RUSKA TAKTIKA KOJE SE ZELENSKI NAJVIŠE PLAŠI Zapadni mediji: Ovo je slaba tačka predsednika Ukrajine
Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski strahuje da će Rusija upotrebiti taktiku „opšteg smrzavanja“ da razbije evropsko jedinstvo po ukrajinskom pitanju. O tome piše kolumnista zapadnog medija "Politico" Džejmi Detmer.

Prema rečima autora, Zelenski se plaši nastupanja hladnog vremena, koje će primorati Evropu da učini ustupke Moskvi po pitanju sankcija i prodaje oružja Kijevu kako bi stabilno uvozio gas za zagrevanje domaćinstava i privrede.

Kako je kolumnista primetio, on (Zelenski) žestoko brani oštru antirusku liniju i zahteva da Evropa uvede još restriktivnije mere, sve do gasnog embarga.

Međutim, njegov beskompromisni stav i želja za eskalacijom ekonomskog rata mogli bi da potkopaju jedinstvo unutar EU, navodi se u članku.

RUSKA TAKTIKA KOJE SE ZELENSKI NAJVIŠE PLAŠI Zapadni mediji: Ovo je slaba tačka predsednika Ukrajine

Foto: EPA/Leszek Szymanski

 

„Neke evropske diplomate u ličnim razgovorima sa Zelenskim jasno stavljaju do znanja da on treba da ublaži kritike. A poslednjih dana, nekoliko evropskih lidera javno je istaklo da Ukrajina neće imati koristi ako ionako teška energetska kriza postane još jača zimi“, piše Detmer.

Vlasti u Kijevu brinu zbog zamora od sankcija, ali takođe treba da brinu da će zabrinuti Evropljani postepeno gubiti strpljenje i prestati da obraćaju pažnju na molbe Zelenskog, zaključio je Detmer.

Kako je Kremlj više puta naglašavao, Rusija ne koristi gas kao oružje. Portparol predsednika Dmitrij Peskov podsetio je da Moskva dosledno ispunjava sve svoje obaveze i da još uvek može da obezbedi punu energetsku bezbednost Evrope.

Rusija je u stanju da obezbedi da ne postoje ogromni računi za struju i toplotu koje sada dobijaju poreski obveznici u evropskim zemljama, dodao je on.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading