NEVIĐENA BRUKA ZA NEMAČKU Zakazalo oružje koje su poslali Ukrajini
Foto: Shutterstock

Haubice su Ukrajini isporučene krajem juna.

Od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, nemačke su vlasti na udaru kritika zbog oklevanja da pošalju pomoći u naoružanju Kijevu, a uticajni list Špigl sada javlja da je deo tehnike koji je Berlin ipak poslao na ratište – zakazao.

Konkretno, nekoliko samohodnih haubica, moćnih PzH 2000, otkazalo je poslušnost svojim operaterima na frontu i moraju na popravak.

Prema informacijama iz dopisa zvaničnog Kijeva poslatog u nemačko ministarstvo odbrane sredinom ove nedelje, od sedam haubica koje su Ukrajini isporučene krajem juna, deo njih počeo je, nakon intezivne paljbe prema ruskim položajima, da pokazuje poruke o „greški u radu“ i da je neophodna popravka.

Izvori iz Bundesvera kažu za Špigl đe problem verovatno u intenzitetu paljbe, a on je sasvim izvesno veoma visok.

„Mehanizam za punjenje je u situaciji kada ispaljujete i po 100 šaržera na dan pod snažnim pritiskom, a mi imamo informacije da su Ukrajinci ispaljivali daleko više od toga“, govori izvor iz nemačke vojske. Jedno punjenje ove samohodne haubice podrazumeva 60 projektila.

Osim toga, vojnici na prvim linijama su navodno pokušavali da ispaljuju posebne, tzv. pametne rakete na preveliku udaljenost.

Bundesver je, čim je stigao dopis iz Kijeva, navodno obećao da će odmah poslati dodatnu količinu rezervnih delova kako bi se haubice što pre dovele u red.

Sve najnovije informacije o specijalnoj vojnoj operaciji vojske Ruske Federacije u Ukrajini možete pronaći u NAŠEM BLOGU UŽIVO

Komentari (1)

Loading
Beba

30.07.2022 22:04

Kako ce svi oni sutradan da pogledaju u oci Rusima