SEVERNA KOREJA ŠALJE "UBICU HIMARS-a" U DONJECK? "Tajanstveno kraljevstvo" spremno da pomogne samoproglašenim republikama? (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Međutim, kako navodi „Military Watch“, snabdevanje kineskim sistemima otežava stroga neutralnost Pekinga, pa se čini da su severnokorejske instalacije najbolje rešenje za rusku vojsku.

Zbog značajnih ruskih uspeha u Ukrajini od proleća 2022. godine, možda je najzapaženija pomoć Kijevu od strane NATO saveznika bio raketni artiljerijski sistem M142 HIMARS, koji je veoma cenjen zbog svoje mobilnosti, preciznosti i dometa.

Kako piše Military Watch, zapadni izvori tvrde da su ova sredstva značajno zakomplikovala delovanje Rusije, naročito, u fazi kada artiljerija igra odlučujuću ulogu u kampanji.

Iako je sama Rusija donekle zanemarila razvoj raketne artiljerije od kraja Hladnog rata, uglavnom zbog opšteg industrijskog pada nakon raspada Sovjetskog Saveza, saveznici Moskve mogli bi da joj obezbede artiljerijske sisteme koji odgovaraju ili čak prevazilaze HIMARS.

Severna Koreja i Kina prednjače u razvoju raketne artiljerije, proizvodnih sistema

Kako portal nastavlja, kineski raketni artiljerijski sistem PCL191 mnogi smatraju najspremnijim za borbu na svetu i pokazao je na testovima u julu 2021. domet paljbe od 500 km – 543% dalje od HIMARS-a.

To znači da će „pokriti“ glavni deo Ukrajine čak i bez prelaska ruske granice. Iako će njegova isporuka sigurno promeniti igru na bojnom polju, prodaju ovog i drugih kineskih sistema ometa stroga neutralnost Pekinga. Kina nema nameru da isporučuje oružje bilo kojoj strani u sukobu, a ovaj oštar kontrast sa snažnom podrškom NATO-a Kijevu u velikoj meri ograničava sposobnost Rusije da uvozi oružje.

Izuzimajući Kinu i Rusiju, Severna Koreja ima najveću vojno-industrijsku bazu van sfere uticaja Zapada – zbog geografije Korejskog poluostrva, uložila je velika sredstva u razvoj vodećih svetskih MLRS sistema. Štaviše, za razliku od Pekinga, Pjongjang je otvoreno podržao rusku poziciju u UN i jednostrano priznao Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku na istoku Ukrajine, koje je Moskva priznala još u februaru.

Predstavljen 2014. godine, korejski raketni artiljerijski sistem KN-09 ima domet od 200 km i lako može nadmašiti HIMARS. Pored toga, isporuke se mogu organizovati po najnižoj ceni: Severna Koreja i Rusija su povezane železnicom, a sistemi naoružanja mogu da se prebace u Ukrajinu za nekoliko dana, popunivši ih korejskim ili ruskim posadama nakon odgovarajuće obuke.

Severnokorejska varijanta još višeg nivoa, sistem KN-25, predstavljena je 2019. godine i može se pohvaliti još većim dometom od preko 400 km. Može se isporučiti umesto svog prethodnika ili uporedo sa njim. Oba sistema su dizajnirana za maksimalnu mobilnost, kao što je HIMARS, i koriste mobilne lansere koji omogućavaju da se brzo promeni lokacija nakon pucanja.

Kako u zaključku piše autor članka, zbog kineskih ograničenja u prodaji oružja, nabavka severnokorejskog KN-09 ili KN-25 izgleda kao najbolje rešenje za rusku vojsku.

Ova mogućnost praktično je izvodljiva u zamenu za transfer tehnologije ili viškova aviona Severnoj Koreji, pošto je avijacija glavna slabost njenog odbrambenog sektora. Međutim, zbog embarga UN na oružje protiv Severne Koreje, takve nabavke moraju da se vrše u tajnosti, bez otkrivanja zemlje porekla.

Sve najnovije informacije o specijalnoj vojnoj operaciji Ruske Federacije u Ukrajini možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading