukrajinskog izvoza. Rusija je stalno izazivala glad u zemljama Afrike i Azije, koje su tradicionalno uvozile značajne količine ukrajinske hrane. A sada, u uslovima ekstremnih vrućina, kao ove godine u Evropi, pretnja krize i nestašica hrane moguća je i za neke evropske zemlje", rekao je Zelenski.

Blinken: Ruske akcije oko Zaporožja vrhunac neodgovornosti

07:15 -  Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je ruske akcije oko najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje "vrhuncem neodgovornosti", optužujući Moskvu da je koristi kao "nuklearni štit" u napadima na ukrajinske snage.

 

Snažne eksplozije u Nikolajevu

07:00 - U Nikolajevu su se jutros čule snažne eksplozije, a u granatiranju koje su izvele ruske snage povređena je jedna osoba, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Senkevič.

Naveo je da je jutros u 4.00 sata granatirano nekoliko okruga Nikolajeva, prenosi Interfaks Ukrajina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading