TAČKA KOJA ODREĐUJE ISHOD SUKOBA Evo zašto je Odesa strateški važna za Ukrajinu i šta bi se desilo ako bi ovaj grad pao
Alo! Ilustracija /J.V.

Ovaj istorijski lučki grad pod stalnim je napadima od strane ruskih i ukrajinskih snaga, koje ga u više navrata gube ili osvajaju neke od njegovih oblasti.

Kijevske snage prednjače u napadima na ovaj lučki grad u Crnom moru. 

Nalazi se 300 km zapadno od Krimskog poluostrva, koji je pre nekoliko godina pripao Rusiji. Ukrajina i Rusija ga podjednako smatraju strateškom tačkom, a njegov pad bi imao neverovatno posledice za obe zemlje.

Ruske snage već su zantno napredovale zapadno od Krima, a lučki grad Herson su već zauzele da bi konačno došle do nikolajeva, koji se od Odese nalazi istočno 120 kilometara. Važno je napomenuti i da u blizini luke često plove brodovi ruske mornarice, pa tako postoji stalna pretnja od napada sa mora. 

Glavni izlaz

Odesa je od strateške vojne i ekonomske važnosti za Ukrajinu. Nakon gubitka mornaričke baze u Sevastopolju kada je anektiran Krim 2014. godine, ukrajinska mornarica je izmjestila štab u Odesu. Tri luke ovog grada su bitan faktor ekonomije države, blizu 70 posto svog uvoza i izvoza je u obliku morskog tereta i kroz Odesu prođe 65 posto.

Ukrajinska mornarica je nakon gubitka mornaričke baze u Sevastopolju, kada je Krim pripao Rusiji 2014. godine svoj štab izmestila u Odesu, pa su tri luke ovog grada veome bitan ekonomski faktor za Ukrajinu, koja oko 70 posto svog uvoza i izvoza doprema morskim putem u obliku morskog tereta, od čega u kroz Odesu prolazi oko 65 posto. Tako je Odesa za Ukrajinu ključni izlaz u inostranstvo. 

Posledice 

Ukoliko Rusija zauzme Odesu, to bi Ukrajinu odmah odseklo od prekomorske vojne pomoći i trgovine. 

Ukrajina ne može da priušti sebi gubitak ovog značajnog lučkog grada jer bi on imao strašne posledice za njene ratne ciljeve, a Rusiji bi osigurao stratešku prednost, uzimajući u obzir da Ukrajina nijednu takvu luku na koju bi mogla da se osloni ukoliko bi izgubila kontrolu nad Odesom, svojim trećim najvećim gradom. 

Pad Odese bi Rusiji omogućio dominaciju severnom obalom Crnog mora. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading