REZIME DANA Rusija preusmerava izvoz energenata, "pala" važna termoelektrana (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

Kijev tvrdi da je uz pomoć sistema HIMARS uništio 50 ruskih skladišta muncije. Gasprom tvrdi da od Simensa nije dobio dokumentaciju za remontovanu turbinu "Severnog toka 1" koja bi rešila problem sa sankcijama, najavljujući da će protok gasovoda još pasti jer i drugi motor mora na redovno održavanje.

TAČKA KOJA ODREĐUJE ISHOD SUKOBA Evo zašto je Odesa strateški važna za Ukrajinu i šta bi se desilo ako bi ovaj grad pao

Iz nemačke kompanije odgovaraju da ruski gasni gigant treba da dostavi carinske papire. Ujedinjene nacije očekuju da izvoz žita iz ukrajinskih luka počne za nekoliko dana.

"Napad Rusije na ukrajinsku luku Odesa dovodi u sumnju dogovor"

22.50 - Napad Rusije na ukrajinsku luku Odesa dovodi u sumnju dogovor o žitaricama, saopštila je danas Bela kuća, dodajući da će SAD nastaviti da istražuju opcije sa međunarodnom zajednicom za povećanje ukrajinskog izvoza kopnenim putem.

Saopštenje je objavljeno nakon što je Kremlj naveo da ne očekuje da će subotnji raketni udar na vojnu infrastrukturu u Ukrajini uticati na plan za ponovno pokretanje izvoza iz Ukrajine, preneo je Rojters.

Pomno ćemo pratiti ovo da vidimo da li Rusija ispunjava svoje obaveze prema ovom aranžmanu, jer ovaj napad baca ozbiljnu sumnju na kredibilitet Rusije, naveo je u saopštenju portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sporazum o ukrajinskom žitu neće rešiti globalnu krizu

22.01 - Svetski program za hranu (WFP) danas je izrazio optimizam u pogledu dogovora uz posredovanje UN o ponovnom otvaranju ukrajinskih luka za izvoz žitarica, ali je i upozoreno da sam sporazum neće rešiti globalnu prehrambenu krizu čak i ako bude efikasno primenjivan.

"Optimisti smo da bi sporazum mogao da dovede do normalizacije globalnih cena hrane. Zemlje koje zavise od snabdevanja žitom iz Crnomorskog regiona verovatno će među prvima osetiti pozitivne efekte (deblokade izvoza ukrajinskih žitarica", izjavila je Nina Valente, portparolka WFP, ogranka agencije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Ipak, ona je naglasila da trenutna globalna kriza sa hranom nije samo kriza cena jer će sukobi, klimatski šokovi i pandemija korona virusa nastaviti da produbljuju globalnu nesigurnost sa hranom čak i ako se istanbulski dogovor o ponovnom otvaranju ukrajinskih luka za izvoz žitarica bude održao.

Rusija, Ukrajina, Ujedinjene nacije i Turska potpisale su u petak sporazum koji ima za cilj da dozvoli bezbedan prolaz brodovima koji ulaze i izlaze iz tri ukrajinske crnomorske luke koje je Rusija blokirala od 24. februara, na samom pocetku sukoba u Ukrajini.

Ukrajina i Rusija su glavne izvoznice žitarica, a blokada ukrajinskih luka učinila je da desetine miliona tona žitarica ostanu u skladištima, što je, u kombinaciji sa zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji, dovelo do porasta cena energije i hrane i protesta u zemljama u razvoju koje zavise od crnomorskih žitarica.

Sam WFP je zbog globalne inflacije i kritičnih nedostataka u finansiranju dodatno pogoršanih sukobom u Ukrajini, ove godine morao da smanji pomoć u kritičnim delovima sveta kao što su Jemen i Južni Sudan.

Ukrajinske snage gađale selo Aleksejevka


21.13 - Ukrajinske snage gađale su pogranično selo Aleksejevka u Kurskoj oblasti Rusije, potvrdio je gubernator oblasti Roman Starovojt. Prema njegovim rečima, pucano je iz minobacača na telekomunikacioni toranj. U napadu nije bilo žrtava među stanovništvom, niti su oštećeni građanski objekti.

Eksplozije u Hersonu

20.12 - U Hersonu su prijavljene eksplozije. Iznad Melitopolja dejstvuje ruska protivvazdušna odbrana.

Peskov "preti" Fincima

19.31 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio da će Moskva reagovati vrlo negativno i preduzeti mere u slučaju da Finska ograniči izdavanje viza Rusima, ali Rusija se nada da takva inicijativa neće biti sprovedena.

Rusi najavljuju novo napredovanje

18.57 - Posle čišćenja Ugljegorske termoelektrane počeće napredovanje trupa prema Artjomovsku, izjavio je portparol Narodne milicije LNR Eduard Basurin.

Habek o gasnoj krizi

18.17 - "Situacija je ozbiljna i to sada treba da bude jasno svima", izjavio je nemački ministar privrede Robert Habek.

"Zemlja mora da se ujedini i kaže - tačno je, Putin ima gas, ali mi imamo moć", rekao je Habek za televiziju ARD u ponedeljak uveče.

Mišustin: Rusija će preusmeriti izvoz energenata u Aziju

17.49 - Rusija će morati da načini veliko preusmeravanja izvoza energenata i primarno će se fokusirati na Aziju, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

"Suočavamo se sa ozbiljnim preusmeravanjem izvoza, prevashodno okrećemo naš fokus ka azijsko-pacifičkom regionu. Sigurno, taj fokus će biti usmeren ka prijateljskim zemljama sa kojima održavamo dobre trgovinske veze", kazao je Mišustin, preneo je TAS S.

Makronove optužbe: Rusi koriste hranu i gas kao oružje

17.21 - Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas, na početku afričke turneje, da su hrana i energija postali "rusko ratno oružje", odbacivši ocene da su sankcije Zapada doprinele globalnoj krizi u snabdevanju hranom.

"Sankcije su cena naše slobode"

16.57 - Predsednik Austrije Aleksander van der Belen upozorio je danas da ne bi trebalo ukidati sankcije protiv Rusije i istakao da su poskupljenja cena slobode.


Rusi preuzeli kontrolu nad najvećom termoelektranom u Ukrajini

16.20 - Ruske snage preuzele su kontrolu nad Ugljegorskom termoelektranom u Svetlodarsku, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov.

Prema njegovim rečima, jurišni odredi su „jutros zauzeli celu teritoriju Ugljegorske termoelektrane“.

Termoelektranu su od 22. maja držale jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su se povukle iz Svetlodarska i okolnih naselja zbog pretnje opkoljavanjem, napisao je Kiseljov na Telegramu.

Reč je o najvećoj termoelektrani u Ukrajini. Sam Svetlodarsk oslobođen je krajem maja.
 

Žene koje služe u redovima Oružanih snaga Ukrajine

15:55 - 

 

 

Granična služba Ukrajine objavila je snimak trenutnog stanja na granici sa Belorusijom

15:45 - 

 

 

 

Lavrov očekuje da Gutereš osigura ukidanje sankcija na hranu

REZIME DANA Rusija preusmerava izvoz energenata,

Printscreen

 

 

15:35 -  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je danas nadu da će generalni sekretar UN Antonio Gutereš uspeti da obezbedi ukidanje zapadnih sankcija na ruske poljoprivredne proizvode.

Lambreht: Isporučili smo raketne bacače Ukrajini

15:15 - Ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht saopštila je danas da je Nemačka isporučila Ukrajini tražene raketne bacače.

Radi se o tri teška oružana sistema tipa „Mars II“.

Pored toga Ukrajincima su predate tri pancerhaubice.

Kandidat za predsednika Austrije protiv sankcija Rusiji!

14.50 - Kandidat za predsednika Austrije Gerald Gros u pismu koje je uputio šefu ruske države Vladimiru Putinu naveo je da će se ako bude izabran zalagati za ukidanje sankcija protiv Moskve

Napadi na Mikolajiv

14.26 - Ruska vojska uništila je za dan osam ukrajinskih skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u južnoj Mikolajivskoj oblasti i u istočnoj Donjeckoj, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

Visokoprecizna raketa „Izdelije-305E“ 

14.09

 

 

Dron ruske garde pomogao je u otkrivanju skrivenih ukrajinskih haubica

13.36

 

 

Britanske sankcije ruskim guvernerima, ministru pravde

13.10 - Britanska vlada saopštila je danas da je uvela sankcije šefovima nekoliko ruskih regiona, ministru pravde Rusije Konstantinu Čujčenku kao i drugim zvaničnicima.

Zemlje EU usvojile hitan plan o gasu, smanjena potrošnja od 15 odsto

12.40

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

12.12 - *Oružane snage RF izvele su napad na privremene baze jedinica legije stranaca u Konstantinovki, DNR, uništeno je više od 40 plaćenika;

*Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su kod Nikolajeva više od 70 odsto ljudstva divizije 59. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine;

"Oslobodićemo teritoriju"

12.05 - Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) biće oslobođena od ukrajinskih snaga do kraja avgusta, tvrdi danas prvi zamenik ministra informisanja DNR Danil Bezsonov. "Siguran sam da će teritorija DNR biti potpuno oslobođena do kraja avgusta", rekao je Bezdonov za TV kanal Solovjev uživo, a prenela je ruska agencija TAS S.

DNR: U ukrajinskom granatiranju DNR stradao jedan civil, ranjeno pet

11.40 - Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana 52 puta granatirala teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), poginuo je jedan i ranjeno pet osoba, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Zelenski objavio snimak

11.18

 

 

Stigla pomoć iz Nemačke

10.50 - Ukrajina je primila prvu pošiljku nemačkih protivvazdušnih sistema „Gepard“, kao i municiju za njih, navodi se u saopštenju ukrajisnkgo ministra odbrane Alekseja Reznikova.

DNR: Lokalizovan požar u skladištu nafte u Donjecku

10.36 - Veliki požar, koji je izbio u skladištu nafte u Budenovskom okrugu u Donjecku posle granatiranja ukrajinske vojske, lokalizovan je, saopštilo je danas Ministarstvo za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost.

Komesarka za energetiku EU: Politička odluka "Gasproma" da smanji isporuke

10.10 - Najava ruskog gasnog "Gasproma" da će ove nedelje dodatno smanjiti isporuke gasa Evropi je politički motivisana, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Habek: Putin ima gas, mi snagu; "Situacija je ozbiljna"

09.27 - Ministar privrede Nemačke Robert Habek poručio je građanima te zemlje da svi moraju shvatiti da je situacija sa gasom ozbiljna.

REZIME DANA Rusija preusmerava izvoz energenata,

Foto: EPa/FILIP SINGER

 

Trenutak granatiranja

08.50

 

 

Zelenski zatražio jače sankcije Rusiji

08.26 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Evropu da odgovori na ruski "rat gasom" tako što će pojačati sankcije Moskvi.

REZIME DANA Rusija preusmerava izvoz energenata,

Foto: president.gov.ua

 

Rusija bez najave povećala pritisak u gasovodu

08.17 - Ruski energetski gigant "Gasprom" naglo je, bez prethodne najave, naglo povećao pritisak u gasovodu kojim se ruski gas isporučuje u Evropu, saopštio je danas ukrajinski državni operater gasovoda.

Turska spremna

08.10 - Turska je spremna da pomogne da se koridori očiste od mina i time se obezbedi plovidba brodova Crnim morem, izjavio je zvanični predstavnik predsednika Turske Ibrahim Kelin.

"Mi smo moguća nova meta Rusije"

07.55 - Premijerka Moldavije Natalija Gavrilitsa je u razgovoru za CNN izrazila zabrinutost da bi ta zemlja mogla da bude sledeća meta ruske invazije.

Kijev: Ruske rakete ponovo gađaju Odesu

07.36 - Ruske snage rano jutros ponovo su izvele raketni napad na južni ukrajinski grad Odesu, javljaju ukrajinski lokalni zvaničnici, prenosi Gardijan.

REZIME DANA Rusija preusmerava izvoz energenata,

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

Gradonačelnik Nikolajeva: Snažne eksplozije u Nikolajevu

07.20 - Snažne eksplozije potresle su jutros ukrajinski grad Nikolajev, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Senkevič.

Pozvao je građane da ne napuštaju skloništa.

Zaharova: EU isporukom oružja Ukrajini zatvara oči pred korupcijom

07.04 - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Evropska unija, nastavljajući da isporučuje oružje Ukrajini, zatvara oči pred totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu.

REZIME DANA Rusija preusmerava izvoz energenata,

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Nikola

26.07.2022 10:04

Ovaj Zelenski je pravi bolesnik a ovi iz Moldavije preteruju počeli i oni da slušaju zapadnjake, i sami znaju da rat nikome ne donosi dobro zato je bolje da ne vuku mačka za rep jer može da ih ogrebe.

Niki

26.07.2022 10:07

Gospođo Natalija kad već govoriš o aneksiji pa nama su isto ti vaši zapadnjaci oteli Kosovo gazeći međunarodno pravo.

Pera

30.07.2022 16:53

Zapadnjaci su satanisti i sa njima pravoslavan narod ne moze da pregovara ner su ubice,lazovi i prevatanti.