RUSI UPOZORAVAJU Velika opasnost od radioaktivne eksplozije (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbasa nastavlja da ostvaruje blago napredovanje dok ukrajinske snage pokušavaju da održe liniju.

Antonovski most preko reke Dnjepar koji su udarile ukrajinske snage verovatno je još uvek upotrebljiv, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane, ali predstavlja ključnu ranjivost za ruske snage.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da geopolitički ciljevi "specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini" više nisu ograničeni na Donbas, već da uključuju druge teritorije.

Evropska unija dogovorila novu rundu sankcija Rusiji.

 

Zelenski izneo šok podatke - u pitanju su milijarde

23.55 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je večeras, nakon što je u Istanbulu potpisan sporazum o izvozu ukrajinskog žita, da Ukrajina na raspolaganju ima žitarica za prodaju u vrednosti od 10 milijardi dolara.

"To je još jedan pokazatelj da Ukrajina može da izdrži rat", rekao je Zelenski u svom obraćanju.

HIMARS-i efektivni

23:20 - Oružane snage Ukrajine su demonstrirale efikasnost HIMARS-a u Rusiji, tako da će dobiti još više ovih raketno-mlaznih sistema, objavili su ukrajinski izvori.

 

Zelenski: Imamo žita za izvoz

22:47 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je večeras, nakon što je u Istanbulu potpisan sporazum o izvozu ukrajinskog žita, da Ukrajina na raspolaganju ima žitaraica za prodaju u vrednosti od 10 milijardi dolara.

"To je još jedan pokazatelj da Ukrajina može da izdrži rat", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju, prenosi Rojters.

Dodao je da Ukrajina takođe ima šansu da proda sadašnju žetvu.

Naveo je i da će oko 20 tona prošlogodišnje setve biti izvezeno nakon zaključivanja ovog, kako je ocenio, važnog sporazuma.

"UN snose odgovornost"

22:16 - Ukrajina veruje da su Ujedinjene nacije, svetska organizacija i međunarodni partneri Kijeva sada odgovorni za poštovanje prehrambenog sporazuma postignutog u Istanbulu, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

„Važno je da će sve u teritorijalnim vodama Ukrajine kontrolisati naša država... Verujemo Ujedinjenim nacijama, sada je to njihova odgovornost – i naših međunarodnih partnera – da garantuju poštovanje sporazuma“, rekao je Zelenski.

On je dodao da je sada u Ukrajini ima žita u vrednosti od 10 milijardi dolara
 

Rusi upozoravaju: Velika opasnost od radioaktivne eksplozije

21:44 - Ukrajinska vojska je u DNR minirala skladišta radioaktivnog i hemijskog otpada metalurškog preduzeća za proizvodnju olova i planira da ih digne u vazduh prilikom povlačenja, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev

Amerika sipa milione u Ukrajinu

21:24 - Predsednik SAD DŽo Bajden naložio je da se Ukrajini dodeli još jedan paket vojne pomoći, vredan 175 miliona dolara, saopštila je Bela kuća.

Likvidirano 300 ukrajinskih boraca - krili se u školskoj zgradi

21.10 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe likvidirale 300 ukrajinskih boraca u napadu na školsku zgradu u Kramatorsku u Donjeckoj oblasti.

Kao rezultat udara preciznim oružjem, uništeno je privremena pozicija nacionalističke formacije Crna četa raspoređene u zgradi škole u gradu Kramatorsku, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, poginulo je do tri stotine nacionalista i preko 40 jedinica specijalne opreme.

Ukrajina je potpisala svoj deo "prehrambenog sporazuma "sa Turskom i UN

20.38 - Ukrajina je u Istanbulu potpisala sporazum o izvozu žita sa Turskom i UN, prenose ukrajinski mediji.

- Ukrajina, Turska i UN potpisale su sporazum o izvozu žitarica. Dokument su potpisali ministar infrastrukture Ukrajine Oleksandr Kubrakov, turski ministar odbrane Hulusi Akar i generalni sekretar UN Antonio Gutereš- navedeno je u saopštenju.

Kremlj: Vest da nije data dozvola za vraćanje turbine-glupost

19.55 - Kremlj je danas demantovao vest da je ključna turbina za gasovod Severni tok 1 između Nemačke i Rusije zaglavljena u tranzitu, zato što Moskva navodno nije dala dozvolu.

Rojters je izvestio u četvrtak da Rusija do sada nije dala zeleno svetlo za transport turbine nazad u Rusiju, pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tu vest, rekavši da je to „gluposti“, prenosi britanska agencija.

 

Šojgu: Nećemo "iskoristiti" činjenicu da su luke otvorene

RUSI UPOZORAVAJU Velika opasnost od radioaktivne eksplozije (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

19:20 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je posle potpisivanja sporazuma u Istanbulu da ga Moskva neće "iskoristiti".

Rusija je preuzela obaveze koje su jasno navedene u ovom dokumentu. Nećemo iskoristiti činjenicu da će luke biti očišćene i otvorene. Obavezali smo se", rekao je Šojgu TV kanalu Rusija 24.

Ukrajinski tenk „Bulat“ ulazi u vojsku LNR

18:35 - Vojnici Luganske Narodne Republike vuku neprijateljsko borbeno vozilo.

 


 

 

Rusija neće prodavati naftu onima koji uvedu ograničenje cene

17:55 - Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje odluče da uvedu gornju granicu na cenu njene nafte, izjavila je danas guvernerka ruske Centralne banke Elvira Nabiulina.
 

 

UN: Primena sporazuma o žitu za nekoliko nedelja

17:21 - Ujedinjene nacije očekuju da će sporazum koji je danas postignut o deblokadi izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora biti u potpunosti operativan za nekoliko nedelja, navela su dva visoka zvaničnika UN.

Kako su dodali neimenovani zvaničnici, očekuje se da će nivo isporuka dostići obim od pre rata od pet miliona tona mesečno, prenosi Rojters.

 

Akar pozvao na što hitniji prekid vatre u Ukrajini

16:55 - Turski ministar odbrane Hulusi Akar je tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom u Istanbulu pozvao na što hitniji prekid vatre u Ukrajini, saopštilo je danas tursko ministarstvo odbrane.

Prema saopštenju turskog ministarstva, dve strane su razgovarale i o koridorima za izvoz žita iz Ukrajine, prenela je agencija TASS.

 

 

 

Potpisan sporazum o žitu

16:30 - Potpisan je sporazum o nastavku izvoza žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru.

Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije potpisale su danas u Istanbulu ključni sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita i đubriva iz luka na Crnom moru.

Kako prenosi Rojters, postizanje sporazuma će olakšati sve veću prehrambenu krizu, koja se pogoršala tokom rata u Ukrajini.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu potpisao je u Turskoj sporazum o izvozu žita iz Ukrajine.

 

 

 

Ruska vojska u akciji

15:55 - 

 

Britanci objavili novu kartu rata

15:15 -

 

 

 

Luka Roterdam obustavila kontejnerski prevoz u i iz Rusije

14.44 - Holandska luka Roterdam saopštila je danas da je odlučila da zaustavi brodski kontejnerski transport u i iz Rusije, javlja agencija Tas s.

„Kontejnerski transposrt u i iz Rusije se zaustavlja“, navodi se u saopštenju za javnost luke Roterdam.

Konašenkov: Uništena 4 "HIMARS-a"

14.23

 

 

Ukrajina je potpisala svoj deo sporazuma o hrani sa Turskom i UN

14.05 - Ukrajina, Turska i UN potpisale su sporazum o izvozu žitarica. Dokument su potpisali ministar infrastrukture Ukrajine Oleksandr Kubrakov, turski ministar odbrane Hulusi Akar i generalni sekretar UN Antonio Gutereš - navodi se u Telegramu.

Peskov: "Gluposti"

13.40 - Kremlj je danas demantovao vest da je ključna turbina za gasovod Severni tok 1 između Nemačke i Rusije zaglavljena u tranzitu, zato što Moskva navodno nije dala dozvolu.

RUSI UPOZORAVAJU Velika opasnost od radioaktivne eksplozije (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Lavrov: "Neosnovane spekulacije zapadne i ukrajinske propagande"

13.13 - Rusija ne podstiče prehrambenu krizu i nastaviće da snabdeva hranom i energijom i ispunjava međunarodne sporazume, obećao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. U članku koji se pojavio u nekoliko novina pre njegovog putovanja u Afriku, Lavrov je napisao da su "apsolutno neosnovane spekulacije zapadne i ukrajinske propagande da Rusija navodno izvozi glad".

Šojgu putuje u Tursku

12.50 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na putu ka Turskoj, gde će prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma kojim se dozvoljava nastavak ukrajinskog pomorskog izvoza žitarica, prenosi Rojters, pozivajući se na današnje izjave tri neimenovana izvora.

Proširena lista neprijateljskih zemalja

12.34 - Rusija je danas proširila spisak neprijateljskih država uključivši još pet - Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, Dansku i Slovačku.

Blokiran Gugl pretraživač

12.10 - Vlasti dve proruske separatističke teritorije u istočnoj Ukrajini saopštile su danas da su blokirale Gugl (Google) pretraživač zbog toga što, kako navode, "promoviše" nasilje nad Rusima.Gugl "promoviše terorizam i nasilje protiv svih Rusa, posebno stanovništva Donbasa...

"Uništili smo ih"

11.34 - Ruska vojska je od 5. do 20. jula u Ukrajini uništila četiri lansera američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. 

Uništavanje punkta u Kramatorskoj školi

11.11

 

 

Ukrajinci navode da su ubili 39.000 Rusa

10.40

 

 

Ukrajinci odbijaju ruske napade

10.16

 

 

Britanija: Rusija nema rakete za podršku kopnenoj ofanzivi

09.52 - Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da veruje da Rusija nema dovoljno raketa potrebnih za kopnenu ofanzivu u Ukrajini, čak i dok napreduje na Kramatorsk i Seversk, prenosi Gardijan.

RIA Novosti: Koridor za brodove sa žitom uskoro bi mogao da počne rad

09.36 - Bezbedan koridor za prolaz brodova sa žitom u Crnom moru uskoro bi mogao da počne da radi, izjavio je za RIA Novosti izvor upućen u pregovore u Istanbulu.

To bi moglo da se dogodi u narednim nedeljama, rekao je izvor i potvrdio da su strane dale garancije. Kako se navodi, prolazak brodova pratiće posmatračka grupa pod okriljem UN u Istanbulu i ona je već spremna za rad.

Novi izveštaj Britanaca

09.10

 

 

Bilans povređenih i stradalih

08.42 - U noćašnjim raketnim napadima ruskih snaga na Nikopolj, na jugu Ukrajine, jedna osoba je poginula, a devet ih je povređeno, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.

U raketiranju Nikopolja 1 osoba poginula, 9 povređeno

08.14 - U noćašnjim raketnim napadima ruskih snaga na Nikopolj, na jugu Ukrajine, jedna osoba je poginula, a devet ih je povređeno, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.

RUSI UPOZORAVAJU Velika opasnost od radioaktivne eksplozije (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

 

"Ukrajinci sve jači na frontu!"

07.49 - Ukrajina ima značajan potencijal da napreduje na frontu i nanese osetne gubitke ruskim snagama, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

RUSI UPOZORAVAJU Velika opasnost od radioaktivne eksplozije (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

Ukrajina pristala da delimično razminira svoje luke u Crnom moru

07.40 - Kijev je spreman da preduzme ovaj korak u sklopu dogovora o izvozu ukrajinskog žita, piše "NJujork Tajms".

Sporazum će biti razmatran danas, 22. jula, u Turskoj.

Danas sporazum o deblokadi izvoza žita iz luka na Crnom moru

07.23 - Danas bi u Istanbulu trebalo da bude potpisan sporazum između ruske i ukrajinske strane kojim bi se deblokirao izvoz ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru. Potpisivanju će, kako je najavljeno, prisustvovati generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kao i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Ruske snage deminiraju aerodrom u Mariupolju

07.05

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading