REZIME DANA Putin odlikovao Kadirova, Rusi demantovali američke tvrdnje (FOTO/VIDEO)
Foto: Ilustracija A.V.

 

Sto pedeset četvrti dan rata u Ukrajini. Ruske snage preuzele su najveću termoelektranu u Ukrajini u Svetlodarsku. Velika Britanija tvrdi da ukrajinski brod i projektili "harpun" nisu bili u Odesi pre ruskog napada. Moskva upozorava Kijev da obustavi provokacije kod nuklearne elektrane "Zaporožje". Najavljuje povlačenje sa Međunarodne svemirske stanice. EU produžila sankcije Rusiji.

 

Navijači Fenerbahčea skandirali Putinu

22.23 - Navijači Fenerbahčea skandirali su ime predsednika Rusije Vladimira Putina tokom utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona sa Dinamom iz Kijeva.


Demanti iz Moskve 

22.01 - Moskva nije dobila zahteve Vašingtona u vezi sa telefonskim kontaktom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Tras: Putin ne sme da uspe

21.11 - Britanska šefica diplomacije Liz Tras, ujedno i favoritkinja za naslednicu Borisa Džonsona, danas je rekla da ruski predsednik Vladimir Putin koristi ruski gas kako bi ceo svet držao za taoca.

Na novinarsko pitanje veruje li da "Vladimir Putin praktično drži ostatak sveta za taoca drastičnim smanjenjem isporuka plina Nemačkoj", Tras je odgovorila: 

"Ako dozvolimo Vladimiru Putinu da uspe, to će izazvati neviđenu bedu širom Evrope", rekla je Trus.

"Znamo da Putin neće stati samo u Ukrajini. On preti celom istoku Evrope i demokratije", rekla je britanska šefica diplomatije.

 

Ukrajinske trupe granatirale Gorlovku

20.30 Ukrajinske trupe su u 19.55 ispalile šest granata kalibra 155 milimetara na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

 

Snabdevanje vodom u Donjecku, Jasinovati i Makejevki je obustavljeno

20.27 „Prema informacijama gradskog vodovoda, zbog borbenih dejstava bez struje je ostala filterska stanica Verhnjekaljmiuska. Obustavljeno je vodosnabdevanje Donjecka, Jasinovate i Makejevke“, napisao je Kulemzin na svom Telegramu.

Ukrajinske trupe od srede ujutro granatiraju Donjeck. Do 19.07 časova predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre zabeležilo je više od 50 gađanja grada upotrebom artiljerije kalibra 122, 152 i 155 milimetara i različitih tipova višecevnih bacača raketa.

Denis Pušilin: Došlo je vreme da se oslobode ruski gradovi u Ukrajini

20.00 Došlo je vreme da se oslobode ruski gradovi u Ukrajini, izjavio je danas lider DNR Denis Pušilin.

"Danas je došlo vreme da se ponovo oslobode ruski gradovi koje je osnovao ruski narod: Kijev, Černigov, Poltava, Odesa, Dnjepropetrovsk, Harkov, Zaporožje i Luck", navodi se u saopštenju, preneo je Sputnjik.

Pušilin je objavu postavio na platformi Telegram.

 

Makron: Rusija je pokrenula svetski hibridni rat

19.23 Francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je dejstva Rusije u ukrajinskom sukobu „novom vrstom svetskog hibridnog rata“

Rusija je u suštini pokrenula novu vrstu svetskog hibridnog rata. Ovo je apsolutno jasno za nas Evropljane. Ovo govorim za afrički kontinent“, rekao je Makron na konferenciji za novinare u Beninu.

Makron smatra da Rusija koristi „informacije, energetiku i hranu“ kao oružje. On je Rusiju nazvao „jednom od poslednjih imperijalnih kolonijalnih sila“.

 

Snimak napada tenkovskih jedinica

 

 

 

Ukrajine nema na mapi

 

 

 

Ruska i ukrajinska strana o gubicima

15.26 Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da su ruske snage uništile više od 100 raketa za američki artiljerijski sistem HIMARS u ukrajinskoj Dnjepropetrovskoj oblasti.


Rusija je u ponedeljak saopštila da je uništila skladište municije HIMARS u ukrajinskoj oblasti Hmeljnicki.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je kasnije rekao da je Ukrajina uništila 50 ruskih skladišta municije koristeći rakete HIMARS.

 

 

 

Putin odlikovao Kadirova

 

 

 

Nemačka vlada je odobrila prodaju 100 nemačkih haubica Ukrajini, prenosi list „Špigl“ pozivajući se na izvore

 

16.29 Vlada Nemačke je izdala dozvolu nemačkoj kompaniji „Kraus-Mafej Vegman“ da ukrajinskoj armiji isporuči 100 haubica „pancer 2000“ u vrednosti od 1,7 milijardi dolara, navodi list.

Rok za isporuku oružja nije preciziran, ali je poznato da je za proizvodnju ovih haubica potrebno nekoliko godina, tako da nije reč o kratkoročnoj, nego o dugoročnoj podršci Oružanim snagama Ukrajine.

 

Lavrov zagrmeo: SAD bombardovale Jugoslaviju, bez ustezanja i objašnjenja

16.04 - „Кada su naše američke kolege u prošlosti osetile da postoji pretnja po njihove političke interese, bombardovali su Jugoslaviju 1999., Irak 2003., Libiju 2011. i mnoge druge zemlje, hiljadama kilometara udaljene od američke obale. Oni su počinjali vojne operacije bez ustezanja, ne objašnjavajući nikome, veoma često sa lažnim razlogom, uništavajući gradove, ubijajući na hiljade nevinih građana“, rekao je Lavrov, obraćajući se stranim diplomatama u ruskoj ambasadi u Adis Abebi.

 

DNR: Ukrajinske snage trpe teške gubitke!

15.57 - Savezničke snage napreduju na nekoliko deonica, uključujući pravac ka naseljima Peski i Krasnogorovka. Ukrajinske jedinice trpe teške gubitke, saopštio je prvi zamenik ministra informisanja Donjecke Narodne Republike Danil Besonov, pozivajući se na izvore s fronta

 

Lavrov: Svet se nalazi u važnom istorijskom trenutku

15.31 Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov boravi u petodnevnoj poseti Africi do 28. jula. Danas je posetio Adis Abebu gde se sastao sa etiopijskim kolegom, ministrom spoljnih poslova Demekeom Mekonenom.

On je skrenuo pažnju na to da su usled vojnih operacija Sjedinjenih Američkih Država praktično uništeni gradovi poput Mosula u Iraku i Rake u Siriji.
„Ne sećam se da je progresivni, civilizovani Zapad na neki način pokretao tu temu“, ocenio je šef ruske diplomatije.
Ministar je konstatovao da se svet trenutno nalazi u „važnom istorijskom trenutku“ kada će morati da se bira kako će se živeti i šta će se ostaviti sledećim generacijama.
„Živećemo u svetu koji sledi principe Povelje UN, zasnovanoj na ravnopravnosti suverenih država ili u svetu gde će dominirati najjači. Da li je naš izbor da živimo u svetu kolektivnog Zapada pod okriljem SAD koje odlučuju kada i kako da promovišemo naše interese?“, upitao je Lavrov.

 

 Tri luke na Crnom moru ponovo rade

15.22 - Tri crnomorske luke "Odesa", "Černomorsk" i "Južni" počele su opet da rade, saopštila je pres-služba Ratne mornarice Ukrajine. Kako se navode, one se pripremaju za isplovljavanje brodova sa ukrajinskim žitom u okviru prehrambenog sporazuma koji su potpisale Rusija, Ukrajina, UN i Turska u Istanbulu ranije ovog meseca.

 

 

Donbas

 

 

 

Poljska kupuje stotine tenkova i haubica od Južne Koreje

15:07 - Poljska će kupiti blizu 1.000 južnokorejskih tenkova, više od 600 komada artiljerije i desetine borbenih aviona od Južne Koreje, kako bi zamenila opremu i oružje koje je donirala Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

 

Ukrajinska vojska granatirala je Budjonovski okrug glavnog grada DNR

14:50 - Stub crnog dima vidljiv je iz različitih delova grada.

 


 

 

 

HIMARS se isporučuje iz SAD u Ukrajinu i Rusiju

14:45 - 

 

 

 

Posledice bombardovanja Zaporoške oblasti

14:15 - 

 

 

 

Udari operativno-taktičke i vojne avijacije

13:45 - 

 

 

 

Rusija se nada da neće biti sprovedena inicijativa o sankcijama

13:40 - Kremlj se nada da neće biti sprovedena inicijativa američkih poslanika o uvođenju sankcija na isporuke ruskih energetskih proizvoda u Kinu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Hajde da se nadamo da će ova inicijativa ostati u početnoj fazi - rekao je Peskov i istakao da je reč o inicijativi jednog američkog senatora, a ne američke vlade, prenosi TASS.

 

Peskov: Postignut dogovor o tranzitu robe u Kalinjingrad

REZIME DANA Putin odlikovao Kadirova, Rusi demantovali američke tvrdnje (FOTO/VIDEO)

EPA/ MAXIM SHIPENKOV

 

13:30 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je "pozitivno rešeno" pitanje tranzita robe do najzapadnije oblasti Rusije, Kalinjingrada.

Evropska unija je shvatila da je za Rusiju "suštinski važno" pitanje tranzita robe u kalinjingradsku enklavu, saopštio je Peskov.

 

Snimak naftnog skladišta u Donjecku

13:00 - 

 

 

Zelenski drugi put pozvao Štajnmajera u Ukrajinu

12:40 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je, po drugi put, nemačkog kolegu Frank-Valtera Štajnmajera da poseti Kijev, rekao je odlazeći ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Meljnik listu „Cajt“.

- Još čekamo na posetu Štajnmajera Kijevu - naglasio je on.

 

Patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu zabranjen je ulazak u Litvaniju

12:08 - Zabrana će biti na snazi do 27. jula 2027. godine, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Litvanije.

Ukrajina: Pogođen hotel u Donjeckoj oblasti

11:45 - Najmanje jedna osoba je danas poginula, a četiri su povređene u ruskom napadu u gradu Bahmut u Donjeckoj oblasti, kada je pogođen hotel, saopštili su lokalni zvaničnici.

Borelj: "Lavrov ide da ih ubedi... Ja idem da kažem suprotno"

11:15 - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj se požalio zapadnoj štampi:

"Lavrov ide u Afriku da pokuša da ubedi Afrikance da su evropske sankcije krive za sve što se dešava... I cela zapadna štampa to ponavlja. Idem u Afriku da kažem suprotno, da sankcije nemaju nikakve veze sa tim, a to niko ne prenosi."

 

Granatiran jedini most na Dnjepru u Hersonskoj oblasti

10:20 - Ukrajinske trupe izvršile su udar na jedini most preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti, koji ruske snage koriste za snabdevanje, saopštio je danas zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

 

 

Situacija u Donjeckoj oblasti

09.40

 

 

Ukrajina tvrdi: Ubili smo preko 40.000 Rusa

09.27

 

 

Situacija u Avdejevki

09.05

 

 

Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

08.33

 

 

Počeo je juriš ruskih snaga na Avdejevku

08.15 - Prema brojnim izveštajima iz Donjecka i same Avdejevke - čuje se kanonada i zabeleženo je masovno granatiranje ukrajinskih položaja.

Zelenski: Moskva cenama gasa "teroriše" Evropu

07.46 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da Moskva cenama gasa "teroriše" Evropu, te je još jednom pozvao Evropsku uniju da pristane na strože sankcije Rusiji. 

Gradonačelnik Harkova: Rusija iz sistema S 300 gađala industrijski okrug

07.23 - Rusija je jutros, iz raketnog sistema S-300, pogodila industrijski okrug Harkova, saopštio je na Telegramu gradonačelnik Harkova Ihor Terehov, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, spasioci su na terenu.

Granatirana Dnjepropetrovska oblast, ranjena žena

07.05 - Ruske trupe su tokom noći granatirale dva okruga u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštio je na Telegramu regionalni zvaničnik Valentin Rezničenko, prenosi Ukrinform.

"Ruske trupe su vatrom zasule dva okruga - Nikopoljski i Krivoriški. U Nikopoljskom okrugu, neprijatelj je dva puta udario iz 'gradiva'. Ispalili su do 40 granata. Žena stara 54 godina ranjena je u Marganki. Nalazi se u bolnici", navodi se u poruci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading